Alanya Tarihi Yerleri

Alanya, Kuzeyi Toros Dağları, güneyi ise Akdeniz ile çevrili olan küçük bir yarımada üzerine kuruludur. Antik Çağ’da Kilikya ve Pamfilya arasındaki çizgide yer almıştır. Bu dönemlerde Alanya, bazen Kilikya, bazen de Pamfilya olarak bilinmektedir. Alanya’nın ilk iskânına dair kesin bir bilgi yoktur. İlçenin tarihi geçmişini öğrenmek için kent merkezine 12 km uzaklıkta yer alan, Kadı İni Mağarası’nda araştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alınarak, bu ilçenin Üst Paleolitik Dönemi’ne kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. 


Darphane

Darphane Kayalıkları Darphane KayalıklarıCilvarda Burnu üzerinde yer alan, yarımadanın ucunda, 400 metre yüksekliğindeki sarp kayalardan oluşan yapılardır. Halk arasında darphane olarak bilinir fakat burada yer alan kesme taşlardan yapılmış binalarda para basılması imkansızdır. 

Kesme taşlardan inşa edilmiş bu yapılardan biri küçük bir kiliseyken, diğeri de manastırdır. 11. yüzyılda inşa edilmiştir.  Küçük kilisenin kubbesi günümüzde hala varlığını sürdürmektedir. 

Darphane’ye giriş ücretsizdir. 


Süleymaniye Cami (Kale Cami, Alaaddin Cami, Orta Hisar Cami)

Tarihi Süleymaniye Cami Tarihi Süleymaniye CamiSaray Mahallesi üzerinde yer alan ve Alaaddin Keykubat tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilen bu cami, bir yıldırım sonucunda yıkılmıştır. Yıkılan bu cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından, eski malzemeleri kullanılarak yeniden yapılmıştır.

Bu cami, Kale Camii, Alaaddin Camii ve Orta Hisar Camii adlarıyla da bilinmektedir. Üstü yarım küre ile kubbelenmiş kare mekân, çapraz kemerler yardımıyla üçe bölünmüştür. Üç küçük kubbeyle örtülmüş son cemaat yeri, caminin esas yerini oluşturmaktadır. Kubbeler tuğla ile örülmüştür. Duvarları ise tuğla ve kare taş karışımıyla örülmüştür. Haremin kuzey batı köşesinde olan minare sonradan yapılmıştır. Kuzey doğu bölümünde de bir tonozlu sarnıç bulunmaktadır. Sarnıcın yanında, üstü kapalı halde bir abdestlik vardır. 

İbadete açık olan Süleymaniye Cami’ye giriş ücretsizdir.


Alanya Kalesi

Alanya Kalesi Gün Doğumu Alanya Kalesi Gün DoğumuYarımada üzerindeki yerleşimin geçmişi, Helenistik Dönem’e kadar uzanır. Etrafı surlarla çevrilmiş Alanya Kalesi, denizden 250 metreye varan yüksekliğe ve 6,5 kilometre uzunluğa sahip bir yarımada üzerine kurulmuştur. 

Kale, 1221 yılında kenti yeniden topraklarına katan Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiştir. 83 kulesi ve 140 burcu bulunmaktadır. Orta Çağ’da, surların içerisinde yaşayan kentin su gereksinimini sağlamak adına 400’e yakın sarnıç yapılmıştır. Günümüzde bu sarnıçların bir kısmı hala kullanılmaktadır. 

Alanya Kalesi için giriş ücreti kişi başı 15 TL’dir. Müzekart kullanarak yılda 2 kez, Müzekart+ özellikli kart ile sınırsız şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

Tarihi yerlere ve eğlence mekanlarına yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Alanya Oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Bedesten

Tarihi Bedesten Kalıntıları Tarihi Bedesten Kalıntıları

Hisariçi Mahallesi üzerinde, Süleymaniye Cami’nin güneybatısında bulunmaktadır. Dikdörtgen yapıya sahip Bedesten, tuğla ve moloz taşlar ile inşa edilmiştir. Ana girişi doğu bölümündedir. Tuğla ile örülmüş, aynalı bir tonozu olan bir eyvandan avluya geçiş yapılır. 

Girişin karşısında bulunan kapalı mekan, tek sıralı dört kolon ile örülmüştür. Bu mekanın depo veya ahır olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Avlunun uzun kenarlarında da basık kemerli dokuz hücre bulunmaktadır. 

Bedesten’e giriş ücretsizdir. 

Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiveteler ile keyif alabileceğiniz Antalya otel seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Tophane

Alanya Tophane Alanya Tophane

Kesme taşlardan yapılan Tophane, Tersane’yi güneybatı yönünden korumak için inşa edilmiştir. Tophane 19 metre yükseklikte olup, 2 katlıdır. Alt katında denize ve karaya açılan pencereleri vardır. İçerisinde 2 adet yüksek tavanlı oda bulunmaktadır. Odaların önünde, sağında ve solunda birer pencere mevcuttur.

Halk arasında ‘şeytan deliği’ olarak bilinen uzun bir dehliz ile dağ tarafında yer alan antreye çıkılır. Bütün odalar ile bölmelerin hem içleri hem de kapı kemerleri tuğlayla tasarlanmıştır. Bu katın sol kısmında nöbetçi ve muhafızların su ihtiyacını karşılamak için bir sarnıç bulunmaktadır. 

Tophane için bir giriş ücreti bulunmamaktadır. 

Eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Alanya Gezilecek Yerler yazımızı ziyaret edin.


Tersane

Alanya Tarihi Tersanesi Alanya Tarihi Tersanesi

Çarşı Mahallesi üzerinde yer alan Tersane, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kenti ele geçirmesinden altı yıl sonra yapımına başlanmıştır. Kızılkule’nin yakınında yer alan bu tarihi yapının inşasına 1227 yılında başlanmış ve bir yıl içerisinde tamamlanmıştır. Tersane’nin denize bakan cephesi 56.5 metre, derinliği ise 44 metredir. 

Tersane’nin bulunduğu alan, gün ışığından en fazla faydalanacak türde planlanmıştır. Giriş kapısında yer alan yazıtta, Sultan Keykubat’ın arması ve rozetleri bulunmaktadır. Selçuklu Devleti’nin Akdeniz üzerindeki ilk tersanesidir. Daha önce Karadeniz’de Sinop Tersanesi’ni yaptıran Sultan Keykubat, bu tersaneyi de inşa ettirdikten sonra “İki Denizin Sultanı” unvanını almıştır. 

Tersane’ye giriş ücretsizdir.


Arasta

Arasta Kent Kalıntıları Arasta Kent Kalıntıları

Tonozlu hacimlerin iki yanda sıralanmasıyla oluşturulmuş bu yapı, kuzey-güney doğrultusunda dört bölmeden, güneyde yer alan doğu-batı doğrultusunda da bir bölmeden oluşmuş bir yapı grubudur. 

Yapının duvarlarında basık sivri tonozlu üst örgü ve moloz taş kullanılmıştır. Mezarlık görünümünü andıran bu yapının molozlu ve taşlı zemini tamamen otlarla kaplanmıştır. Yapı günümüzde tahribat görmüş, yer yer yıkılmalar yaşamıştır. Yapının tahsisi şuanda Alanya Belediyesi’ndedir. 

Arasta’ya giriş ücretsizdir.

Kesinlikle gitmeniz gereken yerler için Alanya Gezi Rehberini kontrol etmeyi unutmayın.


Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk Evi ve Müzesi Giriş Kapısı Atatürk Evi ve Müzesi Giriş Kapısı

Şekerhane Mahallesi üzerinde yer alır. Binanın yapım tarihi kesin olarak bilinmese de ikinci Meşrutiyet Dönemi’nde yapıldığı düşünülmektedir. 18 Şubat 1935 tarihinde Atatürk, yaptığı ziyaret sırasında bu evde kalmıştır. Evin mülk sahibi Rıfat Azakoğlu, bu evi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlamıştır. 

Ev, 19 yüzyıl Türk mimarisini yansıtır. Üç katlı bir yapı ve giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları sergilenmektedir. Üst kata çıkıldığında ise geleneksel Alanya evi özellikleri gözler önüne serilir. 

Atatürk Evi ve Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Tarihi mekanlardan Alanya dışında Antalya'nın tüm turistik yerleri için Antalya Gezi Rehberini inceleyebilirsiniz.


Alara Kalesi

Tarihi Alara Kalesi Kalıntıları Tarihi Alara Kalesi Kalıntıları

Çakallar Mahallesi üzerinde yer alan kale, Alanya’nın 37 km batısında olup, denizden 9 km içeride bulunmaktadır. Bizans İmparatorluğu altında inşa edilmiş ve 11. yüzyılda Ermenistan Kilikya Krallığı'nın batı karakolu olmuştur. 

1232 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yeniden imar edilirken, içerisinde yer alan Bizans kalıntıları korunmuştur. Kale, o dönemde ana ticaret yolu üzerinde olduğu için hem bu yolu hem de Alara Hanı’nı korumak için yapılmıştır. Ticaret gemilerinin o dönemlerde kale önüne kadar geldiği düşünülmektedir.

Alara Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kent Kalıntıları Syedra Antik Kent Kalıntıları

Seki Mahallesi üzerinde yer alır. Alanya Arkeoloji Müzesi’nin yapmış olduğu kazı çalışmaları sonucunda, antik kentin tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Bu tarihten günümüze kadar antik kentin kapısı olan anıtsal kapı hala kullanılmaktadır. Kentin çevresi büyük surlarla çevrilidir. 

Doğal su kaynaklarından beslenen sarnıçlar Antik Çağ’dan bu yana doğallığını koruyan yapılar arasındadır. Kentin içerisindeki mağarada kayaya oyulmuş olan nişin çevresi freskolar ile süslenmiş bölümün dini amaçla kullanıldığı düşünülmektedir. Kentin içerisinde yer alan mağara, vaftiz mağarası adıyla anılmaktadır. Doğu kısmında görkemli bir hamamın kalıntıları bulunmaktadır. Hamamın zemini mozaik süslemeler ile inşa edilmiştir. 

Geniş bir alana sahip olan kentin güney doğusunda 250 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahip sütunlu bir cadde bulunur. Caddenin kuzey bölümü sütunlarla desteklenmiş ahşap bir çatı ile kaplıdır. Güney bölümünde ise taş döşemeli açık bir yol vardır. Kentin içerisinde yer alan çok sayıda yazıt kalıntılarından alınan bilgiler doğrultusunda, bu kentin sportif oyun ve yarışmalar için önemli bir merkez olduğu bilinmektedir. Kentin içerisinde tiyatro, akropol, nekropol, agora, tapınak ve konutlar bulunmaktadır. 

Syedra Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Kızılkule

Kızıl Kule Kalıntıları Kızıl Kule Kalıntıları

Alanya’nın sembolü olan Kızılkule, Çarşı Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Akdeniz savunmasında etkin rol oynayan kule, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından o dönemde Sinop Kalesi’ni inşa eden Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmıştır. 

Ana kaya üzerine inşa edilen Kızılkule, eğimli bir arazi üzerine kuruludur. Doğu yönünden uzunluğu 33 metre iken batı yönünden bakıldığında 3 metre daha kısadır. Sekizgen bir mimari yapıya ve toplam 5 kata sahiptir. İçerisinde toplam 5 kata sahiptir.  Yapısı gereği yüksekliği bir hayli fazla olan kulenin üst kısmı kırmızı tuğlalar ile yapılmış, bu nedenle Kızılkule adı verilmiştir. 

Kızılkule için giriş ücreti 5 TL’dir, öğrenciler ve müze kartı olanlar için ücretsizdir. 

Gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren Alanya islami otellerinden birini seçebilirsiniz.


Alara Han

Tarihi Alara Han Tarihi Alara Han

Han, Çakallar Mahallesi’nde bulunan, Alara Kalesi’ne 800 metre uzaklıkta olan Alara Çayı’nın kıyısında yer almaktadır. Tamamı kesme taştan inşa edilmiş olan yapı, 200 metrekareliktir. 

Yapının inşa tarihi 1231 yılına dayanmaktadır. Alaaddin Keykubat, Alanya’da yer alan kitabelerde kendisini Arap ve Acem ülkesinin sahibi, kara ve 2 denizin sultanı olarak nitelendirmiştir. Alara Han’da yer alan kitabesinde ise “Şam, Rum, Ermeni ve Frenk memleketlerinin fatihi” unvanını almıştır. 

Alara Han’a giriş ücretsizdir.


Alanya Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı

Saray Mahallesi üzerinde yer alan müze içerisinde 14 kapalı, 1 açık olarak toplam 15 teşhir salonu bulunmaktadır. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen Tunç Çağı, Frig, Urartu ve Lidya dönemlerine ait eserlerle beraber 1967 yılında faaliyete geçmiştir.

Müzenin en gözde eseri MS 2. yüzyıla ait bronz döküm olan Herakles heykelidir. Müze içerisinde Klasik, Arkaik, Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerine ait mermer, bronz, pişmiş toprak, mozaik ve cam buluntular ile sikke koleksiyonları, zengin kül kutuları bulunmaktadır. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait İslam-Türk eserleri de önemli bir yer tutmaktadır. 

Alanya Arkeoloji Müzesi’ne giriş 6 TL’dir. 


Alaaddin Keykubat Sarayı

Alaaddin Keykubat Sarayı Kalıntıları Alaaddin Keykubat Sarayı Kalıntıları

Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan ve idari yapı olarak kullanılan bu İçkale Sarayı, İçkale’nin güneydoğusunda muhtelif yapı kalıntılarının bulunduğu bir düzlükten oluşmaktadır. 

Saray, güneybatı kenarınca bir teras oluşturacak şekilde duvarla diğer bölümlerden ayrılmıştır. Sarayın kuzey kısmında, o dönemde törensel etkinlikler için kullanıldığı düşünülen avlunun bitiminde ve ön avlu ile tonozlu koğuş arasında İçkale Kilisesi yer almaktadır. 


Girne Çeşmesi ve Kazı Alanı

Tarihi Girne Çeşmesi Tarihi Girne Çeşmesi

13. yüzyıla ait Selçuklu yapısı olan bu çeşme, sur dışında bulunan bir kaynaktan beslenmektedir. Çeşmede su biriktirmek için arka kısmına bir hazne yapılmıştır. Su, pişirilmiş toprak künkler aracılığıyla kaynaktan hem çeşmeye hem de tarihi hamamın sarnıcına gelmektedir.

Çeşmenin alınlığında bulunan Selçuklu kitabesi, başka bir yerden getirilmiştir. O dönemde kale halkı su ihtiyacını bu çeşmeden karşılamıştır. Restorasyon çalışmaları esnasında Roma Dönemi’nden kalma bir onur yazıtı ve Girne Çeşmesi’nin yanındaki arazide yapılan kazılar sonucunda Tophane Mahallesi’ne çıkan yaya yolundan, çeşmeye inen yedi basamaklı bir merdiven bulunmuştur. Bu merdivenin güney ve doğu duvarlarının korunmuş olan bir mekân ortaya çıkarılmıştır. 

Girne Çeşmesi ve Kazı Alanı’na giriş için belirli bir ücret ödenmesi gerekmez.


Şarapsa Han

Şarapsa Han Kalıntıları Şarapsa Han Kalıntıları

Merkez Mahallesi üzerinde bulunan han, Alanya-Antalya karayolu üzerindeki bir tepede yer almaktadır. Dikdörtgen mimariye sahip yapının doğu kısmında gözetleme kulesine benzeyen minaresi bulunmaktadır. 

On bölmeli han tipine sahip yapının tamamen taşla yapılmış ve üstü açık beşikörtüsü benzeri kapatılmış kuzey ve güney duvarları bulunmaktadır. Bu duvarlara dıştan payanda yerleştirilerek dayanıklılığı arttırılmıştır. Hanın solundaki bölüm, kapısı kuzeye açılan bir tabhane ve aynı zamanda bir mescittir. Kapının üzerinde yer alan kitabeye göre han ve mescit, Alaaddin Keykubat’ın oğlu II. Keyhüsrev zamanında inşa edilmiştir. Kitabede belirtilmiş bir inşa tarihi yoktur. 

Şarapsa Han’a giriş ücretsizdir. 


Laertes Antik Kenti

Laertes Antik Kent Kalıntıları Laertes Antik Kent Kalıntıları

Alanya ilçe merkezine 24 km uzaklıktaki kent, 1649 metre rakımlı Cebeli Reis dağının zirvesinde bulunmaktadır. Yapı denizden yaklaşık 850 metre yüksekliktedir. Tarihi, Fenike dilinde yazılmış eski bir kitabeye göre MÖ 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu kitabe ve farklı bir döneme ait olan asker diploması şuanda Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Kentten Helenistik Dönem’e ait kalıntılar bulunamamıştır. Bunun sebebi ise, o zamanlar korsanların eline geçmiş olduğu düşünülmesidir. 

Laertes Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. 


Gemili Mescit

Tarihi Gemili Mescit Tarihi Gemili Mescit

Alanya Kalesi’nde yer alan 13. yüzyıl Selçuklu Dönemi’ne ait bir yapıdır. Yığma tekniği ile yapılan bu mescit, moloz taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. 

Mescidin üzeri kubbe ile örtülüdür, kare plana sahip tek katlı bir yapıdır. Yapının iç mekan duvarlarında kazıma ve füzen tekniğiyle yapılmış, yaklaşık 170 adet gemi grafitisi bulunmaktadır. Bu grafitiler Alanya’nın denizcilik tarihine adeta ışık tutmaktadır. 

Gemili Mescit’e giriş ücretsizdir. 

Alanya Kalesine yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Alanya apart otellerini tercih edebilirsiniz.


Sitti Zeynep Türbesi

Sitti Zeynep Türbesi Girişi Sitti Zeynep Türbesi Girişi

Sitti Zeynep Türbesi, Çarşı Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı, moloz taşlar ve kireç harcı ile inşa edilmiş bir yapıdır. Osmanlı döneminde inşa edilen yapının yapım tarihi 16. yüzyıldır. 

Türbenin cephesi doğuya bakmakta ve görünümü ‘L’ şeklindedir. Cephenin sağında yer alan kapıdan, aynalı tonoz ile örtülü kare bir mekana girilir. Bu mekan içerisinde zeminden daha yüksek bir seviyede açılmış, sivri kemerli küçük kapı ile mescit bölümüne geçilir. 

Sitti Zeynep Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


Akşebe Sultan Mescidi

Tarihi Akşebe Sultan Mescidi Tarihi Akşebe Sultan Mescidi

Bedesten’in güney batısında yer alan mescit, Alanya Kalesi’nin ilk kumandanlarından biri olan Akşebe Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Mescidin iki odası bulunmaktadır. Bu odaların dış kısmı taş ile yapılmışken, iç kısmı ise tuğla ile örülmüştür. 

Odanın birisi mescit görevi görmekte, diğer oda ise Akşebe’nin ve sahipsiz olan birkaç mezarın bulunduğu bir bölümdür. Gövdesinin üst kısmından itibaren yıkılmış minaresi kırmızı tuğlalar ile örülmüştür. 

Akşebe Sultan Mescidi’ne giriş ücretsizdir.


Hıdırellez Kilisesi

Hıdırellez Klisesi Kalıntıları Hıdırellez Klisesi Kalıntıları

Kilise, Alanya’nın 15 km kuzeyindeki iki tepe arasında kalan bir düzlükte yer almaktadır. Dikdörtgen planlı yapının apsisi güneydedir. Yapıya giriş için üç kapı bulunmaktadır. Doğudaki kapılarından biri kilise içinde ahşaptan yapılmış ve diğer mekanlara göre daha yüksek tutulmuş ikinci bir mekana geçişi sağlamaktadır. Bu mekanların önünde bulunan sütunlar ahşaptandır. 

Yapının batı ve doğu cephesinde dört pencere, kuzeyinde ise iki pencere bulunmaktadır. Ahşap çatısı içten tonoz halindedir. Batı tarafında yer alan kapının üzerinde Yunan alfabesi kullanılarak yazılmış olan Karamanlıca bir kitabe vardır. Bu kitabe günümüzde müzeye alınmış ve orada sergilenmektedir. Bu alanda kilise ile aynı döneme ait olan çeşme de bulunmaktadır.

Hıdırellez Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.


Ehdemek Kalesi

Tarihi Ehdemek Kalesi Kalıntıları Tarihi Ehdemek Kalesi Kalıntıları

Alanya Kalesi’nin kuzeyinde, Hisariçi Mahallesi’nde yer alan bu yapı, karadan yapılabilecek saldırıları önlemek için inşa edilmiştir. Yapı iki ayrı bölümden oluşur, iki bölümde de üçer kule bulunmaktadır. 

Alaeddin Keykubat tarafından Kızıl Kule’den bir yıl sonra inşa edilen yapı, diğer yapı duvarlarına göre daha iri taşlar ile yapılmıştır. Batıda yer alan kulenin dış yüzeyinde bir kitabe bulunmaktadır. Kalenin ana girişi doğu bölümündedir. Kanuni Dönemi’nde meydana gelen depremden dolayı Ehdemek büyük bir tahribata uğramıştır. 

Ehdemek Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Tophane Mescidi

Alanya Tophane Mescidi Alanya Tophane Mescidi

Tophane Mahallesi üzerinde yer alan, 19. yüzyıl dönemi Osmanlı yapısı olan bu mescidin restorasyonu, yerel ustalar tarafından geleneksel yapım teknikleri kullanılarak yapılmıştır. 

Yapının üst katındaki tavan kaplamaları, o dönem Alanya’nın geleneksel yapılarında sıkça kullanılan sedir ve karaçam ağaçtan yapılmıştır. Kapısı çevredeki diğer yapılar gibi o dönemde kullanılan masif ahşaptan yapılmıştır. 

Tophane Mescidi’ne giriş ücretsizdir.


Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi Bahçesi Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi Bahçesi

Şekerhane Mahallesi’nde yer alan, mülk sahipleri tarafından sadece kültürel amaçla kullanılmak üzere Alanya Belediyesi’ne tahsis edilen Azakoğlu Konağı, geleneksel Alanya evleri niteliğine uyan en iyi örneklerden birisidir. 

Planlaması ve süsleme detaylarıyla göze çarpan bir yapıya sahiptir. Mekansal olarak rahatlık, diğer mekanlar ile arasındaki ilişki düzeni, kolay dolaşım imkanının da olması evin karakteristiğini oluşturur. Bu yapının Alanya kent belleğini oluşturmak için kent müzesine dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. 


Andızlı Emir Bedrüddin Cami

Tophane Mahallesi’nde yer alan bu cami, Gıyaseddin Keyhüsrev’in yaşadığı dönemde, 1227 yılında, Yalılar Emiri olan Emir-ül Haç Zade Bedrüddin Ömer tarafından yaptırılmıştır. Adını cami önündeki ağaçtan almış, bugünkü görünümüne 1970 senesinde kavuşmuştur. 

Eski yapıdan günümüze kalan avlu, üç kitabe, giriş kapısı ve minarenin bölümleridir. Kitabeye göre 1725 yılında onarım görmüştür. Minaresi kesme taşlardan yapılmış cami minberinde, oymacılık sanatlarının güzel bir örneğini görmek mümkündür. Yapının ön kısmında, kısmen son cemaat yerinin altında Selçuklu dönemine ait büyük bir sarnıç ve yol aşağısında da Arap Kuyusu denilen eski bir kuyu bulunmaktadır. 

İbadete açık olan Andızlı Emir Bedrüddin Cami’ye giriş ücretsizdir.


Mecdüddin Sarnıcı

Kaleiçi Mahallesi’ne bağlı Alanya Kalesi içerisinde doğal su kaynağı bulunmadığı için su ihtiyacı, 13. yüzyılda bu yağmur suyunu toplayan sarnıçlar ile karşılanmıştır. 

Günümüzde çoğu evde hala su sarnıçları bulunur. Alanda bulunan büyük sarnıçlar ile su tedarik edilmektedir. İçkale, barındırdığı büyük sarnıçlardan dolayı Sarnıç Kalesi olarak adlandırılmıştır. Dikdörtgen mimari planlı, beşik tonozlu yapı dışarıdan yükseltilmiş moloz taş duvarlar ile sınırlandırılmıştır. 

Mecdüddin Sarnıcı’na giriş ücretsizdir. 


Meyyit Kapısı

Kızıl Kule’yi, Tophane Mahallesi’ne bağlayan yol üzerinde yer almaktadır. Eski Alanya şehrinde vefat edenler bu kapıdan çıkartıldığı ve kapı önündeki musalla da namazları kılındığı için bu adı almıştır. Kızıl Kule – Tophane eksen alanı, liman ticareti ve savunmayla ilgili bir bölge olduğu için bu kapı, eski dönemlerde yalnızca asker, iskele çalışanları ve donanma mensupları tarafından kullanılmaktaydı. 

Meyyit Kapısı, Alanya ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Yürüme mesafesi olarak yaklaşık 30 dakika uzaklıkta yer almaktadır.