Göynük ve çevresi milattan önceki yıllara kadar giden bir geçmişe sahiptir. Bitinya Devleti’nden başlayarak Osmanlı’ya kadar uzanan dönemde pek çok tarihi yapı inşa edilmiştir. Zaman içinde çıkan savaşlar ve doğal afetler nedeniyle bu eserler harap olsa da, hala ayakta kalan yapılar ziyaretçiler için keyifli bir gezi olanağı sunmaktadır.
Bilinen ilk adı Koinon Gallicanon olarak kaynaklarda yer alan ilçe günümüzde eski mimari motifleri ve tarihi yapısıyla Kentsel Sit Alanı ilan edilmiştir. Köklü tarihinin yanı sıra zengin doğasıyla da ön plana çıkan ilçede yeşilin tüm tonlarına tanıklık edeceğiniz bir tatil deneyimi yaşamanız mümkündür.
Sünnet Gölü
Sünnet Gölü
Sünnet Gölü’nün en derin yeri 22 metre olup, 820 m yükseklikte yer almaktadır. Alanı 18 hektardan fazladır. Erenler ve Kurudağ Tepesi arasındaki dar, derin vadi içerisinde oluşmuş olan Sünnet Gölü, etrafında bulunan dereler ve yer altı sularından beslenmektedir.
Etrafı karaçam ağaçları ile çevrili olan göl milli park ilan edilmiştir. Gölde alabalık ve mercan bulunmaktadır. Göl kenarında Mudurnu Tavukçuluk’a ait tesisler ve Orman işletmesine ait yerler bulunmaktadır. Bahar aylarında su seviyesinin yükselmesi ile gölde su altında kalan ağaçlar ve yosun türleri farklı bir atmosfer yaratmaktadır. Gün batarken gölün tüyler ürperten bir görünüme kavuşması oldukça dikkat çekmektedir.
Sünnet Gölü’nde piknik, kamp, yürüyüş, konaklamak ve sportif balıkçılık için geniş yerler bulunmaktadır. Göl kıyısındaki farklı tesislerde bütçenize uygun şekilde konaklayabilir, bol oksijenli anlar yaşamak için yürüyüş yollarını kullanabilirsiniz.
Bolu-Göynük yolunun 20. kilometresinden sağa sapıp 4 km. kadar sonra bir toprak yol ile Sünnet Gölü’ne varılmaktadır. Bu yol üzerinde alabalık çiftlikleri bulunmaktadır. Köy hayatını ve hayvanları seviyorsanız köylerden birine oturup tavuklar, ördekler, horozlar, kazlar ile birlikte balık ızgaranızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Çubuk Gölü
Çubuk Gölü
Çubuk Gölü, Kayabaşı Tepesi’nde zamanında çıkan bir heyelanın geniş vadiyi tıkaması ve suların dolmasıyla oluşmuştur. Bolu merkezi 5 km kadar geçtikten sonra sola dönüp 6 km daha gittikten sonra göle varılmaktadır. 1150 metre yükseklikte yer alan göl, 15 hektar alan kaplamaktadır.
Çubuk Gölü’nde, alabalık ve sazan bulunmaktadır. Çubuk deresi, bazı yan dereler ile yer altı kaynaklarının birleşiminden meydana gelmektedir. Göl çevresi çam ormanları, kıyı bandı çimlerle bezelidir.
Gölün kenarında Çubuk Köyü’ne dâhil olan Gölbaşı Mahallesi yer almaktadır. Göl çevresinde konaklama tesisi bulunmamakta ve bölge günübirlik ziyaretler için uygundur. Yürüyüş yapmak ve balık avlamak için tercih edilmektedir.
Göynük Zafer Kulesi
Göynük Zafer Kulesi
Göynük Zafer Kulesi, ilçe ile özdeşleşmiş en büyük sembollerden biridir. 1923-1924 yıllarında Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kaymakamı olarak görevlendirilen Hurşit Bey tarafından yaptırılmıştır.
Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadele ve kazanılan zaferi sembolleştirmek amacıyla inşa edilmiştir. Tamamen ahşaptan, 3 katlı, yalı baskı mimari türünde önemli bir eserdir.
Göynük Evleri
Göynük Evleri
İlçede Bizans Dönemi’nden bazı kilise ve mezar kalıntıları dışında ayakta kalan hemen hemen tüm eserler Osmanlı Devleti’ne aittir. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen en bilindik yapılar Göynük Evleri’dir.
Dışı siyah ahşap ile bezeli beyaz beton olan bu evler kare ve dikdörtgen biçiminde yapılmış ve kiremit çatılara sahiptir. Birçok konak ve otel aynı tarzda restore edilerek halka sunulmuştur.
Gazi Süleyman Paşa Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Hamamı, traverten kesme taş ile oluşturulan, Gazi Süleyman Paşa Camii ile aynı yıllarda yapılmış olan güzide bir Osmanlı eseridir. 1331-1335 yıllarında yapılan hamam, Osmanlı’nın en büyük ve en eski hamamı olma özelliğine sahiptir.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ’ne göre İstanbul’da bile böyle muazzam bir hamam yer almamaktadır. Bay ve bayan bölümleri mevcuttur.
Akşemseddin Hazretleri Türbesi
Akşemseddin Hazretleri Türbesi
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra, bu türbeyi hocası Akşemseddin için yaptırmıştır. Özel kefeki taşından oluşturulan türbe, altıgen bir plana sahiptir.
Akşemseddin’in kendisi gibi sadeliği temsil eden bir türbedir. Türbe içerisinde Hoca Akşemseddin ve oğullarının sandukaları yer almaktadır.
Türbenin içi ve sandukalar özel Osmanlı el işçiliğiyle yapılmış ve dönemin sanat yapısını ön plana çıkarmıştır. Her biri ceviz ağacı kullanılarak hazırlanmıştır.
Gazi Süleyman Paşa Cami
Gazi Süleyman Paşa Camii
Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331-1335 yılları arasında Orhan Gazi’nin büyük oğlu Süleyman Paşa tarafından tek minareli, tek şerefeli ve ahşap kubbeli olarak yaptırılmıştır.
1948-60 yılları arasında devlet eliyle restore edilen caminin en önemli özelliği ilk ve en sağlam Osmanlı eseri olmasıdır. İçinde Osmanlı el işçiliği ve mimarisi yansıtılmıştır.
Çayköy Göleti
Çayköy Göleti
Çayköy yakınında bulunan gölet, Göynük’e ortalama 20 km uzaklıktadır. ormanlarla çevrilidir. Gölet ve çevresi, piknik ve sportif olta balıkçılığı yapmak için idealdir. Genellikle alabalık avlamak için tercih edilmektedir. İçerisindeki su, tarım arazilerini sulama ve turistik faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Sarıkız Sifonlu Kaynağı
Sarıkız Sifonlu Kaynağı, Çatak Boğazı’ndaki kalkerli arazide meydana gelmiştir. Çatak Suyu çevresinde 20 m. yükseklikten aralıklarla fışkıran bir kaynak olup dağın eteklerinde travertenler meydana getirmiştir. Şifalı olduğu söylenmektedir.
Göynük Günübirlik Gezilecek Yerler
Bolu’nun doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilçesi Göynük, gölleri ve tabiat parkları ile şehrin huzur noktası olarak anılmaktadır. Göynük çevresinde de günübirlik gezilecek tarihi ve doğal güzellikler yer almaktadır.
Sülüklü Göl
Bolu’nun dikkat çeken doğal güzellikleri içerisinde yer alan Sülüklü Göl, Mudurnu ilçe sınırları içerisinde yer alırken, Göynük ilçe merkezine 77 km mesafede yer almaktadır. Çevresinde yer alan yemyeşil doğası ile eşsiz bir doğa gezisi deneyimi sunmaktadır.
Seben Kaya Evleri
Seben Kaya Evleri
Seben ilçesinde birbirine yakın konumda kayalardan oyulmuş evlerin bulunduğu tarihi bir yerleşim yeri olan Seben Kaya Evleri, Göynük ilçe merkezine 94 km mesafede yer almaktadır. Bölgede yapılan incelemeler bu tarihi bölgenin Erken Hristiyanlık Dönemi’nden Orta Bizans Dönemi’ne kadar yoğun olarak kullanıldığını göstermektedir.
Bolu Müzesi
Bolu Müzesi
15.981 esere ev sahipliği yapmakta olan Bolu Müzesi, Göynük ilçe merkezine yaklaşık olarak 90 km mesafede yer almaktadır. Bolu ve çevresinde yapılan kazılar sonucu elde edilen eserlerin sergilendiği müze, arkeolojik ve etnoğrafik olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır.
Abant Gölü Tabiat Parkı
Abant Gölü Tabiat Parkı
Göynük ilçe merkezi ile Abant Gölü Tabiat Parkı arası mesafe yaklaşık olarak 75 km’dir. Yılın her mevsimi büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Abant Gölü Tabiat Parkı, hem konaklamalı hem de günübirlik geziler için şehrin en çok tercih edilen gezilecek yerleri arasında ilk sıralardadır.
Akkaya Travertenler
Akkaya Travertenleri
Bolu’nun Pamukkale’si olarak anılan Akkaya Travertenler, Mudurnu yolu üzerinde olup, Göynük ilçe merkezine yaklaşık olarak 90 km mesafede yer almaktadır. Travertenler gezisinin ardından Akkaya’dan çıkan ve şişelenen maden suyunun tadılması önerilmektedir.
Göynük Yapılacaklar: Göynük’te Unutulmaz Bir Tatil İçin Deneyimleyeceğiniz 3 Etkinlik
Bolu’da tarihi ve doğayı cömertçe sunan ilçelerden biri olan Göynük, ziyaretçilerine dolu dolu bir gezi planının yanı sıra doğanın kalbinde birbirinden keyifli aktiviteler gerçekleştirme şansı tanımaktadır.
Göynük’te Doğa Aktiviteleri ile İç İçe Bir Gün: Çubuk Gölü
Çubuk Gölü
Göynük tatiliniz sırasında ilçede keyifli bir zaman yolculuğunun yanı sıra kendinizi doğanın huzur dolu atmosferine bırakarak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Göynük’ün en dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri olan Çubuk Gölü ziyaretçilerine doğanın kalbinde dinlenme anlarının yanı sıra balık tutma, doğa yürüyüşleri ve piknik gibi günübirlik aktivite olanakları sunmaktadır.
Doğada daha fazla zaman geçirmek isteyen konuklar içinse kamp olanakları bulunmaktadır. Çubuk Gölü’nde kamp kurmak ücretsizdir.
Göynük’ün Köklü Tarihinde Yolculuk: Göynük Tarih Turları
Göynük Tarihi Turları
Göynük’ün tarihi yapıları denince akla ilk olarak Osmanlı’dan günümüze miras Göynük Evleri gelmektedir. Safranbolu Evleri’ne benzeyen bu özel yapıların çevrelediği sokakları gezebilir, fotoğraf makinenizi yanınıza alarak birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz.
Göynük Evleri’nin yanı sıra ilçenin en özel tarihi yapıları arasında yer alan Göynük Zafer Kulesi, Akşemseddin Türbesi gibi pek çok yapıyı listenize ekleyebilirsiniz.
Göynük’ün En Meşhur Organizasyonuna Katılın: Akşemseddin Anma Günü
Akşemseddin Anma Günü
Göynük tatiliniz Mayıs ayına denk geliyorsa, bu ayın son Pazar gününde gerçekleştirilen Akşemseddin Anma Günü’ne katılabilirsiniz. Anma gününde mehteran ve semazen gösterileri ile Akşemseddin Hz. ile alakalı konuşmalar yer almaktadır.
Göynük Nerededir ve Nasıl Gidilir: Göynük’e Pratik Ulaşım Seçenekleri ve Ücretlendirmeler
Bolu’nun turistik ilçeleri arasında yer alan Göynük, şehrin en batısında konumlanmaktadır. Mudurnu’ya komşu olmakla birlikte aralarındaki mesafe 50 km ve ortalama 1 saattir. İl dışı komşuları ise Eskişehir, Ankara, Bilecik ve Sakarya’dır.
Bolu Göynük’e Türkiye’nin tüm şehirlerinden ulaşım karayolu ile gerçekleşmektedir. Karayolu ile ulaşım seçenekleri ise özel araç ve şehirlerarası otobüsler şeklindedir. Göynük’ün şehir merkezine uzaklığı ortalama 92 km’dir.
Göynük’e Özel Araç ile Ulaşım
Göynük’te Türkiye’nin tüm illerinden özel araç ile ulaşım olanağı bulunmaktadır. Araçlarda ya da cep telefonlarında yer alan navigasyon özelliği ile en kısa ve pratik rotaya ulaşarak yolculuğunuzu tamamlamanız mümkündür.
İstanbul’dan Göynük’e ulaşım için kat edilecek mesafe ortalama 250 km olup, bu yolculuk yaklaşık olarak 3 saat 30 dakika sürmektedir. O-4 karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Ankara’dan hareketle ulaşımda ise kat edilecek mesafe ortalama 230 km olup, yolculuk süresi yaklaşık olarak 3 saat 25 dakikadır. D140 ve D170 üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Göynük’e Şehirlerarası Otobüs ile Ulaşım
Göynük’e şehirlerarası otobüslerle ulaşımı seçen yolcular için Bolu otobüs seferleri hizmet vermektedir. Bolu’ya ulaşımın ardından otogardan hareket eden araçlarla ilçeye ulaşım mümkündür.
İstanbul’dan Bolu’ya otobüs ile seyahat edecek yolcular için süre ortalama 4 saattir. Bilet ücretleri 55 – 75 TL arasında değişmektedir.
Ankara’dan Bolu’ya otobüs ile seyahatlerde yolculuk ortalama 2 saat sürmektedir. Bilet ücretleri 35 TL – 55 TL arasında değişmektedir.