Selçuk Tarihi Yerleri

İzmir’in en değerli ilçelerinden biri olan Selçuk’un tarihi Efes Antik Kenti’n kuruluşu ile aynı döneme denk gelen MÖ 6000 yıllarına kadar gitmektedir. 

Dünyada arkeoloji, tarih, din ve kültür açısından önemli bir değeri olan ilçe, Prehistorik, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Aydınoğulları ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüzde hala bu geçmişin izlerini taşımaktadır. 

Günümüzde tarihi kalıntıları ile gezilen alan Büyük İskender zamanında Lysimakhos kumandan tarafından MÖ 300 tarihinde kurulmuştur. Bizans egemenliği zamanında tekrar yer değiştiren kent ilk kurulduğu Ayasuluk bölgesine tekrar taşınmıştır. 

1304 yılında ise Türklerin egemenliği altına giren bölge 1426 yılında Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. 1914 yılında Ayasuluk olarak bilinen ilçenin adı Selçuk olarak değiştirilmiş ve 1957 yılında İzmir’in bir ilçesi konumuna gelmiştir. 

Neolitik Çağ’dan günümüze çok zengin bir kültüre, dini öneme ve tarihi yapılara sahip olan ilçede UNESCO Dünya Kültür Mirası’na giren birçok yapı yer almaktadır. Selçuk’ta görülmesi gereken bazı önemli tarihi yerler Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi/Kilisesi, Yedi Uyuyanlar, Celsus Kütüphanesi, Hadrianus Çeşmesi, Selçuk Kalesi, St. Jean Kilisesi, İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı, Antik Tiyatro, Aşk Evi, Kuretler Caddesi, Bizans Su Kemerleri şeklindedir.

Uygun fiyatları ile ben eğlenceme bakarım diyen kişiler için bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Selçuk hotel sayfamızda listeledik.


Efes Antik Kenti Tarihi ve Harabeleri

Efes Antik Kent Kalıntıları Efes Antik Kent KalıntılarıSelçuklu ilçe sınırlarında yer alan Efes Antik Kenti’nin geçmiş MÖ 6 bin yıllarına kadar gerilemekte ve edinilen kaynaklara göre Amazonlar tarafından kurulmuştur. Adını ana tanrıça anlamındaki Arzawa Krallığı’nda bulunan Apasas şehrinden almış olan Efes, Prehistorik, Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemleri gibi birçok medeniyeti içerisinde barındırmış tarihin tüm aşamalarını yaşamış olan bir kenttir. 

Doğu ile batı arasında bir kapı konumunda olan Efes, çok gelişmiş politik, dini ve ticari merkez haline gelen bir liman kentidir. Artemis Tapınağı’nı içerisinde barındırması ile de bu özellikleri ikiye katlanmıştır.

Sadece %15’i gün ışığına çıkarılmış olan kent ilk çağlardan Roma’ya, Roma’dan Hristiyanlığın doğuşuna, kadar birçok önemli dinsel ve tarihsel olayı da temsil etmektedir.

Mermerden inşa edilmiş olan günümüzde gezilip görülen kent Büyük İskender zamanında kurulmuştur ama şehrin asıl kalkındığı dönem İyonyalılar dönemidir. 12 İyon kentlerinin en büyüğü olan Efes limanı ile değer kazanmış sonrasında Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar ile limanın önemi giderek azalmıştır. 

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Efes, 4 farklı bölgeden oluşmaktadır. Bu bölgeler ise, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. Jean Kilisesi, İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı), Meryem Ana Evi, Çukuriçi Höyüğü ve Efes Antik Kenti’dir.

Kente giriş ücreti olarak 25 TL verip müze kartından faydalanabilirsiniz. Normal giriş ücreti ise 40 TL’dir. Antik bölgede bulunan Roma harabelerini (Yamaç Evler) görmek için ekstra 20 TL ücret alınmaktadır. 

Haftanın her günü ziyarete açık olan antik kenti yaz aylarında 08:00 19:00, kış aylarında ise 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Selçuk ilçe şehir merkezinde 3,5 km mesafede yer alan kente sürekli minibüs seferleri bulunmaktadır. Şehir içi ulaşım ücreti ise 2,5 TL’dir. Kendi aracınızla gitmeyi tercih ederseniz Efes Antik Kenti’nde yer alan otoparkı ücretli bir şekilde kullanabilirsiniz.

İzmir'deki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden İzmir'deki oteller listemize uğramayı unutmayın.


Meryem Ana Evi/Kilisesi

Selçuk Meryem Ana Evi Selçuk Meryem Ana EviSelçuk ilçe merkezine 9 km mesafede Bülbül Dağı üzerinde yer alan Meryem Ana Evi, dünyada yer alan maneviyatı yüksek olan yerlerden biridir. 

Birçok turist tarafından rağbet gören kilise Papa IV. Hristiyanlığın bir haç merkezi olarak ilan etmiş ve her yıl on binlerce Katolik Hristiyan hacı olmak için bölgeye akın etmektedir. Alman rahibe Katherina Emerich’in rüyasında gördüğü evin araştırılması ile bulunan ev, daha sonra dini, kutsal bir alan haline gelmiştir.

Hristiyan âleminde ise 15 Ağustos tarihinde Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanılmıştı ve her yıl bu tarihlerde bölgeye gelerek geleneksel ayinler yapılmaktadır.

Meryem Ana Evi’nden çıkışta Kuran-ı Kerim’de Meryem’den bahsedilen ayet ve Meryem Ana’ya Övgü Duası yer almaktadır. Merdivenlerin hemen alt kısmında ise şifalı su olduğuna inanılan çeşme yer almaktadır. Çeşmelerin hemen yanından başlayan duvarda ise dilek dileyenlerin astıkları kâğıt parçaları ve peçeteler bulunmaktadır.

Meryemana Tabiat Parkı içerisinde yer alan Meryem Ana Evi ile Efes Harabeleri arasında 15 dk’lık mesafe bulunmaktadır. Giriş ücreti ise 10 TL’dir. 

Selçuk'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Selçuk'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Yedi Uyuyanlar

Yedi Uyuyanlar Mağaraları Yedi Uyuyanlar MağaralarıMS 5 – 6. Yüzyıllarda yapılmış dini bir merkez ve ören yeri olan Yedi Uyuyanlar, Ashab-ı Kehf mağaralarından biridir.

Rivayete göre Hristiyanlığın kabulünden ve resmi bir din olmasından önce putperest inanca dönmek istemeyen 7 genç infazlarından kaçmak için Panayır Dağı eteklerine sığınmış ve tanrı tarafından 300 yıl uyutulmuşlardır. Yüzyıllar sonra uyandıklarında ise aralarından bir genç yiyecek aramaya çıktığında elindeki eski paradan ötürü yakalanmış ve yakalayan kişi ile mağaraya geri döndüklerinde sadece 7 tane tünemiş kuş yuvası olduğunu görmüşlerdir. Bir diğer rivayete göre ise 7 genç Hristiyanlığın resmi din olduğunu gördükten sonra mukaddes kişiler olarak görülmüş ve mağaraya gömülmüşlerdir.

Günümüzde yapılan kazılarda çıkarılan yapılar abidevi büyüklükte olup kaya oyma mezar buluntuları, Yedi Uyurlar için yazıtlar ve iki kilise kalıntılarına rastlanmıştır. Dünya üzerinde Yedi Uyurlar Mağarası’nın olduğunu iddia edilen 33 faklı yer vardır fakat Hristiyanlık için gerçek yer burası kabul edilmiştir.

Selçuk'ta muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehber için Selçuk gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Celsus Kütüphanesi

Selçuk Celsus Kütüphanesi Kalıntıları Selçuk Celsus Kütüphanesi KalıntılarıEfes’in valisi olan Celsus Polemeanus öldükten sonra oğlu tarafından babası için yaptırdığı 12 bin kadar eseri içerisinde barındıran kütüphane, aslında anıt mezar olarak inşa edilmiştir. 

Efes’ten günümüze kadar gelebilmiş olan en sağlam mimari yapılardan biri olan kütüphanenin yıkılan kısımları ise Celsus’un oğlu tarafından MS 106 tarihinde ayağa kaldırılmış ve kütüphanenin arkasında babasının lahitini yaptırmıştır.

Mimari süslemeleri ile dikkat çeken kütüphanenin ön cephesinde akıl, kader, ilim ve erdemi simgeleyen 4 adet heykel yer almakta fakat orijinalleri bugün Avusturya -  Viyana Müzesi’nde sergilenmektedir.

Roma döneminin tarihi eserlerinden biri olan Celsus Kütüphanesi Efes’in ünlü bilginlerinin de yetişmesine katkı sağlamıştır.


Artemis Tapınağı

Selçuk Artemis Tapınağı Selçuk Artemis TapınağıBazı kaynaklarda Diana Tapınağı olarak da geçen Artemis Tapınağı Efeslilerin ilk yerleşim yeri olan Ayasuluk Tepesi’nde yer almaktadır. Tanrıça Artemis adına Lidya Kralı tarafından yaptırılan tapınağın inşası 120 yıl sürmüş ve MÖ 550 yıllarında bitmiştir. 

Döneminin en ünlü heykeltıraşları tarafından yapılan Artemis Tapınağı bronz heykellerle süslenmiş ve yapımında komple mermer kullanılmıştır. Tapınak, antik çağda mermer kullanılarak yapılmış olan en büyük anıtsal ölçülere sahip mimarlık eserlerinden biridir.

Efeslilerin hem Pazar yeri olarak kullandıkları hem de inançlarını yaşadıklarını dini bir alan Artemis Tapınağı, dünyanın 7 harikasından biri olarak seçilmiştir. Tapınakta yer alan 2 heykel günümüzde Selçuk Müzesi’nde, diğer kabartmalı sütun başlıkları ve Arkaik sütunlar gibi bazı parçalar da British Museum’da sergilenmektedir.

Tarihi mekanlardan Selçuk dışında İzmir'in tüm turistik yerlerini gezmek için İzmir gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Selçuk Kalesi

Tarihi Selçuk Kalesi Kalıntıları Tarihi Selçuk Kalesi KalıntılarıEfes Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeri olan Ayasuluk Tepesi’nde bölgenin en yüksek noktasına kurulmuş olan Selçuk Kalesi, tarihin birçok dönemine tanıklık etmiş, günümüze kadar ulaşan eserler arasında yer almış ve Hristiyanlar içinde dini anlamda önem taşıyan bir mimari yapıdır. 

Bizans, Aydınoğulları sonrasında da Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinin izlerini barındıran kale, sur duvarları ve 15 adet destek kulesiyle ihtişamını hala koruyabilmektedir. Kalenin içerisinde cami, kilise kalıntıları, taş döşemeli sokaklar ve sarnıçlar bulunmaktadır. Selçuk Kalesi bölgedeki mermer inşaların aksine devşirme malzeme, tuğla ve moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Kale St. Jean Kilisesi geçildikten sonra 150 metre yürüme mesafesi bulunan yeşil bir tepede yer almaktadır.


Keçi Kalesi

Selçuk Keçi Kalesi Kalıntıları Selçuk Keçi Kalesi KalıntılarıAntik kaynaklara göre Galesion olarak bilinen günümüzdeki Alamandağı’nda Selçuk – Torbalı yolu üzerinde 9 km’lik bir mesafede 300 metre yükseklikte konumlanmıştır. 

Helenistik dönemden Bizans’a kadar birçok buluntular çıkarılan kale, yapılan araştırmalara göre 13. Yüzyıl Laskarisler dönemine tarihlenmektedir.


Efes Arkeoloji Müzesi

Efes Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı Efes Arkeoloji Müzesi Sergi AlanıTürkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Selçuk ilçe merkezinde yer alan müze, ziyaretçi kapasitesi ve diğer kültürel faaliyetleri ile mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Efes ve çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 50 bin tarihi kalıntının sergilendiği müzede en değerli parça Efes Artemis Heykeli’dir. Artemis, döneminde bereket ve doğurganlığı imgeleyen çok değerli bir ana tanrıça konumundadır.

Ülkemizde Topkapı Sarayı’ndan sonra 2. Sırada yer alan Efes Müzesi’nin giriş ücreti ise 10 TL’dir.


İsa Bey Camii

Selçuk Tarihi İsa Bey Camii Selçuk Tarihi İsa Bey CamiiAydınoğulları döneminde İsa Bey tarafından 1374 – 1375 yılları arasında Selçuk Tepesi’ne inşa ettirilmiş olan cami, Anadolu mimarilerinin ilk ve en güzel örneklerinden biridir.

Görkemli bir kapısından içeri girilen caminin inşasında Artemis Tapınağı’nın kesme taş blokları kullanılmış ve caminin batısındaki duvarlar da mermerle kaplanmıştır. 19. Yüzyılda kervansaray olarak kullanılan cami günümüzde UNESCO Listesinde yer almaktadır. 

Cami St. Jean Kilisesi ve Artemis Tapınağı arasında kalan konumu ile de dikkat çekmektedir. 


Efes Yamaç Evler ve Soylu Daireleri

Efes Yamaç Evler Ve Soylu Daireleri Kalıntıları Efes Yamaç Evler Ve Soylu Daireleri KalıntılarıRoma şehirlerinde oluşan kast sistemlerinden dolayı yaşadıkları alanlarda bu kast sistemine göre değişiklik göstermektedir. Kazıları yapıldıkça bizzat yamaca kurulmuş evlerin ihtişamından da anlaşıldığı üzere asillerin yaşadığı evler olarak saptanmıştır.  

Aşağıdan yukarıya doğru çıktıkça geniş salonlar bulunan evlerin devasa aspitleri ve şadırvanları bulunmaktadır. Duvarları ve mozaikleri ise oldukça süslü fresklere sahiptir.

O dönemlerde sadece devlete ait bu tarz binaları görmek mümkünken Efes’te bu evler şahıslara aittir. Soyluların da Efes’te ne kadar söz ve yönetim hakkına sahip olduğu buradan anlaşılmaktadır.


Kuretler Caddesi

Kuretler Caddesi Gezi Alanı Kuretler Caddesi Gezi AlanıEfes Antik Kenti’nde Ticaret Agorası ve Devlet Agorası arasındaki caddeye denilmektedir. Dükkanlar, galeriler, Hadrianus Tapınağı ve Scholastika Hamamı’nın yer aldığı sokak dönemimin meşhur törenlerinin yapıldığı alandır. 

Kuretler adı verilen caddenin girişinde ki sütunda ise çevredeki dini ve idari ilerek bakmış olan rahiplerin isimleri yazılmıştır. Zeminin altında bulunan kanalizasyon sistemi ise bölgedeki uygarlık seviyesinin ne kadar geliştiğini göstermektedir.


Hadrianus Tapınağı

Hadrianus Tapınağı Kalıntıları Hadrianus Tapınağı Kalıntıları

Efes Antik Kenti’nde aslı limana yakın bir yerde olan fakat MS 5.Yüzyılda Kuretler Caddesi’ne taşınmış olan Hadrianus Tapınağı, Roma imparatorlarından Hadriaus’u onurlandırmak amacıyla yapılmıştır. 

Tapınağın dikkat çekici özellikleri kapı girişindeki Efes’in kurtuluşunu anlatan betimlemeler ve tapınakta tasviri olan mitolojik sahneleri canlandıran Efes’in kurucusu kral Andoklos’un yaban domuzu ile mücadelesi ve öldürülüşünü anlatan çizimlerdir.

Tapınağın önünde yer alan Roma imparatorları Galeius, Maximianus, Diokletianus ve Constantius Chlorus’un yazıtlı kaideleri ve bronz heykelleri günümüzde hala sağlam kalabilmiştir.


Odeion

Selçuk Odeion Antik Kenti Tiyatro Kalıntıları Selçuk Odeion Antik Kenti Tiyatro KalıntılarıSenato anlamına gelen Odeion, Roma döneminde Efesli Publis Vedius Antonius tarafından MS 2.yüzyılda yaptırılmış olan tiyatro biçimindeki 1400 kişilik bir yapıdır.

Küçük toplantı salonlarından biri olan Odeion, döneminin soylularının toplanıp şehir ile ilgili politik birtakım kararlar aldığı bir alan olup günümüzde ise klasik ve jazz müzik konserlerinin yapıldığı bir sanat merkezi konumundadır. 


Trajan Çeşmesi

Selçuk Trajan Çeşmesi Kalıntıları Selçuk Trajan Çeşmesi KalıntılarıEfes Antik Kenti’nde yer alan Romanın en meşhur çeşmesi olan Trajan çeşmesi, Roma mimarisinin şatafatlı ve gösterişli yapısını yansıtan niteliktedir. 

Osmanlı ve Selçuklu çeşmelerinin hayrat özelliğinin aksine Roma Trajan Çeşmesi yaptıran şahsın tanrısal gücünü simgeleyerek gösteriş amaçlı yapılmış ve Efes Antik Kenti’ni süsleyen yapılardan biri olmuştur.


Aşk Evi

Efes Tarihi Aşk Evi Kalıntıları Efes Tarihi Aşk Evi Kalıntıları

Efes Antik Kenti’nde Kuretler Caddesi ile kesişen noktada yer alan Aşk Evi, ana salon ve bu salona açılan bir holden oluşmaktadır. 

Aşk Evi’nde dikkat çeken noktalardan biri içerisindeki mozaik kız portreleridir. Diğer dikkat çeken özelliği ise duvarlarının içerisinde modern klima sistemine benzer bir soğutma ve ısıtma sisteminin yer almasıdır. 

Selçuk'ta balayına özel sürpriz ikramlardan, oda süslemelerinden SPA merkezlerindeki kadar seçebileceğiniz otelleri Selçuk balayı otelleri sayfamızda listeledik.


Herkül Kapısı

Selçuk Efes Antik Kenti Herkül Kapısı Kalıntıları Selçuk Efes Antik Kenti Herkül Kapısı KalıntılarıEfes Antik Kenti’nde en güzel fotoğraf karesi yakalayabileceğiniz bir nokta olan Herkül Kapısı, Kuretler Caddesi’nde iki sütun arasındaki kabartmanın olduğu bölgede yer almaktadır.


Devlet Agorası

Selçuk Devlet Agorası Gezi Alanı Selçuk Devlet Agorası Gezi AlanıEfes Antik Kenti’nde Odeion alanının önündeki meydana denilmektedir. Devlet Agorası, kontrolü devlet tarafından sağlanan ticaretin yapıldığı, resmi ve dini birçok törenin gerçekleştirildiği alandır. 

Agora’nın hemen yan tarafındaki basamakla çıkılabilen alanda ise Efes’in ticaret borsası denilebilecek bir işlevi olan bazilika yer almaktadır. MS 1.yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış olan bazilika 165 metre uzunluğundadır.


Ticaret Agorası

Efes Antik Kenti Ticaret Agorası Kalıntıları Efes Antik Kenti Ticaret Agorası KalıntılarıEfes Antik Kent’in en önemli kültür ve ticaret merkezi olan Mermer Caddesi’nin başlangıç noktası sayılan Ticaret Agora’sı genellikle 110 metre boylarındaki dükkanlarla çevrilmiştir.

Efes’in ticari yanının o dönemlerde ne kadar gelişmiş ve hareketli olduğunu gösteren agora yapılan araştırmalara göre MÖ 3.Yüzyılda yapılmıştır. Sonraki tarihlerde ise İmparator Augustus ve Neron tarafından genişletilip düzenlenmiş ve günümüzde gezilip görülen şekline getirilmiştir. 


Antik Tiyatro

Selçuk Antik Tiyatro Kalıntıları Selçuk Antik Tiyatro KalıntılarıEfes Antik Kenti’nde günümüze kadar en sağlam kalabilen ve en güzel eserlerinden biri olan antik tiyatro, geçmiş zamanların en büyük tiyatrosudur. 

25.000 kişi kapasitesi olan tiyatronun ilk inşası Helenistik dönemde başlamış ve İmparator Trianus döneminde inşası bitmiştir. 3 katlı sahne binası tamamen yıkılmış olan tiyatro çok yakın geçmiş kadar Efes Festivali gibi etkinliklerde kullanılmıştır.

Efes Antik Tiyatro’dan tüm kent gözükmekte ve muhteşem manzarası ile insanları büyülemektedir. Akustiğin çok iyi olduğu bu tiyatroda St. Paul’un Efes halkına seslendiği ve büyük tepki aldığı ise rivayetler arasındadır. 


Bizans Su Kemerleri

Selçuk Bizans Su Kemeri Kalıntıları Selçuk Bizans Su Kemeri KalıntılarıBelevi ile Selçuk arasında yer alan su kaynaklarından elde edilen içme suyunu Selçuk Tepesi’nde yer alan Bizans dönemindeki yerleşimlere ve St. Jean Kilisesi’ne ulaştırmak için inşa edilmişlerdir. 

St. Jean Kilisesi’nin kapısının doğusundan başlayan, ilçe içinde ve istasyon çevresinde yer alan su kemerleri Şirince Boğazı’na kadar devam etmektedir. Günümüzde hala sağlam kalabilmiş tarihi eserler arasındadır.


Arcadium (Liman) Caddesi

Arcadium Caddesi Yürüyüş Yolu Arcadium Caddesi Yürüyüş YoluEfes’in 530 metre uzunluğa ve 11 metre genişliğe sahip tamamı mermerle kaplı olan liman caddesidir. Sütunlarla süslenmiş olan caddede bulunan görkemli yapılar insanları hala selamlamaktadır. 

İmparator Arcadianus tarafından onarımı yapılan cadde, geçmiş dönemde aklınıza gelebilecek her türlü eşyanın satıldığı ve şehre gelen kralların karşılandığı ve limana gelen tüm mal ve paraların üzerinden geçirildiği konum olarak önemli bir değeri vardır.

Cadde üzerinde Hristiyanlık dönemlerine ait birçok anıtlar bulunmaktadır. Şehrin kalbi niteliğinde olan bu cadde yukarı şehir ile aşağı şehrin bağlanma noktasını oluşturmaktadır. Aynı zamanda tüm törenler, şenlikler ve gösteriler bu cadde üzerinde yapılmaktaydı. Artemis adına dikilen anıtlar nedeni ile Artemis Bayramı olarak bilinen Roma döneminin en önemli bayramı da bu cadde üzerinde kutlandığı anlaşılmıştır.


St. John Bazilikası

Selçuk St. John Bazilikası Tarihi Kalıntıları Selçuk St. John Bazilikası Tarihi Kalıntıları

Efes Antik Kenti’nde Artemis Tapınağı’nın ardınan en büyük dini maneviyat değer olan eserdir. Efes’in ilk kurulduğu Ayasuluk Tepesi’nde yer alan bazilika İncil’in yazarı, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri ve annesi Hz. Meryem’i emanet ettiği St. John bir diğer adıyla Aziz Yohanna için Justinianos ve Theodora tarafından yaptırılmıştır.

Haç planlı tasarlanmış olan bazilikanın altında St. John’un mezarının olduğuna inanılmakta ve St. John adına burada bir anıt bulunmaktadır. Orta Çağ’dan günümüze kadar Hristiyanların hac ibadetlerini gerçekleştirdikleri bir mekan haline gelmiştir.

Giriş ücreti ise 15 TL’dir. Müze kartı geçerlidir. 

Selçuk'ta inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Selçuk İslami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Belevi Anıtı

Selçuk Belevi Anıtı Kalıntıları Selçuk Belevi Anıtı Kalıntıları 

Selçuk ilçe merkezine 12 km, Selçuk -  Tire yol üzerindeki Belevi Köyü’ne ise 3 km mesafede bulunan anıt mezar MÖ 3. Yüzyıla tarihlenmektedir.

Kayaya oyulmuş olan mezarın yapımı tamamlanmamış ve piramit çatı şeklinde tasarlanmıştır. Mermer kaplı kare podyumun içerisinde günümüzde Efes Müzesi’nde sergilenen lahit gün ışığına çıkarılmış ve aslan, grifon heykelleri gibi birçok eser bulunmuştur.  MÖ 246 yılında Efes’te ölmüş olan Seleukos Kralı II. Antiokhos ‘un mezarı olduğu tahmin edilmektedir ve eserler Helenistik döneme kadar tarihlenmektedir. 

Halikarnas Mozolesinden sonra Anadolu’nın antik döneme ait en büyük ve yüksek mezarı olan Belevi Anıtı’nın günümüzde etrafı tellerle çevrili kapısı da kapalı tutulmaktadır.