Her köşesi ayrı bir turizm cenneti olarak nitelendirilen Antalya, sınırsız sayıda gezilecek yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Antik Çağ’dan kalma tarihi kentlerine ek olarak, yeşil ile mavinin buluştuğu ender doğa güzelliklere de sahiptir. Yıl boyunca yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan Antalya’nın her köşesi farklı bir cennet köşesi olarak ön plana çıkmaktadır. Açık hava tiyatroları, birbirinden güzel plajları ve saymakla bitmeyen tarihi eserleriyle Antalya gezilecek yerler arasında listelerin en üst sıralarında yer almaktadır.
Hemen her yaştan insanın ilgisini çekebilecek birçok önemli noktaya sahip olduğu için ülkemizde turizm yoğunluğu bakımından en zengin noktalardan birisidir. Antalya gezilecek yerler denildiğinde sınırsız sayıda seçenek olmasına rağmen, olmazsa olmazlarından bazılarını keşfetmek gerekmektedir.
Turizm cenneti Antalya'nın uygun fiyatta ve konforlu otellerini Antalya otelleri yazımızda bir arada veriyoruz.
Düden Şelalesi
Eşsiz Düden Şelalesi
Antalya’da doğal güzellikler denilince ilk akla gelen yerlerden olan Düden Şelalesi, Muratpaşa’nın Çağlayan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Aşağı ve yukarı olmak üzere iki kolda anılan şelalenin asıl merkez noktası Kırkgöz Mevkii’nde bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında belki de ilk sırayı alabilecek olan bu bölge, doğal güzellikleriyle herkes gibi sizi de kendine hayran bırakacaktır.
Etrafı yeşillikler kaplı olan ve Akdeniz ile birleşen Aşağı Düden Şelalesi, görsel şöleni andıran yapısıyla görenleri kendine hayran bırakır. Özellikle yaz aylarında piknik yapmak için en çok tercih edilen yerlerden birisi olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda bir mesire alanı olarak da kullanılan Düden Şelalesi, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen kişilerce de sıklıkla tercih edilir. Manavgat Şelalesi’nden sonra en çok tercih edilen yerlerden birisidir. Antik dönemin fatihi olarak nitelendirilen Büyük İskender’in atlarının su içtiği bir yer olan Yukarı Düden Şelalesi ise aynı zamanda İskender Şelalesi olarak da bilinmektedir. Ulaşımın oldukça kolay olması ve Antalya merkeze de 10 km'lik bir mesafede olmasından ötürü hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi olan bölge, yıllık ortalama 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Şelalenin içinde bir nevi pencere görevi gören mağaraların ve oyukların oluşu da ziyaretçilere muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır. Bu oyuklardan da şelaleyi izlemek mümkündür.
Düden Şelalesi giriş ücreti 5 TL'dir. Eğer şelaleye giriş yaptıktan sonra piknik yapmak isterseniz, bunun için ek bir ücret ödemenize gerek yoktur. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Yaz saatine göre 08:00 ile 19:00 arasında zamanınızı burada geçirebilirsiniz.
Alanya Kalesi
Tarihi Alanya Kalesi
Kim tarafından ve tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen Alanya Kalesi, Alanya’nın Hisariçi Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yazılı kaynaklarda ilk defa MÖ 4. yüzyılda bahsi geçen kalenin, zamanında korsanlar ve asiler için vazgeçilmez bir nokta olarak ün kazandığı iddia edilmiştir. 6 kilometre uzanan surlar ve bulunduğu yarımada sayesinde işgalcilere karşı büyük üstünlük sağlamıştır.
Tarihi boyunca Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Kalenin günümüze kadar birçok noktası eski varlığını koruyarak ulaşmıştır. Günümüzde hala yaşamın bulunduğu kalede ahşap ve kagir tarihi evler bulunmaktadır. Hediyelik eşya dükkanlarının yanı sıra ev önlerinde tahta tezgahlarda ipek ve pamuklu dokuma yapılmaktadır. Ayrıca değişik figürlerde su kabakları boyanmakta, küçük bahçelerde otantik yemek servisi turistlere ikram edilmektedir.
Alanya Kalesi için giriş ücreti kişi başı 30 TL'dir. Pazartesi günleri dışında her gün ziyaretçi kabul edilmektedir. Yaz döneminde 10:00 ile 20:00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. Müze kart sahiplerine giriş ücretsizdir.
Tarihi Alanya Kalesi gezisi sonrası bölgenin tarihi gezisi için mutlaka görülmesi gereken diğer noktaları Antalya gezi rehberi yazımızda yer verdik.
Dim Çayı
Doğa Harikası Dim Çayı
Dim Çayı, Alanya ilçesinde bulunan merkeze uzaklığı 6 kilometre olan Türkiye’nin önemli turistik noktalarından birisidir. Dim Çayı’nın kaynağı, Konya ilinde başlamakta olup, 60 kilometrelik bir yol izlemektedir.
Dim Çayı’nın üzerine bırakılan masaları ile restoran hizmeti verilmektedir. Suyunun çok soğuk olması, Alanya’nın sıcak havasından bunalanlar için vazgeçilmez bir nokta olmasına sebep olmuştur. Ayrıca huzur veren su sesi ve sakin atmosferi, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çeken başlıca etkenleri arasında yer almaktadır.
Ekstrem sporlar için oldukça uygun bir bölge olmasıyla birlikte özellikle rafting yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bölgelerden biridir. Çevresinde bulunan restoranlarıyla da hizmetlerini sürdüren Dim Çayı, sabahın erken saatleriyle başlayıp gece 01:00 sularına kadar da devam etmektedir. Özellikle kahvaltı konusunda tercih edilen bu bölge, mekanlarına göre fiyat konusunda değişim gösterse de ortalama 40 ile 90 TL arasında tek kişilik kahvaltı ödemesi yapmanız mümkündür. Bunun yanı sıra piknik yapabileceğiniz de birçok alan mevcuttur.
Dim Çayı’na giriş ücretsizdir.
Doğa harikası Dim Çayı Gezisi sonrası keyifli tatile devam etmek için konaklama ihtiyaçları Antalya denize sıfır oteller sayfamızda bulunmaktadır.
Antalya Müzesi
Antalya Müzesi Ziyaretçi Alanı
Antalya’nın merkezi ilçelerinden olan Muratpaşa’nın Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Antalya Müzesi, geçmişe uzanan tarihi ile oldukça fazla sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır. İlk kuruluşunda savaş sırasında kurtarılan eserlerin sergilendiği bir nokta olarak ön plana çıkarken, günümüzde açık ve kapalı alanlarda bölgenin en eski tarihine ışık tutacak eserlerin sergilendiği bir nokta haline gelmiştir.
Bünyesinde 14 sergi salonu, farklı medeniyetlere ait heykeller, Antalya bölgesinde devam eden kazılarda çıkmış arkeolojik eserler, açık hava ve kapalı galeri ile turistlere aynı anda birçok tarihi bir arada görme fırsatı sunmaktadır. Antalya Müzesi içerisinde en çok ilgiyi ise Antalya topraklarının ilk insanla başlayan ve günümüze kadar uzanan binlerce yıllık geçmişini yansıtan kronolojik eserler çekmektedir. Yaklaşık 5 bin eserin sergilendiği müzede 30 bin kadar tarihi eser de sergilenmeden korunmaya devam etmektedir. Ayrıca 1988 senesinde Avrupa Konseyi Özel Ödülü'ne de layık gösterilmiş ve kazanmıştır.
Antalya Müzesi’ne giriş 45 TL'dir. Müze kartınız mevcutsa yılda 2 defa ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi yaz saati uygulamasıyla 08:30 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren Antalya islami otellerinden birini seçebilirsiniz.
Kaleiçi
Tarihi Kaleiçi Kalıntıları
Antalya’nın merkezi ilçesi Muratpaşa’nın deniz ile birleştiği noktadaki Kaleiçi mevkii, bölgenin eşsiz tarihini en iyi şekilde yansıtan yapıların bulunduğu bir nokta olarak ön plana çıkmaktadır. Yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanan geçmişiyle Kaleiçi, etrafını boydan boya çeviren surlar ve tarihi evleri ile kart postalları aratmayan bir görünüme sahiptir. Şehir merkezinde olması da en önemli artılarından biridir. Kaleiçi Antalya için büyük önem taşımaktadır.
Yürüyerek Kaleiçi’ni keşfetmek isteyen turistler, başlangıç noktası kısa süre önce restore edilen Hadrian Kapısı’nı tercih etmektedir. Sonrasında müzeler ve yat limanı ile yürüyüşlerini sonlandırmaktadırlar. Antalya'nın genel turistik yapısına aykırı olan bu bölgede öncelik doğa ya da muhteşem sahiller değil; tam aksine şehir kaçamağı diyebiliriz. Bu bölgede yabancı turistlerin yanı sıra yerli halk da yer alıyor ve nüfusun büyük çoğunluğun bu şekilde olduğunu da ifade edebiliriz. Antalya'da özellikle ''tarihi yaşam alanı'' anlamında görülmeye değer bir yer olan Kaleiçi; Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait birçok yapıyla da size farklı bir deneyim yaşatacaktır.
Ortalama 2 ile 4 saatlik bir geziyle tamamlayabileceğiniz bir bölge olmasıyla birlikte eğer yüzmek isterseniz o konuda da size minik plajlarıyla hizmet vermektedir.
Side Antik Kenti
Side Antik Kent Kalıntıları
Side, MÖ 7. yüzyılda Yunanlı yerleşimciler tarafından kurulan Side Kenti, Manavgat’ın tatil beldesi olan Side’de bulunmaktadır. Doğal liman için elverişli konumu sayesinde, Side hızla en önemli yerleşim yerlerinden biri ve bölgenin ticaret merkezi haline gelmiştir. Side’de denizin kıyısında misafirlerini ağırlayan Side Antik Kenti, önceki dönemlerde köle ticareti üzerinden servetini ve gücünü kazanmıştır.
Bir yarımada üzerine kurulmuş olan Side Kenti’ne, bölgede yer alan diğer antik şehirlerde olduğu gibi bir ana kapıdan giriş yapılmakta ve anıtsal cadde ile şehrin sonuna kadar ilerlenmektedir. Günümüzde hala varlığını koruyan eserlerindeki mimari detaylar birçok kişinin ilgisini çekmekte ve konumu sayesinde misafirlerine büyük ayrıcalıklar sağlamaktadır. Denize sıfır olması sayesinde kartpostalları aratmayan bir görünümü vardır. Tarihte bilinen ilk metropol özelliğine sahiptir. Yaklaşık 15 bin ziyaretçiye hitap eden oldukça özel bir tiyatroya da sahiptir.
Side Antik Kenti; Manavgat'a 7 km, Antalya'ya 77 km, Antalya Havalimanı'na ise 35 km uzaklıktadır. Antalya Side Müzesi'ne giriş 25 TL, Antalya Side Tiyatrosu'na giriş ise 45 TL'dir. Müze kart sahibiyseniz giriş ücretsizdir.
Olympos Antik Kenti
Olympos Antik Kent Kalıntıları
Antalya’da antik şehirler denilince ilk akla gelen yerlerden birisi olarak Olympos Antik Kenti, Kemer ilçesinin Beydağları Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Antik Likya Birliği’ndeki 6 büyük devletten birisi olan kent, MÖ 3. yüzyılda kurulmuştur.
Olimpos Çayı’nın oluşturduğu vadinin iki bölümünde yer almaktadır. Nehrin güney tarafındaki nekropolde kayaya oyulmuş oda mezarlar vardır. Nekropolün hemen yanı başında geniş bir girişi olan bir Roma tiyatrosundan kalıntılar gözlemlenebilmektedir. Nehrin kuzeyinde yer alan eski düzende bir yol, ziyaretçileri süslemeli ve çekici bir İyon tapınağı girişine götürür. Tapınağın girişindeki heykelin tabanında Marcus Aurelius'a ait bir yazıt bulunmaktadır. Antik dönemin birçok eseri de hala varlığını sürdürmektedir.
Caretta caretta ile de ün salmış olan Olympos sahili, özellikle gençlerin ve kamp yapmaktan keyif alan kitlenin en gözde bölgelerinden biridir. Olympos Antik Kenti’ne giriş ücreti 30 TL’dir. Yaz döneminde açılış saati 08:00, kapanış ise 21:00 şeklindedir. Haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir.
Patara Antik Kenti (Patara Ören Yeri)
Patara Antik Kent Kalıntıları
Plajları ile ünlü Kaş’ın Gelemiş Mahallesi’nde bulunan Patara Antik Kenti, Likyalılar döneminde bir liman kenti olarak önem kazanmıştır. Geçmişi MÖ 8. yüzyıla kadar uzanan şehrin Apollon'un oğlu Patarus tarafından kurulduğu söylenmektedir.
Günümüze kadar ulaşan yapılar arasında sütunlu anıtsal cadde, antik tiyatro ve o döneme ait çeşitli taş bloklar yer almaktadır. Eserler arasında en dikkat çekici noktalar ise Likya dönemine ait kabartmalar ve tiyatro vardır. Kaş'ta bulunan bu tarihi bölge, eserlerinin yanı sıra fevkalade bir sahile de sahiptir. Her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Patara, aynı zamanda birbirinden güzel plajlarıyla da ziyaretçilerini büyülemektedir.
Patara Ören Yeri’ne giriş ücreti 30 TL’dir. Haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir. Çalışma saatleriyse yaz döneminde 08:30 ile 20:00 arasındadır. Müze kartınız mevcutsa, ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Tahtalı Dağı – Olimpos Teleferik
Tahtalı Dağı Teleferik Tesisleri
Teke Yarımadası’nın Bey Dağları grubu içerisinde en yükseği olan Tahtalı Dağı, Kemer ilçesinin güneybatısında ve Tekirova mevkiinin batısında bir konuma sahiptir. Olimpos Bey Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer almakta olup, yaşlı çökelmenin meydana getirdiği kırıntılı ve karbonatlı kayaçlardan oluşmaktadır.
2365 metre yüksekliğe sahip dağa Olimpos Teleferik ile çıkılmaktadır. Dünya üzerinde yer alan sayılı en uzun teleferik güzergahına sahiptir. Tahtalı Dağı’nın zirvesinden Kemer ve çevre ilçeler çok net bir şekilde gözlemlenmekte olup, vakit geçirilebilecek restoran ve kafeler yer almaktadır. Kişi başı ücret sabit değildir. Tahtalı Dağı’na ulaşım için günün belirli saatlerinde Olimpos Teleferik ücretleri değişkenlik gösterebilmektedir. Fiyatlarda; gün batımı, gün doğumu ve hatta yerli/yabancı ayrımı bile yapılmaktadır.
Normal teleferik fiyatları: Yetişkin 85 TL, 6-12 yaş arası ise 47.5 TL. 6 yaş ve altına ücretsiz.
Gün batımı teleferik fiyatları: Yetişkin 145 TL, 6-12 yaş arası 72.5 TL. Burada 6 yaş ve altına 30 TL'lik tarife uygulanıyor.
Gün doğumu teleferik fiyatları: Yetişkin 100 TL, 6-12 yaş arası 50 TL. 6 yaş ve altına ücretsiz.
Yabancı turistlere uygulanan fiyat tarifesiyle kıyaslamak isterseniz; yetişkin üzerinden ifade etmek gerekirse gün batımı 51, gün doğumu 40, normal fiyat ise 33 Euro şeklindedir.
Kızıl Kule
Tarihi Kız Kule Kalıntıları
İsmini alt kısımlarını oluşturan kırmızı ve kahverengi taşlardan ve üst bölümünde kullanılan tuğlalardan alan Kızıl Kule, Alanya Kalesi’nin deniz ile buluştuğu noktada yer almaktadır. 1221 yılında 1. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiştir. Bu kulenin kuşatma esnasında 2 bin askere kadar yere sahip olduğu söylenmektedir.
Kulenin önemini ise, içerisinde bulunduğu üç yazıt göstermektedir. Kulenin en dikkat çekici yanı ise konumu ve mimarisinden kaynaklıdır. Beş katlı olmasına rağmen, tepeden süzülen güneş ışıkları birinci kata kadar aydınlık sağlar. Bir zamanlar Türk parasının da arkasını süsleyen Kızıl Kule’nin ince detaylarla oluşturulmuş ve birden dördüncü kadar uzanan sarnıç olukları da yoğun ilgi görmektedir. Eşsiz bir manzaraya sahip olan kule, Selçuklu döneminin en ünlü mimarilerine bir örnektir.
Kızılkule için giriş ücreti 30 TL’dir, öğrenciler ve müze kartı olanlar için ücretsizdir. Pazartesi günleri dışında her gün ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz dönemi 10:00 ile 20:00 saatleri arasında dilediğiniz gibi gezip görebilirsiniz.
Aspendos Antik Tiyatrosu
Tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu
Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu, MS 2. yüzyılda, Roma imparatoru Marcus Aurelius döneminde, Aspendos'ta doğmuş bir Yunan mimar olan Zeno tarafından yapılmıştır. Asıl önemini, günümüze kadar ulaşan en iyi antik tiyatro olmasından almaktadır.
Tiyatronun derinliği 96 metre çapında olup yatay bir iskele ile üst ve alt kısımlara ayrılmıştır. Yaklaşık 7000 seyirci kapasitesine sahip olan tiyatrodaki mükemmellik, hala en iyi şekilde gözlemlenebilmektedir. Aspendos'un imparator aileleriyle birlikte tanrılarına özel hazırlandığı belirtilmektedir. O dönemlerde de aktif bir şekilde kullanılan tiyatro, günümüzde de birden çok konsere ev sahipliği yapmaktadır.
Aspendos Antik Kenti için giriş ücreti 50 TL’dir. Haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir.
St. Nikolas Kilisesi (Noel Baba Kilisesi)
Noel Baba Klisesi Ziyaret Alanı
Noel Baba olarak bilinen ve tüm dünyaya ismini duyuran Aziz Nicholas’ın anısına yapılan St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi, Demre’nin Merkez Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bir zamanlar Myra adıyla bilinen Demre’de yoksul insanlara büyük yardımı dokunan ve Mucizelerin Azizi olarak bilinen Noel Baba’nın yardımları kilise duvarlarına resmedilmiştir. Bulunduğu konum düşünüldüğünde Akdeniz ikliminin ''Noel Baba'' tasvirine pek yaklaşamadığı bilinse de o dönemde çocuklara yönelik koruyucu ve mutlu edici bir imaj çizmesi açısından efsanevi bir karakter oluşturularak inşa edilmiş ve günümüze kadar da bu özelliğini korumuştur.
Kilisenin içinde balık pulları ve akantus yapraklarıyla süslü Roma Dönemi’ne ait lahit vardır. Bu lahidin de Noel Baba’ya ait olduğu düşünülmektedir. Hem kültürel hem de dini geziler için büyük öneme sahip olan kilisede Roma Dönemi’nden kalma freskler de vardır. Antalya gezilecek yerler söz konusunda olduğunda yıl boyunca yerli yabancı birçok turistin sıklıkla ziyaret ettiği yer olarak St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi, ilk sıralarda yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de kendine yer bulan bu kilise, dünya çapında nam salmıştır. Bu özel kilise, tarih boyunca oldukça önemli tehditlere maruz kalmış ve birçok yıkım yaşamış olsa da; her dönem yapılan yeniliklerle günümüze kadar gelerek tarihi açıdan oldukça önemli bir kolaja da şahit olmamızı sağlamaktadır.
Noel Baba Kilisesi’ne giriş 30 TL’dir. Müzekart ile bir yıl boyunca ücretsiz giriş yapılabilmektedir.
Antalya Aqualand Dolphinland
Antalya Aquland Dolphinland Kaydıraklar
Antalya’nın ilk su parkı olmasından dolayı büyük bir öneme sahip olan Antalya Aqualand Dolphinland, Muratpaşa’nın Meltem Mahallesi sınırları içerisinde hizmet vermektedir. Antalya’da yunuslarla birlikte yüzmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yer olarak ön plana çıkar.
İçerisinde kaydıraklı havuzlardan eğlenceli yunus gösterilerine, çeşitli su eğlencelerinden adrenalin dolu etkinliklere kadar birçok seçeneği ziyaretçilerine sunmaktadır. Yeşilin içerisinde devasa genişlikteki havuzları ile kavurucu yaz sıcaklıklarında bile serinlik dağıtmaya devam etmektedir. Özellikle çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği Antalya Aqualand Dolphinland’da yetişkinler içinde geniş eğlence alanları vardır. En çok ilgiyi ise yunuslar ile yapılan eğlenceli animasyon gösterileri çekmektedir.
Antalya Aqualand Dolphinland'in 2019 senesindeki giriş ücreti 35 ile 45 TL aralığında belirlenmişti. Ancak 2020 senesinde başlayan pandemi sürecinden ötürü ''Covid 19'' sona erene kadar hizmet vermeme kararı alınmıştır. 2020 yaz döneminde gitmek isterseniz kapalı bir mekanla karşılaşmanız muhtemel olacaktır.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
Tarihi Köprülü Kanyon
Manavgat ilçesine bağlı Bozyaka Mahallesi üzerinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı, Isparta ilinin Sütçüler ilçesine başlamaktadır. İsmini ise üzerinde bulunan iki tarihi köprüden almıştır. 14 kilometrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olma özelliğine sahiptir.
Doğa severlerin ilgi odağı olan kanyon, rafting için oldukça popüler seçeneklerden bir tanesidir. Popüler olmasındaki diğer sebep ise yemyeşil orman ile çevrili muhteşem bir görsel şölen sunmasıdır. Köprülü Kanyon Milli Parkı üzerinde ayrıca piknik yapmak isteyenler için özel alanlar sunulmaktadır. Antalya merkez ile 81 kilometrelik bir mesafeye sahip olan kanyon, Alanya şehir merkezine ise 115 kilometre mesafededir.
Köprülü Kanyon Milli Parkı’na giriş 3 TL'dir.
Aslanlı Lahit
Tarihi Aslanlı Lahit Kalıntısı
Plajları ile yıl boyunca binlerce turisti ağırlayan Kaşilçesinin sembolü haline gelen Aslanlı Lahit, Kaş’ın Andifli Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. 18. yüzyılda yağmacılar tarafından içi boşaltılan lahit, Uzun Çarşı olarak bilinen mevkinin bitiş noktasında ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Geçmişi 3000 yıl öncesine dayanan lahidin, Antik Likya döneminde yapıldığı ve o devrin kralının mezarı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Minyatür bir evi andıran görünümüne ek olarak, dışına kabartmalarla çeşitli figürler oyulmuştur. Kaş ziyaretleri sırasında turistler Uzun Çarşı boyunca yürüyüş yapar, Aslanlı Lahit’in etrafında döner ve tekrardan başlangıç noktasına ulaşır. Şehrin sembolü haline gelmesindeki en büyük etken de bu şekilde yürüyüş noktasının kalbinde almasıdır.
Antalya'da görülmeye değer yerler anlamında oldukça önemli bir yere sahip olan bu bölgede özellikle Lahit'in altındaki kaldırım taşlarında geçirilen zaman adet bir kültür haline gelmiştir.
Antalya Günübirlik Gezilecek Yerler
Tarihi Likya Yolu Manzarası
Antalya başlı başına bir tatil cenneti olarak bilinmektedir. Dört mevsimde de tatilcilerin uğrak noktası olan Antalya’da günübirlik gezilip görülmesi gereken birçok tarihi ve doğal güzellikler bulunmaktadır.
Kaputaş Plajı
Kaputaş Halk PlajıKaputaş Plajı Antalya’nın merkezine yaklaşık 200 km uzaklıktadır. Doğanın el değmemiş eşsiz güzelliklerinden biri olarak ziyaretçilerini ağırlayan plaj herkesi büyülemektedir. Ayrıca yolcu teknelerinin de uğrak alanı olarak bilinen bu plaj mutlaka görülmesi gereken ve denizin keyifle tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.
Kleopatra Plajı
Kleopatra Plajı
Kleopatra Plajı Antalya’nın merkezine yaklaşık 131 km uzaklıktadır. Adını Helenistik Kraliçesi Kleopatra’dan alan plaj efsanelerle ziyaretçilerinde merak uyandırmakta, kraliçelere yaraşır güzelliğiyle de ilgi çekmektedir.
Dim Mağarası
Antalya Dim Mağarası Ziyaretçi AlanıDim Mağarası Antalya’nın merkezine yaklaşık 140 km uzaklıktadır. Türkiye’nin ziyarete açık olan 2. büyük mağarası olarak önemli bir yere sahiptir. Ayrıca mağaranın bulunduğu yamaç Alanya Kalesi’nin manzarasını izlemek için fırsat oluşturmaktadır.
Kaleköy (Simena)
Tarihi Kaleköy KalıntılarıKaleköy (Simena) Antalya’nın merkezine yaklaşık 161 km uzaklıktadır. Şehrin gürültüsünden uzak, doğanın kalbi olan Kaleköy yani Simena günün büyük kısmını değerlendirmeye fırsat sağlayan bir manzaraya sahiptir. Sahil kenarında bulunan lokantalar ve butik oteller dinlenmek ve manzaranın tadını çıkarmak için ziyaretçilere fırsat sunmaktadır.
Myra Antik Kenti
Myra Antik Kent Kalıntıları
MyraAntik Kenti Antalya’nın merkezine yaklaşık 135 km uzaklıktadır MÖ 5. yy inşa edilmiş olan bu antik şehir Likya Dönemi’nden günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olan Myra Roma Dönemi’nden kalma açık hava tiyatrosu ve Bizans Dönemi’nden kalma Nikolaos (Noel Baba) Kilisesi ile ünlüdür. Likya Dönemi’nde kent “En parlak kent” olarak anılmakta idi bundan dolayı tarihi açıdan büyük bir öneme ve değere sahip yapılar topluluğudur.
Myra Antik Kenti'ne giriş ücreti 45 TL'dir. Görülmesi gereken en özel tiyatrolardan birine de sahip olan bu bölgeye haftanın her günü gidebilme şansınız mevcuttur.
Kekova Adası
Antalya Kekova Adası Kekova Antalya’nın merkezine yaklaşık 160 km uzaklıktadır. Yalnızca teknelerin ulaşabildiği ada “Batık şehir” olarak da anılmaktadır. Mavinin her tonunu görmek isteyenler için doğa mucizesi olarak keşfedilmeyi bekleyen yerler arasındadır. Küçük bir yer olsa da hem suyuyla hem de tarihi özellikleriyle sizi karşılamaktadır.
Andrea Doria Koyu
Andrea Doria Koyu Ziyaretçi AlanıAndrea Doria Koyu Antalya’nın merkezine yaklaşık 116 km uzaklıktadır. Zeytin ve diğer tür maki ağaçlarının çevrelediği koy doğanın el değmemiş halini ziyaretçilerine sunmaktadır. Gezi teknelerinin de uğrak alanı olan Andrea Doria Koyu keşfedilmesi gereken yerler arasındadır.
Konyaaltı Plajı
Konyaaltı Plajı
Türkiye'nin en uzun plajı olarak gösterilen Konyaaltı Plajı, her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 7-8 km'lik plajın çevresinde de konaklamak ve gün içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılamanız için bulunan oteller ve alternatif konaklama mekanları mevcuttur.
Halk plajı olmasının yanı sıra mavi bayrak sahibi olmasıyla da en çok tercih edilen plajlardan biri olmaktadır. Buraya gelen misafirler, ister ücretli ister ücretsiz alanda ama herhangi bir ayrım olmadan; aynı ''ortak'' alan içerisinde denizin keyfini çıkarabilirler. Eğer şezlong ya da şemsiye talep ederseniz de yaklaşık olarak 20 ile 40 TL arasında bir ücretle sahip olabilirsiniz. Konyaaltı, merkeze de oldukça yakın olduğu için ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntınız söz konusu değildir. Dilerseniz belediye otobüsleriyle dilerseniz de özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bu bölgenin harika bir özelliği de Antalya merkeze 5 km'lik mesafede olmasıdır.
Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti
Doğal güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan, el değmemiş ve oldukça özel bir şekilde korunmuş olan bu kentin en önemli özelliği ise içerisinde barındırdığı kaplıcalardır. Bu kaplıcalardan ötürü milli park kapsamına da girmektedir.
Türkiye'nin en iyi korunan antik kentlerinden biri olan Termessos, Antalya şehir merkezine de 30 km mesafededir. Kenti bir Pisidia kabilesinin kurduğu ifade edilmektedir. Termessos Antik Kenti'nin tarihteki en büyük mücadelesi MÖ. 333'te Büyük İskender'e karşı olmuştur. Oldukça yüksek bir tepede olması ve surlarının bir hayli güçlü olmasından ötürü Büyük İskender'in burada başarısız olduğu söylenmektedir. Konumundan ötürü günümüze kadar pek zarar görmemiş olan bu antik şehir, sadece depremlerden ve iklim şartlarından etkilenmiştir.
Termessos Antik Kenti, haftanın her günü açıktır. Giriş ücreti ise 10 TL'dir.
Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi
Antalya'nın Manavgat'dabulunan bu şelale, Türkiye'nin en güzel şelaleleri arasında gösterilmektedir. Manavgat'a 3 km, Antalya merkeze ise 70 km uzaklıkta olan bu bölge her sene binlerce turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Hem restoranlarıyla hem de piknik alanlarıyla harika bir tatil fırsatı sunan bu bölgede, rafting ve safarilere de katılmanız mümkündür.
Manavgat Şelalesi, 2019 senesindeki kayıtlara göre 10 TL'lik bir ücretle misafirlerini ağırlamaktadır.
Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti
Oldukça büyük ve görkemli bir antik kent olan Perge, Antalya merkeze 15 km uzaklıkta yer almaktadır. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde de yer alan bu özel kent, özellikle tarih severlerin Antalya gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken bölgelerden biridir.
13 bin seyirci kapasiteli tiyatro sahnesinden tutun yaklaşık 12 bin kapasiteli stadyuma kadar oldukça özel yapıların da bulunduğu bu bölgede geçmişte oldukça özel gladyatör savaşlarının da sergilendiği ifade edilmektedir.
Perge Antik Kenti'ne giriş 50 TL'dir. Haftanın her günü de ziyaretçi kabul etmektedir.
Karain Mağarası
Karain Mağarası
Karain Mağarası, içerisinde insanların da yaşamış olduğu Türkiye'deki en büyük mağara olarak bilinmektedir. Antalya - Burdur yolundaki Yağca Mahallesi'nde bulunan bu mağaranın kalıntıları aynı zamanda Karain Müzesi ve Antalya Müzesi'nde de sergilenmektedir.
Karain Mağarası'na gitmek için eğer ki özel aracınız yoksa; Antalya - Burdur güzergahındaki dolmuşlara binip Yağca Köyü'nde inmeniz yeterli olacaktır. Sonrası zaten yürüme mesafesi. Antalya merkeze ortalama 15 dakikalık bir mesafe olduğunu ifade edebiliriz. Karain Mağarası'na giriş ücreti ise 10 TL'dir.
Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi, Antalya gezilecek yerler kategorisinde özellikle de doğal güzellikler ele alındığında ilk sıralara yazılabilecek bölgelerden biridir. Kurşunlu Şelalesi, 7 farklı göletin ve küçük şelalelerin birbirine bağlandığı muhteşem bir doğa harikasıdır. Yerli ve yabancı turistler tarafından da oldukça ilgi gören bir bölgedir.
Kurşunlu Şelalesi, 2 km uzunluğundaki kanyonun içerisinde bulunmaktadır. Şelalenin olduğu bölgeye 1986 senesiyle birlik oldukça kullanışlı bir park da yapılmıştır. Bu şekilde ziyaretçilerine daha geniş bir alan sunmaktadır. Aynı zamanda bu parkta ziyaretçiler için piknik alanları da mevcuttur. Ayrıca bu parkta yemek yiyebileceğiniz mekanlar, alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar ve hediyelik eşyaların da satıldığı epey alternatif bulunmaktadır.
Lara Halk Plajı
Lara Halk Plajı
Lara Plajı, genellikle Konyaaltı Plajı'yla kıyası yapılan ve oldukça da rağbet gören plajlarda biridir. Zamanın ciddi anlamda ziyaretçi almasıyla Antalya'da adından çokça söz ettiren bu plaj, son zamanlar yerini Konyaaltı'na bırakmış olsa da deniziyle ''bir halk plajı için'' büyülemeye devam etmektedir.
2017 yılında Mavi Bayraklı Plaj listesine adını yazdırmıştır. Baştan sona kumluk olan plajın denizi de Konyaaltı oranla daha sıcak ve özellikle derinlik konusunda, ileri doğru devam ettikçe yavaşta derinleşme özelliğine sahiptir.
Yivli Minare (Antalya Ulu Camii)
Yivli Minare
Selçuklular tarafından 13. yüzyılda inşa edilen bu yapı, Antalya'daki ilk İslami eserlerinden biridir. Adını sahip olduğu 8 farklı yivden alan bu camii, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.
Antalya'nın Muratpaşa'da bulunan bu camiye ulaşım da oldukça kolaydır. Dilerseniz metroyla dilerseniz de otobüsle tek seferle ulaşmanız mümkündür. Antalya Merkez'den Yivli Minare'ye ulaşım 10 dakikadır.
Saklıkent Kayak Merkezi
Saklıkent Kayak Merkezi
Antalya genellikle yaz sıcağı ve deniz kaçamağı olarak düşünülen bir şehir olsa da Saklıkent'teki kayak merkeziyle de yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Doğa ile de iç içe olmasından ötürü oldukça özel ve samimi bir ambiyans yakalayan bu bölgeye, günübirlik turlarla da gitme şansınız bulunmaktadır.
Antalya gezilecek yerler listenizde özellikle de bu geziyi kışın yapıyorsanız ilk sıraya yazmanız gereken bölgedir. Saklıkent Antalya'ya 1 saatlik uzaklıkta olan bu merkez, sezonu Ocak ayıyla birlikte açar ve Mart ayında da bitirir. 2 aylık bir süreçte hizmet ediyor olması da kalitenin çok daha fazla artmasına vesile olmaktadır. Kent merkezinde konaklayabileceğiniz oteller, pansiyonlar ve kiralık evler de mevcuttur. Aynı zamanda disko, animasyon, bar ve restoran gibi ekstra hizmetler de bu kayak merkezinde bulunmaktadır.