Ülkemizin en eski yerleşim yerlerine sahip olan Antalya’nın tarihi ve turistik noktaları oldukça fazladır. Bölgeye ait birçok eserin bulunduğu Antalya Müzesi’nden dünyaya ismini duyuran Noel Baba Kilisesi’ne kadar farklı dönemlere ait birçok eseri bir arada görmek mümkündür.
II. Attalos tarafından kurulduğu bilinen Antalya, “Attalos Yurdu” anlamına gelmektedir. Sonrasında Bergama Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi imparatorlukların egemenliği altında alan Antalya’da bu dönemlerden oldukça fazla tarihi alan ve eser bulunmaktadır.
Tarih severlerin sıklıkla tercih ettiği Antalya’nın hemen her köşesi, tarihin farklı noktalarına ışık saçmakta ve arkeolojik kazılar ile her geçen gün yeni eserler gün yüzüne çıkarılmaktadır. Söz konusu Antalya tarihi ve turistik yerleri olduğunda yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekecek sınırsız sayıda seçeneği görmek mümkündür.
Antalya'nın tarihi ve turistik mekanları ziyaret etmek isteyenler Antalya otellerinin listesini inceleyebilirler.
Alanya Kalesi
Alanya Kalesi Gün DoğumuAntalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Alanya Kalesi, bölgenin en gözde yerlerinden birisidir. Helenistik Dönem’de yapımına başlanan kalenin denizden 250 metre yükseklikte olmasının yanı sıra 6,5 kilometrelik duvarlar ile çevrili olup, 140 kuleden oluşması dikkat çekmektedir. Yapımı Selçuklu Dönemi’nde tamamlanan kalede, yapıldığı döneme ait etkenler en iyi şekilde gözlemlenebilmektedir.
Günümüzde var olan yapının inşasına 1221 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından başlanmıştır. Orta Çağ Dönemi’nde çevrede yaşayan insanların su ihtiyacını giderebilmek için 400 civarı sarnıç yapılmıştır. Ayrıca bu sarnıçların belirli bir bölümü günümüz aktif olarak kullanılmaktadır.
Alanya Kalesi’ne giriş 15 TL’dir. Müzekart ile yılda 2 kez, Müzekart+ ile sınırsız ziyarette bulunabilirsiniz.
Alanya Kalesi, Apollon Tapınağı dışında Antalya bölgesinde mutlaka görülmesi gereken mekanlar Antalya'da gezilecek yerler sayfamızda yer almaktadır.
Apollon Tapınağı
Apollon Tapınağı KalıntılarıManavgat ilçesine bağlı Side Mahallesi üzerinde yer alan Apollon Tapınağı, MS 150 yıllarına dayanan geçmişi ile bölgenin en dikkat çeken eserleri arasında yerini almıştır. İsmini güzellik, ışık ve sanat tanrısı olan Apollon’dan alan tapınak, deniz kenarının biraz girintili kısmında bir konuma sahiptir.
Roma Dönemi’nin Roma Barışı olarak adlandırdığı bir zamanda inşa edilmiş olup, günümüze kadar korint başlıklı sütunları çok iyi korunarak zarar görmeden gelmeyi başarmıştır. İlerleyen zamanlarda Bizans Dönemi’ndeki kişilerin isteği üzerine tapınağın belirli bir kısmı sökülmüştür.
Apollon Tapınağı’na giriş ücretsizdir.
Antalya Müzesi (Antalya Arkeoloji Müzesi)
Antalya Müzesi Ziyaretçi Giriş KapısıAntalya Arkeoloji Müzesi, Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi üzerinde bulunan, Türkiye'nin en büyük müzelerinden birisidir. 13 sergi salonu ve 1 açık hava galerisi içermektedir. 7.000 m2'lik bir alanı kapsayan müzede 5000 adet sanat eseri sergilenir. Ayrıca, sergilenmeyen 25.000–30.000 arası eserler de depodadır.
Anadolu'daki Akdeniz ve Pamphylia bölgelerinin tarihini aydınlatan eser örneklerini sergileyen Antalya Müzesi, Türkiye'de yer alan müzelerin en önemlilerinden birisidir. Müze 1988 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü kazanmıştır.
Çocuk misafirlerinin de ilgisine çekmek isteyen müzede Çocuk Müzesi de yer almaktadır. Bu bölüm ayrıca kreş işlevi görerek ebeveynler gezerken çocuklarında hoş vakit geçirmesine olanak tanır.
Antalya Müzesi’ne giriş 30 TL’dir.
Antalya Müzesi gezisini tamamlayanlar diğer noktaları keşfetmek için Antalya gezi rehberi yazımıza göz atabilirler.
Perge Antik Kenti
Perge Antik Kent KalıntılarıPerge Antik Kenti, Aksu ilçesinde yer alan antik bir Yunan kentidir. Bugün Antalya'nın 15 kilometre doğusundaki kıyı ovalarında bulunan antik kalıntıların bulunduğu büyük bir alana sahiptir. Kentin akropolisinin tarihi Tunç Çağı'na kadar uzanmaktadır.
1946'dan bu yana Perge Antik Kenti üzerinde çok sayıda kazı ve keşifler yapılmıştır. Pamphylia'nın baş şehirlerinden biri olan Perge, Düden Nehri ile Aksu arasında bir konuma sahiptir. Kalıntıları arasında tiyatro, Artemis tapınağı ve iki kilise bulunmaktadır. Artemis Tapınağı kentin biraz dışındadır. Ayrıca yapılan araştırmalardan sonra hem tanrıça hem de onun kutsal alanını resmeden sikkeler bulunmuştur.
Perge Antik Kenti’ne giriş 25 TL’dir.
Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Antalya tatil otelleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Kaleiçi
Kaleiçi Eşsiz ManzarasıKaleiçi, Antalya'nın Muratpaşa ilçesine bağlı tarihi şehir merkezidir. Modern zamanlara kadar bu bölge şehir surları içerisinde kalmıştır. Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve modern Türk Cumhuriyet dönemlerinden kalma yapılara sahiptir. Bununla birlikte, kalıntıların çoğu, 18. ve 19. yüzyılların sonlarına dayanır.
Kaleiçi üzerinde yer alan geleneksel Türk evlerinin bazıları yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Geriye kalanlar ise butik otellere, restoranlara, el sanatları ve diğer folklorik eşyalar satan dükkanlara dönüştürülmüştür.
Kaleiçi’ne giriş ücretsizdir.
Side Antik Kenti
Side Antik Kent Tiyatro AlanıManavgat ilçesinin en popüler turizm noktalarından birisi olan Side beldesi üzerinde yer alan Side Antik Kenti’ne ilk yerleşim MÖ 78’li yıllarda gerçekleştirilmiştir. Antik Çağ’da bulunan en önemli liman kentlerinin başında gelmektedir.
Kent üzerinde günümüze kadar gelmeyi başaran kalıntıları arasında kent surları ve sütunlu cadde en çok dikkat çeken bölümleridir. Bunların yanı sıra 17.000 kişi kapasiteli Side Tiyatrosu günümüze kadar iyi bir şekilde gelmeyi başaran yapıtlar arasındadır.
Side Antik Kenti üzerine kurulan Side Müzesi’nde burada bulunan birçok tarihi eserin yanı sıra çevre bölgelerden getirilen eserler de sergilenmektedir.
Side Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Uygun fiyattaki konaklama seçeneklerini değerlendirmek, tarihi ve turistik mekanlara yakın otel arayanlar Antalya apart otel sayfamızı ziyaret edebilir.
Olympos Antik Kenti (Olympos Ören Yeri)
Olympos Antik Kent KalıntılarıKumluca ilçesi üzerinde yer alan Olympos Antik Kenti, antik Likya Uygarlığı’na ait önemli kentlerden birisidir. Günümüze kadar gelmeyi başaran kentin kalıntılarının geçmişi tam olarak bilinmese de, yapılan bazı araştırmalar sonrası en eski tarihinin MÖ 4. yüzyıla dayandığı ortaya çıkarılmıştır.
Kıyıya yakın bir nehir vadisi üzerinde yer alan kentin kalıntıları, Phaselis ve Idyros kentleriyle birlikte, Olimpos Beydağları Milli Parkı'nın bir parçasıdır. Yanartaş'ın sönmeyen ateşi kentin kuzeybatısında birkaç kilometre uzaklıktadır. Kentte günümüze kadar gelmeyi başaran tiyatro, köprü ayağı, Orta Çağ kalesi, Bizans bazilikası ve hamam kalıntıları olmuştur.
Olympos Antik Kenti’ne giriş 20 TL’dir.
Hadrian Kapısı
Antalya Hadrian KapısıHadrian Kapısı, 130 yılında şehri ziyaret eden Roma İmparatoru Hadrian adına inşa edilmiş Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan bir zafer kemeridir. Şehri ve limanı çevreleyen duvarlardan günümüze kalan sadece giriş kapısıdır. Kapı, 1817'de İrlandalı İngiliz hidrografi yazarı Arka Amiral Sir Francis Beaufort tarafından keşfedilmiştir.
Hadrian Kapısı iki sütunlu cepheden, dört direk üzerinde yükselen üç giriş kemerinden ve iki yanında duran bir kuleden oluşur. Yaklaşık 8 metre yüksekliğindedir. Julia Sancta olarak bilinen Güney Kulesi, Roma Dönemi’nden kalmadır, ancak muhtemelen kapıdan bağımsız olarak inşa edilmiştir. Kuzey Kule'nin alt kısımları Roma Dönemi’nden kalmadır, ancak üst kısmı MS 19. yüzyılın ilk yarısında Selçuklu sultan 1. Alaeddin Keykubat döneminde yeniden inşa edilmiştir ve Arapça bir yazıt içermektedir. Pamphylia'nın en güzel kapısı olarak kabul edilir.
Hadrian Kapısı ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Patara Antik Kenti (Patara Ören Yeri)
Patara Antik Kent KalıntılarıPatara Antik Kenti, St. Nikolas’ın doğum yeri olan Demre ilçesine bağlı Gelemiş Mahallesi üzerine kurulu antik kenttir. Antik Çağ’da denizcilik ve ticaretin kalbi olarak bilinen bu kent, günümüze kadar gelmeyi çok iyi bir şekilde başarmıştır. Patara'nın, Apollon'un oğlu Patarus tarafından kurulduğu söylenmektedir.
Günümüze kadar gelen kalıntıları arasında hamam, antik tiyatro, sütunlu cadde, hamam kapısı ve lahitler yer almaktadır. En önemli kalıntılarından birisi ise yakın geçmişte gün yüzüne çıkarılan dünyanın en eski güneş feneridir.
Patara Antik Kenti’ne giriş 20 TL’dir.
Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kent KalıntılarıTermessos, Toros Dağları'ndaki Solymos Dağı’nın güneybatı tarafında 1000 metreden yüksek bir binada kurulmuş bir Pisidian kentidir. Güllük Dağı'nın zirvesindeki doğal bir platformda kurulmuş ve Antalya'nın çevresindeki traverten dağlarının arasından 1665 metre yüksekliğe kadar yükselmiştir.
Çam ormanları ve huzurlu ve el değmemiş bir görünüme sahip olan kent, diğer antik kentlerden daha farklı ve etkileyici bir atmosfere sahiptir. Termessos, Türkiye'nin antik kentlerinin en iyi korunanlarından birisidir. Şehir, Homer tarafından İlyada Destanı’nda bahsedilen Solims tarafından kurulmuştur. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü, şehir adını Güllük-Termessos Dağı Milli Parkı adını taşıyan milli bir parka dahil edilmiştir.
Termesson Antik Kenti’ne giriş 7 TL’dir.
Xanthos Antik Kenti (Ksanthos)
Xanthos Antik Kent KalıntılarıUNESCO tarafından koruma altına alınan Ksanthos, Kaş ilçesine bağlı Kınık Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Likya Uygarlığı’nın en önemli idari merkezi olarak bilinen bu kent, 1838 yılında Charles Fellows tarafından meydana çıkarılmıştır. O dönemde keşfedilen bazı eserler alınıp, Londra’ya götürülmüş ve günümüzde orada sergilenmektedir.
Xanthos Antik Kenti üzerinde yer alan eserlerin en köklü geçmişi MÖ 8. yüzyıla dayanmaktadır. Eserlerin birçoğu Likya geleneklerini ve bunların üzerindeki Helen etkisini gözler önüne sermektedir. Diğer en önemli eserler arasında ise Hint Avrupa dillerine ait epigrafik kitabeler yer almaktadır.
Günümüze kadar iyi bir şekilde korunup gelmeyi başaran kalıntılar arasında tiyatro, lahit mezarları, erken Hıristiyanlık Dönemi’nde yapılan kilise, kaya mezarları ve dikme mezar anıtları bulunmaktadır.
Xanthos Antik Kenti’ne giriş 12 TL’dir.
St. Nikolas (Noel Baba) Kilisesi
St. Nikolas (Noel Baba) Tarihi KlisesiAntalya’ya bağlı Demre ilçesinin Gökyazı mevkiinde yer alan St. Nikolas Kilisesi, 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Hıristiyan inancının azizlerinden Nikolas’ın 4. yüzyılda piskoposluk yaptığı yer olarak bilinmektedir.
Yaklaşık olarak 8 metre yerin altında bulunan kiliseye 27 basamaklı merdivenden inilerek ulaşım sağlanmaktadır. Rodos’taki Rus Konsili tarafından 1860 yılında onarılan kilisenin duvarlarında azizlerin betimlendiği freskler, taban döşemesinde ise mozaik figürler görülür. Üç salonlu bazilikanın doğusunda yer alan mihraplı ve kubbeli odalardan birisinde bulunan St. Nikola’nın mezarı mermer işçiliği ile dikkat çekmektedir.
Noel Baba Kilisesi’ne giriş 30 TL’dir. Müzekart+ ile bir yıl boyunca ücretsiz giriş sağlanabilmektedir.
Hıdırlık Kulesi
Tarihi Hıdırlık KulesiHıdırlık Kulesi, Muratpaşa ilçesine bağlı Kılınçarslan Mahallesi üzerinde yer alan kahverengi taş kuledir. Roma İmparatorluğu döneminde kare plana sahip olduğuna inanılmaktadır. Aynı yüzyılda dairesel kuleye dönüştürülmüş ve o zamandan beri sur veya deniz feneri olarak kullanılmıştır.
14 metre yüksekliğindeki yapı, karesel bir kaide üzerine yükselen dairesel bir kuleden oluşur. Kulenin doğu tarafındaki kapısı, dar bir merdivenin çıktığı küçük bir odaya ulaşır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılan üst kısımda restorasyon çalışmaları bulunmaktadır. Şimdiki adı olan Hıdırlık, Hıdrellez festivalinin gerçekleştiği yer anlamına gelmektedir.
Hıdırlık Kulesi’ne giriş ücretsizdir.
Kızılkule
Antalya Tarihi KızılkuleAntalya’ya bağlı Alanya ilçesinin en popüler sembollerinden birisi olan Kızılkule, Çarşı Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Sinop Kalesi’nin inşasında hizmet veren Halepli usta Ebu Ali Reha el Kettani’ye, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat emri üzerine yaptırılmıştır. Döneminde Akdeniz savunmasında oldukça etkin rol oynayan bir kaledir.
Eğimli bir arazi üzerinde yer alan kale, ana kaya üzerine inşa edilmiştir. Sekizgen bir yapıya sahiptir. Kaleye batı yönünden bakıldığında uzunluğu 30 metre iken, doğu yönünden bakıldığında 33 metre uzunluğundadır. İsminin Kızılkule olmasındaki temel etken, kulenin üst kısmının kırmızı tuğlalardan yapılmış olmasıdır.
Kızılkule’ye giriş 5 TL’dir. Müzekart sahiplerine ve öğrencilere giriş ücretsizdir.
Aspendos Antik Tiyatro
Aspendos Antik Tiyatro KalıntılarıAspendos Antik Tiyatro, Antalya iline bağlı antik bir Yunan tiyatrosudur. Serik ilçe merkezinin 7 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Antik Çağ’da inşa edilen tiyatrolar göz önüne alındığında, günümüze kadar en iyi korunmuş Roma tiyatrosuna sahip olduğu bilinmektedir.
96 metre çapında, 12.000 kişilik oturma alanına sahiptir. 155 yılında kentin yerlisi olan Yunan mimar Zenon tarafından yaptırılmıştır. Kervansaray olarak kullanılan Selçuklular tarafından periyodik olarak onarılmış ve 13. yüzyılda sahne binası Rum Selçukluları tarafından bir saraya dönüştürülmüştür.
Tiyatronun yakın çevresinde ziyaret edilebilecek bazilika, agora ve 15 kilometre uzunluğunda bir Roma su kemeri kalıntıları vardır. 13. yüzyılda yeniden inşa edilen Roma Eurymedon Köprüsü de yakınlardadır.
Aspendos Antik Tiyatro’ya giriş 15 TL’dir.
Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi Sergi AlanıAlanya ilçesinin Saray Mahallesi üzerinde yer alan Alanya Arkeoloji Müzesi, 1967 yılında açılmış olup, 2012 yılında yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarından sonra yeniden hizmete sunulmuştur. Müze, 14 tanesi kapalı ve 1 tanesi açık olan toplam 15 teşhir salonundan oluşmaktadır. Tunç Çağı, Frig, Urartu ve Lidya dönemlerine ait eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirtilmiş olup, bu müze içerisinden sergilenmektedir.
MS 2. yüzyıldan kalma Herakles Heykeli, müzenin en gözde ve önemli eserlerinden bir tanesidir. 15 salonunun her birisinde farklı dönemlere ait eserler sergilenmekte olup, Klasik, Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok çeşitli tarihi eserler yer almaktadır. Bütün bunların yanı sıra Osmanlı ve Selçuk dönemlerinin çok değerli eserleri de bu müze içerisinde sergilenmektedir.
Alanya Arkeoloji Müzesi’ne giriş 6 TL’dir.
Phaselis Ören Yeri ( Phaselis Antik Kenti)
Phaselis Ören Yeri Yürüyüş YoluAntalya’nın Kemer ilçesindeki Tekirova Beldesi üzerinde bir konuma sahip Phaselis Ören Yeri, Rum ve Roma kentlerinin kalıntılarını barındırmaktadır. Bey Dağları ile Olympos Milli Parkı ormanları arasında, turizm kenti Kemer'in 16 kilometre güneyinde ve Antalya-Kumluca karayolunun 57. kilometresinde yer almaktadır.
Phaselis Antik Kenti’nin “Kuzey Limanı”, “Savaş Limanı” ve “Güneş Limanı” olmak üzere üç limanı vardır. 24 metre genişliğindeki antik bir cadde, şehrin ortasından geçmektedir. 'Hadrian Su Yolu Kapısı' caddenin güney tarafındadır. Sokağın kenarlarında dükkan kalıntıları, Roma hamamları, agoralar ve tiyatrolar gibi kalıntılar bulunmaktadır. Bu yapılar MÖ 2. yüzyıla tarihlenmektedir.
Phaselis Ören Yeri’ne giriş 20 TL’dir.
Murat Paşa Camii
Tarihi Murat Paşa CamiMurat Paşa Camii, Muratpaşa ilçesine bağlı Kızılsaray Mahallesi üzerinde yer alan Osmanlı Dönemi’ne ait bir camidir. 1570 yılında Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılmış olup, on köşeli bir çerçeve üzerinde yüksek bir kubbe ile örtülmüştür.
Caminin içi, Selçukluların en güzel mimari örneğini sunarken, iç cephe duvarlarındaki yazılar bir şerit halinde uzanmaktadır. Mermer minberin yanındaki sunak kabartmalarla işlenmiş basit bir yapıya sahiptir. Son cemaat yeri, dört yuvarlak sütun üzerinde sivri renkli taş kemerlerin üzerinde yükselen üç kubbe ile kaplıdır.
İbadete açık olan Murat Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.
Aslanlı Lahit (Aslanlı Mezar)
Aslanlı Lahit KalıntısıKaş ilçesinin merkezi Andifli Mahallesi üzerindeki Uzun Çarşı’nın en üst noktasında yer alan Aslanlı Lahit, ilçesinin sembolü olarak kabul edilmektedir. Kayaya oyularak yapılan mezarın geçmişi MÖ 6. yüzyıla dayanmaktadır.
Kral Mezarı olarak da bilinen lahit, Likya Dönemi’ne ait mimari özellikler ile inşa edilmiştir. Mezarın üzerini kaplayan çatısında farklı kabartmalı figürler ve çevresinde birden fazla küçük pencere yer almaktadır.
Aslanlı Lahit ziyareti için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Atatürk Evi ve Müzesi
Antalya Atatürk Evi ve Müzesi GirişiMuratpaşa ilçesine bağlı Haşimişçan Mahallesi üzerinde yer alan Atatürk Evi ve Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya ziyaretlerinde konakladığı bir evdir. Belirli bir süre ev olarak kullanıldıktan sonra 1986 yılında orijinal yapısı bozulmadan restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.
Yığma taş bloklardan inşa edilen yapının birinci katında 6-10 Mart 1930 ve 18-19 Şubat 1935 tarihleri arasında Atatürk’ün Antalya’ya yaptığı ziyaretlerle ilgili gazete, fotoğraf ve belgeler sergilenmektedir. İkinci katta, iki çalışma odası ve bir yatak odası vardır. Bu kattaki başka bir bölümde, Cumhuriyetin ilanından bu yana verilen banknot, madeni para, hatıra madeni para ve posta pullarından oluşan bir koleksiyon sergilenmektedir. Müzenin en önemli kısmı, Anıtkabir'den getirilen Atatürk'ün kişisel eşyalarına sahip odasıdır.
Atatürk Evi ve Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Yivliminare Camii
Tarihi Yivliminare CamiiAntalya’nın merkezi ilçesi olan Muratpaşa’da Selçuk mevkiinde yer alan Yivliminare Camii, Hamidoğulları Beyi Mübarizeddin Mehmet tarafından 1373 yılında mimar Balaban Tavaşi’ye yaptırılmıştır. Yivlimanere Camii, kubbeyle örtülü çok ayaklı camilerin Anadolu’daki en eski örneğidir.
Caminin üzerini iki sıra halinde altı kubbe ve kuzeybatı ucunda yapıyı bütün eni boyunca beşik tonoz örtmektedir. Kubbesini toplam 12 sütun taşımakta olup, üzeri kiremit ile kaplıdır. 1934 ve 1969 yılları arasında arkeoloji müzesi olarak kullanılırken, 1974 yılından sonra bir süre etnografya müzesi olarak kullanılmıştır.
Günümüzde ibadete açık olan Yivliminare Camii’ye giriş ücretsizdir.