Sakarya Tarihi Yerleri

Sakarya, eşsiz doğal güzellikleri ve tabiatı haricinde köklü tarihi yapıları ve kültürü sayesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Şehrin tarihi ve turistik yerlerinin bir kısmı Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerden, bir kısmı da yeni yapılmış müzelerden oluşmaktadır.

Sakarya’ya seyahat eden gezginlerin ilk içerisinde Vecihi Kapısı, Deprem Müzesi, Justinianus Köprüsü, Sakarya Müzesi, Kent Park ve son olarak da Rüstempaşa Camii sayılmaktadır. 

Sakarya'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Sakarya hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Justinianus Köprüsü

Justinianus Köprüsü Justinianus Köprüsü

Sakarya Nehri ile Çark Deresi’nin sularının kavuştuğu noktada Sakarya’nın en eski köprüsü olan Justinianus Köprüsü bulunmaktadır. İsmini 560 yılında bu köprünün inşasını yaptırmış olan Bizans İmparatoru Justinianus’dan almaktadır.

Sakarya’nın en eski köprüsü olan Justinianus Köprüsü’nün günümüzdeki bir diğer adı da Beş Köprü’dür. Beş Köprü ismini Rumcadan Türkçeye isim aktarılışı esnasındaki karışıklık nedeniyle almuştır.

Justinianus Köprüsü, köklü tarihini hala korumaya devam ettiği ve ilk günkü gibi ayakta durduğu için 2018 senesinde UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklenmiştir.

15 asırdır aslını koruyan bu köprü Sakarya’ya seyahat edenlerin ilk uğradığı popüler turistik noktalardan biridir. Sadece tarihiyle değil, köprü çevresindeki doğal güzelliğiyle de meşhurdur. Bu 365 metre uzunluğundaki Justinianus Köprüsü’nde aileniz ve sevdiklerinizle birlikte yürüyüş yapabilir, eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Sakarya'da eski tarihi yapıları ve görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Sakarya'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Sakarya Müzesi

Sakarya Müzesi Sakarya Müzesi

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan Sakarya Müzesi, konum itibariyle Semerciler Mahallesi’nin Milli Egemenlik Caddesi üzerinde yer almaktadır. Sakarya Müzesi binasının köklü bir tarihi vardır. Öyle ki 1910-1915 yılları arasında Binbaşı Baha Bey tarafından inşa ettirilen bu konutta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım buluşup, konaklamıştır. 

1960’lı yıllarda ise gerçekleşen depremler sonucu konut zarar gördüğü için restorasyon çalışmalarıyla onarılmış, her ne kadar dış cephesi aslına sadık kalınarak düzeltilse de iç dekorasyonu tamamen değiştirilmek zorunda kalınmıştır. 1999 yılı depreminde ise bu konutun ziyareti halka tamamen kapatılmıştır.

2003 yılında ise tekrar restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra Sakarya Müzesi olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Şuanda Sakarya Müzesi içerisinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok etnografik eser ve arkeolojik kalıntılar sergilenmektedir.

Bu köklü tarihi yapısı ve içerisindeki değerli eşyalar sebebiyle Sakarya’ya seyahat edenlerin ilk ziyaret ettiği noktalardan biri Sakarya Müzesi’dir. Müze açılış saati 08.30 ve kapanış saati 17.30’dır. Sakarya Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Sakarya'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Sakarya gezi rehberi sayfasında listeledi.


Deprem Müzesi

Deprem Müzesi Deprem Müzesi

Deprem Müzesi, Sakarya seyahatinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden biridir. Konum olarak Adapazarı’nın Cumhuriyet Mahallesi’nde yer almaktadır. 17 Ağustos 1999 depreminde oluşan can ve mal kayıplarını hatırlamak, depremin yarattığı yıkımı ve zararı göstermek amacıyla yapılmıştır.

Sakarya Deprem Müzesi, alışılmış müze tasarımının dışına çıkarak depremin gerçekliğini yansıtacak şekilde göçük ve eğri bir yapıda inşa edilmiştir. Müze içerisinde de eğik kolonlar ve yıkık duvarlar ile depremin yarattığı yıkımı gözler önüne sermektedir.

Ağırlıklı olarak 17 Ağustos depremi anlatılsa da 1967 yılındaki büyük depremden kalma fotoğraflar da bu müzede sergilenmektedir.

Ayrıca 7.4 şiddetindeki deprem sarsıntısını hissettirecek bir sanal deprem platformunu bünyesinde barındırarak diğer müzelere kıyasla farklı bir konsepte sahiptir.  Sakarya Deprem Müzesi haftanın her günü sabah 08.00 ve akşam 18.00 arasında ziyaretçilerini ağırlamaktır. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Sakarya'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Sakarya spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Rüstempaşa Camii

Rüstem Paşa Camii Rüstem Paşa Camii

Sakarya’nın en tarihi camilerinden olan Rüstempaşa Cami, Sapanca ilçesinin merkezinde yer almaktadır. 1550’li yıllarda Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan Rüstem Paşa’nın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.

Ne yazık ki Sakarya bölgesinde gerçekleşen depremler sebebiyle Rüstempaşa Camii çok ağır hasarlar almıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edildiğinde cami çevresinde imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan külliyesi mevcut olsa da depremin yarattığı hasarlar sonucunda külliye onarılamamış, geriye sadece Rüstempaşa Camii kalmıştır.

Her ne kadar asıl mimarisi korunamasa da cami girişindeki “Rüstempaşa Cami Yapım Tarihi 1554” yazısı Sakarya’da bu camiyi ziyaret edenleri hayretler içerisinde bırakmaktadır. Bu köklü tarihi sayesinde de seyahat severlerin Sakarya’da gezip gördüğü başlıca tarihi eserlerden birisi Rüstempaşa Camii’dir.

Sakarya'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Sakarya havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Vecihi Kapısı

Vecihi Kapısı Vecihi Kapısı

Neredeyse 8 asırlık köklü tarihiyle Vecihi Kapısı, Sakarya’ya seyahat edenlerin mutlaka ziyaret ettiği tarihi bir eserdir. Konum itibariyle Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, eski Ünlüce Caddesi’nde yer almaktadır.

Eskiden ticaret için kullanılan İpek yolu üzerinde yer alması ve bu kapının ticaret yapılırken geçilen yer olması önemini arttırmaktadır. Bazı rivayetlere göre de Vecihi Kapısı, Mimar Sinan’ın inşa ettiği eserlerden biridir. 

Sakaya seyahatinizde Sapanca ilçesine gelerek bu tarihi kapı önünde güzel fotoğraf kareleri yakalayabilir, bu kapının hikayesini bir de yöre halkından dinleyebilirsiniz.