Demre Doğal Güzellikleri

Antalya’nın turistik bakımdan en zengin coğrafyalarından birisine ev sahipliği yapan Demre, diğer ilçelere göre daha küçük bir yüzölçümüne sahiptir. Fakat sınırlı coğrafyasıyla Antalya’ya tatile gelenlerce sıklıkla tercih edilmektedir. Bölgenin kendine özgü yapı özellikleri vardır. Toros Dağları’nın arka tarafta bir set gibi uzanması, daha çok doğu batı yönünde ulaşımın canlanmasına olanak sağlarken, doğal güzelliklerin korumasına da yardımcı olmuştur.

Hem karada hem de denizde görülmesi gereken doğal güzelliklere sahip, küçük ama bir o kadar etkileyici doğal yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Bölgenin turizm alanında ön plana çıkmaya yardımcı olan güzellikleri arasında adası, plajları ve canlılar için özel bir ekosistemi vardır.


Kaleköy (Kaş)

Kaleyköy Denizinden Antik Kente Bakış Kaleyköy Denizinden Antik Kente BakışKaş ile Demre arasındaki bir sınır noktasında yer almasına rağmen Kaleköy, Kaş sınırları içerisinde geçmektedir. Demre'ye çok kısa bir mesafede yer alır. Bir tepenin üzerine kurulmuş antik kenti ile en iyi manzaralardan birisine sahiptir.

Toros Dağları'nda oldukça sık rastlanan kekik, Kaleköy'e olağanüstü bir doğal parfüm olmuştur. Bir zamanlar geçimlerini balıkçılık ile sağlayan köy, konumu itibariyle zamanla turizm alanında ün kazanmıştır.

Bölgeye gelindiğinde yapılması gereken ve en çok tercih edilen, meşhur adaçayı ya da çeşitli bitkiler karıştırılarak hazırlanan doğal yeşil çayı içmektir. Aynı zamanda Kekova Adası'na yakınlığı ile ön plana çıkan Kaleköy'e tekneler ile ulaşım sağlanması da mümkündür.

Açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Demre oteller listemize göz atabilirsiniz.


Kekova Adası

Kekova Adası Eşsiz Denizi Kekova Adası Eşsiz DeniziKekova, Demre açıklarında bulunan küçük bir adadır. Adanın 4,5 km karelik bir alanı vardır. Bu alan yerleşim yeri olarak kullanılmamaktadır. "Kekova" ismi "Kekik Ovası" anlamına gelir. Adanın kuzey tarafı kısmen kent kalıntılarına ev sahipliği yapar. Kalıntılar, 2. yüzyılda meydana gelen depremden dolayı hasar görmüş antik bir kasabadır. Kasaba, Bizans Dönemi’nde yeniden inşa edilmiştir. Ancak tekrar su altında kalmayla sonuçlanmıştır.

Kekova Bölgesi 1990 yılında özel bir alan olarak ilan edilmiş, yüzme ve dalış aktiviteleri yasaklanmıştı. Ancak ilerleyen zamanlarda yasak, batık şehir kısmı dışındaki tüm alanlardan kaldırılmıştır. Kekova Adası’nda ayrıca Tersane ve Gökkaya isminde iki adet koy bulunmaktadır.

Kekova Adası'na ulaşım için Kaş Finike karayolu üzerinden, Üçağız yönüne doğru ilerleyerek tekne turlarının düzenlendiği noktaya varış sağlanır. Burada yer alan işletmelerden tekne kiralanabilmektedir. Aynı zamanda tekne turlarına katılmak da mümkündür.

Antalya'daki günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatlı konaklama hizmetleri veren otelleri Antalya Otel sayfamızda listeledik.


Demre Kuş Cenneti (Andriake Kuş Cenneti)

Demre Kuş Cenneti Sazlıkları Demre Kuş Cenneti SazlıklarıDemre'nin Büyükkum Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kuş Cenneti, Demre ilçe merkezine yaklaşık olarak 4 kilometre uzaklıktadır. Çayağzı Liman Yolu ile Likya Medeniyetleri Müzesi arasında bulunan Kuş Cenneti, yaklaşık 100 hektarlık alanı kapsamaktadır.

Geniş sulak alanda toplamda 149 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Kuş Cenneti, yılın hemen hemen her anı kalabalıktır. Kuş türleri arasında hem yerli hem de göçmen kuşlar ile karşılaşmak olasıdır. Karabataklar ve yaban ördekleri başta olmak üzere rengarenk kuşları bünyesinde barındırır.

Buraya gelen tatilciler, kuşların gökyüzünde yaptıkları akrobasi hareketlerine benzer senkronize görüntüleri yakalamak için kıyasıya mücadele ederler. Aynı zamanda Andriake Antik Kenti’nin yakın olmasından dolayı, hem tarihi güzelliği hem de doğal güzelliği bir arada görmek mümkündür.

Eski tarihi yapılardan tutun ufkunuzu açacak yerler için Demre Gezilecek Yerler yazımızı ziyaret edin.


Tersane Koyu – Kekova Adası

Tersane Koyu Antik Kent Girişi Tersane Koyu Antik Kent GirişiKekova Adası’nın kuzeybatısında yer alan Tersane Koyu, Demre sınırları içerisinde yer alan en görkemli doğal güzelliklerden birisidir. Koya yalnızca tekne turları ile ulaşmak mümkün olup, yaz aylarında genel olarak odak noktasıdır.

Kekova’nın batık şehrinin bulunduğu alana gelmeden erişilebilen gölgede tekneler açık alanda demir atmaktadır. Zemininin taşlık ve kayalıklardan oluşması ve giriş alanının dar olması, koyun rüzgarlardan arınmasına olanak sağlamıştır. Bundan dolayı da yüzmek için ideal bir ortam meydana gelmiştir. Sular hemen hemen hiç bulanmaz, her zaman berraklığını korur. Ancak derinliği çok fazla olduğu için yeni yüzme öğrenen kişilere göre pek uygun değildir.

Koya yalnızca tekneler ile gidildiğinden dolayı doğal yapısını korumuştur. Koy içerisinde bulunan tesislerde kişisel ihtiyaçların karşılanması mümkündür.

Tersane Koyu’na giriş ücretsizdir. Kekova’ya giden tekne turları ise 40 - 50 TL arasındadır.

Ekibimizin hazırlamış olduğu Demre gezi rehberi yazısına göz atmayı unutmayın.


Çayağzı Plajı ve Caretta Caretta Gözlemciliği

Çayağzı Plajı Gün Batımı Manzarası Çayağzı Plajı Gün Batımı ManzarasıDemre’nin Büyükkum Mahallesi’nde bulunan bir diğer doğal güzellik ise Çayağzı Plajı’dır. İlçe merkezine sadece 4,6 kilometrelik bir uzaklığı bulunan plajın kıyı uzunluğu yaklaşık olarak 1 kilometredir. Plajın bir kısmı, caretta carettalar için ayrılmıştır. Akdeniz kıyılarında yaygın olan bir durum olsa da Çayağzı Plajı’nda yer alan deniz kaplumbağalarının üreme alanları, gözleme açıktır.

Kaplumbağalar yuvadan çıktıktan sonra, denize doğru yolculukları görenlerde hayretler uyandırmaktadır. Bazı durumlarda, yüzerken bile büyük deniz kaplumbağaları görmenin mümkün olduğu Çayağzı Plajı, bölgenin en çok turist çektiği noktalardan birisidir.

Plaj aynı zamanda bir piknik alanı olarak tercih edilir. Bazı bölümlerinde mangal ve piknik için özel alanlar oluşturulmuştur. Aynı zamanda plaja yakın olan Çayağzı Limanı’nda tekne turlarına katılmakta mümkündür.

Çayağzı Plajı’na giriş ücretsizdir.

Antalya'ya uğradığınızda mutlaka gidilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Antalya Gezi Rehberi sayfasında listeledi.


Kaleüçağız Köyü

Denizden Kaleüçağız Köyü Manzarası Denizden Kaleüçağız Köyü ManzarasıDemre ilçe merkezinin 30 kilometre batısında yer alan turistik bir köydür. Üzerinde yaşam olmasa da sık sık turistik amaçlı ziyaret edilen Kekova Adası, Kaleüçağız Köyü’nün tam karşısında yer alır.

Üçağız Kekova Kalesi, Simena Kalesi ve Theimussa Antik Kenti gibi tarihi yerler de bu köy üzerindedir. Köyün sahil şeridi çok temiz ve berrak olduğu için turistlerin en çok dikkatini çeken yerlerden birisidir.

Tekne turları buradan düzenlendiği için gündüzleri daima çok kalabalık olan köy, akşam saatlerinde çok sakindir.

Kaleüçağız Köyüne yakın uygun fiyatlı pansiyonlar için Demre Pansiyon listemize göz atabilirsiniz.


Beymelek Lagünü (Beymelek Dalyanı)

Beymelek Kumsalı Beymelek KumsalıBeymelek Köyü’nün doğusunda yer alan Beymelek Lagünü, ismini bu köyden almıştır. Demre ilçe merkezine yaklaşık olarak 3.5 kilometre uzaklıkta bulunan ve üçgen şeklinde olan lagünün toplam alanı yaklaşık 355 hektardır. Doğu ve kuzey yönleri Gülmez Dağı ile çevrilidir.

İçerisinde 13 balık türü ve 30’dan fazla kuş türü barındırır. Karstik kaynaklarla beslenen göl, günümüz şartlarında güneybatı delta bölgesi ve sahil şeridi dışında, Demre’nin su toplama alanından bağımsızdır. Lagün, gölün yaklaşık 6 hektarlık bir alanını kaplayan ve kendisine dar bir kanalla bağlanan Kaynak Gölü tarafından beslenir.

Beymelek Lagünü’nü ziyaret etmek için belirli bir ücret ödenmesi gerekmez.

Demre Aquaparklı Tatil Otelleri sayfasından istediğiniz özellikteki aquaparklı otelleri bulabilirsiniz.


Gökkaya Koyu – Kekova Adası

Gökkaya Koyu Deniz Turları Gökkaya Koyu Deniz TurlarıKekova Adası’nın doğu tarafında bulunan Gökkaya Koyu, adada yüzmek için izin verilen diğer noktalardan birisidir. Koyu kucaklayan kara parçalarının oldukça uzun olmasından dolayı, fırtınalı günlerde bile oldukça sakin bir denizi vardır.

Gökkaya Koyu, daha çok tekne turlarının bir durak noktasıdır. Doğal yapısı nedeniyle bir plajı yoktur. Koyda ön plana çıkan turistik yerler genellikle antik kalıntılardır. Bir zamanlar Likya Birliği’nde olan Kekova’nın batık kentine ait kalıntıları, zemin kısmında gözlemlenebilmektedir.

Gökkaya Koyu’na giriş ücreti yoktur. Demre Çayağzı Limanı’ndan hareket eden tekneler ile 40 – 50 TL civarı bir ücret ödeyerek ulaşım sağlanabilir.


Burguç Suyu (Şifalı Soğuk Su)

Burguç Şifalı Su Girme Alanı Burguç Şifalı Su Girme AlanıBurguç Suyu, Demre ilçe merkezinin 3 kilometre güneydoğusunda, Karabucak Mahallesi’nde yer almaktadır. İsminden de anlaşıldığı gibi suyu çok soğuk olup, yaz aylarında birçok turistin hem şifa bulduğu hem de serinlediği bir açık yüzme havuzudur.

Sürekli kendisini yenileyen büyük bir havuz ve bu havuzun yanında çamur banyosu yapmak isteyenler için bir alan vardır. Şifalı su, cilt hastalıkları ve romatizma gibi bazı hastalıklara iyi gelir.

Burguç Suyu’na giriş ücretsizdir.