Diğer Trakya kentleri ile paralellik gösteren tarihi ile Tekirdağ, geçmişten günümüze bir yolculuk yapmak isteyen tatil severlerin taleplerini karşılayacak nitelikte olan şehirlerden biridir.
Uzun ve mavi bayraklı plajları, berrak denizi, yemyeşil doğal alanları olan bu şehir, aynı zamanda tarihi geziler için de oldukça fazla seçenekleri olan bir bölgedir.
İlk olarak Traklar tarafından iskan edilen Tekirdağ, daha sonra sırasıyla Makedon, Pers, Roma ve Bizans egemenliğine geçmiştir. En son Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan şehir, hem merkezinde hem de çevresinde bulunan tarihi kalıntılar ile tarih ve kültür gezilerinin Marmara Bölgesi’nde tercih edilmekte olan lokasyonları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Tekirdağ'da yaz aylarında denizin güneşin tadını çıkartmak için bütçeniz için uygun olabilecek Tekirdağ otelleri fiyat listesini sizler için bir araya getirdik.
Rakoczi Müzesi ve Tarihi Tekirdağ Evleri
Rakoczi Müzesi
Türk misafirperverliği ve dostluk anlayışının en güzel örneklerinden biri olan Rakoczi Müzesi, 18. yüzyıl başlarından günümüze kadar gelen tarihi alanlardan biridir.
Macar bağımsızlık hareketinin önderi French Rakoczi ve taraftarlarının Avusturya ile yaptıkları savaş sonucunda yenilgiye uğramaları üzerine padişah 3. Ahmet, onları Tekirdağ’da bu eve yerleştirmiştir. 1735 yılında ölen Rakoczi, yaşamının son gününe kadar bu evde ikamet etmiştir.
Ölümünden sonra ise aslına uygun olan restore edilen ev şimdilerde tarihi gezilerin en çok merak edilen yerlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.
Geleneksel Türk Evi özelliklerinin tümünü taşıyan yapı aynı zamanda 18. yüzyıl mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.
Müze içerisinde ayrıca Rakoczi’nin kendi yaptığı eserler ve kullandığı eşyalar da bulunmaktadır.
Tarihi Tekirdağ Evleri ise Tekirdağ il merkezinde bulunan ve sit alanı olarak ilan edilen bölgede bulunmaktadır. 350 tescilli sivil mimari yapıyı kapsayan Tarihi Tekirdağ Evleri, özellikle fotoğraf sanatına meraklı kişiler tarafından da tercih edilmektedir.
Türk ve Osmanlı mimarisine ışık tutan bu yapılar, Tekirdağ tatili sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Rakoczi Müzesi’ne giriş ücreti 3 TL’dir.
Tekirdağ'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Tekirdağ'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.
Çorlu Kalesi
Çorlu Kalesi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan kale, M.S 6. yüzyıla ait bir eserdir. Tarihte önemli bir yere sahip olmasına rağmen, günümüze kadar gelen bölümü sadece duvarıdır. Bizans Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir.
Kalenin doğusunda ve batısında derin dere yatakları bulunmakta ancak günümüzde kurumuş haldedir.
Çorlu’da tarihi bir gezi yapmak isteyenlerin listelerine mutlaka eklemeleri önerilmektedir. Hıdırağa Mahallesi’nde konumlanmaktadır.
Namık Kemal Evi ve Heykeli
Namık Kemal Evi ve Heykeli
Büyük şair Namık Kemal’in 1840 yılında doğduğu ev Tekirdağ’dadır. Günümüzde müze olarak düzenlenmiş ve ziyaretçilere açılmıştır. Çevresinde bulunan Tarihi Tekirdağ Evleri örnek alınarak aslına uygun bir şekilde Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında restore edilmiştir.
Ziyaret sırasında kendisi hakkında yazılan yazıların yanı sıra, eşyalarını da görme şansı elde edilmektedir.
Namık Kemal Evi’ne giriş ücretsiz olmakla birlikte, bağış kabul edilmektedir.
Namık Kemal Heykeli ise Tekirdağ merkezde bulunan hükümet binasının karşısında olan parkın içerisinde yer almaktadır. 1949 yılında şair anısına yaptırılan heykelin önünde “Kemal’in feryadı vatanperver hanesinin tesiri beliği sayesinde vatan bugün kâmurandır. Senin ruhunda ey vatanın büyük evladı ebediyen şâdandır” yazmaktadır.
Tekirdağ'a gelmeden önce tatil planı yapabilmeniz için mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Tekirdağ gezi rehberi sayfasında listeledik.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi binası Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yapılarından biri olma özelliği taşımaktadır. 1927 yılında vali konağı olarak inşa edilen bu yapı, 1977 yılında aslına uygun bir şekilde restore edildikten sonra müze olarak ziyaretçilerinin hizmetine sunulmuştur.
Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar uzanan, Tekirdağ ve çevresindeki 25 bin eserin toplandığı müzede 2 bine yakın etnografik ve arkeolojik eserler bulunmaktadır.
Kentin tarihi ve kültürü hakkında geniş bilgi sahibi olma imkanı sunan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sarkoczi Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
Müzeye giriş ücretsizdir.
Rüstem Paşa Külliyesi
Rüstem Paşa Külliyesi
İçinde bedesten, hamam, camii, medrese ve kitaplık bölümü bulunan Rüstem Paşa Külliyesi, Tekirdağ gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken tarihi alanlardan biridir.
Külliye içerisinde bulunan camii 1553 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Denize hakim bir tepe üzerinde inşa edilen cami günümüze kadar varlığını sürdürmektedir.
Rüstem Paşa Külliyesi içerisinde bulunan medrese 1880 yılında harap olduğunda, yerine ahşap bir okul kurulmuştur.
Yine külliyenin içinde bulunan 6 kubbeli bedesten hala kullanılmaktadır. Onarımı tamamlanan bu yapının içinde 49 dükkan bulunmakta ve yerli – yabancı turistlere yapacakları tarih ve kültür gezisi sırasında alışveriş yapma imkanı sunmaktadır.
Külliyenin bugün hala sağlam kalan bölümleri cami ve bedesten bölümleridir.
Hora Feneri
Hora Feneri
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yer alan ve ilçe merkezine 20 km mesafede bulunan Hora Feneri, Hoşköy girişinde ziyaretçilerini karşılamaktadır. 1861 yılından beri aktif olarak kullanılmakta olan fener, Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.
Hora Feneri yapımı sırasında tüm bağlantılar vida ile birleştirilmiş ve kaynak kullanılmamıştır. Eskiden gaz lambası ile aydınlatılan fener, şimdilerde elektrikle aydınlatılıyor. Farklı bir mimarisi olan Hora Feneri’nin tamamı demirden üretilmiş.
Yüksekliği 25 metre civarında olan fener tam dönüşünü 20 saniyede tamamlamakta ve bir dönüşünde 4 kere çakmaktadır.
Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Tekirdağ butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Çorlu Süleymaniye Camii
Çorlu Süleymaniye Camii
1521 yılında Sultan Süleyman tarafından İmar Acem İsa’ya yaptırılmıştır.
Çorlu ilçe merkezinde bulunan Süleymaniye Camii, imarethane, hamam ve medreseden oluşan bir külliyenin parçasıdır. Ancak günümüze kadar varlığını koruyan tek bölümü camidir.
Çorlu ilçe merkezinde yer alan bu tarihi yapı, Tekirdağ’ın en önemli tarihi yerlerinden biridir.
Orta (Merkez) Camii
Orta Camii
Hükümet ile Merkez caddeleri arasında kalan Orta Camii’nin ilk yapım tarihi hakkında bilgiye rastlanmamaktadır. 1855 yılında caminin yıkılmasının ardından hayırsever vatandaşlar tarafından yerine yenisi yaptırılmıştır.
Eski Camii ile Rüstem Paşa Camii arasında kalmasından dolayı bu adı almıştır.
25 Mart 2016 tarihinde biten restorasyon sonrasına hizmete yeniden açılmıştır. Aslına uygun olarak restore edilen Orta Camii yapıldığı tarih hakkında mimari bilgiler edinilmesi açısından oldukça iyi bir örnektir.
Ayas Paşa Camii
Ayas Paşa Camii
Tekirdağ’ın Saray ilçesinde yer alan Ayas Paşa Camii, Sadrazam Ayas Mehmet Paşa tarafından 1539 yılında yaptırılmıştır.
Bu ilçeye yapılacak geziler sırasında görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Restorasyon çalışmalarına devam edilmekte olan camii aynı zamanda ibadete hala açıktır.
Kesme taştan inşa edilen caminin tek şerefeli, silindir gövdeli bir minaresi bulunmaktadır.
Tekirdağ’ın Antik Kentleri
Perinthos Antik Kenti
Tekirdağ ili içerisinde birçok antik kent buluntusuna rastlanmaktadır.
Bu antik kentlerin en önemlilerinden biri M.Ö 6. Yüzyılda kurulan, Bisanthe Antik Kenti’dir. Heredot tarihinde buradan denize kıyısı olan en güzel şehirlerden biri olarak bahsedilmektedir.
Tekirdağ merkezde bulunan antik şehirlerden bir diğeri de Heraion Teikhos Antik Kenti’dir.
Tekirdağ’a bağlı Marmara Ereğlisi ilçe merkezinde bulunan Perinthos Antik Kenti, Trak kralı Seuthes’in kıyı kentlerinden biri olarak bulunan Ganos ve antik çağlarda içinde hiç sönmeyen bir ateşin bulunduğu iddia edilen Toronte Antik Kenti diğer örneklerdir.
M.S 46 yılında Roma İmparatoru tarafından kurulan ve Roma askerlerinin yerleşim alanı olan Apri de bu yerler arasındadır.
Tekirdağ'da yeni evlenen çiftler için romantik balayı tatili seçenekleri Tekirdağ balayı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Zahire Nazırı Ahmet Ağa Camii ( Eski Cami )
Zahire Nazırı Ahmet Ağa Camii
1831 yılında zahire nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan, tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.
Ertuğrul Mahallesi’nde yer alan Zahire Nazırı Ahmet Ağa Camii’nin 1912 yılında yıkılan minaresi aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Dönemin mimarisini yansıtan özellikleri bulunan cami, ibadete açıktır.