Karşıyaka Tarihi Yerleri

İzmir’in ilçelerinden biri olan Karşıyaka’nın tarihinin, Yamanlar Tepesi’nde yapılan su deposu kazısı sırasında bulunan ve tahrip olmuş tabaka ve seramik eserlerden yola çıkılarak Eski İzmir’den çok daha eski bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Tepede bulunan bu eserlerin tarihi, yapılan araştırmalar sonucu Neolitik Çağ’a dayandığı tahmin edilmektedir. Antik çağlarda Kordeleion isimli kentin bu çevrede yer aldığı iddia edilmiş, fakat kesinlik kazanılamamıştır. Antik çağ İonia bölgesinin önem kazandığı bölgelerden biri olan Karşıyaka, Lydia, Pers, Makedonya, Pergamon Krallığı, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.

Malazgirt Savaşı’nın hemen ardından Türkmen boyları bölgeye yerleşmiş ve Çakabey bu süre zarfında çevreye egemen olmuştur. 1310 yılında Aydınoğulları bölgede hüküm sürmüş 1334’te ise bu egemenlik Haçlıların eline geçmiştir. 1426’ya gelindiğinde Karşıyaka bölgesi kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir.

I.Dünya Savaşı’nda Yunanlıların işgaline uğrayan bölge, 9 Eylül 1922 tarihinde düşmandan arındırılmıştır. 1874 yılında ise resmi olarak belediye teşkilatı kurulmuş ve Cumhuriyet’in ilanından sonra 1954 yılında Karşıyaka, ilçe konumuna getirilmiştir. Günümüzde Karşıyaka ilçesi İzmir’in merkezi ilçelerinden biri olmaktadır.

Karşıyaka'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Karşıyaka hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Uşakizade Köşkü (Latife Hanım Anı Evi)

Uşakizade Köşkü Latife Hanım Anı Evi Karşıyaka Uşakizade Köşkü Latife Hanım Anı Evi KarşıyakaYeşilliklerin içerisine inşa edilmiş olan Köşk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a aittir. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın son günlerini geçirdiği ve 14 Ocak 1923’te yaşamını yitirdiği köşk olması açısından manevi değer taşımaktadır.

2005 yılına gelindiğinde Karşıyaka Belediyesi’nin kamulaştırdığı Latife Hanım Köşkü, 2007 yılında yapılan restorasyon ile turizme açılmıştır. İçerisinde yer alan balmumu heykelleri ile günümüzde Latife Hanım Köşkü Anı Evi olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Hafa içi her gün 09:00 18:00 saatleri arasında açık olan köşk, Karşıyaka şehir merkezinde istasyonun hemen arkasında yer almakta ve yürüyerek kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumdadır.

İzmir'de tarihi yerlere ve eğlence mekanlarına yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için İzmir'deki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Alibey Hamamı

Alibey Hamamı Karşıyaka Alibey Hamamı Karşıyaka

İzmir Karşıyaka’da bulunan Alibey Hamamı’nın üzerinde yapım tarihi ile ilgili bilgiler içeren kitabesi günümüze kadar kendini koruyamamış fakat hamamın yapılış tarzından dolayı 19.yy başlarına ait olduğu düşünülmektedir.

Hamamın inşasında moloz taş, kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Alibey Hamamı’nın arazi konumundan dolayı da yamuk bir mimari planı vardır. Hamamın soyunmanlık bölümü dikdörtgen şeklindedir ve 20.yy’da yeniden inşa edilmiştir. Ilıklık bölümü ise iki bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümün üzeri kubbe ve basık tonozlarla çevrilmiştir. Alibey Hamamı’nın sıcaklık kısmı, ılıklık bölümünün doğusunda yer almaktadır. Sıcaklık bölümü kare planlı olup üzeri pandantifli kubbe ile kapatılmıştır. Sıcaklık bölümünün güney tarafında ise iki adet halvet bölümü yer almaktadır.

Günümüzde Karşıyaka’da halen kullanılmakta olan tarihi hamam özelliğini Alibey Hamamı, şehrin göbeğinde ve Karşıyaka Belediyesi’nin yakınında konumlandırılmıştır.

Bayanlar günü için Salı, Perşembe ve Cumartesi günü belirlenen hamamın giriş ücretleri ortalama 30 TL şeklindedir.

Karşıyaka'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Karşıyaka'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Soğukkuyu Cami ve Hacı Osman Paşa Cami

Soğukkuyu Cami Karşıyaka Soğukkuyu Cami Karşıyakaİzmir, Karşıyaka ilçesinin ilk belediye başkanı olan Çömezzade Hacı Mehmed Efendi tarafından inşa edilen 1880 yılında hizmete açılan Soğukkuyı Cami ve İzmir tümen komutanı Ferik Hacı Osman Paşa tarafından 1902 yılında inşa ettirilen Hacı Osman Paşa Cami, Türk nüfusunun zamanında Soğukkuyu bölgesinde yaşadığının günümüze ulaşan kanıtlarından birkaçıdır.

Soğukkuyu Cami konum olarak Bahriye Üçok Bulvarı’nın Anadolu Caddesi ile bağlandığı noktada yer almaktadır. Hacı Osman Paşa Cami ise Zübeyde Hanım Caddesi’nde yer alan Zübeyde Hanım Anıt Mezarı’nın buluduğu parkın içerisine konumlandırılmıştır.

Her iki yapı da tescilli dini anıtsal yapılar listesine girmiştir ve Karşıyaka tarihi gezinizde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz eserlerdendir.

İzmir Karşıyaka'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Karşıyaka gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Penetti Köşkü

Penetti Köşkü Karşıyaka Penetti Köşkü Karşıyaka1930 yılında inşa edilen ve Cemal Gürsel Bulvarı ile 1741 nolu sokağın kesişiminde yer alan köşk, aslında Venedikte yer alan sarayın bir minyatürü olarak tasarlanmıştır. Penetti Köşkü, Karşıyakalı İtalyan ailelerinden biri olan Armanda Penetti tarafından yaptırılmıştır. Köşkün arazisi ise İplikçizadeler’den satın alınmıştır.

Köşkün yapımı ile ilgili tüm projeler, iç mekan süslemeleri, tasarımlar bizzar Armando Penetti tarafından belirlenmiştir. Mobilya ve malzemelerin çoğu İtalya ve Avrupa’dan getirtilmiş ve İtalyan işçilerin çalışmasına izin verilmiştir.

Köşk Karşıyaka vapur iskelesine 800 metre uzaklıktadır ve sahil boyunca yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda yer almaktadır.

İki dünya savaşı arası döneme ait Art Deco tarzından etkilenmeler gösteren bina bugün anaokulu olarak kullanılmaktadır.


Van Der Zee Köşkü

Van Der Zee Köşkü Karşıyaka Van Der Zee Köşkü Karşıyaka1792 yılında Hollanda’dan İzmir’e gelen Van Der Zee ailesi mensublarına ait köşktür. 1900 yılları civarında inşa edilen köşk, daha sonra, yanına dört oda daha inşa edilerek köşk genişletilmiştir.

Köşk manzara açısından denizi tam karşıdan görmektedir. Van Der Zee ailesi deniz ticareti yapan ve konsolos olarak görevde bulunan Karşıyaka’nın sayılı ailelerinden biri idi.

Cemal Gürsel Bulvarı’na konumlandırılmış olan bina, tek kattan ve bir de bodrum katından oluşmaktadır. İnşasında taş ve tuğla kullanılmış olup girişi doğu tarafında bulunan yapının önündedir. Girişte ahşap ve üçgen şeklinde olan dört sütunla sahiplenmiş veranda yer almaktadır.

Yapının içerisinde bulunan geniş bahçesi, zamanında tenis kortu olarak kullanılmış ve günümüzde ise bir lokantaya ev sahipliği yapmaktadır.

İzmir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak yerler için İzmir gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi

Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi Sergi Alanı Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi Sergi AlanıKarşıyaka Belediyesi tarafından 2011 yılında açılmış olan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, İzmir’in en köklü fotoğrafhanesi olan ve yaklaşık yüzyıllık bir geçmişe dayanan Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi’nin arşivlerinden ve koleksiyonlarından oluşmaktadır.

Ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkaran fotoğrafhane, Hamza Rüstem’in torunu Mert Rüstem tarafından Karşıyaka Belediyesi’ne bağışlanmıştır.

Koleksiyonun sergilendiği fotoğraf evinde her biri ayrı değere sahip orijinal fotoğraf makineleri, fotoğrafik efemera, fotoğraflar, çeşitli fotoğraf makinesi ekipmanları, tarihi ve erken yüzyıla ait fotoğrafhane stüdyosunun canlandırıldığı tarihsel stüdyo, karanlık oda ve gezici kamera obscura yer almaktadır.

2011 yılında Özel Kalem Dergisi tarafından verilen Yerel Yönetim Ödüllerini, “Kültür ve Sanat Etkinlikleri“ kategorisinde yer alan fotoğraf evi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de “Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma” dalında katkı ödülünü almaya hak kazanmıştır. Son olarak Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek özel müze ilan edilmiştir.


Nazım Hikmet Heykeli

Nazım Hikmet Heykeli Karşıyaka Nazım Hikmet Heykeli KarşıyakaKarşıyaka Belediyesi tarafından çeşitli etkinliklerle anılan Nazım Hikmeti’in doğumunun 113.yılında Girne Caddesi ile Ordu Bulvarı’nın kesiştiği noktaya usta şairin 4 metrelik anıt heykeli diktirilmiştir.

Heykelin açılışı yüzlerce Karşıyakalının katıldığı törenle Nazım Hikmet Ran’ın doğum günü olan 15 Ocak’ta açılmıştır. Beyaz güvercinler uçurulan törende Nazım Hikmet’in mücadele içinde geçen hayatı ve edebi kişiliği bir kez daha hatırlanmıştır.

Şairin “Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine” mısraları heykelin kaidesinde yer almaktadır.

Karşıyaka'da kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Karşıyaka apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Durmuş Yaşar Köşkü ( Aliotti Köşkü )

Durmuş Yaşar Köşkü Karşıyaka Durmuş Yaşar Köşkü KarşıyakaÜnlü Levanten aristokratı Baron Aliotti tarafından 1914 yılında inşa ettirilen Aliotti Köşkü, bir süre Aliotti ailesinde kalmış ve sonrasında 1938 yılında Durmuş Yaşar tarafından satın alınmıştır. Köşk 1987‘ye kadar ev olarak kullanılmıştır.

Karşıyaka Cemal Gürsel Bulvarı’nda yer alan yapının Art Nouveau tarzında eklektik bir havası vardır. Köşk birbirine komşu olan iki ayrı bloktan oluşmaktadır. Ön blokta üçgen çatılı iki katlı yapı bulunmaktadır. Arka blokta ise teras ve üç katlı bir diğer yapı yer almaktadır. Köşkün cephesi asimetrik tasarımlıdır ve çiçek motifleri ile süslenmiştir. Binan iç dizaynında ise tavan kartuşları ve çiçek motifleri gibi birçok dekotarif unsur bulunmaktadır.

Aliotti köşkü 1992 yılında günümüze kadar Yaşar Kültür ve Eğitim Vakfı olarak hizmet vermektedir. Köşk, Karşıyaka’nın Çamlık Caddesi'nin girişinde yer almaktadır.


St. Helen Katolik Kilisesi

Karşıyaka St. Helen Katolik Klise Binası Karşıyaka St. Helen Katolik Klise BinasıKilise Sokağı olarak bilinen 1728 nolu sokakta yer alan Karşıyaka’nın ilk Katolik Kilisesi’dir. İnşası 1904 yılında tamamlandığı bilinen St. Helen Katolik Kilisesi’nin mimarı o dönemlerde İzmir’de yaşayan Raymond Charles Pere’dir.

İç dekorasyonda ise St. Joseph, St. Polycarpe, St. François ve St. Antonie’nin heykellerine yer verilmiştir. En dikkat çeken noktalardan birisi ise Hz. İsa’nın yaşamını anlatan sahnelerin yer aldığı panolardır. Yapının içinde, güneyinde bulunan şapellerde ise Karşıyaka’nın Hollanda asıllı Levanten ailelerinden Van der Zee’lerin genç yaşta kaybettikleri evlatlarının anısına ithaf edilmiş birer yazıt yer almaktadır. Kilisenin dört köşesinde ise Azize Helen ve Aziz Konsrantin’in mermer heykelleri bulunmaktadır.

Kilisenin iç mimarisi 1968 yılında yenilenmiş ve ayinler, düğünler, cenaze törenleri ve vaftiz törenleri yapılmaktadır.

Karşıyaka’nın merkezinde ve yürüme mesafesinde yer alan St. Helen Kilisesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.


Lochner Köşkü

Lochner Tarihi Köşk Karşıyaka Lochner Tarihi Köşk Karşıyaka1798 yılında Franfurt’tan İzmir’e ilk gelen Lochner ailesi bireyi, bir banker olan Ludwig Lochner olarak bilinmektedir. Karşıyaka’da yer alan bu köşk Amadee Lochner tarafından inşa edilmiştir.

Cemal Gürsel Bulvarı’nda yer alan Lochner Köşkü, dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. İkinci katında Fransız mimarisine ait pencereler ve sokağa bakan ahşap bir cumba bulunmaktadır. Köşkün ön cephesi ise tuğla kemerleri ve geometrik şekillerle süslenmiştir.

Ailenin köşkü satılığa çıkarmasının ardından Epikmen ailesi 1980 yılına kadar köşkte yaşamıştır.

Köşeleri dönüşümlü tuğla ve taş süslemeleri ile vurgulanan tarihi yapı bugün anaokulu olarak kullanılmaktadır.


Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi

Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi Heykelleri Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi HeykelleriBostanlı Güzel Sanatlar Parkı’nda yer alan ve 1987 yılında açılan Arkeoloji Müzesi’nde 90 adet eser sergilenmektedir.

Arkeoloji Müzesi’nde günümüzden 2500 - 3000 yıl öncesine kadar uzanan tarihi eserlerin yanı sıra MS 3.yy Erken Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ait eserleri de görebilmek mümkündür. Müzede bu dönemlere ait sütun başlıkları, tanrı, hatvan ve insan heykelleri, lahitler, mezar stelleri ve mezar taşları yer almaktadır. Bu eserlerin çoğu pişmiş toprak, mermer, bazalt gibi birçok farklı malzemelerden yapılmıştır.

Bostanlı’da yer alan müzenin de içinde olduğu Güzel Sanatlar Parkı’nda ayrıca kafeterya, çocuk oyun alanları, resim atölyesi ve sanat galerisi yer almaktadır.

Bostanlı vapur iskelesinin karşısında yolun sağ tarafında yer alan müzeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Karşıyaka'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Karşıyaka aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Eski Havra Binası

Karşıyaka Eski Havra Binası İçi Karşıyaka Eski Havra Binası İçiAlaybey Eski Tramvay Sokak’ta yer alan Eski Havra Binası’nın temelleri 1881-1882 yıllarında atılmıştır.

Bina ilk yapıldığında Yako Eskinazi adına kayıtlı olduğu bilgilerine ulaşılmış ve daha sonra Yahudi Cemaati’ne geçmiştir. Karşıyaka Yahudileri İzmir’e taşındıktan sonra bina terk edilmiş ve ve uzun süre bakımsız kalmıştır. Karşıyaka Belediyesi binanın kendilerine devredilmesini teklif etmiş ve Yahudi Cemaati ile uzun görüşmelerden sonra bina kültürel amaçlı kullanılması şartı ile belediyeye devredilmiştir.

Mezakat Arabim, kargir bir binadır ve dört tarafı bahçe ile çevrilidir. Binaya ilk girildiğinde dikkat çeken yer Bed-Midraş bölümüdür. Bu bölge hem derslik hem okuma odası hem de havradır. Sağ taraftaki girişten girildiğinde ana havraya ulaşılmakta ve içeride aydınlık bir salon, karşısında Aron Ha Kodeş (kutsal mekan), Teva ve İbranice yazılar, pencereler, vitraylar ve Megan David’ler (6 köşel, Davud Yıldızı) görülmektedir. İçeride bulunan Ehalin kapısı orjinalliğini korumuş fakat diğer kapı kaybolmuştur.

Sonraki yıllarda binanın orijinal hali korunarak restore edilmiş ve 2000 yılında Belediye Konservatuar Binası olarak açılışı yapılmıştır.