Tarsus'ta Gezilecek Yerler

Tarsus, Mersin iline bağlı Çukurova'nın bereketli topraklarının batı tarafında konumlandırılan; gezilecek yerler bakımından birçok önemli yapıyı sınırları içerisinde bulunduran ve günümüze kadar güzel bir şekilde korunan en eski yerleşim yerlerinden biridir. Türkiye'de her ne kadar çok fazla turizm amaçlı tercih edilen yerlerden birisi olmasa da 8000 yıllık tarihi Tarsus ilçesinin önemini yeterince ortaya çıkarmaktadır.

Tarsus insanlık tarihi boyunca Roma, Bizans ve Yunan halkına ev sahipliği yapmıştır. Antik Dönem'in metropol bölgeleri arasında yer alan Tarsus, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzellikler açısından çok fazla seçeneğe sahiptir. Bundan ötürü Tarsus, gezilecek yerler kapsamında ziyaretçilerine pek çok seçenek sunmaktadır.

Tarsus'ta gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Tarsus otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Nusret Mayın Gemisi

Nusret Mayın Gemisi Nusret Mayın Gemisi

Nusret Mayın Gemisi'nin inşasına 1912 yılında Germania Tersanesi’nde başlanmıştır. 40 mayın taşıyabilme kapasitesine sahip gemi, 7 Mart 1915 tarihinde Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey ve Yüzbaşı Hakkı Bey komutasında, Erenköy'de yer alan Karanlık Liman'a mayınları bırakmıştır. Düşmanlar yerleştirilen mayınları fark etmemiş, 18 Mart 1915 tarihinde saldırı için harekete geçen Bouvet, Bolva ve HMS Inflexible düşman gemileri mayınlar ile sulara gömülmüştür.

Nusret, 1955 yılına kadar görev amaçlı kullanılmıştır. Sonrasında özel sektöre satılmış, 1962-1990 yılları arasında kuru yük gemisi olarak hizmet etmiştir. Oldukça eskiyen gemi 1990 yılında sulara gömülmüştür. 10 yıllık süreç boyunca su altında kalan gemi, gönüllü insanlar tarafından büyük zorluklarla su yüzüne çıkarılmıştır. 

7.4 metre genişliğe, 40 metre uzunluğa sahiptir. Çanakkale Savaşı Şehitleri için Tarsus içerisinde yaptırılan parka getirilip müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. İçerisinde Çanakkale Savaşı esnasında askerlerin kullandığı temel eşyalar sergilenmektedir. 

Tarsus gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Nusret Mayın Gemisi giriş ücreti 6 TL'dir. 


Şahmeran Hamamı

Şahmeran Hamamı Şahmeran Hamamı

Roma Dönemi'nden günümüze ulaşan Şahmeran Hamamı, Tarsus ilçesinin Kızılmurat Mahallesi'nde bulunmaktadır. Ramazanoğulları tarafından restore edildikten sonra tekrar hizmet vermeye başlamıştır. 

Şahmeran İran mitolojisinde yarı insan yarı yılan vücuduna sahip bir kraliçedir. Hamam hakkında söylenen çeşitli efsaneler vardır. Yaygın olarak bilinen efsanelerden birisine göre yılanların kraliçesi Şahmeran'ın burada kesilerek öldürülüp, duvarda bulunan kan lekelerinin Şahmeran'a ait olduğu iddia edilmektedir.

Tarsus dışında konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler için Mersin'deki tüm otelleri sizin için ayrıntılı bir şekilde Mersin otelleri sayfamızda listeledik.


St. Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi St. Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi Hıristiyanlık dini açısından her zaman çok önemli olmuştur. 11. yüzyılda inşa edilmeye başlandığı düşünülmektedir. Hıristiyan misyonerleri arasında en çok tanınan St. Paul, Tarsus ilçesinde doğmuştur. Hıristiyanlık dininin dünyanın her yerine yayılmasına sebep olan kişinin St. Paul olduğu düşünülmektedir. 

Bahçesinin batı yönünden giriş yapılan kilisenin dış cephesinde kör kemerler bulunmaktadır. Kesme taşlar ile inşa edilmiştir. Kilisenin tavanında dört İncil yazarı, Hz. İsa ve melek freskleri bulunmaktadır. Kuzeybatı bölümüne bir çam kulesi yerleştirilmiştir. Ayrıca Tarsus, Hıristiyanların Hac güzergahlarından birisidir. 

St. Paul Kilisesi giriş ücreti 6 TL'dir.


Roma Yolu

Roma Yolu Roma Yolu

Roma Yolu, Mersin iline bağlı, Tarsus ilçe merkezinden 15 km uzaklıkta bulunan Sağlıklı Köyü'ndedir. Roma Dönemi'nde yapılmış ve günümüze kadar ulaşmış bir yol kesitidir. Eski dönemlerden kalan bu yolun uzunluğu 3 kilometre, genişliği ise 3 metredir. Ana kayanın üzerine serpantin taşları ile inşa edilmiştir. Romalılar zamanında yapılan bu yolun kenarlarında korkuluklar bulunmaktadır.

Roma yolunda ayrıca Bizans ve Roma dönemlerinden kalma mezarlar ve kemerli kapı bulunmaktadır. Fakat kemerli kapının kemer kısmı taş ocağı çalışanları tarafından patlatılan dinamit yüzünden yıkılmıştır.

Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Tarsus'ta gezilecek yerleri yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Ulu Cami

Tarsus Ulu Camii Tarsus Ulu Camii

Mersin kentinin Tarsus ilçesine bağlı Nur Mahallesi'nde bulunan Ulu Cami, Cami-i Nur olarak da bilinmektedir. Caminin hemen yanındaki türbede Lokman Peygamber, Şit ve Halife Ma'mun'un mezarları vardır. Osmanlıların egemen olduğu dönemde camilere maddi destekte bulunan Kırkkaşık Bedesteni yardımıyla 1579 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde Kırkkaşık Bedesteni, günümüzde çeşitli fuar ve yöresel ürünlerin tanıtıldığı bir bölge olarak kullanılmaktadır.

Yapılan araştırmalarda Ulu Cami, eski bir kilisenin yerine yapılmıştır. Caminin güney tarafında duvarın üzerinde görünen kalıntılar, eski dönemlerde kilise olduğunu doğrulayan özelliklere sahiptir. 

İçi renkli mermerler ile dekore edilen cami, tamamen kesme taşlar ile dikdörtgen plana sahip bir şekilde inşa edilmiştir. İç sütunları İran kemeri ile birbirine bağlıdır. Görülmesi gereken tarihi yapılardan olan eser, Osmanlı sanatının güzelliğini ortaya çıkaran önemli camilerden birisidir.


Ashab-ı Kehf Mağarası

Ashab-ı Kehf Mağarası Ashab-ı Kehf Mağarası

Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı Dedeler Köyü'nde bulunan sonradan üzerine cami inşa edilen mağaradır. Bu mağara için bilinen çok çeşitli rivayetler vardır. Allah'a inanmaktan vazgeçmeyen İamblicus, John, Antonius, Exacostodianus, Martinianus, Maksimilian ve Dionysius zindana atılmış, sonrasında zindandan kaçmayı başarmıştır. Yapı diğer adı olan Yedi Uyurlar olarak da bilinmektedir.

Zindandan çıktıktan sonra Kefeştetayyuş adında çobana rastlamışlardır. Yedi genç yaşadıklarını çobana anlattıktan sonra çoban, yanındaki Kıtmir isimli köpek ile birlikte gençleri saklanabilecekleri bir mağaraya götürmüştür. Mağaraya yorgun bir şekilde gelen gençler girer girmez uykuya dalmış ve 309 yıl boyunca kesintisiz uyumuşlardır. 

309 yılın sonunda uyanan gençler çok acıkmıştır. Gençlerden birisi dışarıya yemek almak için çıkmaya karar vermiştir. Dışarı çıkan genç gördüğü manzara karşısında çok şaşırmıştır. 309 yıl önce gördüğü her şey değişmiş, hatta uyumadan önce hatırladıkları şeylerin hiçbirisini görememiştir. 

Ekmek almak için gümüş para uzatınca ekmekçi şaşkınlığını gizleyememiştir. Bunun üzerine genç yaşadıkları hikayeyi anlatmış. Sonrasında ise ekmekçi artık herkesin Allah'a inandığını, gençlerin yaşadığı hikayenin yüzyıllar önce gerçekleştiğini söylemiştir. Günümüze kadar zarar görmeden gelen bu mağara İslam dini açısından büyük bir öneme sahiptir. 

Tarsus ilçesinde gezilecek yerler arasında bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası'na giriş ücretsizdir. 

Sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Tarsus gezi rehberi yazımıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Tarsus Evleri

Tarsus Evleri Tarsus Evleri

Camiler, medreseler, hamamlar ve türbeler gibi çok sayıda Türk İslam eserine sahip olan Mersin kentine bağlı Tarsus sınırları içerisinde başka bir tarzı içeren sivil mimari de büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Rum ve Müslüman evlerinin birçoğu ayakta ve aynı mahallenin içindedir. Büyük kentlerin kocaman beton binalarından sonra bu evler insanın içini ısıtmaktadır.

Tarsus ilçesinde bulunan geleneksel evler, tümüyle yöredeki yapı malzemeleri kullanılarak bölgenin ustaları tarafından inşa edilmiştir. Tarsus evlerinin çoğu 19. yüzyıla aittir. Bir bölümü 20. yüzyıl başında yapılmıştır. 

19. yüzyılda tarıma dayalı olarak gelişen üretim ve ticaret, özellikle ekonomik açıdan kenti zenginleştirmiş, geliştirmiş ve bu da Tarsus evlerine yansımıştır. 

Tarsus şehir merkezinde görülmesi gereken yerler arasında bulunan Tarsus Evleri, şehrin birçok farklı noktasında yaygın şekilde görülebilmektedir.


St. Paul Kuyusu

St. Paul Kuyusu St. Paul Kuyusu

Bir zamanlar St. Paul (Aziz Paul)'un yaşadığı düşünülen evin yanındaki küçük bir avluda bulunan bir kuyudur. Çapı 1.15 metre, derinliği 38 metredir. Gövdesi kare şeklinde olan kuyunun ağız kısmı silindir şeklinde yapılmıştır. Ziyarete gelen Hıristiyanlar Aziz Paul Kuyusu suyunun hastalıklara iyi geldiğini düşünerek belirli bir miktar içmektedir. 

Kuyunu St. Paul’un evinin yanında olduğunu düşünen arkeologlar, bu yerler içerisinde kazı çalışmaları başlatmaya karar vermiştir. Sonrasında ise St. Paul (Aziz Paul)'un evi olduğu düşünülen birkaç duvar gün yüzüne çıkarılmıştır. Dış etkenlerden kaynaklı zarar görmemesi için evin duvarları ve çevresi cam ile kapatılıp koruma altına alınmıştır. 

St. Paul Kuyusu giriş ücreti 6 TL'dir.

Mersin'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mersin gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi Tarsus Şelalesi

Tarsus İlçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Tarsus Şelalesi, Mersin çevresinde bulunan önemli bir tabiat harikasıdır.

Çukurova deltasının kaynaklarından olan Berdan Irmağı'nın, Toroslardan gelerek Tarsus'daki şelaleyi oluşturmasıyla meydana gelen tabiat harikasının bulunduğu Tarsus Şelalesi, Roma döneminde mezarlık olarak kullanılmıştır. Tarsus Şelalesi çevresindeki suların aşındırmasıyla birlikte tahrip olan Roma mezarları kalıntıları da çevrede görülebilmektedir.

Özellikle soğuk mevsimlerden dolayı Toroslarda eriyen karların oluşturduğu yoğunluk ile birlikte debisi yükselen şelalenin etrafında yaz aylarında mesire alanı olarak kullanılabilen birçok alan bulunmaktadır.

Tarsus Şelalesi'ne girişler ücretsizdir.


Kleopatra Kapısı (Deniz Kapısı)

Kleopatra Kapısı Kleopatra Kapısı

Mersin iline bağlı Tarsus ilçe merkezinde bulunan, önemli bir yapı olan Kleopatra Kapısı, ilçe merkezinden yürüyerek kolay bir şekilde ulaşılabilecek bir konumdadır.

Bizans döneminde inşa edilmiş olan yapı, at nalına benzeyen şekli ile oldukça dikkat çekmektedir. Yaklaşık 6 metrelik yükseklik ve 6,18 metrelik derinliği ile 18. yüzyıla kadar sağlam ulaşabilmiş olan yapı, 1835 senesinde Mısırlı İbrahim Paşa'nın emri ile yıkılmış ve kalıntıları günümüze ulaşmıştır.

Mısır Kraliçesi Kleopatra, sevgilisi Romalı General Antonius ile Tarsus'da buluşması esnasında, tören eşliğinde bu kapının içerisinden geçtikleri rivayet edilmektedir. Bu nedenle yapıya, Kleopatra Kapısı veya Deniz Kapısı adı verilmiştir. Kleopatra Kapısı, Tarsus ilçe merkezinde halka açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Tarsus'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Tarsus 3 yıldızlı aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Tarsus Müzesi

Tarsus Müzesi Tarsus Müzesi

Mersin kentinde hakimiyet süren beyliklerden olan Ramazanoğluları'ndan Kubat Paşa'nın emri üzerine 1557 senesinde yaptırılan Kubat Paşa Medresesi'nın ilerleyen süreçte müzeye çevrilmesi ile oluşturulan Tarihi Tarsus Müzesi, günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Kubat Paşa Medresesi olarak kullanıldıktan sonra 1971 yılında müzeye çevrilen yapı içerisinde etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bu bakımdan müze, şehrin tarihinin incelenebildiği önemli bir yeri olarak kabul edilen, adeta kent belleği konumundadır.

Etnografya bölümünde, özellikle Çukurova kültürüne dair birçok önemli bilgi ve eser sergilenirken Mersin kentine ait görülmesi gereken; giyinme biçimi, yeme-içme alışkanlıkları, heybeler, tabancalar, para keseleri gibi günlük yaşama dair detaylara yer verilmiştir.

Tarsus Müzesi'nin arkeolojik eserlere yer verilen bölümünde ise Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağı, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok belge ve eser sergilenmektedir.

Pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 - 16:45 saatleri aralığında ziyaret edilebilen müzeye girişler ücretsiz olarak yapılabilmektedir.


Gözlükule Höyüğü

Gözlükule Höyüğü Gözlükule Höyüğü

Mersin şehrinin Tarsus ilçe merkezinde bulunan Gözlükule Höyüğü, toplamda 300 metrelik çapı ve 25 metrelik yüksekliği ile ilçenin birçok noktasından görülebilmektedir.

Kilikya döneminde aktif yerleşim merkezi olarak kullanılan höyük içerisinde Geç Neolitik döneme ait yapılar bulunmaktadır.

Höyük çevresinde arkeolojik çalışmalar 1934 yılında başlatılmış ve 1949 yılında bitirilmiştir.

Günümüzde höyük üzerinde yapılan çalışmalar, Boğaziçi Üniversitesi tarafından yürütülmektedir.

Tarsus'un tarihi ve turistik mekanlarına yakın konaklama seçeneklerinden uygun fiyatlı olanları Tarsus pansiyon sayfasında bulabilirsiniz.


Tarsus Barajı Mesire Alanı

Tarsus Barajı Mesire Alanı Tarsus Barajı Mesire Alanı

Tarsus ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Tarsus Barajı Mesire Alanı, doğa ile iç içe bir konumda çeşitli aktiviteleri gerçekleştirebilmeniz için olanak sağlayan doğal güzelliklere sahip bir bölgedir.

Etrafında piknik ve kamp gibi aktiviteleri yapabileceğiniz turistik mesire alanı, özellikle hafta sonları bölge halkının da katılımıyla oldukça kalabalık olabilmektedir.

Ziyaretçilerin, piknik yaptığı, doğa yürüyüşleri gerçekleştirebildiği Tarsus Barajı Mesire Alanı'na girişler ücretsiz yapılmaktadır.


Taşkuyu Mağarası

Taşkuyu Mağarası Taşkuyu Mağarası

Tarsus ilçe merkezinden ortalama 10 kilometre uzaklıktaki Taşkuyu Mağarası, denizden yaklaşık 214 metre yüksekliktedir.

Uzunluğunun 470 metre olduğu bilinen mağaradaki sıcaklık ise 19 - 24 derece aralığında değişmektedir. İçerisinde, birbirine bağlı birçok galeri bulunan mağaranın etrafında sarkıt, dikik, sütun ve örtü damla taşları bulunmaktadır. Kısım kısım havuzların bulunduğu mağara, bölgenin önemli yapıları arasındadır. 

Tarsus ilçesinin önemli doğal güzellikleri arasındaki mağara, haftanın her günü ziyarete açık olup, 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.


Tarsus Günübirlik Gezilecek Yerler

Adana ile Mersin arasında yer alan Tarsus, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri ile Tarsus çevresinde günübirlik gezilecek pek çok nokta yer alıyor.


Silifke

Silifke Silifke

Tarihi zenginliği, doğal güzellikleri ve mavi bayraklı plajları ile dolu dolu bir günübirlik gezi deneyimi sunmakta olan Silifke, Tarsus ilçe merkezine yaklaşık olarak 127 km mesafede yer almaktadır. Silifke’de gezilecek yerlerin başında Cennet ve Cehennem Obrukları, Suasanoğlu Halk Plajı ve Tisan Koyu yer almaktadır.


Yumuktepe Höyüğü

Yumuktepe Höyüğü Yumuktepe Höyüğü

Mersin kentinin Toroslar ilçesinde yer alan Yumuktepe Höyüğü, Tarsus ilçe merkezine yaklaşık olarak 80 km mesafede yer almaktadır. Yumuktepe Höyüğü, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu höyük, arkeolojik olarak büyük bir öneme sahiptir.


Erdemli Plajları

Erdemli Plajları Erdemli Plajları

Masmavi denizi ve altın rengi kumları ile Mersin’in en turistik noktalarından biri olan Erdemli, Mavi Bayraklı Kız Kalesi Plajı’nın yanı sıra, Ayaş Plajı, Tömük Plajı ve Karahasanlı Plajı da bu ilçede bulunmaktadır. Erdemli , Tarsus ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 80 km’dir.


Çini Göl

Çini Göl Çini Göl

Mersin şehrinin Çamlıyayla ilçesinde yer alan Çini Göl, Tarsus ilçe merkezine yaklaşık olarak 62 km mesafede yer almaktadır. 25.000 km’lik alana yayılmış olan bu buzul gölü, bölgenin en tanınmış ve en güzel gölüdür.


Soloi Antik Kenti (Viranşehir)

Soloi Antik Kenti Soloi Antik Kenti

Deniz kıyısında ve Mersin ilinin Mezitli'ye 2 km mesafede konumlanan Soloi Antik Kenti, Tarsus ilçe merkezine yaklaşık olarak 78 km mesafededir. Yılın 300 günü güneşli olan bu noktada günümüzde gezilebilecek yerler, liman, sütunlu cadde, Roma Hamamı, antik tiyatro, kent duvarları, su kemerleri şeklindedir.