Çalışma olanakları, geniş iş sahaları ve bünyesinde barındırdığı turizm noktaları ile Ankara, yılın hemen her zamanında kalabalık olmaktadır. Trafik durumu gün içerisinde çok sakinken, sabah giriş ve akşam ise iş çıkış saatlerinde oldukça yoğundur.
Turizm sezonunun başlamasıyla bu yoğunluk daha da artmaktadır. Ankara’nın ulaşım ağının çok yönlü olması, bünyesinde özel toplu taşıma araçlarının yanı sıra dolmuş, metro ve Ankaray’ın hizmette olması hem şehir sakinleri hem de turistler için avantaj sağlamaktadır.
Rotanızı öğlen ve ikindi saatlerinde ayarlarsanız, özel araç, otobüs ve dolmuş size daha çok yardımcı olacaktır. Ancak sabah erken saatlerde ya da akşam üzerinde bir yerlere gitmeyi düşünüyorsanız, tren ve metro ağından yararlanmak daha idealdir.
Ankara'daki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Ankara otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.
EGO (Belediye Otobüsü) ve Özel Halk Otobüsleri
Ankara’nın bütün ilçelerinde hizmet vere EGO ve özel halk otobüslerinin güzergahlar aynıdır.
EGO ve özel halk otobüslerinin taşıma ücretleri aynı olup kart geçerlidir. Dört farklı Ankarakart seçeneği vardır. Bu seçenekler, Tam Ankarakart, İndirimli Ankarakart, Serbest Ankarakart ve Tek Kullanımlık Ankarakart’tır.
Öğrenciler ve öğretmenler için İndirimli Ankarakart, belirli yaş üzeri yetişkinlere, gazi eşlerine ve şehit ailelerine, sarı basın kartı sahiplerine, emniyet hizmeti personellerine ve belediye zabıtalarına Serbest Ankarakart verilmektedir. Tek kullanımlık kart ise, tek geçiş sağlayan ulaşım kartları olarak satılmaktadır.
Ankara’nın birçok noktasından bu kartlar alınmaktadır. Tam kart ile biniş ücreti 2,50 TL, tek kullanımlık kart ile biniş ücreti 3TL, indirimli kart ile biniş ücreti 1,75 TL ve serbest kart ile ulaşım ücretsizdir.
Ankara il merkezine uzak olan ilçelere giderken ücretler biraz değişkenlik göstermektedir. Bala ilçesine 7,25 TL, Gölbaşı ilçesine 4,15 TL, Ayaş’a 5,45 TL, Nallıhan’a 20 TL ve Beypazarı’na ise 12 TL gibi tek seferlik biniş ücretlendirmesi vardır.
Metro
Ankara’da çok tercih edilen ulaşım aracı metro olup, bütün güzergahların ilk durağı Kızılay Meydanı’dır.
M1 olarak bilinen güzergah, Kızılay ve Batıkent arasında, M2 olarak bilinen Kızılay ve Çayyolu arasında, M3 güzergahı Batıkent ve Sincan arasında ve son olarak M4 Tandoğan ve Keçiören arasında hizmet vermektedir.
Metro’ya biniş EGO otobüslerine binerken kullanılan Ankarakart ile yapılmaktadır. Bütün metro güzergahları için ücretlendirme aynıdır. Tam Ankarakart için tek yön biniş 2,50 TL, kullan at bilet ile tek seferlik biniş 3,00 TL ve indirimli Ankarakart ile tek yön biniş 1,75 TL’dir.
Ankara'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Ankara'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Tren – BAŞKENTRAY
Sincan-Kayaş ve Kayaş-Sincan arası çift yönlü tren hizmeti verilmektedir. Her 10 dakikada bir hareket eden trenler ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.
Tren ile Eryaman YHT durağında inerek Yüksek Hızlı Tren’e, Ankara durağında inerek Ankara Garı’na, Ulus ve Sıhhiye gibi merkezi semtlere, Yenişehir durağında inerek Kızılay semtine ve Kurtuluş durağında inerek Hamamönü’ne kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.
Ankarakart ile binilebilen BAŞKENTRAY’ın tek yön için tam bilet ücreti 2,50 TL, indirimli Ankarakart ücreti ise 1,75 TL’dir.
Minibüs
Ankara’nın halk arasında dolmuş olarak bilinen mavi minibüsleri, Ankara’nın bütün ilçelerinde hizmet vermektedir. Belirli bir saat aralığıyla hizmet vermiyor olsa da maksimum 15 dakikada bir ana duraklarından hareket etmektedir. Her ilçede birden fazla ana dolmuş durağı mevcuttur.
Dolmuşların bilet fiyatları gidilen mesafeye göre değişkenlik göstermektedir. Yakın mesafe 3,00 TL, orta mesafe 3,25 TL ve uzak mesafe 3,50 TL’dir.
Bütün ilçelerde en sık tercih edilen ulaşım seçeneklerinden birisidir. Özellikle Eskişehir Yolu ile İstanbul Yolu arasında, otobüslere nazaran daha sık tercih edilmektedir. Ayrıca birçok ilçeden Kızılay’a, Sıhhiye’ye ve AŞTİ’ye direkt ulaşım sağlamak mümkündür.
Ankara'nın gece hayatı ile arkadaşlarınızla eğlencenin dibine vurmak için Ankara gezi rehberi sayfasındaki gece hayatı yazımızı incelemeyi unutmayın.
Taksi
Ankara’da taksi, genellikle yakın mesafeler için çok sık tercih edilmektedir. Taksilerin tamamında elektronik taksimetre sistemi bulunmaktadır. Açılış ücreti 4 TL olup, kilometre başına 3 TL eklenmektedir.
AŞTİ ile Kızılay Meydanı arası ortalama 60 - 65 TL, AŞTİ ile Ulus arası yaklaşık olarak 67 - 73 TL, Esenboğa Havalimanı ile Kızılay arası 120 - 132 TL civarı ve AŞTİ ile Esenboğa Havalimanı arası 105 - 110 TL’dir.
Teleferik
Ankara’da 2014 yılında hizmet vermeye başlayan teleferik sistemi, Yenimahalle ile Şentepe arası güzergahta kullanılmaktadır. Yenimahalle Metro İstasyonu’ndan başlayan hat ile Şentepe’ye geçiş yapılmaktadır.
15 saniyede bir her kabin Şentepe Teleferik İstasyonu’na gitmekte olup, yolculuk ortalama 13 dakika sürmektedir.
Teleferik ile yolculuk ücreti herkes için aynı olup, 1,00 TL’dir.
Ankara'daki tatilinizde yapabileceklerinizin sınırı olmayan tatil köyleri için Ankara tatil köyleri sayfamızı incelemeyi unutmayın.
Araba Kiralama
Ankara’da ulaşım sağlamak için tercih edilen bir diğer seçenek ise araba kiralamadır. Dünyanın birçok yerinde hizmet veren Enterprise, hem güvenilir hem de uygun fiyatlı kiralama seçeneklerine sahiptir.
Esenboğa Havalimanı iç hatlarda ve Kavaklıdere Mahallesi’ne bağlı Tunus Caddesi üzerindeki Enterprise şubelerinden iletişime geçilebilmektedir.
Araç kiralamak isteyenlerin 21 yaşını doldurmuş olması ve 1 yıllık sürücü belgesine sahip olması gerekir. Bir günlük araç kiralama ücretleri 144 TL – 350 TL ortalamasındadır.
Ankara'da lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Ankara 4 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Ankara’da Gezerken Ulaşımda İhtiyaç Duyacağınız Birkaç Tüyo
Ankara’nın en popüler alışveriş merkezleri Eskişehir Yolu ve İstanbul Yolu üzerinde yer almaktadır. Eskişehir Yolu üzerindeki alışveriş merkezlerine Kızılay Çayyolu metrosu, dolmuşlar, EGO ve özel halk otobüsleri ile direkt ulaşım sağlanmaktadır.
İstanbul Yolu üzerindeki alışveriş merkezlerine ise minibüs, EGO, özel halk otobüsleri ve Ankaray olarak bilinen metro hattı ile ulaşım mümkündür. Toplu taşıma araçlarına binmeden önce Eskişehir Yolu ya da İstanbul Yolu’na gidilip gidilmediğini sormanız yeterli olacaktır.
Kızılay Meydanı, Sıhhiye Adalet Sarayı önü, AŞTİ önü ve Ulus ana durağı, Ankara’nın bütün ilçelerine giden otobüslerin durağıdır. Buradan Ankara’ya yakın ilçelere ek olarak Beypazarı, Ayaş ve Kızılcahamam gibi uzak ilçelere de giden otobüsler bulunmaktadır.
Ankara’nın en önemli tarihi yerleri Altındağ ve Çankaya ilçeleri üzerinde yer almaktadır. Ankara il merkezine yakın Etimesgut, Sincan, Gölbaşı ve Yenimahalle gibi çevre ilçelerden direkt ulaşım sağlanmaktadır. Altındağ, ulaşım konusunda Çankaya’ya göre biraz daha rahattır.
Çankaya’nın belirli noktalarına ulaşım sağlamak için aktarma yapılması gereklidir. Örneğin, Tunalı Hilmi Caddesi, Atakule ve Kuğulu Park gibi tarihi ve doğal güzelliklere çevre ilçelerden ulaşım sağlamak için aktarma yapılması gereklidir. İlk olarak Kızılay Meydanı’na gelip, oradan hareket eden otobüs ve dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır.