Ankara'nın İlçeleri

Türkiye’nin başkenti ve en büyük ikinci ili olan Ankara, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan önemli bir yerdir. Türkiye’nin tam orta noktasında yer almasından dolayı önemli bir stratejik konuma sahip olmuştur.

Özellikle Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamiyet’i yayma konusunda ilk adımların atıldığı bir il olup, Türkler açısından önemli bir konuma sahiptir. Anadolu kelimesinin kökeninin, Ankara il merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta Kızılcahamam’da atılması, burasını tarih turizmi açısından ön plana çıkarmaktadır.

Tarih turizmine ek olarak Ankara’nın bazı ilçelerinin altında fay hatları bulunmaktadır. Bundan dolayı da sıcak kaplıcaları tarih boyunca şifa dağıtmıştır. Romatizma benzeri hastalıklardan dahili ve harici hastalıklara kadar birçok konuda şifa verdiği de tescillenmiştir.

Kısacası Ankara, 25 ilçesi ile birlikte tarih boyunca önemli olaylara ev sahipliği yapmış, sıcak suları ile şifa dağıtmış ve günümüzde de en kalabalık metropol illerin başında gelmektedir. Gezilecek yerler arasında hem doğa, hem tarih hem de sağlık turizmi bakımından ön plana çıkmaktadır.

Bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Ankara otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.


Kızılcahamam

Şifalı suları ve kaplıcaları ile tarih boyunca ün kazanmış olan Kızılcahamam, il merkezinin ortalama 80 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Konumu itibariyle Karasal İklim ve Karadeniz İklimi arasında bir geçiş özelliğine sahiptir. İkliminin değişkenlik göstermesi bitki çeşitliliği konusunda da ilçeye ayrı bir güzellik katmıştır.

Geçmişten günümüze kadar da birçok evliyaya ev sahipliği yaptığı için ilçe sınırları içerisinde birçok türbe yer almaktadır.

Ayrıca Antik Çağ’dan günümüze kadar aktif bir şekilde kullanılan şifalı sular, hala faaldir. Romatizma hastalıkları başta olmak üzere, eklem ve kas ağrılarına da iyi geldiği tescillenmiştir. Hem sağlık turizmi, hem dini turizm hem de doğa turizminin bir arada yapılabileceği, Ankara’nın ve Türkiye’nin ender ilçelerinden birisidir.

Ankara'ya geldiğinizde bölgede mutlaka  gezilmesi gereken yerleri sizin için Ankara'da gezilecek yerler yazısında listeledik.


Beypazarı

Ankara il merkezinin 103 kilometre batısında yer almaktadır. Beypazarı, havuçları, gümüş işlemeleri ve kaliteli doğal maden suyu ile ünlü kırsal bir bölgedir. 

Beypazarı'nda, cam yapımında kullanılan bir çeşit doğal soda olan kristal mineral tronu elde edilmektedir. Zengin tarihi, mimari mirası ve etkileyici kayalık kırsalıyla Beypazarı, özellikle Ankara'dan gelen günlük ziyaretçiler için giderek daha da popüler bir hal almıştır. 

Osmanlı Dönemi’ndeki Beypazarı mimarisi ile yapılan evler orijinal yapısı bozulmadan restore edilmiş ve günümüzde genellikle restoran ve otel olarak kullanılmaktadır. 


Evren

Ankara il merkezine en uzak ilçe olan Evren, Ankara’nın 175 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Bu ilçe önceden Çıkınağıl olarak adlandırılmış ve eski cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’i onurlandırmak için Evren ismi verilmiştir. 

Evren’de tarihi yerler ve doğal güzellikler sınırlı sayıdadır. Sığırcık Kalesi ve Höyük, Evren ilçesinde yer alan turistik yerlerdir. 


Altındağ

Ankara il merkezinin 19 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bu ilçe, başkentin tarihi açıdan en önemli bölgelerinden birisidir. Bazı belediye binaları, kamu konutları, devlet memurları için devlet konutları bu ilçede yer almaktadır. Ankara’nın memur şehri olarak bilinmesindeki temel sebep bu ilçedir. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk Millet Meclisi, Altındağ’da yer almaktadır. Tarihi ve turistik açıdan büyük bir öneme sahip Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Hacı Bayram-ı Veli Cami ve Ankara Kalesi, Altındağ'dadır. 

Anafartalar Mahallesi, Doğantepe Mahallesi ve Hacı Bayram Mahallesi, ilçenin en önemli tarihi güzelliklerine ev sahipliği yapmaktadır. 

Ankara'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Ankara gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Etimesgut

Ankara’nın metropol ilçeleri arasında merkezi bir konuma sahip bir diğer ilçe Etimesgut olup, il merkezine sadece 23 kilometre uzaklıktadır. Daha çok modern şehircilik anlayışına uygun toplu konutların yapıldığı mahalleleri ile öne çıkmaktadır. İlçedeki ilk yerleşim MÖ 4000’li yıllara kadar uzanmaktadır.

Anadolu’nun farklı yerlerinden gelenlere ev sahipliği yapan Etimesgut, merkezi ilçe olmasına rağmen turizm alanında sınırlı sayıda güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzellikler arasında dikkat çeken Göksu Göleti, özellikle hafta sonları Ankaralıların piknik ve dinlence amaçlı tercih ettiği yerlerden birisidir.

Etimesgut’un görülmesi gereken yerleri arasındaki diğer popüler noktalar, Hava Kuvvetleri Müzesi, Tepetaklak Ev ve Neşeli Köy’dür. Bunlara ek olarak bünyesinde bir hayli fazla alışveriş merkezi de bulundurmaktadır. 


Keçiören

Metropol bir ilçe olan Keçiören ile Ankara il merkezi arası 13 kilometre olup, il merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında karargahı olan ilçedeki bir yapı, bugün Meteoroloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Keçiören'de Tepebaşı ve Kavacık subayevleri semtlerini birbirine bağlayan Keçiören Teleferiği bulunmaktadır. Kasım 2013 itibariyle 1.653 metre uzunluğunda Ankara ve Türkiye'nin en uzun şehir içi teleferik hattıdır. 

Keçiören gezilecek yerler arasında, Estergon Kalesi, Keçiören Şelalesi, Deniz Dünyası ve Keçiören Bağ Evleri bulunmaktadır.


Çankaya

Ankara’nın merkez ilçesi olan Çankaya, 1920 yılında Atatürk’ün ziyaretinden önce meyve bahçeleri ile kaplı bir alandır. Atatürk’ün burayı ziyaretinden sonra her şey değişerek Ankara, başkent olarak kabul edilmiş ve Çankaya ilçesi de şehirleşme ile birlikte hızla büyüyerek metropol bir ilçe haline gelmiştir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yanı sıra, bütün yabancı elçilikler de dahil olmak üzere birçok hükümet binasına ev sahipliği yapmaktadır. Çankaya, kozmopolit bir ilçe olup, Ankara'nın kültür ve finans merkezi olarak kabul edilmektedir.

Bölge, Anıtkabir başta olmak üzere çok sayıda müze, tiyatro, sinema, kültürel dernek, kitapçı, yayıncı ve kütüphaneye ev sahipliği yapmaktadır. İlçedeki sokakların çoğu, şairlerin, yazarların ve düşünürlerin ismini almıştır. Ankara'nın en tanınmış liseleri ve çok sayıda üniversite binası, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin büyük kampüsleri bu ilçededir. 


Yenimahalle

Ankara il merkezine ortalama 19 kilometre uzaklıkta bulunan Yenimahalle, günümüzde hızla gelişen merkezi bir ilçe konumuna yükselmiştir. Daha çok ticaret ile uğraşan kişilerin yaşadığı ilçe, aynı zamanda Ankara’nın sanayi merkezi olan Ostim’e de yakın olması ile tercih edilmektedir.

1950 yılında resmi olarak ilçe olmasının ardından, merkeze yakın olması sebebiyle oldukça hızlı yapılaşmaya başlanmış ve günümüzde en önemli ilçelerden birisi olmayı başarmıştır. Kısmen engebeli bir araziye sahip olsa da, merkezi konum oldukça düzdür. 

Gezilecek yerler arasında Türkiye’nin en ünlü parkı olan Atatürk Orman Çiftliği başta olmak üzere, Ankara Hayvanat Bahçesi, 75. Yıl Ankara Hipodromu ve Akköprü bulunmaktadır. Türkiye’nin idari birimlerinden ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu ve MİT Müsteşarlığı gibi önemli alanlar da Yenimahalle sınırları içerisindedir.


Şereflikoçhisar

Ankara il merkezine en uzak ilçelerden birisi olan Şereflikoçhisar, şehrin 150 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Tuz Gölü’ne komşu olan Şereflikoçhisar, en çok idari konum değiştirmiş bölgedir. Zaman içerisinde önce Konya’ya, sonrasında Aksaray’a ve 1990 yılından itibaren de Ankara’ya bağlanmıştır.

İsmi ise yöre halkının Çanakkale’de verdiği şehitlerden ve gösterdiği kahramanlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM tarafından verilmiştir. 

İlçenin çok fazla gezilecek yeri bulunmasa da Tuz Gölü en çok ilgi çeken yerlerdendir. Ayrıca Tuz Gölü’nün içerisine metal teller bükülerek göle bırakılmakta, birkaç gün bekletilerek tuz kristallerinin metale yapışmasıyla oluşan süs eşyaları satılmaktadır. Bu şekilde tarımın yanı sıra süs eşyaları satışı da ilçenin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur.


Pursaklar

Ankara il merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Eskiden Çubuk ilçesine bağlı olan köylerden bir tanesidir. 1970 yılında göç almaya başladıktan sonra belde, 2008 yılında ilçe statüsüne ulaşmıştır. 

Dolfinaryum ve Yunus Gösteri Merkezi, Tebessüm Parkı ve Gümüşoluk Göleti, gezilecek yerler arasındadır. 


Sincan

Organize sanayi bölgesinin hayat verdiği ve günümüzde Anadolu’dan birçok etnik gruba ev sahipliği yapan Sincan, Ankara il merkezine ortalama 59 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Geçmişi diğer ilçelere göre daha yakın tarihli olsa da, günümüzde Ankara’nın en kalabalık metropol ilçelerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. Diğer ilçelere nazaran turizm konusunda daha az seçeneğe sahiptir. 

Söz konusu gezilecek yerler olduğunda Ankara’nın en ünlü parkı olan Harikalar Diyarı ve Masal Adası ilk sırada yer almaktadır. Gezilecek diğer yerler arasında ise tarihi camiler bulunmaktadır.


Çubuk

İl merkezine ortalama 40 kilometre uzaklıktadır. İlçe asıl önemini, Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası havaalanı olan Esenboğa Uluslararası Havalimanı’na ev sahipliği yapması ile kazanmıştır.

Gezilecek yerler bakımından Siyemi Sultan Türbesi, Kutuören Köyü Camii, Melikşah Köyü Taş Hamamı, Mahmutoğlan Köyü Camii ve Çubuk Karşıyaka Camii gibi noktalar dikkat çekmektedir.


Elmadağ

Ankara merkezin 41 kilometre doğusunda yer almaktadır. Şehirde yaşayan halkın sık sık piknik amaçlı ziyaret ettiği bir ilçe olan Elmadağ, Aralık ayından Mart ayına kadar kayak sezonu boyunca snowboard amaçlı yoğun ziyaret almaktadır.

Elmadağ Kayak Merkezi ve Hasanoğlan Kasabası, gezilip görülmesi gereken yerlerdir. 


Akyurt

Ankara’nın Kuzey ilçelerinden biri olan Akyurt, il merkezine 32 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 9 Mayıs 1990 tarihinde Çubuk’tan ayrılarak ilçe statüsü kazanmıştır. Eski adı Ravlı’dır. 37 bin nüfusa sahip ve 26 mahallesi bulunan Akyurt’un yüzölçümü 258 km²’dir.

Tarihi Milattan Önce 3000 yılına kadar dayanan Akyurt’ta Milattan Sonra 50 yıllarına ait Roma dönemi mezarları, anıt sütunlar ve çeşitli kişisel eşyalar bulunmaktadır. 26 dönüm arazi yer alan Kültür Park içerisindeki açık hava müzesinde bu örneklerden bazıları görülebilir. ilçede bulunan 100 yıllık Tarihi İbrahim Ağa Konağı, restorasyonunun tamamlanmasının ardından Akyurt’un geçmişine ışık tutan bir Kent Müzesi olarak hizmet verecektir. Kıyafetlerden tarım aletlerine, mutfak eşyalarından eski fotoğraflara kadar her materyali barındıran müze, 2021 yılında tamamlanarak misafirlerini ağırlamaya başlayacaktır.

İç Anadolu Bölgesinin yöresel tatlarının en iyi örnekleri de Akyurt’ta görülmektedir. Geleneksel tandır böreği ve yazma çöreği, pişirilme tekniği ile bilinen bütün benzerlerinden ayrılmaktadır. Düğün çorbası, et yemeği homaça, höşmerim tatlısı gibi çok bilinen yiyeceklerin bölgedeki en iyi örnekleri de Akyurt’ta yapılmaktadır. Geleneksel ekşi mayalı köy ekmeğinde de iddialı olan Akyurt, her alanda olduğu gibi gastronomide de ileriyi hedeflemektedir. Hızla büyümesinin yanında geleneklerinden kopmayan bir yapıya sahip olan Akyurt’ta geleneksel yiyecek kültürü yaşatılmaktadır. Ankara’da yapılan 6 Biyogaz Elektrik Santralinin 2 tanesi Akyurt’ta bulunmaktadır. Bir santral, Akyurt ölçeğindeki bir ilçenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilmektedir.

İlçenin girişinde, üzerinde Arapça Allah lafzı bulunan bir Şehitler Anıtı bulunmaktadır. Anıt 2012 yılında Akyurt’un terörle mücadelede verdiği şehitler anısına inşa edilmiştir. Anıtın çevresinde her şehit için ayrı ayrı birer mermer sütun bulunur. Şehitlerin bilgileri kitabelerde yazılıdır. Günümüzde Akyurt’un mahallesi olan Balıkhisar, Osmanlı zamanında çevredeki Kalecik, Çubuk ve Ravlı’nın yönetim merkezi olmuştur.

Akyurt, bünyesinde barındırdığı 250’den fazla sanayi kuruluşu ile birçok kişiye iş imkanı veren bir nokta olarak ön plana çıkmaktadır. Çubuk Ovası’nın büyük bir bölümünü sınırları içerisinde barındıran Akyurt’ta son yıllarda gelişimi destekleyici çok sayıda proje ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Uluslararası Fuar Alanı ve Avrupa’nın en büyük 2. el otomobil satış merkezi OTONOMİ’dir. Fuar Alanı inşaatı devam etmektedir. Türkiye’nin en büyük Polis Meslek Yüksek Okulu binası da ilçe sınırları içerisindedir. Okulun 2021 yılında açılması planlanmaktadır. Türkiye Sanayisinin büyük şirketlerinden MAN, YDS, Ülker, ASELSAN, HAVELSAN gibi kuruluşların üretim merkezleri de Akyurt’ta yer almaktadır. Mobilya sektörünün önde gelen firmalarına da ev sahipliği yapan Akyurt, yurt dışına ihraç edilen ürünler üreterek Milli gelire katkı sağlamaktadır. Bilinmeyen başka bir özelliği ise Esenboğa Havalimanı'nın Akyurt sınırlarında yer almasıdır.


Haymana

Ankara şehir merkezinin 91 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Antik Çağ’dan beri sürekli yerleşke olarak kullanılan bir ilçedir. Haymana Platosu, ilçenin üçte ikisini oluşturmakta ve ormanlık alan neredeyse yok denecek kadar azdır. 

Haymana'da hamamlar, sıcak yer altı suları ve kaplıcaları ile ünlü olup, birçok hastaya şifa olduğu bilinmektedir. Haymana’da gezilecek yerler, Gavur Kalesi ve Külhöyük’tür. 


Polatlı

Ankara’nın il merkezine 90 kilometrelik mesafe ile en uzak ilçelerinden birisi olarak değerlendirilen Polatlı, Eskişehir’e sınırdır. İlçenin geçmişi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. İlçe halkının geçim kaynağı tarımdır.

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli olaylarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin Polatlı toprakları üzerinde meydana gelmesi de bölgenin Türk tarihindeki önemini artırmıştır. Günümüzde ise Sincan ilçesi gibi sanayileşme konusunda hız kazanmış ve Türkiye geneline hizmet veren fabrikalar kurulmuştur.   


Mamak

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu taşıma aracı olan Ankara-Kayaş Banliyö Tren Hattı’nın kurulduğu ilçe Mamak, Ankara il merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ahiler tarafından 1200’lü yıllarda ilk defa iskan edilen ilçe, günümüzde metropol ilçeler arasından en üst sıralarda yer almaktadır.

Gezilecek yerler bakımından oldukça kısıtlı olan ilçede 1990’lardan itibaren kentsel dönüşümle, bünyesinde barındırdığı gecekondular yerini modern konutlara bırakmıştır. İlçede yer alan sanayi ve ticaret imkanları ile sakinler geçimini sürdürmektedir.


Çamlıdere

Tıpkı Kızılcahamam gibi bir zamanlar Oğuz Türklerine ev sahipliği yapmış bir ilçe olarak, Ankara il merkezine ortalama 100 kilometre bir uzaklıkta bulunmaktadır. 1953’e kadar Kızılcahamam’a bağlı bir bucak olmuş, bu tarihten itibaren ilçe statüsünü kazanmıştır.

Dini turizm açısından son derece ünlüdür. Bunun sebebi ise ilçe merkezine Muhammed'in manevi evladı Ömer-ül Faruk'un dördüncü soyundan gelen Şeyh Ali Semerkandi'ye ait türbenin yapılmasıdır. 

Karadeniz ve Karasal iklimler arasında bir geçiş noktasında bulunmasıyla bitki örtüsü konusunda oldukça şanslıdır. 


Ayaş

Ankara merkez ile Beypazarı ilçesi arasında kalan Ayaş, il merkezinin 62 kilometre batısındadır. 

Geçmişte çok büyük öneme sahip olan ilçe, Evliya Çelebi’nin eserlerinde de geçmektedir. İlçe içerisinde Bayat, Afşar, Kıpçak ve Peçenek gibi önemli köyler yer almakta ve bu köylerin isimlerine bakıldığında Oğuz boylarının burada yerleşik hayata geçtiği anlaşılmaktadır.

Osmanlı Dönemi’nde 8 Medrese, 2 İptidai mektep ve 1 Rüştiye ile eğitimde epey ileri seviyede bir ilçedir. 

İlçe, dut ağaçları, lezzetli domatesleri ve şifalı kaplıcaları ile ünlüdür. Her derde deva olan kaplıca ve içmeleri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. 

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Ankara butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Kahramankazan

Ankara’nın 50 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Yerli halkın 15 Temmuz’daki kahramanca hareketlerinden dolayı Kazan ismi, Kahramankazan olarak değiştirilmiştir. 

Birçok ilçeye göre Ankara’ya daha yakın olmasından dolayı ve planlı gelişiminden dolayı mesire kenti olma konusunda ilerleyen bir ilçedir. Son zamanlarda sanayileşme açısından büyük bir gelişme kat etse de, yerli halkın ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 

Tarihi ve turistik yerleri, Beşpınar Çesmesi, Durhasan Bey Türbesi, Dede Pınarı ve Karalar Asarkaya Mağarası’dır. 


Bala

Bala, Ankara il merkezinin 67 km güneydoğusunda bulunan bir ilçedir. Yüksek bir ova üzerine kuruludur. Çok küçük bir ilçe olmasına rağmen dükkanlar ve imalat atölyeleriyle doludur. 

Çevredeki kırsal alan, özellikle tahıllar ve ayçiçeği tohumlarının tarımı için kullanılmaktadır. Son zamanlarda Ankara'nın zengin halkı, Bala'nın bazı köylerinde lüks konutlar inşa etmeye başlayarak, ilçenin biraz daha gelişmesine yardımcı olmuştur. Ancak ilçe, bir fay hattı üzerinde durmakta ve birçok deprem yaşanmaktadır.

Beynam Ormanı ve Kesikköprü, Bala’nın turistik yerleridir.


Kalecik

MÖ 4000’li yıllara kadar uzanan geçmişi ile Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kalecik, il merkezine 73 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Coğrafi yapısı turizme uygun olmasa da, tarım konusunda oldukça elverişli topraklara sahiptir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de adı geçen ilçede Romalılardan kalma Kalecik Kalesi bulunmaktadır. Hasbey, Hamdi, Saray, Tabakhane camileri ile Kazancı Baba Türbesi ve Kızılırmak üzerindeki Develioğlu Köprüsü gezilecek yerler arasındadır.

Ankara'da farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Ankara uygulama otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri de değerlendirebilirler.


Güdül

Ankara il merkezinin 93 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. İlçenin arazisi oldukça dağlık olup, Sakarya Nehri’nin kolları olan Suvari Çayı, İlhan Çayı ve Kirmir Çayı buradan geçmektedir. 

Güdül’de gezilip görülmesi gereken yerler, Sorgun Köyü üzerinde yer alan ormanlık bölge ve bu bölgenin içerisinde bulunan gölet, Roma Tümülüsü, Samutbali Türbesi ve Kasım Baba Türbesi’dir.