Bursa'nın Tarihi Yerleri

Bursa ve çevresinin tarihi 7000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ilıpınar Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda M.Ö 5200 yılına ait yerleşim alanlarına rastlanmıştır. Şehrin 7 km güneyinde bulunan Demirtaş Höyüğü mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında ise M.Ö 2500 yılına ait kase, küp, testi ve seramik parçaları bulunmuştur.

Bursa’da M.Ö 4.yüzyılda Bithynia Devleti kurulana denk bölgede çeşitli koloniler yaşamıştır. Heredot’a göre bu tarihlerde bölgedeki tek kent Gemlik’tir. Bölgenin kent oluşu ve etrafının surlarla çevrilmesi Bithynia Kralı I. Prusias Dönemi’nde gerçekleşmiştir.

Daha sonra Romalıların ve Bizanslıların şehri olarak varlığını sürdüren Bursa, Osmanlı Beyliği topraklarına katılana kadar Bithynia Krallığı olarak anılmıştır. 1308 yılında Osman Bey tarafından kuşatılan il, 1326 yılında Türklerin eline geçmiştir. Bursa 1335 – 1363 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında ise Yunanlılar ve İngilizler tarafından işgal edilen Bursa, 2 ay 2 gün süren işgalden sonra 11 Eylül 1922 tarihinde silahlı milislerin de katkısı ile Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. 

Bursa'da keyifli bir tatil geçirmek için Bursa otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Gölyazı

Gölyazı Gölyazı

Doğal güzellikleri kadar tarihiyle de ön plana çıkan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlıdır. 

Eski adı Apolynt olan köy tarihte Rumların yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Köyün içerisinde koruma altına alınan Rum evleri ve Tarihi Ağlayan Çınar bölgenin tarihi alanları arasında yer almaktadır. 

Ağlayan Çınar, 700 yaşını aşmış bir ağaçtır. 400 metrelik bir alanı gölgesinde saklayan çınar, zamanla eğilmiş ve kaynak suyu içinden geçmeye başlamıştır. Bu nedenle Ağlayan Çınar denmektedir.


Misi Köyü

Misi Köyü Misi Köyü

Misi Köyü, Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Köy içerisinde hala tarihi evler ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Nilüfer ilçesine bağlı Misi Köyü’nün tarihi 2000 yıl öncesine dayanmakta ve bilinen en eski adı Mysia’dır.

Şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan köy, Hristiyanlar içinde tarihi öneme sahip bir bölge olma özelliği taşımaktadır. Köyde bulunan manastırın kalıntılarının altında İncil’in bir nüshası gömülüdür. 

Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Bursa'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Heykel’de bulunan Kapalı Çarşı, günümüzde hala çarşı olarak kullanılan tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Orhangazi Dönemi’nde hanların aralarının çatı ile kapatılması ile oluşturulan çarşıya daha sonraki yıllarda Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) Eski bakırcılar çarşıları eklenerek günümüzdeki Kapalı Çarşı oluşturulmuştur. 

1958 yılında tamamen yanan Bursa Kapalı Çarşı, bu kez zemin kat ve yolların üzerine dükkanlar ve dükkanlara üst kat eklenerek yeniden inşa edilmiştir. 

Bursa’da bulunan tarihi mekanların bir çoğuna yakın bir konumdadır. Bir diğer yandan şehrin merkezi noktasında bulunan konumundan dolayı, tüm ilçelerden metro, otobüs ve minibüs ile Bursa Kapalı Çarşı’ya ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. 


Yeşil Türbe

Yeşil Türbe Yeşil Türbe

1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu olan Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan Yeşil Türbe’nin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. 

Osmanlı mimarisinde tüm duvarları çini ile kaplı olan tek türbe olma özelliğini taşımaktadır. Yeşil Camii’nin yanında bulunan türbeye, Bursa şehir merkezine yakın konumu dolayısı ile tüm ilçelerden ulaşım sağlanabilmektedir. 


Cumalıkızık Köyü ve Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık Etnografya Müzesi Cumalıkızık Etnografya Müzesi

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Cumalıkızık Köyü, Osmanlı Dönemi’nden bu yana bozulmadan varlığını sürdürmeyi başaran köyler arasında yer almaktadır. 

Köyün taşlı sokakları ve rengarenk evleri ile oluşturduğu görsel şölen, şehir merkezine yakın mesafede tarihe yolculuk yapma imkanı sunmaktadır. 

Cumalıkızık Köyü içerisinde yer alan Etnografya Müzesi’nde ise tarihi dönemlere ait eserler sergilenmektedir. 

Bursa'da kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Bursa gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii Bursa Ulu Camii

Şehrin simgelerinden biri olan Bursa Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar‘a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, Ulu Camii için Bursa’nın Ayasofya’sı demiştir. 

2 minaresi ve 20 kubbesi olan camiinin ortasında büyük bir şadırvan bulunmaktadır. Ceviz ağacından oyma minberinin üzerinde altın yaldızla Osmanlıca olarak, ‘Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1399) yılında yaptırılmıştır’ ibaresi yer almaktadır. Bu yazının haricinde duvarlarında 192 yazı bulunmaktadır.

602 yıllık minberinde galaksi ve güneş sisteminin simgelerine yer verilmiştir. Bu simgeler minbere birebir büyüklük oranı ile yansıtılmıştır. Minberde evrenin kül olarak şekillendirmesi ise özel bir mesaj vermektedir. 

Osmangazi ilçesinde bulunan Bursa Ulu Camii, şehrin en merkezi noktalarından birinde olup tüm ilçelerden metro, otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanmaktadır. 


Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi Bursa Kent Müzesi

Osmangazi’de bulunan Bursa Kent Müzesi, eski adliye binası yenilendikten sonra 2004 yılında ziyarete açılmıştır. 

Müzede bulunan eserler 7000 yıllık bir tarihi ziyaretçilere sunmaktadır. 6 Osmanlı padişahının balmumundan yapılmış heykeli, kentin topografik maketi ve çeşitli objeler müze eserleri arasında yer almaktadır. 

Heykel Meydanı’nda Bursa Valilik Binası’nın yanında bulunan müzeye ulaşım oldukça kolaydır. 

Pazartesi günleri hariç haftanın tüm günlerinde mesai saatleri arasında ziyarete açık olan müzesine giriş ücreti Tam 2 TL, Öğrenci 1 TL’dir. Ayrıca Eğitim–Öğretim sezonu boyunca öğretmenleri nezaretinde gelen öğrenci grupları ücretsizdir.

Keyifli bir tatil geçirmek için Bursa'da yer alan uygulama otellerin listesine ulaşmak için Bursa uygulama otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Orhan Gazi – Osman Gazi Türbeleri

Osman Gazi Türbesi Osman Gazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi 1854 yılında yıkıldıktan sonra 1863 yılında dönemin sultanı Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bizans Kilisesi’nin üzerine kurulu türbenin zemininde hala mozaikler bulunmaktadır. 

Osman Gazi Türbesi de 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa edilmiştir. Orhan Gazi Türbesi’nin yanında bulunmakta ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey burada yatmaktadır. 


Koza Han

Bursa Koza Han Bursa Koza Han

Koza Han, 1491 yılında, Sultan II. Beyazıd tarafından dönemin en iyi mimarlarından biri olan Abdül ula bin Pulat Şah’a, İstanbul’da bulunan vakıflarına gelir elde etmek amacı ile yaptırılmıştır.

Koza Han gezisi sırasında ziyaretçileri ıhlamur ve kahve kokusu karşılamaktadır. Avlusundaki mağazalarda ipek kumaşlar, ipek eşarplar, sanatsal ürünler, ev tekstili ve çeyiz ürünleri ile hediyelik eşyalar satılmaktadır. 

Kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının, kozalardan elde edilen ipek kumaşların satıldığı Koza Han 2 katlı olup, 95 odası bulunmaktadır. Koza Han, Bursa Ulu Camii ve Orhan Camii arasında bulunmakta ve Bursa’nın Osmangazi ilçesindedir. 


Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi Muradiye Külliyesi

Bursa Hamzabey Caddesi ile Kaplıca Caddesi’nin kesişim noktasında bulunan Muradiye Külliyesi 1425-1426 yılları arasında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır. 

Bursa’da yaptırılan son Osmanlı külliyesi olma özelliğini taşımaktadır. Külliye içerisinde cami, medrese, darüşşifa, hamam ve türbe yer almaktadır. Türbe bahçesinin içerisinde 12 türbe bulunmaktadır. 


Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii Emir Sultan Camii

Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından, eşi Emir Sultan için 1366-1429 yılları arasında yaptırılan Emir Sultan Camii, Emir Sultan Türbesi’nin yanında bulunmaktadır. 

İznik çinileri ile süslenmiş mihrabı, caminin en dikkat çeken yeridir. İnşa edildiği tarihte tek kubbeli olan camiye restorasyon sırasında iki kubbe daha eklenmiştir. 

Çam ağaçlarıyla çevrili Emir Sultan Camii ziyarete ve ibadete açıktır. 


Mudanya Mütareke Evi

Mudanya Mütareke Evi Mudanya Mütareke Evi

Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ev Mudanya Mütareke Evi’dir. 

Mudanya ilçe merkezine deniz kenarında bulunan bina 2 katlıdır. Binanın ilk katında İsmet İnönü’nün çalışma odası ve mütareke görüşmelerinin yapıldığı salon bulunmaktadır. Üst katta ise İsmet İnönü ve yaverlerinin yatak odaları bulunmaktadır. 

Mudanya Mütareke Evi, pazartesi günleri hariç, haftanın diğer günlerinde mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 


Hünkar Köşkü

Hünkar Köşkü Hünkar Köşkü

Bursa’nın tarihi yapıları arasında önemli bir yere sahip olan Hünkar Köşkü, 1844 yılında inşa edilmiştir.

Yıldırım’a bağlı Mollaarap mevkiinde bulunan köşk, Abdülmecid Han tarafından av köşkü olarak yaptırıldıktan sonra Sultan Abdülaziz ve Sultan 5. Mehmet tarafından da kullanılmıştır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde ise komutanlar tarafından kullanılan Hünkar Köşkü günümüzde müze olarak ziyarete açılmıştır. Köşk içerisinde bulunan Atatürk, Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe’ye ait yatak odalarının haricinde, çalışma ve oturma odaları da ziyaret edilebilmektedir. 


İznik Kalesi

İznik Kalesi İznik Kalesi

Tarihi M.Ö 258’li yıllara dayanan İznik Kalesi, İznik Gölü mevkiinde yer almaktadır. Uzunluğu 4970 metre, yüksekliği 13 metre olan kalenin üç ana kapısı bulunmaktadır. 

İznik Kalesi’nde bulunan İstanbul ve Lefke Kapısı’nda M.Ö 3. Yüzyıla ait bir savaşın tasvir edildiği kabartmalar en dikkat çeken bölümdür. 


Ördekli Hamamı

Ördekli Hamamı Ördekli Hamamı

Yapımına Yıldırım Beyazıt Dönemi’nde başlanan Ördekli Hamamı, 1400 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde yapılan hamamların en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. 

Günümüzde kültür merkezi olarak hizmet vermekte olan hamam zamanında İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle sık kullanılan hamamlar arasında yer almaktadır. 

Ördekli Kültür Merkezi, Osmangazi ilçesindedir. 


Orhangazi Camii

Orhan Gazi Camii Orhan Gazi Camii

II. Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından, 1339 yılında yaptırılan Orhangazi Camii, yapıldığı ilk dönemlerde han, hamam, imaret, aşhane, zaviye, medrese, mektep, bölümleri ile külliye özellikleri taşımıştır. 

Caminin yapımında kesme taş, tuğla ve yığma taş kullanılmıştır. Çatısı ise ahşaptandır. 1413 yılında Bursa’nın işgali sırasında harap olan cami, Çelebi Sultan Mehmet Dönemi’nde, 1417 yılında Vezir Beyazıd Paşa tarafından onarılmıştır.

Cami, Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunmaktadır. 


Yıldırım Beyazıt Külliyesi

Yıldırım Beyazıt Camii ve Külliyesi Yıldırım Beyazıt Camii ve Külliyesi

1389-1402 yılları arasında Sultan Yıldırım Bayezid’in isteği üzerine yaptırılan Yıldırım Beyazıt Külliyesi, Yıldırım’dadır. Külliyenin bölümleri arasında cami, türbe, medrese, hamam, darüşşifa, imaret ve çeşme yer almaktadır. 

Yapının bulunduğu tepenin en üstüne Yıldırım Camii yer almaktadır. Osmanlı Dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri bu camidir.

Külliyenin içerisinde bulunan türbede ise Yıldırım Bayezid’in mezarı bulunmaktadır. 

Camiye 20 metre mesafede bulunan medrese ise ilk önü kapalı medrese olma özelliğini taşımaktadır. 


İznik Ayasofya Müzesi

İznik Ayasofya Müzesi İznik Ayasofya Müzesi

İznik ilçe merkezinde bulunan Ayasofya Müzesi, Osmanlı Devleti’nin şehri fethetmesiyle camiye dönüştürülmüştür. 

Fetihten önce ise Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. Konsül 787 yılında burada toplanmıştır. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında restore edilmiştir.


Mudanya Rum Mahallesi

Mudanya Rum Mahallesi Mudanya Rum Mahallesi

Mudanya ilçesinde bulunan Rum Mahallesi’nin günümüzdeki adı Halitpaşa Mahallesi’dir. 

Tüm sokakları denize çıkan bu mahalle İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanmıştır. Tarihte Rumların yaşadığı mahallede mütarekeden sonra Giritli göçmenler yaşamaya başlamış olsa da, mahallenin tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Eski sokakları, muhteşem mimariye sahip konakları ve manzarası ile Bursa’nın önemli tarihi mekanları arasında yer almaktadır. 


Geruş Sinagogu

Geruş Sinagogu Geruş Sinagogu

16. yüzyıl başlarında II. Selim Dönemi’nde Yahudilerin dini ibadet yeri olarak yaptırılan Geruş Sinagogu, Bursa’nın Osmangazi ilçesindedir. 

Bağdadi bir kubbeye sahip olan sinagog, 150 kişi kapasitelidir. Adının anlamı ise İbranice’de “’kovulmuş, sürgün edilmiş”’ anlamına gelmektedir.


Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

Şemaki Evi Müzesi Şemaki Evi Müzesi

Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Yenişehir ilçesinde bulunan Şemaki Evi Müzesi, 18. Yüzyıldan günümüze gelen bir binadır ve İran’dan gelen Şemaki ailesi tarafından yaptırılmıştır. 

İki katlı binanın zemin katında mutfak, taşlık, kiler ve kışlık oda bulunmaktadır. İkinci katta ise nebati motifli ve manzara dekorlu 3 oda bulunmaktadır. Evin içerisindeki tüm eşyalar 19. yüzyıla aittir. 

Müze, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Bursa'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Bursa spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Bursa Fetih Kapısı

Bursa Fetih Kapısı Bursa Fetih Kapısı

Tarihi Roma – Bizans dönemine dayanan Bursa Fetih Kapısı Osmangazi ilçesindedir. Fetih Kapısı’nın bir diğer adı Su Kapısı’dır. Günümüze sadece sur duvarları gelebilmiştir. Bursa’nın sağlam kalan tek kapısı olması açısından oldukça önemli bir tarihi yapıdır. 

2008 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından onarılan yapıda, her yıl 6 Nisan’da fetih şenlikleri töreni yapılmaktadır.