Muğla'nın İlçeleri

Her yıl bir milyonun üzerinde tatilciyi ağırlayan Muğla eşsiz doğal güzelliklere sahip tatil noktalarından biridir. Özellikle Bodrum, Fethiye, Dalaman, Marmaris ve Milas gibi ilçeleri ile öne çıkan şehirde gezilecek birçok nokta, görülecek güzellik ve tatil yapılacak birçok yer bulunmaktadır.

Büyük kısmı Ege, bir kısmının da Akdeniz bölgesine ait olduğu şehir yaklaşık olarak 925 bin nüfusa sahiptir. Bununla beraber engebeli coğrafyası nedeniyle zorlu bir ulaşıma sahip olan ilçenin ortalama 480 kilometrelik sahil şeridi vardır. Aydın, Burdur, Denizli ve Antalya ile komşu olan Muğla ülkemizin en uzun sahil şeridine sahiptir.

Yaklaşık 4000 yıl önce yerleşimin başlandığı düşünülen şehirde gezilecek birçok antik kent ve kale ile beraber tarihi noktalarda bulunmaktadır. Karialar, Lelegler, Dorlar, Büyük İskender, Mısırlılar, Bergamalılar, Bizans, Romalılar ve Osmanlı gibi birçok büyük medeniyetin hâkimiyeti altına giren ilçe oldukça gösterişli yapıtlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Toplamda 13 ilçenin bağlı olduğu Muğla’ya Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Marmaris, Kavaklıdere, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Yatağan, Köyceğiz ve Ula bağlıdır. İlçeler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için ilçeler haritası incelenebilir.

Muğla'da bölgesinde ve ilçelerindeki farklı fiyat seçeneklerindeki konaklama hizmetleri için Muğla otel sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Bodrum

Doğa Harikası Bodrum Doğa Harikası Bodrum

Muğla’nın ve ülkemizin en gözde tatil yerlerinden olan Bodrum bu anlamda her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Ege’nin kalbi olarak anlatılan Bodrum muhteşem doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Üç tarafı denizler ile çevrili olan ilçede Mavi Bayrak ödüllü birçok plaj, doğa harikası koylar, antik kentler ve müzeler bulunmaktadır. 

Muğla merkezden yaklaşık olarak 110 kilometre mesafede bulunan Bodrum’a en yakın ilçe ise Milas’tır. Eski adı Halikarnassos olan ilçede ilk yerleşimin ise M.Ö 484 yılında Dorlar tarafından başlatıldığı bilinmektedir. Sırasıyla Karia ve Leleglere de ev sahipliği yapmış olan ilçe Megeralılar tarafından genişletilmiştir.

İlçede gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Bodrum Kalesi, Deniz Müzesi, Tuzla Kuş Cenneti, Bitez, Marina, Bodrum Antik Tiyatro, Pedesa Antik Kenti ve Myndos Kapısı gezilecek yerler arasındadır.


Marmaris

Marmaris Manzarası Marmaris ManzarasıMuğla’ya 55 kilometre uzaklıkta yer alan Marmaris Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Turizm konusunda oldukça aktif olan ilçenin kuzeyinde Reşadiye Yarımadası ile beraber Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula, güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Muhteşem plajlara ve koylara ev sahipliği yapan ilçeyi her yıl binlerce turist tatil için tercih etmektedir.

Antik Çağ’da Phykos olarak anılan ilçedeki ilk yerleşim Karialar tarafından gerçekleştirilmiştir.  Mısır ve Rodos arasındaki bağlantıyı sağlayan ilçe M.Ö 334 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonraları Roma, Bizans, Menteşe ve Osmanlı tarafından yönetilmiştir.

Gezilecek birçok noktaya sahip olan ilçede İçmeler bölgesi, Turunç, Selimiye Bozburun, Söğüt Köyü, Cennet Adası, Kleopatra Plajı, Marmaris Kalesi, Hafsa Sultan Kervansarayı, Bördübet Koyu, Büyük Çarşı ve ilçedeki antik kentler kesinlikle görülmesi gereken noktalardandır.

Muğla merkez ve ilçelerindeki eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Muğla'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Fethiye

Doğa Harikası Fethiye Doğa Harikası Fethiye Ülkemizin turizm noktasında en hareketli noktalarından biri olan Fethiye her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam etmektedir. Tatil sezonunda nüfusun 3 katına çıktığı ilçeye tatilciler adeta akın etmektedir. Muhteşem plajlara ev sahipliği yapan ilçenin doğusunda Antalya, güneyinde Akdeniz, kuzeyinde ise Denizli yer almaktadır.

İlk yerleşimin M.Ö 3000’li yıllarda gerçekleştiği tahmin edilen şehir M.Ö 6. yy’da Persler tarafından yönetilmiştir. Ardından M.Ö 5. yy’da ise Attika Delos, M.Ö 360’ta ise Likyalıların hakimiyeti altına girmiştir. Daha sonraları sırasıyla Karialar, Makedonlar, Seleukos, Mısırlılar, Bergamalılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilen şehir 1284 yılında Menteşe Beyliği ve 1424 yılında ise Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Eski adı Telmessos olan şehir Fethiye adını ise 1924 yılında almıştır.

Gezilecek birçok noktaya sahip olan ilçede Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Saklıkent Kanyonu, Kayaköy, Dodurga Asarı, Fethiye Müzesi, Aşıklar Tepesi, Fethiye Kral Mezarları, Afkule Manastırı kesinlikle görülmesi gereken noktalardandır. Bununla beraber balık hali, Faralya, Likya Yolu, Pınara Antik Kenti, Gizlikent, Tlos Antik Kenti, Kabak Koyu, Gemiler Koyu ve Günlüklü Koyu görmekten keyif alacağınız yerlerdir.

Her yaz on binlerce turistin ilgi odağı olan tatil bölgesi Muğla'da güzel bir tatil planı oluşturmak için Muğla gezi rehberi sayfasına göz atabilirsiniz.


Datça

Datça Manzarası Datça Manzarası

Muğla’nın en şirin ilçelerinden biri olan Datça tıpkı Dalaman gibi kalabalıktan uzak sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyen çocuklu aileler tarafından tercih edilen oldukça doğal noktalardan biridir. Güney-Batı Ege bölgesinde yer alan ilçenin kuzey tarafında Gökova, güney bölgesinde ise Hisarönü Körfezi yer almaktadır. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında yer alan Datça’nın kara ile tek bağlantısı da Marmaris üzerinden sağlanmaktadır. Son derece dağlık olan yapısı ulaşımı zorlu bir hale getirmektedir. 

İlk olarak Karialar tarafından yerleşkenin sağlandığı ilçe ilerleyen zamanda birçok medeniyeti ağırlamıştır. Mikenler, Dorları, Persleri, Büyük İskender’i, Rodosluları, Romalıları, Bizanslıları ve son olarak da Osmanlıları ağırlayan ilçenin eski adı ise Reşadiye’dir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ile tarihinin oldukça eskiye dayandığı anlaşılan ilçede kazı çalışmaları ise devam etmektedir.

Birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan ilçede Eski Datça, Can Yücel Evi, Knidos Antik Kenti, Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü, yel değirmenleri, kaleler ve sevgi yolu görülmesi gereken noktalardan bazılarıdır.


Köyceğiz

Köyceğiz Manzarası Köyceğiz Manzarası

Marmaris’e 55 km, Dalaman’a ise 35 km uzaklıkta yer alan Köyceğiz ise Muğla’nın bir başka ilçesidir. Denize kıyısı bulunan ilçeye ister teknelerle, isterse de araçla ulaşım sağlanabilir. Bununla beraber yoğun yağış almasından dolayı uçsuz bucaksız ormanlık alana sahip olan ilçede pek çok aktivite de yapılmaktadır.

İlk önce Karialar olmak üzere, İskit, Asur, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti tarafından yönetilen ilçe Yüksekkum olarak adlandırılmaktaydı. Cumhuriyetin ilanının ardından Köyceğiz olarak adlandırılan ilçede gezilecek birçok antik kent ve koy bulunmaktadır.

Köyceğiz’de gezilecek yerlerden bazıları ise Köyceğiz Gölü, Sandras Dağı, Kaunos Antik Kenti ve Ekincik Köyü’dür. Bununla beraber kış turizmi konusunda da aktif olan ilçede kayak da yapılmaktadır.


Dalaman

Dalaman Koyları Dalaman KoylarıMuğla merkeze 88 kilometre uzaklıkta yer alan Dalaman ise Muğla’nın bir diğer tatil noktalarından biridir. Özellikle huzurlu ve sakin yapısı ile dikkat çeken ilçede daha çok çocuklu aileler yer almaktadır. Bununla beraber geniş ormanlık alanlara, altın sarısı kuma sahip plajlara ve elbette rafting ile ünlü olan Dalaman Çayı’na sahip olan ilçenin kuzeyinde Köyceğiz, güney tarafından Fethiye, batıda Ortaca ve doğu kısmında ise Denizli yer almaktadır.

Lukkalara, Leklere, Solymoslulara, Kavalılara, Perslere, Helenlere, Atinalılara, Romalılara, Araplara, Bizanslılara, Menteşeoğulları’na ve Osmanlılara yerleşim alanı olarak hizmet eden Dalaman bu anlamda oldukça eski noktalardan biridir. Önceleri Köyceğiz’in bir ilçesi olan Dalaman 1983 yılında Atakent ve Dalaman beldelerinin birleşimi ile ilçe olarak yaşamına devam etmiştir.

Gezilecek birçok noktaya sahip olan ilçede Dalyan Kral Mezarları, Kleopatra Hamamı, Hippokome Antik Kenti, Akkaya Garden, Demirciler Çarşısı, Dalaman Pazarı, Kükürt Havuzları, Ardıçlı Tepe, Bedri Rahmi Koyu, Günlüklü Koyu ve Delikli Kavak görülmesi gereken noktalardan bazılarıdır.

Sabah uyanıp pencereden baktığınız da masmavi denizin içerisinde kaybolabileceğiniz oteller için Muğla denize sıfır oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Milas

Milas Beçin Kalesi Milas Beçin Kalesi

Halı dokumacılığı konusunda oldukça başarılı bir yer olan Milas’ta tıpkı Dalaman ve Datça gibi daha sakin ve huzurlu tatil arzulayan turistler tarafından tercih edilmektedir. Tarihi anlamda oldukça eski olan Milas, binlerce yıl öncesinden beridir yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. Karialar tarafından Mylasa adıyla yönetilen ilçe daha sonraları Menteşe Bey’in himayesi altına girmiştir. Ardından sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı tarafından yönetilmiş olan Milas’ta Türkler, Rumlar ve Yahudiler beraber yaşamaktadırlar.

Gezilecek birçok yere sahip olan ilçede Milas Müzesi, Labranda Antik Kenti, Gümüşkesen Anıtı, Herakleia Antik Kenti, Berber İni Kaya Mezarları, Euromos Antik Kenti, Yediler Manastırı ve Beçin Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir.


Menteşe

Menteşe Asar Dağı Menteşe Asar Dağı

Henüz oldukça yeni ilçe olan Menteşe 2012 yılında köylerin birleştirilmesi sonucu ilçe olarak kabul edilmiştir. Yaklaşık 120 bin nüfusa sahip olan Menteşe dağlık ve ormanlık bir alanda kuruludur. Doğu tarafında Denizli, batısında Milas, kuzeyinde Kavaklıdere ve güneyinde ise Ula yer almaktadır. Muğla merkeze 59 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye minibüslerle veya özel araçla ulaşım sağlanabilir.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe 1284 yılında Menteşe Bey tarafından ele geçirilmiştir. 1402 yılında Timur, 1522 yılında ise Kanuni tarafından yönetilen ilçenin adı da Menteşe Bey’den gelmektedir.

Gezilecek yerler noktasında Arasta Çarşısı, Saat Kulesi ve Yağcılar Hanı en çok gezilen noktalardandır.


Ortaca

Doğa Harikası Muğla Ortaca Doğa Harikası Muğla Ortaca

Marmaris ve Fethiye’nin tam ortasında yer alan Ortaca, Muğla’ya 78 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğallığı ile dikkat çeken ilçenin kendinden daha meşhur olan beldesi ise Dalyan’dır. 

Antik dönemden beri yerleşim alanı olarak kullanılan Ortaca ve Dalyan, M.Ö 336 yılında Büyük İskender tarafından idare edilmiştir. Sonraları Kleopatra’nın hâkimiyeti altına giren bölge M.Ö 192 yılında ise Romalıların eline geçmiştir. Romanın bölünmesinin ardından Bizans tarafından yönetilen şehir 1100 yılında Selçuklular tarafından yönetilmiştir. 1261 ve 1451 yıllarında Menteşe Beyliği tarafından idare edilen ilçe 1452 yılında ise Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir.

Turizm noktasında çok daha aktif olan Dalyan ise turistler tarafından daha çok günübirlik gezilere ev sahipliği yapmaktadır. Birçok doğal güzellik ile beraber tarihi noktaya da sahip olan belde bu anlamda ilçe merkezinden daha hareketli noktalardan biridir. Özellikle kral mezarları olmak üzere Pisilis Antik Kenti ve Kaunos Antik Kenti en çok gezilen noktalardandır. Bununla beraber güllük ormanları, Yuvarlak Çay, Sülüngür Gölü, Çamur Göletleri, Likya Kaya Mezarları ve Karia Yolu görülmesi gereken noktalardandır.

Muğla'nın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için konaklamalar seçeneklerinden bir tanesi olan Muğla uygulama otelleri sayfamıza da göz gezdirebilirsiniz.


Ula

Ula Yukarıdan Bakış Ula Yukarıdan Bakış

Muğla merkeze en yakın ilçe olan Ula, yaklaşık olarak 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Neredeyse bir mahalle kadar yakın olan ilçede ise en popüler nokta ise kesinlikle Akyaka’dır. Azmak nehrinin içinden geçtiği belde turizm noktasında da oldukça aktiftir. Bununla beraber ilçenin doğusunda Köyceğiz, batısında Gökova Körfezi, kuzeyinde Menteşe ve güneyinde ise Marmaris yer almaktadır.

25 bin kişilik nüfusu ile Muğla’nın en küçük ilçesi olan Ula’da gezilecek birçok yer vardır. Azmak Nehri, Çınar Plajı, Sakartepe, Akkaya Plajı, Küfre Koyu, Değirmenbükü Koyu, Ula Kanyonu, Geyik Kanyonu ve Ula Göleti günübirlik geziler ile görülmesi gereken noktalardandır.


Kavaklıdere

Kavaklıdere Kuş Bakışı Kavaklıdere Kuş BakışıMuğla’dan 50 kilometre uzaklıkta yer alan Kavaklıdere denize kıyısı olmayan daha çok yaylaların yer aldığı tertemiz havaya sahip oldukça güzel yerlerden biridir. İlçenin %70’ini kapsayan ormanlık alanın da bunda etkisi oldukça fazladır. Ulaşımın minibüs veya özel araçla sağlandığı Kavaklıdere’nin tam olarak ne zaman yerleşim alanı olarak kullanıldığı ise bilinmemektedir.

Yakın tarihteki ilk yerleşimin 16. yy’da yapıldığı Kavaklıdere’ye ilk olarak Yörükler yerleşmiş ardından Denizli’den gelen aileler ile burası daha da kalabalıklaşmıştır. 1990 yılında ilçe olarak ilan edilen Kavaklıdere bolca yağmurun yağdığı yeşil bir alandır.

Turizm noktasında pek aktif olmayan ilçede Yerküpe Yaylası, altındaki Yerküpe Mağarası, Bakırcılar Çarşısı, Gökçukur Yaylası, Hyllarima Antik Kenti ve Kyon Antik Kenti gezilecek yerlerden bazılarıdır.


Yatağan

Yatağan Antik Kent Kalıntıları Yatağan Antik Kent Kalıntıları

Muğla’nın denize kıyısı olmayan nadir ilçelerden biridir. Turizm noktasında da aktif olmayan Yatağan daha çok termik santralleri ile bilinmektedir. Geniş tarım alanlara sahip olan ilçede birçok film de çekilmiştir.

İlk olarak Lelegler ve Karilara tarafından yerleşimin gerçekleştirildiği ilçe daha sonra Persler, Büyük İskender, Bergama, Roma, Bizans, Menteşe Bey ve Osmanlı tarafından yönetilmiştir. 1944 yılında Yatağan olarak adlandırılan ilçenin eski adı ise Karia’dır. Bununla beraber birçok tarihi eser ve antik kente de sahip olan ilçede Güzelköy, Osman Hamdi Bey Konağı, Atatürk Kültür Merkezi, Yaylaköy Kilisesi, Panarama Antik Kenti, Lagina Antik Kenti, Gerga Antik Kenti ve İnce Kemer Köprüsü gezilip görülebilir.


Seydikemer

Seydikemer Tlos Antik Kent Kalıntıları Seydikemer Tlos Antik Kent Kalıntıları 

60.000 nüfusa sahip olan Seydikemer Muğla’nın en sakin ilçelerinden biridir. Turizm noktasında neredeyse hiç aktif olmayan ilçe tatilcileri çekmemektedir. Muğla’dan 149 kilometre uzaklıkta yer alan ilçenin doğu tarafından Korkuteli ve Elmalı, güneyinde Çayağzı ve Kaş, batısında Fethiye, kuzeyinde ise Altınyayla ve Gölhisar yer almaktadır. Muğla’nın Anadolu’ya açılan kapası olarak adlandırılan ilçe Anadolu’ya doğru giden tüm araçların uğraması gereken bir güzergâh üzerinde yer almaktadır. 

Önceleri Fethiye’nin bir beldesi olarak kabul edilen Seydikemer 2013 yılında ise ilçe olarak kabul edilmiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede antik kentlere rastlamak da mümkündür.

Tlos Antik Kenti, Letton Antik Kenti, Gizlikent Şelalesi ve Girmeler Kaplıcaları günübirlik turlar ile gezilen noktalardandır.