Zengin tarihi eser çeşidi, şirin sahil köyleri ve doğal güzellikleri ile Bursa, Marmara Bölgesi’nin en çok ziyaretçi alan illeri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Şehrin tüm ilçelerinde özellikle Osmanlı Dönemi’nin izlerine rastlamak mümkünken, çevre köyler ise tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de yılın her mevsimi ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bursa, şifalı suları, kayak merkezleri ve berrak deniziyle, hem yaz hem kış hem de sağlık turizmine olanak sağlamaktadır.
Bursa gezilecek yerler düşünüldüğünde tamamını bir tatile sığdırmak mümkün olmasa da, bu yerler arasından en meşhur olanları gezilerek keyifli deneyimler yaşanabilmektedir. Gezilecek yerler arasında özellikle; Tophane Saat Kulesi, Muradiye Külliyesi, Suuçtu Şelalesi, Yeşil Camii, Ulu Cami, Saltanat Kapısı ve Uluabat Gölü es geçmemeniz gereken bölgeler arasında gösterilmektedir.
Bursa'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Bursa otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Uludağ
Uludağ
Türkiye’nin en önemli kayak merkezi olan Uludağ, 1961 yılında milli park ilan edilmiştir. Uludağ Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olma özelliğini taşımaktadır. Uludağ’ın kayak merkezi ise 2.486 metre yükseklikte bulunan Keşiş Tepe’dir. Milli Parka giriş ücreti 7 – 28 TL arasında değişmektedir. Kamp – Karavan konaklama seçenekleri ücretleri ortalaması 20 – 30 TL iken, ahşap evlerde konaklama ücretleri 250 – 450 TL arasındadır. Otel fiyatları epey farklılık gösterdiği için o kısımları direkt arayıp öğrenmeniz daha doğru olacaktır.
Kış mevsiminde yapılacak birçok aktiviteye sahip olan Uludağ’da kış sporlarının haricinde, bahar ve yaz aylarında doğa gezileri, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kampçılık da yapılmaktadır. Ayrıca teleferik ile de tüm bölgeyi gezme şansa sahip olduğunuzu da belirtmek gerekiyor. Uludağ’da her yıl Mart ayında Uludağ Miks Tırmanış Festivali düzenlenmektedir. Bu festivale katılanlara kamp ve hayatta kalma teknikleri ve buzul tırmanışı dersleri verilmektedir. Bursa gezilecek yerler planlamanızdaUludağ, bu gibi festivalleriyle de sizler için en doğru bölgelerden biri olacaktır. Bursa şehir merkezine uzaklığı 35 kilometre olan Uludağ’a tüm şehirlerden kara yolu ile ulaşım sağlanırken, hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım seçenekleri ise bazı şehirler için geçerlidir.
Kara yolu ile ulaşım tercih edilmesi durumunda özel araçla Çekirge Caddesi üzerinden Uludağ yoluna çıkılmaktadır. Şehirlerarası otobüslerle Bursa terminaline geldikten sonra 96 numaralı halk otobüsü ile Tophane semtine ulaşım sağlanmaktadır. Tophane’den Uludağ’a minibüs ve taksi ile ulaşım mümkündür.
Bursa'nın gece hayatı ile arkadaşlarınızla eğlencenin dibine vurmak için Bursa gezi rehberi sayfasındaki gece hayatı yazımızı incelemeyi unutmayın.
Mudanya
Mudanya
Bursa’nın denize kıyısı olan ilçelerinden biri olan Mudanya, hem tarihi gezilerde, hem doğa gezilerinde hem de yaz tatillerinde tercih edilmekte olan bir bölgedir. M.Ö 700 yılından bu yana yerleşim olan ilçede Rum, Bizans ve Osmanlı’nın izlerine rastlanmaktadır. 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilmiştir.
11 Ekim 1922’de Mudanya Mütakeresi’nin imzalandığı bina Mudanya sahilinde ziyarete açıktır. Mütareke Evi Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücreti 6 TL’dir. Mudanya’da gezilecek tarihi yerler Mütareke Evi Müzesi ile sınırlı değildir. Tahir Paşa Konağı, Mudanya Ortodoks Kilisesi ve Mudanya Rum Mahallesi bölgenin tarihi alanları arasında yer almaktadır. Tarihi dokusunun yanı sıra denize sıfır konumu ve zeytinleri ile ünlü köyleriyle Mudanya hem yaz hem de doğa tatillerinin tercih edilen noktaları arasında yer almaktadır. Bursa da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan ilçe, tatil düşüncenizi ve şehrin gürültüsünden kaçma fikrinizi oldukça net bir şekilde karşılayacaktır.
Bursa şehir merkezi ile Mudanya arası mesafe 25 km’dir. Özel araç haricinde Mudanya’ya otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanabilmektedir. Mudanya’ya İstanbul’dan deniz yolu ile ulaşım ağı oldukça gelişmiştir.
Gölyazı
Gölyazı
Uluabat Gölü’nün kıyısında Nilüfer ilçesine bağlı bir balıkçı köyü olan Gölyazı, hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile özellikle son 5 yıldır oldukça dikkat çekmekte olan bir bölgedir. Bu özellikleriyle bile Bursa gezilecek yerler planlamasında mutlaka bulunması gereken bölgelerden biridir.
Bursa şehir merkezine 40 km uzaklıkta olan Gölyazı’ya şehrin içinden otobüs ve minibüsler aracılığı ile ulaşım sağlanmaktadır. 5 G isimli halk otobüsü ile Gölyazı’ya yaklaşık olarak 1 saatte varılmaktadır. Özel araç ile seyahat tercih edildiğinde Gölyazı – İstanbul arası 193 km olup, bu yolculuk yaklaşık olarak 2 saat 50 dakika sürmektedir. Osmangazi Köprüsü veya deniz yolu ile ulaşım tercih edilmesi durumunda süre kısalmaktadır. Özel araç ile gelen ziyaretçiler Gölyazı’ya 4 km uzaklıkta bulunan otopark alanında araçlarını bırakarak minibüsler ile ulaşım sağlamaktadır. 800 yıllık tarihi surların içinde günümüzde de devam etmekte olan yerleşim yerinde Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler bulunmaktadır.
Köyün taş döşemeli dar sokakları ve köy evlerinin yanı sıra ilkbaharda yükselen su seviyesi ile suların altında kalan ağaçların oluşturduğu görsel şölen oldukça dikkat çekmektedir. 115 yıllık Aziz Panteleimon Kilisesi, 700 yaşını aşmış Ağlayan Çınar, pelikanları, ördekleri, kuşları ve balık çeşitleri ile Uluabat Gölü bölgenin dikkat çeken diğer özellikleridir.
Botanik Park
Botanik Park
400 dönümlük araziye kurulmuş olan Botanik Park’ın içerisinde İngiliz, Japon, Fransız bahçeleri gibi tematik alanların yanı sıra, Çift Bacalı Ev, Havuzlu Konak gibi tarihi yapıların aslına uygun kopyaları bulunmaktadır.
Botanik Park’ta her yıl, Uluslararası Lale Festivali düzenlenmektedir. Bursa gezilecek yerleri oldukça fazla olan ve doğayla da Botanik Park'ta olduğu gibi iç içe olan oldukça güzel bir şehirdir. 1998 yılında Botanik Park kuruluşu sırasında park haricinde bir de hayvanat bahçesi hizmete açılmıştır. Hayvanat Bahçesi 67 türde 600 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Hayvanat bahçesi içerisinde “Çocuk Köyü” bulunmaktadır.
Bursa'da yapabileceklerinizin sınırı olmayan büyük tesislerde tatil yapmak için oteller Bursa tatil otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Ulu Camii
Bursa Ulu Camii
Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Ulu Camii, Bursa’nın sembollerinden biridir. Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu Zaferi sonrasında yaptırılan yapı, çok ayaklı cami şemasının en klasik örneği olma özelliğini taşımaktadır.
Günümüze kadar yapılan onarımlarla ihtişamını korumaya devam eden Ulu Cami’nin mimarı ise Ali Neccar’dır. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en büyük örneği olan cami 20 kubbe tarafından örtülü ve orta kısmının üstü camlıdır. Toplam iç alanı 3165 metrekaredir.
Caminin içerisinde bulunan en özgün eser, Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed – Devvaki tarafından yapılmış olan minberidir. Minberin doğusunda güneş sistemi, batısında ise galaksi sistemi tasvir edilmiştir. Bu tasvirde evren kül olarak gösterilmiştir.
Mevlid – i Şerif yazarı Süleyman Çelebi, caminin ilk imam hatibidir. Ulu Camii’nin içerisinde 19. ve 20. yüzyıllara ait 192 adet yazı hat sanatının en önemli örnekleri arasında yer almaktadır.
Türk İslam Eserleri Müzesi ( Yeşil Medrese )
Türk İslam Eserleri Müzesi
Bir diğer adı Sultaniye Medresesi olan Yeşil Medrese, ilk Osmanlı medreselerinden biridir. Yeşil medrese 1414 – 1424 yılları arasında mimar Hacı İvaz Paşa tarafından yapılmıştır.
Aslına uygun olarak restore edilen medrese, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde 13. yüzyıl ve 20. yüzyıl arasında Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait ahşap, oyma, kakma, çini ve seramik eserlerinin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel giysiler ve el işleri sergilenmektedir.
Medresenin içerisinde bulunan hamam ise Bursa yöresinden toplanan hamam eşyaları ile düzenlenerek ziyarete açılmıştır. Türk İslam Eserleri Müzesi, hat sanatına ilgi duyanların dikkatini çekecek bir bölüme de sahiptir. Medresenin 8. odasında İbn Hilal İbn el – bavvab’ın dua kitabı, 14. yüzyıldan kalma “Bakara Suresi”, Yıldırım Beyazıt’a ait Kuran – ı Kerim ve tarihi eser özelliği taşıyan birçok İslam eseri sergilenmektedir.
Müzenin bahçesinde ise 15. yüzyıl - 19. yüzyıl arası kitabeler ve mezar taşları sergilenmektedir. Bursa'da ziyaret edilmesi gereken oldukça özel bölgelerden biridir. Türk İslam Eserleri Müzesi, Yıldırım ilçesi Yeşil Semti’ndedir. Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri mesai saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti 5 TL’dir.
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü
Dünyada bulunan arastalı 4 köprüden bir tanesi olan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında, Hacı Muslihiddin tarafından Timurtaş’a inşa edilen eski bir köprüdür.
Üzerinde 31 dükkan barındıran köprü, işgaller ve depremler nedeniyle tahrip olduğu için 1949 yılında yeniden inşa edilmiştir. Benzeri dünya üzerinde zor bulunan bir yapı olması nedeniyle, yerli ve yabacı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa gezecek yerler anlamında oldukça zengin olsa da bu gibi tarihi yapıları da oldukça popüler olup, görülmesi gereken bölgelerden biridir. Bursa kent merkezine de yakın olan bu köprü, güzel bir gün geçirmek isteyenlerin özellikle o bölgenin doğal güzellikleri de düşünüldüğünde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak ifade edilmektedir.
Köprü üzerinde yer alan geleneksel mekanlardan ise alışveriş yapılabilmektedir.
Atatürk Evi
Bursa Atatürk Evi
Çekirge Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi, 19. yüzyılda yapılmıştır. Atatürk’ün Bursa’yı ikinci ziyareti sırasında Bursa Belediyesi tarafından Miralay Mehmet Bey’den satın alınarak Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk 1923 yılından itibaren tüm ziyaretlerinde bu evde konaklamıştır.
Atatürk’ün ölümünden sonra TC Emekli Sandığı’na satılan ev, 1968 yılında Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Cumhuriyet’in 50. Yıl dönümünde 29 Ekim 1973 tarihinde müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Atatürk Evi, çatı ve bodrum katları hariç iki kattan oluşmaktadır.
Atatürk Evi’nde sergilenen eserlerin tamamı, Atatürk’ün konakladığı dönemlerde kullandığı eşyalardır. Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde mesai saatleri içerisinde ziyaret edilebilen müzeye giriş ücretsizdir.
Bursa Hanları
Bursa Hanları
Tarih boyunca, konumu dolayısıyla önemli bir ticaret merkezi olan Bursa’da birçok tarihi han bulunmaktadır.
Bu hanlar arasında en büyük olanı İpek Han’dır. Osmangazi ilçesinde bulunan İpek Han, Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. 2 katlı hanın zemin katında 39, üst katında ise 42 oda bulunmaktadır. Tarih boyunca ipek ve koza üretimi burada yapıldığı için adı İpek Han’dır. Günümüzde hala kullanılan handa, tekstil ürünleri satılmaktadır.
Bir diğer meşhur han ise Koza Han olarak gösterilmektedir. Orhan Camii ile Ulu Camii arasında bulunan Koza Han, Osmangazi ilçesindedir. 1490 yılında II. Beyazıt tarafından yaptırılan Koza Han, 2 katlı bir yapıdır. Alt katında 45, üst katında 50 odası bulunan hanın avlusunun ortasında sekiz ayak üzerine oturtulmuş bir köşk mescit bulunmaktadır.
Orhan Bey tarafından 14. yüzyılda yaptırılmış olan Emir Han, Ulu Camii’nin altındadır. Osmanlı hanlarının ilk örneklerinden biri olan Emir Han’ın ortasında tarihi çınar ağaçları bulunmaktadır. Üst katında bulunan 38 oda, dükkan olarak kullanılırken, alt katında 36 adet penceresiz mahzen bulunmaktadır.
Yerli ve yabancı birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede aynı zamanda Saat Kulesi ve Saltanat Kapısı da bulunduğu için gezilecek yerler epey zenginlik göstermektedir.
Bursa’nın Meşhur Caddeleri
Bursa'nın Meşhur Caddeleri
Marmara Bölgesi’nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa’nın geniş ve işlek caddeleri de gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Buna Bursa kent meydanı da dahildir.
Bursa’nın en merkezi noktalarından biri olan Heykel ve Nilüfer ilçesine bağlı Fatih Sultan Mehmet Bulvarı boyunca bulunan restoranlar, kafeler ve dükkanlar ziyaretçilerine hem alışveriş yapma hem de Bursa’nın meşhur lezzetlerini sunma imkanı sunmaktadır.
Şehir içinde bulunan diğer ana caddelerde ve alışveriş merkezlerinde de hem dünyaca ünlü markaların mağazaları hem de Bursa’ya özel mağaza ve restoranlar hizmet vermektedir.
Bursa'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı termal otelleri sizin için Bursa termal oteller 5 yıldızlı sayfasında listeledik.
Bursa Günübirlik Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biridir. Bursa’nın merkezine yakın noktada bulunan günübirlik olarak gezilip görülebilecek birçok noktası bulunmaktadır.
İznik
İznik
İznik Bursa’nın merkezine yaklaşık 75 km uzaklığındadır. İznik doğal güzelliği, gölü, çinisi ve tarihi ile keşfedilmesi gereken bir yerdir. Anadolu’da ilk Türk başkenti olmasından dolayı da oldukça önemli bir yer olup oldukça da popülerdir.
Dört farklı devletin başkentliğini yapmış bir yer olmasıyla birlikte hem doğal güzellikleri hem de muhteşem gölüyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerden biridir. Vatikan'ın bile kutsal olarak kabul ettiği oldukça güzel bir ilçedir. Doğa sporlarının da oldukça yaygın olduğu bölgede konaklama konusunda ise en çok kamp tercihi ön plandadır.
Cumalıkızık
Cumalıkızık
Cumalıkızık Bursa’nın merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Birbirleriyle uyumlu evlerin yer aldığı Cumalıkızık samimi ve sıcak ortamıyla da ilgi çekmektedir. Osmanlı Dönemi’nin sivil mimari örnekleri olarak da bilinmektedir.
Tirilye
Tirilye
Bursa’nın merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Tirilye tarihi, denizi ve doğal güzellikleri bir arada bulunduran Rum balıkçı köyüdür. Hafta sonu gezilerinin vazgeçilmez adresidir.
Misi Köyü
Misi Köyü
Misi Köyü Bursa’nın merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Kültürel yapıların da bulunduğu Misi Köy görülmeye değer şirin bir köydür. Ortasından geçen nehir ve doğası ile sakin bir gezinti yapmayı isteyenlere hitap etmektedir.
Saitabat Şelalesi
Saitabat Şelalesi
Saitabat Şelalesi Bursa’nın merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Kaynağını dağdan alan şelale bir kanyondan dökülmektedir. Şelale çevresinde piknik veya doğa aktiviteleri yapılabilmektedir.
Muhteşem bir açık hava ortamıyla birlikte birbirinden güzel fotoğraf çekme imkanlarına da sahip olan bu bölgede aynı zamanda oldukça özel canlılar da bulunuyor.
Oylat Mağarası
Oylat Mağarası
Oylat Mağarası Bursa’nın merkezine yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Oylat Gölü yanında bulunan mağara, tavanından damlayan binlerce yıllık geçmişe sahip olan sarkıt ve dikitlerin ahengiyle oluşmuştur.
Osmangazi Türbesi
Osmangazi Türbesi
Osmangazi, Bursa'nın en büyük ilçesi olan Osmangazi aynı zamanda Türkiye'nin de en kalabalık 3. ilçesi olarak gösterilmektedir. Ekonomik ve kültürel anlamda da Bursa'nın en zengin ilçesi olan Osmangazi, merkeze oldukça yakın olup Uludağ eteklerinde yerini almaktadır.
Tarihi yapılarıyla da oldukça zengin olan kentin, en önemli yapılarının başında Osmangazi Türbesi yer almaktadır. 1258 ile 1324 yılları arasında hayatını sürdüren Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu olarak da bilinmektedir. Bu türbe, oğlu Orhan Gazi tarafından babasının vasiyeti doğrultusunda yapılmıştır. Bursa kuşatması sırasında Osman Gazi ve Orhan Gazi, şehir içindeki kubbeli bir yapıyı gözlerine kestirdikten sonra Osman Gazi tarafından verilen talimatla birlikte bu yapı günümüze kadar gelmiştir.
Osman Gazi ve Orhan Gazi tarafından sürdürülen kuşatma sonrası Bursa da milli sınırlarımız içerisine girmiş, sonrasında yaşanan bu vefatla birlikte ise 15 sandukalı Osmangazi Türbesi hayata geçirilmiştir.
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe
Türbe Yıldırım'da bulunuyor. Yeşil Külliye'nin de en dikkat çeken yapılarından biridir. 1421 senesinde Sultan Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Türbe, üzerinde bulunan çinilerin renginden ötürü bu ismi almıştır.
Yeşil Türbe 6.6 metre yüksekliğe sahiptir. Türbenin mimarı ise Hacı İvaz Paşa'dır. Yeşil Türbe, 1855 yılındaki deprem sırasında oldukça önemli bir zarara uğrasa da 1864 yılında onarımı yapılmış ve günümüze kadar da gelmiştir. Türbede Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmet Çelebi ve çocukları yatmaktadır. Bursa şehir merkezinde yer alan türbeye ulaşım da oldukça kolaydır. Dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de otobüslerle çabucak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Emir Sultan
Emir Sultan
Bir zamanların ilim ve irfan bölgesi olarak bilinen Buhara'da dünyaya gelen Emir Sultan, çocuk yaşta gördüğü bir rüyayla birlikte yaşamının nasıl şekilleneceğine karar vermiş ve ona göre adımlarını atmıştır.
Rüyasında Rasulüllah'ın onu Medine'ye çağırdığını söyleyen Emir Sultan, bu rüyayı gerçekleştirmek adına hacılar kervanına katılarak Medine'ye ulaştı. İslam ve tasavvuf dünyasında oldukça tanınan Emir Sultan, bir düşünce adamıdır. Normal adı Muhammed Buhari olsa da Yıldırım Bayezid Han'ın damadı olduktan sonra ismi bu şekilde değişmiştir. Bursa'ya 1391 senesinde göç etmiş, 1430 senesinde ise vefat etmiştir.
Türbesi de yine Bursa'da Emir Sultan Cami'nin yanındadır.