Selçuk, İzmir iline bağlı doğa ile tarihin iç içe olduğu her yıl 2 milyon turist tarafından ziyaret edilen dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir.
3 dinin yayıldığı bir coğrafya olan Selçuk, Artemis Tapınağı’yla Paganizm, Meryem Ana Evi ve St. John Kilisesi’yle Hristiyanlığın İsa Bey Cami’siyle de İslamiyet’in dönemlerini yansıtmaktadır. Efes Antik Kenti ile ünlemiş olan ilçe birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu tarihi geçmişi hala günümüzde yaşatabilen nadir miraslardandır.
Selçuk gezilecek tarihi yerler haricinde Pamucak Plajı’nda güneşin ve denizin tadını çıkarabilir, Çamlık Lokomotif Müzesi’nde dolaşabilir, köy yaşamını anlatan Çetin Maket Köyü’nü ziyaret edebilir, Şirince Köyü’nde doğa ile iç içe kalabilir ve enfes şaraplarından tadabilirsiniz.
UNESCO Listesi’nde bulunan birçok eseri ile Antik Çağ merkezlerinden biri olan Selçuk’ta birçok efsaneye yer verilen Yedi Uyuyanlar Mağarası da Selçuk gezilecek yerler arasındadır.
İzmir'in doğal güzelliklerini bir arada bulunduğu Selçuk'ta konaklama seçeneklerini Selçuk otelleri listesinden birini değerlendirebilirsiniz.
Efes Antik Kenti Ve Harabeleri
Efes Antik Kent Kalıntıları
Geçmiş tarihi MÖ 6000 yıllarına dek uzanan Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Türkiye’de de dünyada da çok önem arz eden açık hava müzelerindendir. Amazonlar tarafından kurulmuş olan kent Prehistorik, Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemleri gibi birçok döneme şahit olmuş ve her dönemi yansıtmaya devam eden tarihi bir dokusu vardır.
Çok gelişmiş ticari, politik ve dini özelliklere sahip olan şehrin sadece %15’i gün yüzündedir ve Artemis Tapınağı olan bölgeyi de içinde barındırması ile ikiye katlanan bir arkeolojik ve tarihi değeri vardır.
Tamamı mermerden inşa edilmiş olan kent göz kamaştırıcı güzelliğe sahiptir. Birçok dinin başlayıp yayıldığı güzel bir coğrafyada yer alan Efes’te de temsil edilen dinsel birçok anıt bulunmaktadır.
UNESCO Dünya Mirası listesinde ve dünyanın harikalarını barındıran Efes’te gezilecek yerler arasında Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Selçuk Kalesi, Odeion, Aşk Evi, Kuretler Caddesi, Hadrianus Tapınağı, Herkül Kapısı, Trajan Çeşmesi, Devlet Agorası, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Bizans Su Kemerleri, Efes Yamaç Evler ve Soylu Daireleri, St. Jean Bazilikası, Arcadium (Liman) Caddesi, St. John Bazilikası gibi gezilip görülmesi gereken tarihi eserler bulunmaktadır. Gezi rehberi eşliğinde detaylı bilgi edinerek keşfe çıkmak da mümkündür.
Müze kartının 25 TL ücret ile birlikte geçerli olduğu ve normal giriş ücreti 40 TL olan Efes Antik Kenti haftanın her günü ziyaretçilerini beklemektedir.
Selçuk merkezde yer alan minibüsler ile 2,5 TL karşılığında ulaşabileceğiniz Efes’in uzaklığı ise sadece 3,5 km’dir. Özel araç kullananlar için ise ücretli otopark bulunmaktadır.
Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz İzmir otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Şirince Köyü
Doğa Harikası Şirince Köyü
Selçuk gezilecek yerler arasında turistik ve doğallık açısından popüler olmuş güzel bir yer olarak bilinen köydür. Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan ve şehir merkezine 8 km mesafede bulunan Şirince, etrafı ormanlarla kaplı bir Rum köyüdür. Selvi, incir ve zeytin ağaçlarının süslediği bir tepede yer alan Şirince’nin manzarası da görenleri büyülemektedir.
Şirince, araç girmeyen labirent şeklindeki taş döşeli sokakları 2 katlı köy evleri ile samimi ve doğal bir ortam sunan adı gibi güzel ve şirin bir köy. Şarapçılık, zeytinyağı üretiminin yanında incir, şeftali ve ceviz gibi ürünlerle geçimini sağlayan Şirince, doğal ve kültürel değerleri açısından koruma alanı olarak belirlenmiştir.
Şirince’ye geldiğinizde doğa ile baş başa köy kahvaltısı yapabilir, oldukça meşhur olan meyveli şarapların ve nar suyunun tadına bakabilirsiniz.
Köyde yer alan tarihi Aziz John Baptist Kilisesi, Nesin Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi, Şirince Taş Mektep, Şarap Mahzenleri ve Şirince’nin sokakları küçük bir köy ama büyük bir kültürü yaşatan Şirince’de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Selçuk ilçe merkezinden Şirince’ye gitmek için 4 TL ücret karşılığında şehir içi minibüslerini tercih edebilirsiniz. Selçuk’tan Şirince’ye yolculuğunuz 20 – 25 dakika sürecektir. Seferler her 20 dakikada bir gerçekleşmektedir.
Selçuk'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli bir tatil için Selçuk gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Meryem Ana Evi
Selçuk Meryem Ana Evi
Dünyada manevi açıdan çok değerli bir alan olan Meryem Ana Evi, Selçuk merkeze 9 km uzaklıkta yer alan Bülbül Dağı’nda bulunmaktadır.
Katherina Emerich adlı Alman bir rahibenin rüyasında gördüğü ev takip edilerek bulunan bu bölge daha sonra kutsal ve dini bir merkez haline gelmiştir. Papa IV. Tarafından Hristiyanlığın hac merkezi olarak ilan edilen Meryem Ana Evi o dönemden sonra birçok turistin ve Katolik Hristiyanların akın ettiği bir yer olmuştur.
15 Ağustos tarihinde Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanlar her yıl bu tarihlerde bölgeye gelerek geleneksel ayinlerini gerçekleştirmektedirler. İnanç turizmi amacıyla mutlaka Selçuk gezilecek yerler listesinde bulundurulmalıdır.
Meryem Ana Tabiat Parkı içerisinde yer alan evi ziyaret etmek için giriş ücreti 10 TL’dir ve Efes Harabeleri ile arasında 15 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır.
Pamucak Plajı
Selçuk Pamucak Halk Plajı
Efes Plajı olarak da anılan Pamucak Plajı, Selçuk ilçe merkezine 8 km, Efes Antik Kenti’ne ise 6 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olan altın kumlu Pamucak kumsalı mavi bayraklı denizi ve çevresindeki doğa atmosferi ile kamp yapmaya da uygun bir ortam sağlamaktadır.
Pamucak Sahili, Küçük Menderes Nehri ile denizin buluşma noktası olup, nehrin suyu sahilin ortasından denize doğru akmakta ve kum zambaklarının doğal yetişme alanı olmaktadır.
11 km uzunluğa sahip Selçuk’un tek plajı olan Pamucak halka açık ve ücretsiz bir şekilde faydalanabilecek sahillerden biridir. Doğa ile iç içe bir gün için gezilecek yerler listene eklenerek huzurlu bir şekilde zaman geçirilmelidir.
İzmir ilindeki birbirinden farklı büyüleyici mekanlarda tutkunuzu yeniden keşfetmenizi sağlayacak yerler için İzmir gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Efes Arkeoloji Müzesi
Efes Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı
Türkiye’de yer alan en önemli eserlerin sergilendiği Selçuk Müzesi ilçe merkezinde yer almaktadır.
Efes Antik Kenti ve çevresinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan Miken, Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 50.000 tarihi eserin sergilendiği gezilip görülmesi gereken müzedir. Müze içerisinde ise en değerli parça ise Tanrıça Artemis için yapılan Artemis Tapınağı’nın heykelidir.
Topkapı Sarayı’ndan sonra gelen Efes Müzesi’nin giriş ücreti 10 TL’dir.
İsa Bey Camii
Selçuk İsa Bey Camii
Efes Antik Kenti yakınlarında Selçuk Tepesi’nde bulunan camii 1374 – 1375 yılları arasında Aydınoğulları döneminde İsa Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Anadolu dini mimarilerinin ilk örneklerinden biri olan caminin girişinde görkemli bir kapısı yer alıyor. İnşasında ise Artemis Tapınağı’nın kesme taş blokları kullanılmıştır.
UNESCO Listesinde yer alan İsa Bey Camii 19. Yüzyılda kervansaray olarak kullanılmıştır. St. Jean Kilisesi ve Artemis Tapınağı arasında kalan konumu ile de dikkat çeken yapı görülmesi gereken dini yapılar arasında yer almaktadır.
Selçuk'ta inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller Selçuk İslami oteller listemizde bulunmaktadır.
Çamlık Lokomotif Müzesi
Çamlık Lokomotif Müzesi Bahçesi
Lokomotif Müzesi, Selçuk Çamlık Köyü’nde, Aydın karayolundan 8 km mesafede bulunan açık hava müzelerinden biridir.
Geçmiş zamanda yapılmış ve kullanılmış olan buharlı lokomotif trenlerin sergilendiği Müze’de ortalama 80 yıllık trenler sergilenmektedir.
Atatürk adına tahsis edilmiş olan vagon da bu müzede sergilenmektedir.
1991 yılında açılmış olan müzeye giriş ücreti 5 TL’dir ve müze kartı geçersizdir.
Çetin Maket Köy Kültür Müzesi
Selçuk Maket Köy Kültür Müzesi
Selçuk’ta yaşayan Nazmiye ve Ayhan Çetin çiftinin yaşadığı geçmişini, çocukluğu anlatan Selçuk Maket Köy Kültür Müzesi, el yapımı bebek ve maket köylerle anlatan ve hayata geçirilen bir projedir.
Batı Anadolu köy yaşantısını resmeden müzede örf ve adetler, eski çocuk oyunları, Kurtuluş Savaşı’ndaki cephede yaşananlar, köylerden cephelere giden yardım konvoyları, Ege zeybek folklör oyunları gibi Anadolu’da birçok yaşanılan ve yaşatılmaya devam edilmeye çalışılan ritüeller sergilenmektedir.
2 bölümden oluşan müze Pamucak yol ayrımından sonra 300 metre ileride yer alıyor.
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyuyanlar Mağarası, Hristiyanlık dini için önemli rotalardan birisidir. Hikayesi ile herkesi etkilemeyi başarmıştır. Rivayete göre Decius zamanında yaşayan 7 ya da 8 genç, Hristıyanlığı kabul ederek dinin gereksinimlerini benimsemişlerdir fakat dönemin putperest inançları yüzünden dinlerini tam olarak yaşayamadıkları için bir mağaraya sığınıp o mağara içerisinde kalmışlardır.
Bu yedi genç, mucizevi şekilde burada uyuyakalır. Nerede olduklarını öğrenen kral, mağara kapısının taş ve harç ile kapatılmasını emreder. Bunun üzerine bir de mağara kapısına "Yedi Kafir'in ölümü" gibi bir yazı olan levha bıraktırır.
Bu gençler ortalama 230 yıl civarı mağara içerisinde kalır fakat hala ölmeden yaşamlarına devam ediyorlardır. Panayır Dağı eteklerinde bulunan yedi gencin yaşamını sürdürdüğü bu mağara, Hristiyanlar için büyük bir anlam ve öneme sahiptir.
Ayasuluk Tepesi
Ayasuluk Tepesi
Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Tepesi, geçmişi Neolitik Çağ'a kadar uzanan köklü bir tarihe sahip höyüktür. Ayasuluk, farklı dönemlerde birçok medeniyet tarafından aktif bir yerleşke olarak kullanılmıştır. Höyükte ilk kazı çalışmalarına Efes Müzesi tarafından 1960 yılında başlanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonrasında bölge üzerinde yerleşim yerleri ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda Büyük Sarnıç, Piskoposluk Sarayı ve Ayasuluk Kalesi, görülmesi gereken yapılar arasındadır.
Ayasuluk Tepesi'ne giriş ücretsizdir.
Selçuk Günübirlik Gezilecek Yerler
İzmir’in Selçuk ilçesi hem doğal hem de tarihi ile oldukça önemli turistik yerlerden biridir. Gezilecek yerler, Selçuk ile sınırlı kalmamaktadır. Çevresinde bulunan diğer güzellikleri de gezip görmek gerekmektedir.
Alaçatı
Alaçatı Huzur Dolu Sokakları
Alaçatı, Selçuk’a yaklaşık 140 km uzaklıktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist hem rüzgar sörfü yapmaya hem de eğlencenin sınırsız olduğu Alaçatı’da tatil yapmaktadır. Şirin sokakları ve restoranları ile görülmeye değer yerler arasındadır.
Sığacık
Sığacık Sokakları
Sığacık, Selçuk’a yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Doğal ve tarihi güzellikleri bünyesinde barındıran Sığacık Sakin Şehir unvanına sahip olan Seferihisar’ın bir kasabasıdır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist kasabanın güzelliklerini keşfetmek için Sığacık’a tatile gelmektedir.
Selçuk'ta yapabileceklerinizin sınırı olmayan büyük bir tesiste tatil yapmak için Selçuk tatil köyleri sayfamızı incelemeyi unutmayın.
Kemeraltı Çarşısı
Kemeraltı Çarşısı Kızlarağası Hanı
Kemeraltı Çarşısı, Selçuk’a yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Günümüzde hala ayakta kalmayı başarmış olan tarihi çarşılar arasında en önemlilerinden biridir. Günümüzde hala dükkanlar turistik eşyalarla ziyaretçilerine hizmet sunmaktadır.
Karantina Adası
Doğa Harikası Karantina Adası
Karantina Adası, Selçuk’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Ada yakın tarihe kadar hastalıkların tedavisi için kullanılmaktaydı. Ilık ve dalgasız denizi ile yaz tatili yapmak isteyenlerin ziyaret ettiği yerlerden biridir.
Kordon Boyu
Alsancak Kordon Boyu
Kordon Boyu, Selçuk’a yaklaşık 75 km uzaklıktadır. İzmir ilinde sosyal hayatın capcanlı yaşandığı yerler arasındadır. Ege Denizi ile şehrin güzelliklerini yansıtan yürüyüş yeri olarak da bilinmektedir.