Ankara Tarihi Yerleri

Tarih boyunca Hititler, Frigler, Lidyalılar, Ahamenişler, Galatlar ve Romalılar gibi birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ankara, tarih ve kültür turizmi denildiğinde ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Bünyesinde barındırdığı birçok eser, geçmişten günümüze kadar varlığını oldukça iyi korumuştur.

Özellikle Osmanlı Dönemi’nden kalma eserler ve binaların hala kullanımda olması, kültürel mirasın gözlemlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Hamamönü’nden Hacı Bayram-ı Veli Camii’ne, Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nden 1. ve 2. TBMM müzelerine kadar Türkiye’nin geçmişinde önemli yere sahip birçok nokta gezi listelerinde yerini almaktadır. 

İl merkezine yakın konumda birçok tarihi ve turistik yeri görmek mümkündür. Ulaşım konusunda metro ağından Ankaray’a, toplu taşıma araçlarından dolmuşlara kadar birçok seçenek vardır.

Ankara'daki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Ankara oteller listemize uğramayı unutmayın.


Anıtkabir

Anıtkabir Anıtkabir

Çankaya ilçesine bağlı Mebusevleri Mahallesi’nde yer almaktadır. Ankara il merkezinin 3 kilometre batısındadır. Şehrin birçok noktasından görülebilen Rasattepe (Gözlem Tepesi) üzerindedir.

İlk Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı buradadır. İnşasına 9 Ekim 1944 tarihinde başlanmış ve 1 Eylül 1953 tarihinde tamamlanarak ziyarete açılmıştır. 

Toplam 750.000 metrekare üzerine kuruludur. 120.000 metrekarelik alan anı bloğuna, 630.000 metrekaresi ise 50.000 dekoratif ağaç ve 104 farklı türde çalıya sahip Barış Parkı’na ayrılmıştır. 

Anıtkabir içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’ni, Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan çok fazla eser de sergilenmektedir. 

Anıtkabir’e giriş ücretsizdir.   

Ankara'ya uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Ankara'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Ankara Kalesi

Ankara Kalesi Ankara Kalesi

Altındağ ilçesi, Kale Mahallesi üzerinde yer alan kale, Ankara il merkezinin 2 kilometre kuzeyindedir. 

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de, kale üzerinde Hititlerden kalma eserler bulunduğu için Hitit Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

İç ve dış kale olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Dış kale, 20 kuleye sahip olsa da günümüze kadar yalnızca birkaç kısmı ulaşabilmiştir. İç kale ise dikdörtgen plana sahip ve 10 ile 16 metre arasında değişen surları vardır. İç kalenin 42 kulesi günümüze kadar zarar görmeden gelmeyi başarmıştır. 

Ulaşım Ulus Meydanı’ndan hareket eden dolmuşlar ve otobüsler ile sağlanmaktadır. 

Ankara Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 



Atakule

Atakule Atakule

Ankara’nın merkezinde, Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin kesiştiği bir konum üzerinde yer almaktadır. Gözlem kulesi olarak inşa edilen Atakule, 125 metre yüksekliğindedir. Çankaya’nın kendisi de tepe üzerinde yer aldığı için, şehrin birçok noktasından Atakule’yi görmek mümkündür.

Kulenin tasarımını mimar Ragıp Buluç yapmış ve 1987 yılında, Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır. Kulenin üstü, günümüzde, restoran olarak hizmet vermektedir. Ayrıca bu restoran, bir saat içerisinde 360 derece dönmektedir.

Atakule’ye Kızılay Meydanı’ndan hem otobüs ve dolmuş ile hem de yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir. Çoğu otobüs ve dolmuşun güzergahı üzerinde yer almaktadır. 

Atakule’ye giriş 10 TL’dir. 

Ankara'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Ankara gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Altındağ’a bağlı Atpazarı mevkiinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, il merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’nde aktif olarak kullanılan Mahmut Paşa Çarşısı Depo Binası ve Kurşunlu Han binalarının 1921 yılında restore edilerek müze haline dönüştürülmesiyle açılmıştır.

İlk başlarda Atatürk’ün bir arkeoloji müzesi kurma isteği üzerine inşa edilmiş olsa da, Paleolitik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar Anadolu’da çıkan birçok eserin sergilendiği nadide yerler arasına girmeyi başarmıştır. Birçok medeniyetten kalma eseri bünyesinde saklamaktadır. Hatta 1997 yılında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Kızılay-Batıkent metrosuyla Ulus durağında inip, ardından Ulus Çarşısı çıkışından 10 dakikalık bir yürüyüşle Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne ulaşmak mümkündür.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne giriş 30 TL’dir.


Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi Etnografya Müzesi

Altındağ’ın Hacettepe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir diğer önemli tarihi yapı Etnografya Müzesi’dir. Birçok kişi ismini 1938’den 1953 yılına kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının burada kalmasından dolayı duymuştur.

1924 yılında ilk defa Türk kültürünü tanıtmak amacıyla planlanarak, 6 yıl sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine halka açılmıştır. Etnografya Müzesi’nde 11 sergi salonu bulunmaktadır. Her bir salonda Türk sanatının detayları, Selçuklu Dönemi’nden başlayarak kategorilere ayrılmış bir şekilde sergilenmektedir.

Sıhhiye semti üzerinde yer alan müzeye Ankara’nın birçok noktasından tren, otobüs ve minibüs ile ulaşım sağlamak mümkündür. Ana yol üzerinde bulunan TRT Ankara Radyosu’nun hemen arkasında yer almaktadır. 

Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.

Ankara'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Ankara 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Hamamönü

Etnografya Müzesi Hamamönü

Altındağ’ın Hacettepe Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve il merkezinden sadece 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde bulunan Hamamönü, 19. yüzyıldan kalma tarihi binalara ev sahipliği yapmaktadır. İsmini Oğuzlar’dan Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamam’dan almıştır. 

Hamamönü’nde birçok tarihi konağın yanı sıra Karacabey Hamamı ve Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı dönemde kaldığı ev bulunmaktadır. Modern mimariden ziyade bütün dekorasyonlar geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Sokak boyunca sağlı sollu bütün noktalarda 19. yüzyıl Osmanlı izlerini görmek mümkündür.

Hamamönü’ne gitmek için Ankaray ile Dikimevi yönüne giden trene binilmekte sonrasında Kurtuluş durağında inip Hacettepe Hastanesi bahçesinden 200 metre yürünerek ulaşım sağlanmaktadır.


Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925 ile 2006 yılları arasında aktif bir cezaevi olarak kullanılmış olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Altındağ’ın Şükriye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan müze, Türk siyasi ve edebi hayatında önemli bir konuma sahiptir.

2010 yılında yenilemeler yapılmış ve müze olarak hizmet vermektedir. Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok kişi bu cezaevinde zamanında mahkum olarak kalmıştır. Ayrıca 1972 yılından 1980’e kadar siyasi anlamda idamların yapıldığı bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Müzede, mahkum yaşantılarını gösteren birçok balmumu heykel sergilenmektedir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne giriş 5 TL’dir.

Gölbaşı'nda bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Ankara tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Kocatepe Camii

Ankara’nın en büyük camilerinden birisi olan Kocatepe Camii, Çankaya’nın Kültür Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 3 kilometre uzaklıkta bulanan caminin inşaatına 1967’de başlanmış olup, 1987’de ibadete açılmıştır. 

4500 metrekarelik bir alanı kapsayan caminin alt kısmında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler olurken, üst kısmı ibadete ayrılmıştır. Caminin 88 metre uzunluğunda 4 adet minaresi vardır. Mimarisi genel olarak Mimar Sinan’ın eserleri baz alınarak oluşturulmuştur. Aynı zamanda 24 bin kişinin ibadet edebileceği bir camidir.

Kızılay Meydanı’ndan camiye direkt hareket eden minibüs ve otobüsler bulunmaktadır. Meydandan 2 kilometre uzaklıktadır. İsteğe bağlı olarak yürüyerek de ulaşım sağlanabilmektedir.


Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)

Pembe Köşk Pembe Köşk

Çankaya’nın Çankaya Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Pembe Köşk, il merkezine yaklaşık olarak 5,5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İsmet Paşa’nın 48 yıl yaşadığı bir yer olmasından ötürü, İsmet İnönü Evi olarak da bilinmektedir. 

Ankara’nın en eski evlerinden birisidir. Zaman içerisinde birçok ilke de ev sahipliği yapmıştır. Ankara’da düzenlenen ilk balo, ilk konserler, ilk sergiler, ilk ilmi toplantılar, satranç ve bilardo, at binme, mania atlama yarışmaları bu evde gerçekleştirilmiştir.

Atatürk başkanlığında meclisten uzak yapılan birçok görüşme burada düzenlenmiş olup, Türkiye adına önemli kararların alındığı bir yer olarak ön plana çıkmıştır. Günümüzde bir müze-ev olarak varlığını sürdürmektedir.

Pembe Köşk, İnönü Vakfı tarafından belirlenen zamanlarda ziyarete açılır ve giriş ücretsizdir.


Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM)

Kurtuluş Savaşı Müzesi Kurtuluş Savaşı Müzesi

Altındağ ilçesine bağlı Ulus semti üzerinde yer almakta olup, Ankara il merkezinin 2 kilometre kuzeyindedir. 

Mimar Selim Bey tarafından, Enver Paşa’nın isteği üzerine, İttihat ve Terakki’nin merkezi olarak planlanmış fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet vermiştir. 

Günümüzde bu yapı içerisinde Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan mobilya ve belgeler sergilenmektedir. Bu belgeler arasında en çok dikkat çeken Lozan Antlaşması ve Sevr Antlaşması’na ait olanlardır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı esnada yazışmaların yapıldığı gereçler de, sergilenen eserler arasındadır. 

Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş 10 TL’dir. 


Tunalı Hilmi Caddesi

Tunalı Hilmi Caddesi Tunalı Hilmi Caddesi

Çankaya ilçesine bağlı Kavaklıdere semti üzerinde yer almaktadır. İsmini TBMM’nin ilk üç döneminde vekillik yapan Tunalı Hilmi’den almıştır. 

Ankara’daki sosyal yaşamın en önemli yerlerinden birisidir. Cadde üzerinde restoranlar, mağazalar, kafeler ve eğlence mekanları yer almaktadır. Ankara’nın simgelerinden birisi olan Kuğulu Park da hemen caddenin üzerinde konumlanmaktadır.

Kızılay Meydanı’ndan yürüyerek veya EGO otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. 


Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı Augustus Tapınağı

Galat hükümdarı Kral Pilamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus anısına yaptırılan Augustus Tapınağı, Altındağ’ın Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Hacı Bayram-ı Veli Cami ile bitişik olması tapınağa ayrı bir önem katmıştır.

Frigler Dönemi’nde kutsal tepe olarak bilinen Augustus Tapınağı’nın mevkii, ilk başlarda Frig tanrılarından Kibele’ye ait bir tapınağa ev sahipliği yapmıştır. Sonrasında Romalılar, eski tapınağın bir kısmını da içerisine alarak toplamda 3 kısma ayırmıştır. İnşasında Korint, İon ve Peripteral mimariler kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Ulus semti içerisinde yer alan tapınağa otobüs, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları ile gidilebilmektedir. Anafartalar Caddesi üzerinde inerek, oradan 10 dakikalık yürüyüş sonrasında ulaşım sağlanmaktadır.

Augustus Tapınağı’na giriş ücretsizdir.


Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM)

Cumhuriyet Müzesi Cumhuriyet Müzesi

Altındağ’ın Doğanbey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM), 1924 ile 1960 yılları arasında Türkiye’nin siyasi açıdan önemli kararlarının atıldığı bir noktadır. İl merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

1.TBMM binasının zamanla yetersiz kaldığı göz önünde bulundurularak bu binaya geçilmiştir. Günümüzde 1924 ile 1960 yılları arasındaki görüşme tutanakları ve ilk üç cumhurbaşkanının kişisel eşyalarının sergilendiği müzede aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın mecliste kullandığı bazı araçlar da yer almaktadır.

Ulus semtinde yer alan müzeye toplu taşıma ile ulaşım çok kolaydır. Müzenin bulunduğu Cumhuriyet Caddesi üzerinden otobüs ve minibüsler geçmektedir. 

Cumhuriyet Müzesi’ne giriş 10 TL’dir.


Hacı Bayram-ı Veli Cami

Hacı Bayram-ı Veli Camii Hacı Bayram-ı Veli Camii

Altındağ’ın Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Cami, il merkezine ortalama 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 1427 ile 1428 yılları arasında Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan caminin dış görünüşü son derece sade olmasına karşın, iç dekorasyonundaki ahşap ve çini üzerine ustalıkla işlenmiş süslemeler ilgiyi üzerine çekmektedir.

Caminin içerisindeki mihrak duvarına bitişik vaziyette duran Hacı Bayram-ı Veli türbesi de, 1429 yılında yaptırılmış olup, Ankara’daki dini turizm merkezleri arasında en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.

Ayrıca caminin bahçesinde Osman Fazıl Paşa’ya ait ikinci bir türbe daha bulunmaktadır. Her iki türbe de sekizgen plana sadık kalınarak inşa edilmiştir.


Suluhan Çarşısı

Suluhan Çarşısı Suluhan Çarşısı

Altındağ ilçesine bağlı Anafartalar Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Ankara'da bulunan tarihi bir kervansaraydır. 

Osmanlı binaları genellikle bir bağış yazıtına sahiptir. Suluhan yazıtına göre, bina Hasan Paşa tarafından yaptırılmış ve 1508-1511 yılları arasında inşa edilmiştir. Sonrasında ise zarar görmesinde dolayı 1685 yılında Şeyhülislam Mehmet Emin Bey tarafından restore edilmiştir.

1929'da, yangın sonucu han büyük ölçüde hasar görmüştür. Ancak, 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir yeniden yapılanma gerçekleştirilmiş olup, han şu anda kafe ve hediyelik eşya dükkanları ile birlikte turizm ve eğlence amaçlı kullanılmaktadır.


Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Altındağ'ın Sakarya Mahallesi’nde bulunmakta olup, tarihi bir evde sergilenmektedir. Dünyanın en büyük satranç takımı koleksiyonuna sahip olan müze, 1.008 metrekarelik alanda dört ana tema altında, 103 ülkeden toplanan 617 satranç takımı ile sergi alanı oluşturmaktadır. 

2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış ve Türkiye’nin tescilli ilk ve tek satranç koleksiyonu olmuştur.

Müzede, çeşitli kültürleri temsil eden ahşap, metal, balık kılçığı, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester, metal, mermer, sac ve dökme demir gibi malzemelerden yapılmış çeşitli satranç takımları vardır.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne giriş için tam bilet 12.5 TL iken, öğrenci bileti 6 TL’dir.


Ulus Zafer Anıtı (Ulus Atatürk Heykeli)

Ulus Zafer Anıtı Ulus Zafer Anıtı

Ulus Atatürk Heykeli olarak bilinen Zafer Anıtı, Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi sınırları içerisinde bulunmakta ve il merkezine yaklaşık 2,5 kilometrelik mesafede yer almaktadır. 24 Kasım 1927’de Heinrich Krippel tarafından yapılmış olup, en detaylı heykeltıraşlık örneklerinden birisidir.

Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği birlik beraberlik temsil edilmesi amacıyla tüm yurtta toplanan bağış kampanyaları sonucunda yapımına başlanmıştır. Yapımında bronz, kaide, kırmızı taş ve mermer kullanılmıştır.

Günümüzde Ulus’un simgesi haline gelen Ulus Zafer Anıtı, Cumhuriyetin kurulduğu Büyük Millet Meclisi ve İstasyon yönüne bakar şekilde yerleştirilmiştir. Ayrıca heykel önüne yerleştirilen iki Mehmetçik de simgesel olarak önemlidir. Sağda yer alan Mehmetçik, arkadaşlarını savaşa çağırırken, sol tarafta yer alan Mehmetçik düşmanı gözetlemektedir.


Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Müze, Altındağ ilçesine bağlı Kale Mahallesi üzerinde bulunan Çengelhan adlı tarihi bir handa yer almaktadır. Ana kapıdaki bir yazıta göre han 1523 yılında Sultan Süleyman'ın tahtta olduğu dönemde inşa edilmiştir. 

Cumhuriyet döneminde, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen müze, orijinal hali bozulmadan restore edildikten sonra 2005 yılında hizmete açılmıştır.

En alt katta halı galerisi, tarım makineleri ve eczacılık eserleri için ayrılmıştır. Zemin katta ise, teknolojik makineler, günlük yaşam araçları, karayolu taşıma araçları ve bir de kafe yer almaktadır. En üst kata geçildiğinde ise, iletişim, bilim, denizcilik ve navigasyon için kullanılan gereçlerin sergileri bulunmaktadır. 

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’ne giriş 10 TL’dir.


Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Devlet Resim ve Heykel Müzesi Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Altındağ ilçesinde yer alan müze, Ankara il merkezine yürüyüş mesafesindedir. Güzel sanat eserleri sergilenmekte olup, Türkiye’de bu alanda en kapsamlı müzedir. 

Müze binasını, 1927 yılında, Arif Hikmet Koyunoğlu planlamış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Türkocağı Binası olarak hizmete açılmıştır. 

1980 yılına kadar aynı amaçla hizmet veren bina, restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Günümüzde müze içerisinde, Türk resim ve heykelinde önemli rol oynayan sanatçıların eserleri sergilenmektedir.  Ayrıca Türk plastik sanatı konusunda önemli eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Sıhhiye semti üzerinde yer almaktadır. Ulus ve Kızılay semtlerinden 15 dakika yürüme mesafesindedir. Metro ile Sıhhiye durağında inecekler için sadece beş dakika yürüme mesafesi vardır. 

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı (Kızılay Meydanı)

15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı

Çankaya ilçesi üzerinde yer alan 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı, Ankara’nın en önemli merkezi konumlarından birisidir. 

Bir zamanlar bu bölge üzerinde kurulu olan Kızılay Derneği’nden ismini almıştır. Günümüzde 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı üzerinde metro istasyonu, otobüs durakları, Ankara’nın sembolik parklarından Güvenpark ve vakit geçirilebilecek birçok yer bulunmaktadır. 

Meydanın ismi, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Hürriyet Meydanı olarak değiştirilmiştir fakat halk tarafından bu isim kullanılmadığı için Kızılay Meydanı olarak kalmaya devam etmiştir. 

15 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen başarısız darbe girişiminden sonra ismi, 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı olarak değiştirilmiştir.


Hitit Güneş Kursu Anıtı

Hitit Güneş Kursu Anıtı Hitit Güneş Kursu Anıtı

Hitit Güneş Kursu Anıtı, heykeltıraş Nusret Suman tarafından tasarlanmış ve 1978 yılında Hititlere adanmış bir anıttır. Sıhhiye Meydanı üzerinde bir konuma sahiptir. 

Alaça Höyük'te yapılan kazılarda ortaya çıkarılan bir Hatti anıtının kopyasıdır. 1973 yılında kentin sembolü olarak Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından meydana bu kopya yerleştirilmiştir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Hatti krallarının mezarlarından çıkan Hitit Güneş Kursu örneklerinin orijinal versiyonlarını görmek mümkündür.