Seferihisar Tarihi Yerleri

Kuruluş tarihi olarak MÖ 2000 yıllara dayanan Seferihisar ilçesinin en eski yerleşim yeri 12 İyon kentinden biri olan Teos’tur. O dönemlerde gelişmiş bir medeniyet olan Giritliler tarafından kurulduğu düşünülen şehre daha sonrasında Akhalardan kaçan haneler de yerleşmiştir.

Bölgede sırasıyla Lidyalılar, Persler, Atinalılar, Spartalılar, Pergamon Krallığı, Roma ve Bizans imparatorluları hüküm sürmüştür. 1071 Malazgirt’ten sonra ise 1084 yılında Selçuklu Çaka Bey’in eline geçen Seferihisar bilgesi sonrasında Aydınoğlu Beyliği hükmü altına girmiştir.

Osmanlı dönemine gelindiğinde ilçe ve çevresi Osmanlı hâkimiyeti altına girmiş ve Aydın vilayetine bağlı bir kaza merkezi haline gelmiştir. Eski adı Sivrihisar olan ilçe 1884 yılında ilçe konumuna gelmiştir.

Tarihi kentleri, mimari yapıları ile geçmişten günümüze kadar ulaşan Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi, Beyler Köyü Su Kemeri, Lebedos Antik Kenti, Dionysos Tapınağı, Ulu Camii ve Kültür Müzesi gibi görülmesi gereken birçok unsuru içerisinde barındırmaktadır.

Seferihisar'daki tatillerinizde konaklayabileceğiniz tüm uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Seferihisar hotel sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Teos Antik Kenti

Teos Antik Kent Kalıntıları Teos Antik Kent Kalıntılarıİzmir’in 50 km güneyinde yer alan Seferihisar ilçesinin Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik kent bölgede bulunan en eski tarihi miraslardandır.

Edinilen bilgilere göre yerli halkı Karlar isimli medeniyetin oluşturduğu sonrasında ise Atinalıların göç ettiği bilinmektedir. Kaynaklarda ise kentin kurucusu Boiotia kralı Athamas olarak geçmektedir. 

İyon birliğinin bir üyesi olan kent, MÖ 545 yılına Perslilerin eline geçmiş bunun üzerine birçok yerli halk şehri terk etmiştir. MÖ 3. Yüzyıla geçerken Pergamon Krallığı altına giren Teos, I.Attolos’un vasiyeti üzerine Roma’ya bırakılmıştır. Roma döneminden birçok tarihi kalıntının bulunması da bölgede gelişmiş bir kent olma özelliğini göstermektedir. Roma döneminde ayrıca bir piskoposluk merkezi haline gelmiştir.

Aslında bir liman kenti olan antik şehirde akropol, kent surları, antik tiyatro, antik liman ve Dionysos Tapınağı gibi görülebilecek tarihi eserler bulunmaktadır.

Müze kartı ile veya 15-20 TL arası bir ücretle giriş yapabileceğiniz antik kent Seferihisar ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçe merkezinden Sığacık Mahallesi’ne kalkan dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  

İzmir'deki aileniz ile birlikte günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerleri İzmir'deki oteller sayfasını size özel olarak hazırladık.


Sığacık Kalesi

Sığacık Tarihi Kale Kalıntıları Sığacık Tarihi Kale KalıntılarıGünümüze kadar birçok deprem, yangın ve savaş gibi felaketlere rağmen kendini koruyabilmiş olan kalenin geçmiş tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. 

Osmanlı Dönemi’ne gelindiğinde ise önemli stratejik konumu ile dikkat çeken kale Piri Reis tarafından fark edilmiş ve Teos harabelerinden taşınan taşlarla 1521-1522 yılları arasında onarım yapılmıştır. Deniz üssü olarak kullanılan kale savunma amacından çok gözetleme kulesi olarak değerlendirilmiştir. Kalenin üç ayrı kapısı bulunur ve bu kapılar Kuşadası, Ayasılık, Seferihisar’a açılmaktadır. 

Kalenin içerisindeki evler bitişik bir düzenle yapılmış olup, malzeme olarak kerpiç kullanılmıştır. Büyük bölümde ise iç avlu bulunmaktadır. Kalenin kuzey kısmındaki kemer ise bugün yıkılmış durumdadır.

Seferihisar ilçe merkezinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz Sığacık Kalesi manzarası ile ziyaretçilerini büyülemekte ve yürüyüş mesafesinde yer almaktadır.

Seferihisar'da bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Seferihisar'da gezilecek yerler sayfamıza göz atabilirsiniz.


Dionysos Tapınağı

Dionysos Tapınağı Kalıntıları Dionysos Tapınağı KalıntılarıTeos Antik Kent’in içerisinde yer alan en önemli yapılardan biri olan tapınak, Teosluların baş tanrısı Dionysos adına yaptırılmıştır. 

Tapınak kentin batı kısmında surların içerisinde yer almaktadır. Fransız arkeologlar tarafından 1924 yılında yapılan çalışmalar sonucu ise tapınağın temelleri ve birkaç parçası kaldığı gözlemlenmiştir.

Günümüze kadar ulaşmış olan tapınağın kaidesi, sütun başlığı ve diğer üst yapı parçalarının yeniden toparlanması ile geçici anastylosis yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları sırasında sur duvarı ile tapınak arasında taş döşemeli ve su yoluna sahip bir sokak gün ışığına çıkarılmıştır. 

Dionysos Tapınağı Samos’ta yer alan Hera Tapınağı ile benzerlik göstermekte olan bir İyon tapınağıdır. Mimarı Prieneli Hermogenes olan tapınağın MÖ 2. Yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde yer alan ve Teos Antik Kenti’n içerisinde bulunan bu tarihi yapıya ilçe merkezinden sürekli olarak kalkan minibüsler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Seferihisar'taki tarihi yerleri, plajları ve doğal güzellikleri keşfetmek için Seferihisar gezi rehberi yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Lebedos Antik Kenti

Lebedos Antik Kent Kalıntıları Lebedos Antik Kent Kalıntılarıİyon kentleri arasından olan Lebedos, Seferihisar ilçesine bağlı Ürkmez beldesinde yer almaktadır.

Yapılan araştırmalara göre MÖ 7.yüzyılldan kurulmuş olan kent kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.  Antik çağ döneminin en güçsüz kentlerinden biri olan Lebedos, Kral Kodros’un oğlu Andropompos tarafından kurulmuş ve şehrin etrafında olan diğer güçlü kentlerin varlığından dolayı gelişme gösterememiştir. 

Yarımada üzerinde kurulu olan kent, sur kalıntıları ve doğal güzelliği ile Seferihisar’da görülmeye değer tarihin ve doğanın iç içe geçtiği turizm cazibelerindendir. 

İzmir'de birbirinden keyifli bir tatil geçirmek için farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler İzmir gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.


Airai Antik Kenti

Aira Antik Kent Kalıntıları Aira Antik Kent KalıntılarıGünümüzde Sığacık Körfezi’nin kuzey kısmında eski dönemde ise Teos Antik Kent’in kuzey limanında yer alan Airai Kenti Seferihisar ilçesinin Demircili köyü yakınlarında yer almaktadır.

Eski çağlarda küçük bir yarımada üzerine kurulu olması nedeni ile ada olarak adlandırılan kentin tarihine ilişkin net bilgiler bulunamamaktadır. 

Deniz yolunda yer aldığından dolayı tarihten günümüze su yolu ile taşınarak yok olduğu düşünülen kentte sadece temel kalıntılar ve çanak çömlek tarzı eşyalar gün ışığına çıkarılmıştır.


Myonnesos

Myonnesos Kalıntıları Myonnesos Kalıntılarıİyon kentin içerisinde yer almasına karşı uzun yıllar boyunca koşanlara ev sahipliği yapmış olan antik kent Seferihisar ilçe merkezinin 16 km güneyinde yer almaktadır. 

Çıfıtkale ya da Korsan Adası olarak bilinen alanda yer alan yüksek bir adanın üzerinde kale kalıntıları vardır. Bu kale kalıntılarının Selçuklulardan kaldığı düşünülmektedir.

Kıyıdan 80 metre mesafede yer alan kaleye yürüyerek ulaşılabilmektedir.

Seferihisar'da ailenizle beraber güzel bir tatil için her şey dahil tesislerde konaklamak isterseniz Seferihisar tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Ulu Camii

Seferihisar Ulu Cami Avlusu Seferihisar Ulu Cami AvlusuGeç Osmanlı camilerinden biri olan Ulu Camii, Seferihisar ilçesinin Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır. 

1816 yılında inşa edilen cami tek minerali, geniş bir avlu içerisinde yer alan ve ahşap mahfili bir camidir. Dikdörtgen planlı bir caminin mihrabında perde motifi, tepelik kısmında ise Barok süslemeleri bulunmaktadır. Caminin inşasında taş ve tuğla örgü malzemeleri kullanılmıştır. 

1996 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması gören Ulu Camii günümüzde hala hizmet vermektedir. 


Seferihisar Kültür Müzesi

Seferihisar Kültür Müzesi Giriş Alanı Seferihisar Kültür Müzesi Giriş AlanıGeçmişten günümüze kadar birçok medeniyeti yaşatan Seferihisar’ın kültürünü yaşatmaya devam etmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. 

Birçok etnografik özellik içeren eşyalar, sergilenen müzede kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş değerlere sahip çıkılmaktadır. Seferihisar’ın arşivi görevi gören Kültür Müzesi’nde tüm belgeler ortaya çıkarılarak bölgenin tarihini daha detaylı inceleme fırsatı bulunmaktadır. 

Seferihisar ilçe merkezinde yer alan müzeyi hafta içleri ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Seferihisar'da kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Seferihisar apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Kasım Çelebi Medresesi

Seferihisar Kasım Çelebi Medresesi Kalıntıları Seferihisar Kasım Çelebi Medresesi KalıntılarıSeferihisar’a bağlı Düzce Köyü’nde yer alan medrese ilçe merkezinden 6 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yapım tarihi olarak 15.yüyılda olduğu düşünülen medresenin kalıntıları cami avlusunun kuzey kısmındadır. Mimari planı L şeklinde olup içerisinde birçok birim bulunmaktadır.

Medresenin her birinde ikişer niş ve birer ocak bulunmaktadır. 

Osmanlı dönemi mimari yapısını yansıtan Kasım Çelebi Medresesi Seferihisar’da görülmeye değer kültürel ve tarihi yapılar arasında yer almaktadır.