Yaz aylarında, Antalya’da, doğa turizminin en çok tercih edildiği yerlerden birisi olan Gazipaşa, küçük bir yüzölçümüne sahiptir. Son zamanlarda şehirleşmenin hızlı bir şekilde artması, beraberinde bölgenin doğal ve tarihi güzelliklere ulaşımını bir hayli artırmıştır.
Söz konusu tarihi ve doğal güzellik olduğunda, diğer ilçelere göre nispeten daha az seçenek sunar. Ancak bünyesinde barındırdığı her bir doğa harikasının en az bir günlük keşif süresi vardır. Gazipaşa’nın Alanya’ya sınır olması da, sadece ilçe içerisinde değil, çevre ilçelerden de gezilecek yerleri bünyesine katmasına olanak sağlamıştır.
Sapadere Kanyonu
Doğa Harikası Sapadere Kanyonu
Alanya ilçe sınırları içerisinde yer almasına rağmen, Gazipaşa için de günübirlik geziler ve kamplar için tercih edilen bir nokta olarak ön plana çıkar. Gazipaşa ilçe merkezinde 39 kilometre uzaklıkta yer alan Sapadere Mahallesi’nde bulunur.
Karstik oluşumlu kanyonun, yaklaşık olarak 350 metre uzunluğu ve 400 metre yüksekliği vardır. Oluşumda kireçtaşı bloklarının kimyasal ayrışımının büyük bir rolü vardır.
Kanyonun iç kesimlerinde ilerlemek için doğa ile uyumlu tahta köprüler inşa edilmiştir. Bu köprü üzerinden ilerleyerek büyük bir şelalenin olduğu alana geçilir. Şelalenin aşındırdığı zeminde ise dev kazanı olarak bilinen doğal havuz oluşumu vardır. Bu doğal havuz içerisinde, yaz aylarında yüzmek mümkündür.
Aynı zamanda kanyonda bulunan tesislerden kişisel ihtiyaçların karşılanabileceği hemen her türlü olanağı bulmak mümkündür.
Sapadere Kanyonu’na giriş 10 TL’dir.
Delik Deniz ve Kral Koyu
Delik Deniz Giriş AlanıSaklı cennet olarak nitelendirilen Delik Deniz ve Kral Koyu, Gazipaşa’nın Güneyköy Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çok fazla geniş bir alana sahip değildir. Küçük bir kıyı şeridi ve taşlık bir kumsalı vardır.
Koyun asıl dikkat çeken noktası, deniz ile birleştiği yerdir. Büyük bir kayalık, denizin üzerinde köprü vaziyeti görerek saklı bir koya giriş için olanak sağlamıştır. Kamp alanı denildiğinde ilk sıralarda yer alan Delik Deniz ve Kral Koyu, oldukça berrak sulara ev sahipliği yapar.
Karadan, doğrudan ve kolay ulaşım seçeneği yoktur. İlk olarak Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ne gelinir. Bir süre yaya olarak gidildikten sonra ulaşım sağlanır. Buna karşılık ilçe merkezinden tekne kiralayıp gelmek de mümkündür.
Delik Deniz ve Kral Koyu’na giriş ücretsizdir.
Yalan Dünya Mağarası
Yalan Dünya Mağarası Ziyaretçi AlanıAkdeniz kıyı kesiminde mağara turizmciliği söz konusu olduğunda ilk sıralarda yer alan Yalan Dünya Mağarası, Gazipaşa’nın Beyrebucak Mahallesi sınırları içerisinde, ilçe merkezinin 10 kilometre doğusunda yer almaktadır. Yılın hemen her mevsiminde ortalama sıcaklığının 25 ile 28 derece arasında değişmesi, ilgi çekici bir nokta olmasına olanak sağlamıştır.
Tam uzunluğu belli olmayan mağaranın yaklaşık olarak 450 metrelik kısmı turizme açılmıştır. Mağaranın içerisinde yaklaşık olarak 3 faklı salon bulunurken, hemen her noktasında sarkıt ve dikit görmek mümkündür. Özellikle ilk 100 metrelik yürüyüş platformunun ardından ulaşılan geniş salon dikkatleri üzerine çekmektedir.
Yalan Dünya Mağarası’na giriş ücreti 6 TL’dir.
Cüceler Mağarası
Cüceler Mağarası KayalıklarıSapadere Kanyonu ziyaretinde gidilebilecek bir diğer mekan ise Cüceler Mağarası’dır. Gazipaşa ilçe merkezinin kuzey batısında, 37 kilometre uzağında bulunan Sapadere Mahallesi’nde yer alır. İsmini cüceler ile ilgili bir hikayeden alan mağara, Antalya’nın diğer bölgelerinde bulunan mağaralara göre nispeten küçüktür.
Karstik ve doğal bir yapı oluşumu olan mağarada, yaklaşık 10 ile 15 bin yıl önce oluşan sarkıtlar ve dikitler bulunmaktadır. Mağaranın hemen hemen her noktası aydınlatılmış ve yer yer dar küçük geçitleri vardır.
Mağaraya ulaşım yaklaşık 170 metrelik bir platform üzerinden sağlanır. Platformun 150 metrelik kısmında ziyaretçilerin girebildiği 6 farklı galeri mevcuttur. Mağaranın etrafında bulunan tesislerden çeşitli ihtiyaçları karşılamak mümkündür.
Cüceler Mağarası’na giriş ücreti 6 TL’dir.
Selinus Antik Kenti
Selinus Antik Kent KalıntılarıEn eski yerleşim yerlerinden birisi olan Selinus Antik Kenti, Gazipaşa’nın Koru Mahallesi sınırları içerisinde, ilçe merkezinin güneyinde yer alır. Konumu itibariyle kıyı şeridi üzerinde bulunması, eski dönemlerde önemli bir liman kenti olarak hizmet vermesine olanak sağlamıştır.
Geçmişi MÖ 6.yüzyıla kadar uzanan antik kent, tarih boyunca bölgeye kurulan çeşitli medeniyetlerin egemenliği altında kalmış ve bu durumu mimari yapılarına da yansıtmıştır. Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu mimarilerinin çok fazla olmasa da etkilerini görmek mümkündür.
Günümüze kadar ulaşan yapılar arasında Akropol dikkat çekmektedir. Akdeniz manzaralı bir tepe üzerine kurulan Akropol, bir zamanlar çarşı meydanı olarak adlandırılan Agora’nın ünlü sütunlarına ev sahipliği yapar. Sonraki dönemde kurulan su kemeri ve hamamlar da oldukça ilgi gören tarihi yapıtlardır.
Selinus Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Nephelis Antik Kenti
Nephelis Antik Kent KalıntılarıMuzkent Mahallesi’nde bulunan bir diğer tarihi nokta Nephelis Antik Kenti’dir. Gazipaşa’nın 16 kilometre güneydoğusunda yer alır. Tipik Kilikya mimarisi ile inşa edilen şehir, sonraki dönemlerde Romalılar ve Bizanslılar tarafından kuşatılmış ve bu durum eserlerine de yansımıştır.
Kentin geneli dik bir yamaç üzerine inşa edilmiştir. Genel anlamda çok fazla yıkılmış nokta olsa da, sur duvarları ve akropol kısmı oldukça iyi vaziyettedir. Ayrıca Orta Çağ Kalesi, tapınak, sulama sistemi ve nekropol gibi yapılar da hala gözlemlenebilmektedir.
Diğer antik kentler gibi ormanlık bir arazi içerisine gizlenmiş saklı bir cennet olarak nitelendirilir. Yaz aylarında daha çok günübirlik gezilerde ziyaret edilir. Bunun en büyük sebebi de serin bir ortam sunmasıdır.
Nephelis Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti
Antiocheia Ad Cragum Antik Kent KalıntılarıTarih ve doğanın iç içe geçtiği ender noktalardan birisi olan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti, Gazipaşa’nın Muzkent Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Geçmişinin MÖ 170 yıllarına kadar uzanması, arkeolojik anlamda önemli bulguların gün yüzüne çıkmasına olanak sağlamıştır.
Kentte yapılan arkeolojik kazılar sırasında 2015 yılında bir Medusa başının bulunması ile daha da dikkat çekmeye başlamıştır. Günümüzde oldukça geniş alana yayılan antik kentin Orta Çağ Kalesi, Agorası, sütunlu caddesi ve kilisesi hala varlığını korumaktadır.
Antik kentin içerisinden geçilerek ulaşılan Delik Deniz ve Kral Koyu bölgesi, buranın daha da ün kazanmasına olanak sağlar. Bir zamanlar ticaret şehri olarak ön plana çıkan antik şehir, günümüzde tarihin yanı sıra doğal güzelliğin de gözlemlenebileceği bir mekan olarak bilinmektedir.
Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Gazipaşa Limanı (Balıkçı Barınağı Limanı)
Gazipaşa Limanı Tekne Park AlanıGazipaşa ilçe merkezinin 3 kilometre batısında bir konuma sahiptir. Bir diğer ismi Balıkçı Barınağı Limanı’dır.
Antik Çağ’dan beri en güvenli tekne ve gemi durağı olarak bilinir. Antalya’nın diğer limanları ile karşılaştırıldığında Gazipaşa Limanı oldukça küçüktür. Günümüzde ise marina olarak hizmet vermektedir.
Liman çevresinde birçok restoran, kafe ve alışveriş mağazaları yer alır. Ayrıca manzarasından dolayı akşam saatlerinde yürüyüş yapmak için de çok sık ziyaret edilen bir bölgedir.
Gazipaşa Günübirlik Gezilecek Yerler
Eşsiz Plajlarıyla Gazipaşa
Gazipaşa Antalya ile Mersin arasında yer alan tatil yerlerinden biridir. Antalya gezisinde Gazipaşa haricinde günübirlik olarak keşfedilmeyi bekleyen birçok rota bulunmaktadır.
Dim Çayı ve Dim Mağarası
Eşsiz Dim ÇayıDim Çayı ve Dim Mağarası Gazipaşa’ya yaklaşık 43 km uzaklıktadır. Mağaranın bulunduğu nokta ve Dim Çayı görülmeye değer doğal güzelliğe ve yaz mevsiminde serinlemeye yardımcı olmaktadır. Çay kenarında piknik kurulabileceği gibi kafe ve restoranlarında dinlenme imkanı da bulunmaktadır.
Kleopatra Plajı
Kleopatra Halk PlajıKleopatra Plajı Gazipaşa’ya yaklaşık 48 km uzaklıktadır. Damlataş Plajı ile başlayan plaj görülmeye değer doğal güzelliği içerisinde barındırmaktadır. Her yıl binlerce turistin akın ettiği plajdan denize özel deniz teçhizatları ile dalış yapıldığında deniz canlılarını görmek mümkün olmaktadır.
Anamur Plajı
Anamur Halk PlajıAnamur Plajı Gazipaşa’ya yaklaşık 81 km uzaklıktadır. Geniş ve temiz plajlardan biri olması nedeniyle Akdeniz’de denize girilebilecek yerler arasındadır. Plajda Caretta Caretta üremesine şahit olmak da mümkün olmaktadır.