Tekirdağ'ın İlçeleri

Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nin hem sanayi hem de turizm alanında gelişmiş olan bir şehridir. Şehrin ilçeleri ve ilçelere bağlı köylerinde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

TUİK 2016 verilerine göre Türkiye’nin en kalabalık 23. şehridir.

Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı bulunan Tekirdağ’ın 11 ilçesi, Çorlu, Çerkezköy, Şarköy, Marmara Ereğlisi, Saray, Malkara, Hayrabolu, Muratlı, Ergene, Süleymanpaşa ve Kapaklı’dır.

Tekirdağ'da keyifli bir tatil geçirmek için Tekirdağ oteller sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Çerkezköy

Çerkezköy Çerkezköy

Tekirdağ şehir merkezine 56 km, İstanbul’a 110 km uzaklıkta bulunan Çerkezköy’ün doğu ve güney kesimlerinde Çatalca ve Silivri, güney batısında Çorlu ile batı kesiminde Kırklareli’nin ilçesi Lüleburgaz ve kuzeyinde yine Kırklareli’nin ilçesi Saray bulunmaktadır.

Çerkezköy’e otobüs, tren ve özel araç ile ulaşmaktadır. 

Özellikle son yıllarda sanayi alanında oldukça gelişme gösteren ilçe, İstanbul’a olan yakınlığı nedeni ile en çok buradan ziyaretçi almaktadır. Turistik bir ilçe özelliğine sahip değildir. İş amaçlı gezilere ev sahipliği yapmaktadır. 

Bölgede her bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır.

İdari yönden 4 mahalle, 4 belde ve 5 köyden oluşmaktadır. Bu alanların tamamında sanayi ile ilgilenilmektedir. Türkiye’nin en büyük firmalarının fabrikaları bu ilçede bulunmakta ve Çerkezköy halkına istihdam sağlanmaktadır. 


Çorlu

Çorlu Çorlu

Çorlu ilçesinde 12 mahalle, 5 belde ve 17 köy bulunmaktadır. Şehirleşme ise 1970’li yıllarda başlamıştır. Özellikle 1990 yılı ve sonrasında sanayi alanında hızla gelişim göstermesi nedeniyle, Marmara Bölgesi’nin en önemli sanayi alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. 

Yüzölçümü 899 kilometre olan Çorlu, Tekirdağ şehir merkezine 38 kilometre uzaklıktadır. Doğusunda Silivri, Lüleburgaz ve Muratlı, güneyinde ise Marmara Denizi ve Marmara Ereğlisi bulunmaktadır. 

Arazisinin büyük bir bölümü Ergene Havzası içerisinde kalan Çorlu’nun en yüksek yeri, Yıldız Dağları’nın sırt bölümüdür. Denizden yüksekliği ise 193 metredir. 

Karadeniz ve Akdeniz arasında kalan ilçenin iklimi her iki bölgeden de etkilenmektedir. Düz arazisi nedeni ile kara ve demiryolu ulaşımına uygun bir ilçedir. 

Açılan alışveriş merkezleri, gezilecek tarihi mekanları, konaklama seçenekleri ile Çorlu sanayi bölgesi olmasına rağmen, turistik amaçlı gezilerde de tercih edilmektedir. 

İlçede havalimanı bulunmaktadır. 

Tekirdağ'a geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Tekirdağ'da gezilecek yerler yazısında listeledik.


Malkara 

Malkara Malkara

Tekirdağ şehir merkezine 56 km uzaklıkta olan Malkara, küçük bir yerleşim bölgesidir. 

Malkara, peynircilik alanında gelişmiş bir bölgedir ve lezzetli peynirleri ile tanınmaktadır. Bu bölgede üretilen peynirler, tüm Türkiye’ye gönderilmektedir. 

Şehitlik Abidesi ve Parkı, Kuğulu Park, Gazi Ömer Bey Camisi, Apri Antik Kenti, Kermeyan Tümülüsü, Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi, Malkara tatili sırasında gezilecek yerler arasındadır. 

İlçeye bağlı 3 mahalle ve 70 köy bulunmaktadır. İlçenin yerlileri, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. 

Konaklama alanında fazla gelişmemiş bir bölgedir. Bunun nedeni turizm açısından günübirlik gezilere daha müsait bir yer olmasıdır.  


Şarköy

Şarköy Şarköy

Tekirdağ ilinin güneybatısında yer alan Şarköy, şehrin en önemli turizm bölgelerinden biridir. İstanbul’a yakın olan konumu dolayısı ile hem günübirlik hem haftalık hem de uzun dönemli konaklamalara ev sahipliği yapmaktadır. 31 mahallesi bulunan Şarköy’ün ilçe merkezi dışında mahallelerinde de turizm alanında hızlı bir gelişim yaşanmaktadır. 

Mahallelerinde zeytincilik ve şarapçılık da turizm kadar gelişmektedir. 

Şarköy’de trekking, yamaç paraşütü ve rüzgar sörfü yapılmaktadır. Bu özellikler ilçe turizmine büyük katkı sağlamaktadır. 

Şarköy’ün mahalleleri arasında yer alan Uçmakdere, yamaç paraşütü aktivitesi yapılmakta olan bir mahalledir. Tekirdağ Yamaç Paraşütü Kulübü bu bölgede, eğitmeler eşliğinde atlayışın yanı sıra 5 günlük profesyonel eğitimler de düzenlemektedir. 

Şarköy, denizden esen Poyraz sayesinde, rüzgar sörfü için Türkiye’nin en uygun bölgeleri arasında yer almaktadır. Kurulan sörf okulu, hem eğitim hem de board hizmeti sunmaktadır. 

İlçenin köyleri ve mahallelerinde toplam 38 adet şarap imalathanesi bulunmaktadır. Şarap üretimi açısından Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. 

Tarihi alanları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilçenin kumsalı uzunluk açısından, Türkiye’de ilk, dünyada ise 12. sırada yer almaktadır. Mavi bayraklı plajları ve berrak denizi her yıl binlerce yerli – yabancı turisti ağırlamaktadır. 

Tekirdağ'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Tekirdağ gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Süleymanpaşa

Süleymanpaşa Süleymanpaşa

Süleymanpaşa, Tekirdağ’ın merkez ilçesidir. 73 mahallesi ile aynı zamanda şehrin en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır. İstanbul’a 144 km uzaklıkta olan Süleymanpaşa’ya otobüs, tren, özel araç ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Tekirdağ’ın merkezi olması nedeniyle, hem sanayi hem de turizm alanında gelişmiş bir ilçedir. Bünyesinde yapılan festivalleri takip edebilir, yamaç paraşütü yapmayı deneyebilir, Kumbağ’da denize girebilir ya da Ganos Dağı’nda keşfe çıkabilirsiniz.

Tekirdağ’da tarih turları için de en önemli bölge burasıdır. Rüstempaşa Külliyesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rakoczi Müzesi ve Namık Kemal Evi gezi sırasında görülecek yerler arasındadır. 

İlçede denize girilecek bir çok nokta da bulunmaktadır. Biri halk plajı olmak üzere her bütçeye uygun plajlarda yaz boyunca temiz ve berrak denizin tadını çıkartabilirsiniz. 

Tekirdağ Köftesi, Peynir Helvası, Keçi Peyniri ve şarapları ünlüdür.


Marmara Ereğlisi

Marmara Ereğlisi Marmara Ereğlisi

Tekirdağ şehir merkezine 38, İstanbul’a 90, Silivri’ye 35 km uzaklıkta bulunan Marmara Ereğlisi, Tekirdağ’ın turizm bölgeleri arasında yer almaktadır. Buraya özel araç, otobüs ve tren ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Genellikle turistik gezilerin yapıldığı bu bölgede, tarihi geziler, doğa tatilleri ve yaz tatilleri geçirilmektedir. 

Son yıllarda turizm alanında gelişmesi ve tercih edilmesi nedeniyle yapılaşma hızla artmaktadır. Yazlık siteler, otel, motel ve pansiyon seçenekleri oldukça fazladır. 

Marmara Denizi’nin en temiz alanları burada bulunmaktadır. Bu nedenle halk plajları ve özel işletmeler öne çıkmaktadır. 

Tekirdağ'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Tekirdağ 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hayrabolu

Hayrabolu Hayrabolu

Tekirdağ – Edirne Karayolu üzerinde bulunan Hayrabolu, Tekirdağ şehir merkezine 52 km mesafededir. Bir ucundan diğer ucuna yarım saatte yürünebilen küçük bir ilçedir. 

Günübirlik geziler için oldukça fazla seçeneği içinde barındırmaktadır. Hayrabolu gezisi sırasında Sarsan Baba Türbesi, Ulu Camii, Hacılar Köyü Tümülüsü, Paşa Camii, Hacılar Köprüsü, gezilecek yerler arasındadır. 

Her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında Hayrabolu Ayçiçek Festivali düzenlenmektedir. 

Hayrabolu denince akla Peynir Helvası gelmektedir. Bu bölgede üretilen tatlı, öncelikle Tekirdağ’a ve oradan da tüm Türkiye’ye gönderilmektedir. 


Kapaklı

Kapaklı Kapaklı

Tekirdağ şehir merkezine 70 km mesafededir. İlçeye ulaşım kara yolu ve demir yolu ile sağlanmaktadır. 

Tarım ve sanayi alanında konum açısından uygun bir bölge olmasından dolayı gelişmeye başlamış olan bölge, turistik geziler açısından henüz gelişim göstermemektedir. 


Ergene

Ergene Ergene

2012 yılında Çorlu’dan ayrılarak ilçe olan Ergene, Tekirdağ şehir merkezine 60 km mesafededir. Kısa zaman önce ilçe olmasından dolayı yeni gelişmekte olan yerler arasındadır. 

Marmaracık Göleti Mesire Alanı, Ergene gezisi sırasında gezilecek yerlerdir. Mesire alanı içerisinde, gölet, çocuk parkı ve restoran bulunmaktadır. 


Saray

Saray Saray

Tekirdağ şehir merkezine 78 kilometre uzaklıkta olan Saray ilçesi, Edirne -   İstanbul yolu üzerindedir. Tarih boyunca önemli bir yeri olan ilçe aynı zamanda Tekirdağ’ın Karadeniz’e kıyısı olan tek bölgesidir. 

İlçede çok sayıda ormanlık alan bulunmasından dolayı özellikle doğa gezileri için tercih edilmektedir.

Gezilecek tarihi ve doğal alanları bulunan ilçenin içerisinde bir de dinlenme tesisi bulunmaktadır. İlçe merkezine 32 kilometre uzaklıkta bulunan Çamlıköy Ormaniçi Dinlenme Tesisleri, Karadeniz kıyısındadır.

Trakya bölgesinin Karaçam ormanları ile kaplı bu alanında, 2.5 km uzunluğunda bir kumsal bulunmaktadır. Dinlenme tesisi içerisinde kamp ve piknik alanları da yer almaktadır.  

İstanbul’a yakın olmasından dolayı özellikle hafta sonu tatillerinde tercih edilmektedir. 

Tekirdağ'da plaja yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Tekirdağ 3 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Muratlı

Muratlı Muratlı

Tekirdağ şehir merkezine 23 km uzaklıktadır. Tekirdağ Limanı ve İstanbul’a yakın olmasından dolayı, sanayi alanında tercih edilmekte olan bir bölgedir. İstanbul’a 150 km uzaklıktadır. 

İlçe arazisinin büyük bir bölümü sulanabilir durumda olduğu için tarıma elverişlidir. Ancak sanayi alanında daha fazla talep görmektedir. 

İstasyon Binası, İnanlı Çeşmesi, Atatürk tarafından ziyaret edilen Göçmen Evi, Muratlı gezisi sırasında görülecek yerler arasındadır. 

Bölgeye özel bir yemek bulunmamakla birlikte, bu ilçede de Tekirdağ Köftesi yapan küçük işletmeler beğeni kazanmaktadır.