Anadolu dilinde “Nar” anlamına gelen Side, Antalya şehir merkezine 75 km, Manavgat’a ise 7 km mesafede bulunan 1 kilometre uzunluğu olan bir yarımadadır.
Side’de bulunan bazı yazıtlardan elde edilen bilgilerden Side tarihinin Hititlere kadar dayandığı anlaşılmaktadır. Başka bir argüman ise, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Side’nin MÖ 7. yüzyıldan önce kurulduğudur. MÖ 7. yüzyılda yaşanan göçler sırasında Yunanlılar da Side’ye gelmişlerdir. Daha sonraki tarihlerde MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 547 – 546 yıllarında ise Perslerin egemenliği altına girmiştir.
Tarihin derin izlerini taşıyan Side, kendine özgü mimarisi ve doğal güzellikleri ile birçok kültürü içerisinde barındırmaktadır.
Side'de tarihi ve turistik mekanlara yakın olan otellerin listesi Side oteller kategorisinde yer almaktadır.
Apollon ve Athena Tapınağı
Tarihi Apollon Tapınağı KalıntılarıAntik Side Kenti’nin Sütunlu Caddesi’nin son kısmında yer alan Apollon Tapınağı, güzellik, sanat ve ışık tanrısı Apollon adına yaptırılmıştır.
Side’de Roma Barışı olarak adlandırılan dönem süresinde inşa edildiği bilinen iki tapınaktan birisidir. Tapınağın üzerinde yer alan Korint başlıklı sütunlar dikkat çekici mimari özelliklerdendir. Bizans bazilikasının tam ortasında kalan Apollon Tapınağı’nın bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak üzere sökülmüştür. Tarihi olarak MS 150 yıllarına dayanan Apollan Tağınağı, Roma düzeninde ve peripteros planına uygun bir biçimde 1990 yılında restore edilmiştir.
Tarihi kalıntıları ile görülmeye değer bir miras olan Apollon Tapınağı deniz kenarında yer alan ve etrafında birçok kafeler ile görülmeye değer gün batımı manzarasına sahiptir.
Side gezisini tamamlayanlar tatile devam etmek için Antalya otel sayfasından konaklama seçeneklerini inceleyebilirler.
Side Antik Kenti
Side Antik Kent KalıntılarıPamfilya bölgesinin en önemli liman kenti olan Side Antik Kenti, MÖ 8. yüzyılda Manavgat’ın sahil kesiminde bir yarım ada üzerinde kurulmuştur.
MÖ 7.yüzyıldan itibaren Lidya Krallığı egemenliğine giren Side, sonraki tarihlerde Perslerin, Yunanlıların, Romalıların ve Bizanslıların altında hüküm sürmüştür.
Side Antik Kenti’nden günümüze kadar ulaşabilen yapıları ve mimarisi ile kendine hayran bırakan eserleri, şehir surları, şehir kapısı, Nymphaeum, su yolu, sütunlu caddeler, evler, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Agora Hamamı (Side Müzesi), Vespasian Çeşmesi ve Anıtsal Kapı, Zafer Takı, Dionysos Tapınağı, bazilka, liman hamamı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Güney Bazilkası, Büyük Hamam, Devlet Agorası, Vaftizhane, Piskoposluk Sarayı ve Bazilkası, Philippus Attius Suru'dur.
Büyük ölçüde görülmeye değer eserleri içerisinde barındıran Side Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. Side Antik Tiyatro’ya giriş ücreti ise 30 TL’dir. Eğer müzekartınız varsa tüm bölgeleri ücretsiz bir şekilde dolaşabilirsiniz.
Side Antik Kenti'nde ki gezisini tamamlayanlar bölgedeki diğer gezilecek yerleri Side'de gezilecek yerler sayfasından öğrenebilirler.
Side Müzesi
Side Müzesi Sergi AlanıSide Müzesi, Side Antik Kenti girişinde yer alan 5. ve 6. yüzyıllar arasında yapılmış Roma Dönemi’nden kalma Antik Agora Hamamı’nın restore edilmesiyle kullanıma açılmıştır.
1960’tan beri ziyaretçilerini ağırlayan müzede Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait kabartmalar ve yazıtların yanı sıra Roma heykelleri, lahitler, sütun başlıkları, sunaklar ve kaideler sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserlerin büyük bir bölümü, Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından 1947-1967 yılları arasında Side Antik Kenti’nde yapılan kazılardan çıkarılan buluntulardır.
Side Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.
Side'de güzel ve keyifli bir tatile başlamadan önce Side gezi rehberini inceleyerek bölgedeki doğa güzellikleri, aktiviteleri, plajları ve gece hayatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aspendos Köprüsü (Köprüpazar Köprüsü)
Tarihi Aspendos KöprüsüSide’nin zengin tarihi eserlerinden bir diğeri de Köprüçay üzerinde yer alan Aspendos Köprüsü ya da diğer adı ile Köprüpazar Köprüsü’dür. MS 4. Yüzyılın başlarında Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir.
13. yüzyılda Selçuklu Alaaddin Keykubat döneminde onarılmış olan taş köprünün görünümü bu onarımdan sonra daha çok Selçukluların mimarisine benzemektedir. Cumhuriyet döneminde ise restore edilerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Romalılar döneminde altından geçen tüm teknelerin Aspendos kıyılarına kadar ulaştıkları rivayet edilmektedir.
Side’de gezip görülecek yerlerden biri olan Aspendos Köprüsü, manzarası ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır.
Side gezisinin ardından Antalya'da bölgesinde bulunan tüm tarihi ve turistik mekanları ziyaret etmek isteyenler Antalya gezi rehberi yazımızı inceleyebilirler.
Side Antik Tiyatrosu
Side Antik Kent Tiyatro AlanıSide Antik Kenti’nin merkezinde yer alan ve Roma mimarisi ile inşa edilen Side Antik Tiyatrosu, eski Pamphylia’nın en büyük tiyatrosudur. Antik tiyatro 49 sıradan oluşan oturma yerleri ile 15.000 kişi kapasiteli bir alana sahiptir.
Anadolu’nun bu tarz tek yapı örneği olan antik tiyatronun sahne binası üç katlıdır. Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok özelliği görülmektedir. Side Antik Tiyatrosu Kolezyum'la mimari açıdan benzerlik taşımaktadır.
Geç Roma Dönemi'nde gladyatör ve hayvan dövüşleri içinde kullanıldığı bilinmektedir. Side Antik Kenti’nin içerisinde yer alan antik tiyatro, tarihi açıdan birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olmaktadır.
Side Antik Tiyatro'ya giriş ortalama 30 TL ve Müzekart geçerlidir.
Aileniz için uygun olan alkolsüz tesettür otellerini sizin için Side islami oteller sayfamızda listeledik.
Side Antik Kenti Anıtsal Çeşme
Tarihi Anıtsal Çeşme KalıntılarıSide Antik Kentin’nin girişinde iki kuleli ana kapının karşısında yer alan Anıtsal Çeşme, MS 2. yüzyıla tarihlenmektedir. Diğer adı Nymphaeuma olan eser, Romalılar tarafından yapılmış olan Anadolu topraklarındaki mimari açıdan en görkemli çeşme özelliğini taşımaktadır.
21 sütundan oluşan çeşme, halk arasında 9 Çeşme olarak anılmaktadır. Anıtsal Çeşme’de "Tarih Gün Işığına Çıkıyor Projesi" kapsamında restorasyon çalışması yapılmaktadır.
Anıtsal Çeşme, Side gezinizde görmeden dönmemeniz gereken önemli tarihi eserlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Seleukia Antik Kenti
Seleukia Antik Kent KalıntılarıŞıhlar köyünün 1 kilometre yukarısında Side yakınlarında yer alan Seleukia Antik Kenti, MÖ 3. yüzyılda kurulmuştur. Kent Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ışık tutan eserlere sahiptir. Çam ormanları içerisinde yer alan antik kentte 1970’lerde yapılan kazılar ile büyük bir hamam kompleksi ortaya çıkarılmıştır. Kazılarda iyi korunmuş agoralar, korunaklı depolar, sütunlar ve dükkan sıraları ile iki katlı bir Bizans kilisesi ve Orpheus mozaiği olan bir odeon, kentin Roma döneminde ne kadar zengin bir yer olduğunu ortaya koymaktadır.
Seleukia Antik Kenti’ne Manavgat Şelalesi’ni geçip Bucakşeyhler köyünü takip ettikten sonra ulaşabilirsiniz. Side merkezden yarım saatlik bir araba yolculuğu ile gidebileceğiniz Seleukia Antik Kenti, Side’ye 17 kilometre mesafededir.
Antik Kente giriş ücreti bulunmamaktadır.
Yapabileceklerinizin sınırı olmayan tatil köyleri için Side tatil köyleri yazımızı incelemeyi unutmayın.
Vespasianus Kapısı ve Çeşmesi
Tarihi Vespasianus Kapısı KalıntılarıRoma imparatoru olan Titus adıyla da bilinen Flavius Hanedanı mensubu Vespasianus’un adını taşıyan Side Antik Kenti’nin giriş kapısıdır.
Şehir yerleşiminin ortasında kalmış olan şehrin giriş kapısı, Korint tarzında sütunlara sahiptir. Birçok doğal afeti atlatıp ayakta kalabilen kemerleri dikkat çekmektedir.
Mimarisinde kesme taş kullanılan kapı, Side’de görülmesi gereken mimari özelliklere sahiptir.