Bursa'nın İlçeleri

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer alan Bursa’nın kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, güneyinde Kütahya, doğusunda Bilecik, batısında ise Balıkesir bulunmaktadır.

Türkiye’nin en kalabalık 4. Şehri olma özelliği taşıyan Bursa, 2016 yılında Dünya Yaşanabilir Şehirler listesinde 28. Türkiye’de ise 1. sırada yer almıştır. 

Bursa’da 17 tane ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Büyükorhan, Gürsu, Gemlik, İnegöl, Harmancık, Karacabey, İznik, Kestel, Keles, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Orhangazi, Orhaneli ve Yenişehir’dir. 

Bursa'da gezilecek yerlere yakın olan Bursa bölgesi otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Mudanya

Bursa’nın denize kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Mudanya şehir merkezine uzaklığı 30 km’dir. Doğusunda Gemlik, batısında Karacabey, güneyinde Osmangazi ve Nilüfer, kuzeyinde ise Gemlik Körfezi yer almaktadır. 

Mudanya’nın ilçe merkezinde bulunan 8 mahallesinin dışında, 36 köyü ve 1 beldesi ( Tirilye ) bulunmaktadır. 

Tarihi M.Ö 7. Yüzyıla dayanan ilçe Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesini sağlayan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ilçe olmasından dolayı büyük tarihi öneme sahiptir. 

Tarihi yapıların oldukça fazla olduğu ilçede, denize kıyısı olmasından dolayı yaz turizmi ve doğal güzellikleri nedeniyle doğa turizmi oldukça gelişmiştir. 

Önemli tarihi yapılarından bazıları Mütareke Evi Müzesi, Tahir Paşa Konağı, Hasanpaşa Hamamı, Dereköy Kilisesi, Kumyaka Kilisesi’dir. 

Kumyaka ve Tirilye bozulmamış doğası, sahili ve temiz havasının yanı sıra fotoğraf karelerini andıran köy evleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekmekte olan diğer lokasyonlardır. Yıldıztepe ise Marmara Denizi manzarasının izlenebileceği en güzel noktalardan biridir. 

Mudanya ilçesine hem Bursa’nın diğer ilçelerinden hem de İstanbul’dan ulaşım oldukça kolaydır. 

İDO ve BUDO’nun düzenlediği feribot ve deniz otobüsü seferleriyle ilçeye ortalama 90 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir. 

Bursa'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Bursa'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


İznik

Bursa şehir merkezinin kuzeydoğusunda ve İznik Gölü’nün doğusunda bulunan İznik, Bursa şehir merkezine 76 km uzaklıktadır. 

Dünyaca ünlü İznik Çinileri hala bulunan 47 atölye ile burada işlenmektedir. 

Tarihi M.Ö 2500 yılına dayanan bölgede tarihi eserlerin sayısı da oldukça fazladır. Ayasofya Müzesi, Roma Tiyatrosu, Aziz Tryphonos Kilisesi, Sarı Saltuk türbesi, İznik Müzesi, Hacı Özbek Camii önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. 


İnegöl

Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden biri olan İnegöl, Bursa şehir merkezinin güneydoğusunda yer almakta ve merkeze uzaklığı 32 km’dir. 

Son yıllarda yoğun göç almakta olan bir ilçedir. Türkiye’nin 16. Büyük sanayi merkezi olan ilçede üretilen İnegöl Mobilyası, dünya çapında ün sahibi olmayı başarmıştır. 

Gelişen sanayisi ile birlikte yeni yapılan parkları, geniş caddeleri ve alışveriş merkezi ile bir ilçeden çok bir şehir görünümündedir. Yüzölçümü ise birçok ilden daha büyüktür.

Sanayisinin yanı sıra doğal güzellikleri ve tarihi alanlarıyla da meşhur olan bir ilçe olan İnegöl’de Oylat Kaplıcaları bölgesinde hem sağlık turizmi hem de doğa turizmi oldukça gelişmiştir. 

Tüm Türkiye’den şehirlerarası otobüs ile ulaşım imkanı bulunan ilçenin, İnegöl Köftesi, mobilyaları, mağarası ve kaplıcaları öne çıkan noktalarıdır. 

Bursa'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Bursa gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Gemlik

Bursa’nın Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Gemlik, şehir merkezine 33 km uzaklıktadır. 

Üç tarafı dağlarla çevrili olan ilçe denize doğru açılmaktadır. Kaynağı İznik Gölü olan Sarsak Deresi ilçeyi ikiye bölmektedir. 

Bursa’nın limanı konumundaki ilçe, Bursa civarında kurulan en eski yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. 413 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçenin doğusunda Orhangazi, kuzeyinde Armutlu ve Çınarcık, güneyinde Kestel, Osmangazi ve Gürsu, batısında ise Mudanya bulunmaktadır. 

35 mahallesi bulunan Gemlik’in Büyük Kumla, Küçük Kumla, Karacaali, Yeniköy ve Kurşunlu mahalleleri özellikle yaz turizmi için tercih edilmekte olan bölgelerdir. Umurbey Mahallesi manzarası ve tarihi güzellikleri ile meşhurdur. 

Gemlik’te zeytincilik oldukça gelişmiştir. Dünyaca ünlü Gemlik Zeytinleri, zeytinyağı ve sabunları ekonomisinin gelişiminde büyük katkı sağlamaktadır.


Osmangazi

Bursa’nın metropol ilçeleri arasında yer alan Osmangazi, en büyük ilçe olma özelliğini taşımaktadır. Bursa’nın tüm ilçelerinin kesişim noktasıdır. 

Adını Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’den almıştır.

Uludağ’ın eteklerine kurulu ilçe, doğusunda bulunan Gökdere Vadisi’yle başlamaktadır. Batısında Nilüfer Deresi ve Mudanya Yolu, kuzeyinde Nilüfer Çayı, Bursa Ovası ve Katırlı Dağlar’ı bulunmaktadır. 

1165 kilometrekare alana sahip olan ilçenin denizden yüksekliği 150 metredir. İzmir, İstanbul, Eskişehir yollarının kavşak noktasında bulunan ilçe Gemlik’e 30, Yalova’ya 74, Mudanya Limanı’na ise 31 km uzaklıktadır. 

109 mahallesi bulunan Osmangazi, şehrin merkezi konumundadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği ilçeler arasında yer almaktadır. 

İlçenin yeşil alanları ve parkları, Reşat Oyal Kültür Parkı, Soğanlı Hayvanat Bahçesi, Botanik Park, Pınarbaşı Parkı, Hamitler Parkı, Soğukkuyu Parkı ve Teoman Özalp Parkı’dır. 

Tarihsel yapıları ve müzeleri oldukça fazla olan ilçenin önemli tarihi merkezleri arasında Bursa Kalesi, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Atatürk Müzesi, Ulu Cami, Koza Han sadece birkaç örnektir. 


Karacabey

Bursa’nın 5. Büyük ilçesi olan Karacabey, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. 

Ulu Camii, Karacabey Camii, Issız Han, Bayramdere ve Ayvaini Mağarası turistik yerleridir. 

Her yıl 5 ayrı festivale ev sahipliği yapmakta olan ilçenin gezilecek yerleri Atatürk Kültür Parkı, Sevgi Yolu, Gençlik Parkı, Bursa Caddesi ve Çamlık Mesire Yeri’dir. 

Safkan İngiliz atları ve safkan Arap atları bu bölgede yetişmektedir.

Ayrıca Ulubat Gölü’nde bulunan Kuş Cenneti, ilçe sınırları içerisinde yer alan Ayı Barınağı ve Karacabey Longoz Ormanları ziyaretçilerin dikkatini çeken lokasyonlar arasında yer almaktadır. 


Nilüfer

Bursa’nın bir diğer metropol ilçesi olan Nilüfer, doğal güzellikleri, köyleri, gece hayatı, alışveriş merkezleri ve gezilecek yerleri ve üniversitesiyle en çok ziyaretçi alan ilçeler arasında yer almaktadır.

Adını Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun’dan alan Nilüfer, Bursa’nın Avrupa Diploması’na sahip ilçesi olma özelliğini taşımaktadır. 

İlçenin kuzeyinde Mudanya, güneyinde Orhaneli, doğusunda Osmangazi, batısında Uluabat Gölü, Karacabey ve Mustafakemalpaşa bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 100 metre olan ilçe şehir merkezine 10 km mesafededir.

64 mahallesi bulunan Nilüfer’de, merkezinin haricinde dikkat çeken noktalar arasında Gölyazı bulunmaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile yerli yabancı turistlerin dikkatini çekmekte olan bir bölgedir. 

Gölyazı’nın haricinde gece – gündüz restoranları ve kafeleri ile canlı kalan FSM Bulvarı, Uludağ Üniversitesi’nin de bulunduğu Görükle’de ise öğrencilere yönelik kafe ve restoranlar yoğunluktadır. 


Yıldırım

Bursa merkezde bulunan Yıldırım, şehrin en büyük ikinci ilçesi olma özelliğinin yanı sıra en çok göç alan ilçeleri arasında yer almaktadır. 

Adını Osmanlı İmparatorluğu’nun 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt’tan almıştır. 

Uludağ eteklerine kurulmuş olan Yıldırım’ın kuzeyinde ve batısında Osmangazi, doğusunda Kestel ve Gürsu bulunurken, güneyinde Uludağ yükselmektedir. İlçenin ortasından geçen Bursa – Ankara yolu dolayısıyla en çok ziyaretçi ağırlayan ilçeler arasında yer almaktadır. 

69 mahallesi bulunan ilçenin ulaşım ağı oldukça geniştir. Yıldırım’a ulaşım otobüs, minibüs, taksi ve metro ile sağlanmaktadır. 

Ankara Caddesi üzerinde bulunan Bursaray ile hem doğu hem de batıya ulaşım gerçekleşmektedir. İncirli Caddesi’nde bulunan nostaljik tramvay Cumhuriyet Caddesi’ne ulaşımı sağlarken, Teferrüç Mahallesi’nde bulunan Teleferik ile Uludağ’a ulaşım sağlanmaktadır. 

Tarihi yapıların yoğun olduğu ilçede, Osmanlı Dönemi mimarisinin en güzel örneklerini ziyaret etme şansı bulunmaktadır. Yıldırım Camii, Yıldırım Hamamı (Yeşil Hamam), Yeşil Türbe, Emir Sultan Camii, Türk-İslam Eserleri Müzesi, Cumalıkızık Köyü Camisi, Irgandı Köprüsü, tarihi eserlerin sadece bir bölümüdür. 

İlçeye bağlı olan Cumalıkızık Köyü, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. 

İnancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Bursa islami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Yenişehir

Bursa şehir merkezine 52 km mesafede bulunan Yenişehir ilçesinin batısında Kestel, kuzeyinde İznik, güneyinde İnegöl, doğusunda Bilecik bulunmaktadır. 

Bursa’nın uluslararası havaalanı bu ilçede bulunmaktadır. 

İlçede yapılan domates ve biber yetiştiriciliğinin ünü, ülke sınırlarını aşmaktadır. 

Yenişehir Osmanlı Dönemi’ne ait zengin tarihi eserlere sahip bir bölgedir. Saray Hamamı, Postinpuş Baba Zaviyesi, Voyvoda Camii, Koca Sinan Paşa Külliyesi, Bali Bey Camii, Ulu Cami, Süleyman Paşa Külliyesi, Yarhisar Köyü Orhan Camii ve Barcın Mahallesi’ndeki Höyükler önemli tarihi eserlerinin bir kısmıdır. 

Tarım ve sanayi alanında oldukça gelişmiş bir ilçe olan Yenişehir’de, Anadolu Cam ve Trakya Cam fabrikaları haricinde, 3 adet un fabrikası, 2 adet sıvı yağ fabrikası, 1 oto yedek parça fabrikası ve 3 adet süt ürünleri imalathanesi ile 1 adet süt üretim fabrikası bulunmaktadır. 


Mustafakemalpaşa

Uluabat Gölü kıyısında bulunan Mustafakemalpaşa, Bursa şehir merkezine 77 km mesafededir. Doğusunda Orhaneli, batısında Susurluk ( Balıkesir ), kuzeyinde Karacabey, güneyinde Kepsut – Dursunbey ( Balıkesir ) ilçeleri yer almaktadır.  

Denizden yüksekliği 40 metre olan ilçenin 104 mahallesi bulunmaktadır. 

Suçtu Şelalesi, Ayvaini Mağarası ve Miletepolis Kenti ile Tümbüldek Kaplıcaları bölgenin önemli turistik yerleri arasındadır. 


Gürsu

Bursa şehir merkezine 13 km mesafede bulunan Gürsu’nun, kuzeyinde Gemlik, doğusunda ve güneyinde Kestel, batısında ise Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri bulunmaktadır. 

Deniz seviyesinden yüksekliği 100 metre olan ilçenin yüzölçümü 118 kilometrekaredir. 

Tarihteki adı Susığırlık olan bölge, 1931 yılında Gürsu adını alarak 1991 yılında ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle bulunmaktadır. 

Tarihi Osmanlı evleri, tarihi çınar ağaçları, hamamı ve camisi gezilecek yerleri arasındadır. Gürsu ilçesi sınırlarında bulunan Katırlı Dağları Dışkaya Mevkii’nde yamaç paraşütü yapılmaktadır. 


Orhaneli

Bursa’nın güneyinde engebeli bir düzlük üzerine kurulan Orhaneli ilçesi, şehir merkezine 63 km uzaklıktadır. 

İlçenin dağlık kesimlerinde karaçam, meşe, kayın, kızılçam ve ardıç ormanları ile kaplıdır. Adırnaz Çayı ilçenin içinden geçmektedir. İlçenin eski adı Beyce’dir. 

Maden yatakları açısından zengin olan ilçede Krom, linyit, manyezit, asbest, dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyenit, kireç taşı, olivin, demir bulunmaktadır. 


Kestel

Bursa şehir merkezine 11 km mesafede bulunan Kestel, 1990 yılında ilçe olmuştur. 35 mahalleden oluşan ilçede sanayi oldukça gelişmiştir. Bursa’nın önemli tekstil ve otomotiv fabrikalarının yanı sıra Bursa Çimento Fabrikası da bu ilçede bulunmaktadır. 


Orhangazi

Şehir merkezine 48 km mesafede bulunan Orhangazi, Marmara Denizi’nin güneyinde ve İznik Gölü’nün batısında yer almaktadır. İznik Gölü kıyısında oldukça verimli bir ova üzerine kurulu ilçenin kuzeyinde Yalova ve Karamürsel, güneyinde Yenişehir, doğusunda İznik, batısında ise Gemlik yer almaktadır. 

Eski adı Pazarköy olan ilçe yeni büyükşehir kanunu kapsamında merkez ilçelerden biri olmuştur. Bursa – İstanbul otoyolu üzerinde önemli bir kavşak noktası olma özelliğini taşımaktadır. İlçeye bağlı 31 mahalle bulunmaktadır.


Keles

Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümünün en kuzeyinde, Uludağ’ın güney yamaçlarında kurulmuş küçük bir ilçedir. Yüzölçümü 640 km2 olup 36 köyü 6 mahallesi vardır. 2021 yılı nüfus sayımına göre 11.280 nüfusa sahiptir. Bilinen en eski Türk lugâtı olan Divanü Lugât-it-Türk’te “Keles” adına rastlanmaz. Ancak; W. Radolf’ un ve A. Vambery’ nin Çağatayca sözlüklerinde “Keles” kelimesinin anlamı “bir tür kertenkele” olarak verilmektedir. Şemseddin Sami’nin Kamus-ı Türki adlı sözlüğünde “Kelas” kelimesinin anlamı da “kertenkele” olarak zikredilmektedir. Ayrıca; “Keles” in halen Kazak Dili’nde bir kertenkele türünün, Çağatay Türkçesi’ nde de bir sincap türünün adı olarak kullanıldığı kaynaklarda ifade edilmektedir.

Keles ilçe merkezi yakınlarında yer alan, adından da anlaşılacağı üzere oldukça büyük bir Kocayayla vardır. Keles’in 4 km. güneydoğusunda bulunan Kocayayla, Bursa’nın en ünlü piknik ve mesire yerleri arasındadır. Etrafı karaçam ağaçlarıyla örtülü olup ayrıca yayla içinde yer yer çam, meşe, gürgen, alıç, kavak ve erik ağaçları da vardır. Yaklaşık 400.000 m2'lik açık çayır ve mera alanına sahip olan Kocayayla, Türkiye’nin de en büyük yaylalarından biridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.200 m. olan yayla; bol oksijenli temiz havası ile kalp, verem, akciğer, astım, anemi ve benzeri hastalıklar için tavsiye edilen nitelikler taşımaktadır. Bunun yanında Osmanlı köyü bilinen bir çok eski kerpiç yapılarıyla hayatta kalan Gelemiç Köyü trekking ve kaya tırmanışçılarının en çok ziyaret ettiği bölgeler arasına girerken, Kocasu deresinde de rafting, balık avcılığı ve hemen akan soğuk suyun dibindeki doğal şifalı sıcak su hamamlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Kocayayla yıl içerisinde bir çok etkinliklere ev sahipliği yaptığı gibi ilçenin kuruluşundan bu güne kadar geleneksel hale gelen Keles Kocayayla Şenlikleri'ne de ev sahipliği yapmakta ve son yıllarda Türk dünyası spor oyunları gösterileri de düzenlenmektedir. Keles Deresi Vadisi üzerine kurulu olan ilçenin rakımı 1000 metredir. İlçeye bağlı 36 mahalle bulunmaktadır.


Harmancık

Eski adı Çardı olan Harmancık, Uludağ’ın güneyinde yer almaktadır. Bursa şehir merkezine uzaklığı 97 km’dir. 

Bursa, Balıkesir ve Kütahya il sınırlarının birleştiği noktada bulunan Harmancık’ın komşuları, Dursunbey (Balıkesir - Balat), Orhaneli – Keles (Bursa) ve Tavşanlı (Kütahya) ‘dır. 

31 mahallesi bulunan ilçenin halkı genellikle tarım ile uğraşmaktadır. Her yıl Ağustos ayında ilçede düzenlenen panayır ekonomisini canlandırmaktadır. 

Bursa'daki tatilinizde farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isterseniz Bursa uygulama otelleri sayfamız tam size göre.


Büyükorhan

Bursa’nın şehir merkezine 81 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükorhan ilçesi, Dursunbey, Orhaneli, Harmancık ve Mustafakemalpaşa ilçelerine komşudur. 

Denizden yüksekliği 840 metre olan ilçede yüksek konumundan dolayı serin dağ iklimi görülmektedir. 

43 mahalleden oluşan ilçenin tarihi Bizans Dönemi’ne kadar dayanmaktadır. 1321 yılında Osmanlı hakimiyetine giren bölge, Cumhuriyet döneminde Büyükorhan adını almış, 1987 yılında ise ilçe olmuştur. 

İlçe doğal güzellikler yönünden oldukça zengindir. 

Büyükorhan sınırları içerisinde bulunan Düğüncüler Köyü, rafting ve trekking sporlarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra, sıcak şifalı suları ile sağlık turizmi için tercih edilmektedir. 

İlçe sınırları içerisinde bulunan Kaya Deresi mevkii, hem kamp alanı olarak tercih edilmekte olan bir bölge olup hem de burada tarihi 2000 yıl öncesine dayanan eşine az rastlanır bir kilise bulunmaktadır. 

İlçenin bir diğer doğal güzelliği ise Görecik Yaylası’dır. Özellikle yaz aylarında hem yerel halk hem de tatil severler tarafından tercih edilmekte olan serin bir bölgedir.