Akdeniz'e boşalan Berdan Nehri'nin yanında bulunan Tarsus, Kilikya Ovası'nı, Orta Anadolu Bölgesi'ni ve Akdeniz'i birbirine bağlayan kara ve deniz yollarının birleşim noktasında yer almaktadır.
Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı çok fazla tarihi güzelliklere sahiptir. Bu tarihi güzelliklerin yanı sıra, temiz havası ve bozulmamış doğasıyla da her zaman ziyaretçilerini mutlu etmeyi başaran bir ilçe olmuştur.
Tarsus'ta ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Tarsus otelleri sayfasından konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Tarsus Şelalesi
Tarsus Şelalesi
Tarsus İlçesi’ne bağlı Çağlayan Mahallesi'nde yer alan şelale, taşıdığı alüvyonlar ile Çukurova deltasının ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Şelaleyi Bolkar Dağları'ndan doğan dereler meydana getirmektedir. Irmak suyu Çukurova güzergahı üzerinden giderek Akdeniz'e dökülmektedir. Ortalama uzunluğu 142 km'dir. Bu ırmağın oluşmasında etkin rol oynayanlar ise Pamuklu, Can ve Kusun dereleridir.
Günümüzde şelale ve bulunduğu çevre yerel halkın vakit geçirmek için gittiği yerlerin başında gelmektedir. Yağmurlar ve karların erimesinden dolayı bahar aylarında debisi yükselmektedir. Bu sayede genişleyen gölet ve çağlayan hoş bir manzara sunmaktadır.
Tarsus'un birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Tarsus'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Taşkuyu Mağarası
Taşkuyu Mağarası
Tarsus'un kuzeybatısında yer alan Taşkuyu Mağarası Permo-Karbonifer yaşlı mermerleri örten Miyosen Kireçtaşları dokunağından meydana gelmiştir. İsmini Taşkuyu Köyü'nden almıştır. Belediyenin 2006 yılında düzenlediği yol çalışması esnasında keşfedilmiştir.
Deniz seviyesinden 214 metre yükseklikte bulunmaktadır. Uzunluğu 470 metre olan mağaranın sıcaklığı 19.5 C-24 C arasında değişkenlik göstermektedir. İçi birbirine bağlı bölümlerden oluşmaktadır. Galerilere ayrılan bölümlerde sarkıtlar, sütunlar, duvarlar, dikitler, örtü damla taşları, perde damla taşları ve havuz örnekleri bulunmaktadır.
Türkiye'nin çoğu mağarasında nadir rastlanan mağara incilerini burada görmeniz mümkündür.
Taşkuyu Mağarası giriş ücreti 6 TL'dir.
Tarsus'ta tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Tarsus gezi rehberi kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Berdan Nehri (Tarsus Nehri)
Berdan Nehri
Tarihi Tarsus İlçesi’nin hemen yanından akan nehirdir. Antik Dönemde Cydnus olarak bilinen nehir, Kadıncık ve Pamukluk olmak üzere iki ana kola ayrılmaktadır. Toplam uzunluğu 124 kilometre olan nehrin suyu Akdeniz'e akmaktadır. Türkiye'de bulunan debisi en yüksek ikinci nehirdir. Ayrıca dünyanın en tatlı suyu bu nehirden akmaktadır.
Berdan Nehri, Türkiye'nin en sıcak nehri olarak bilinmektedir. Fakat Toros Dağları'nda nehri çevreleyen akarsular suyunu soğutmaktadır. Tarihte bu nehirde yüzmenin sağlık problemlerine iyi geldiği iddia edilmiştir.
Tarsus'ta her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Tarsus pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ashâb-ı Kehf (Yedi Uyurlar)
Ashab-ı Kehf
Ashâb-ı Kehf ya da Yedi Uyurlar, Tarsus ilçe merkezinin 12 km kuzeyinde yer almaktadır. Hıristiyanlık ve Müslümanlık dinlerine göre çok büyük bir öneme sahiptir. Farklı kültürden insanların bir araya gelerek halkını terk etmesini anlatan bir hikayeye dayanmaktadır. Hikayenin her iki dini inanışta anlatılması ve ayrıca Kuran-ı Kerim'de Eshab-ı Kehf Suresi olarak bulunması bu yerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Günümüzde hikayeleri çok farklı versiyonlara sahip olsa bile Müslüman ve Hıristiyan adetlerine göre Yedi Uyurlar, dini zulümden kaçmak isteyen gençlerin hikayesini anlatmaktadır. Bir diğer değişmeyen kesin ayrıntı ise yedi genç kaçarak Encülüs Dağı'na sığınmıştır. Meksemlina, Yemliha, Debernuş, Kefeştatayyus, Mislina, Mernuş, Şazenuş isimleriyle bilinen yedi genç ve köpekleri Kıtmır, mağarada 309 yıl boyunca uyumuştur.
Encülüs Dağı'nın eteklerinde doğal bir çöküntünün meydana gelmesi sonucu mağara şeklini almıştır. Mağaraya inmek için 15 basamaklı bir merdiven yapılmıştır. Hemen üzerine 1872 yılında bir cami inşa edilmiştir.
Ashâb-ı Kehf Mağarası'na giriş ücretsizdir.
Tarsus'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Tarsus aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Karabucak Ormanı
Karabucak Ormanı
Karabucak Ormanı, Tarsus'un güneyinde yer almaktadır. Tarsus ilçe merkezine 5 kilometre ve Mersin il merkezine 25 kilometre uzaklıktadır.
Eski çağlarda Tarsus bir Akdeniz Limanı’yken Berdan Nehri'nde alüvyon çökellerinin oluşması nedeniyle kıyı şeridi sürekli olarak güneye doğru hareket etmeye başlamıştır. Kısa bir süre sonra tamamen güneye hareket eden nehir yağmurlu günlerde akışını engelleyen ve sellere neden olan Rhegma adında küçük bir lagün oluşturmuştur.
Bizans İmparatoru Justinian, şehrin doğusundan daha kolay akış sağlanması için bir kanal inşa ettirmiş, 7. yüzyıldan sonra göl kısmen kuruyarak bataklığa dönüşmüştür. Bataklık yüzünden sıtma hastalığı bütün halka yayılmaya başlamıştır.
1939 yılında Mersin Belediyesi bataklıkları boşaltmak için bir proje başlatmıştır. Okaliptüs ağaçlarını 885 hektarlık alana dikerek bataklıklar tamamen tahliye edilmiştir. 1960'lı yıllarda ormanlık alan daha da genişletilmiştir.
Karabucak Ormanı iki bölüme ayrılmaktadır. Güresin Ormanı olarak adlandırılan eski kısımda okaliptüs ağaçları varken, Turan Emeksiz olarak adlandırılan yeni orman bölgesinde birkaç diğer türle birlikte sahil çamı ve fıstık çamı yoğun olarak görülmektedir.