Muğla yaklaşık 3000 yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış oldukça eski yerleşim yerlerinden biridir. Eski dönemin büyük medeniyetleri tarafından yönetilen şehirde dolaşırken tarihten izler ile karşılaşmak mümkündür.
İlk yerleşimin Karia medeniyeti ile başlandığı öne sürülen Muğla’ya o dönem Lugga adı verilmiştir. M.Ö 2000’li yıllarda başkenti Mylasa (Milas) olan Karia medeniyeti etrafında şekillenen şehir M.Ö 400’lü yıllarda ise Halikarnas’a (Bodrum) taşınmıştır.
M.Ö 6. yy’da Lidyalılar tarafından yönetilen şehir M.Ö 546 yılında ise Lidyalıların eline geçmiştir. Daha sonraları ise M.Ö 334 yılında Büyük İskender, M.Ö 189 yılında Bergama Krallığı, M.Ö 133 yılında Roma İmparatorluğu, 395 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. Muğla Türkler tarafından ise 1284 yılında yönetilmiştir. Uzun süre boyunca Menteşe Beyliği tarafından yönetilen şehir 1522 yılında ise Osmanlılar tarafından yönetilmeye devam etmiştir.
Önceki yüzyıllarda yerleşim alanı olarak Muğla merkezden daha çok ilçeler kullanıldığı için tarihi turistik yerlerin birçoğu Bodrum, Milas, Dalaman, Menteşe, Fethiye ve Marmaris gibi noktalarda bulunmaktadır.
Likya Yolu
Tarihi Likya YoluM.Ö 5. yy’da dönemin en önemli ticaret şehirlerinden biri olan Likya diğer adıyla Işıklar Ülkesi, kendilerine has dilleri ve ticaret yolları olan son derece gelişmiş toplumlardan biridir. En ünlü ticaret hamleleri ise kesinlikle Likya Yolu’dur.
Bu yol ile diğer ülkelere kolayca ulaşım sağlanırken ticaret anlamında ise oldukça aktif kullanılmaktaydı. Yol üzerinde bulunan birçok tarihi iz, antik kent ve doğal güzellikler görülebilir.
Birçok sıralamada dünyanın en iyi yürüyüş rotası olarak gösterilen Likya Yolu, 1999 yılında turizme kazandırılmış ve 535 kilometrelik yürüyüş yolu tatilcilere sunulmuştur.
Fethiye’den başlayan güzergâh, 2 farklı bölüm ve 10 rotadan oluşmaktadır. Yol üzerinde Sidyma, Pyndai, Phellos, Apelia, Theimussa, Letoon, Xanthos, Patarai Antiphellos, Apollonia, İdyros, Simena, Myra, Limyra, Gagae, Olympos, Sura, Belos ve Plhaselis antik kentleri görülebilir.
Tarihi yerlere ve doğal güzellere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Muğla'daki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bodrum Kalesi
Tarihi Bodrum KalesiMuğla merkeze bağlı Bodrum ilçesinde bulunan kale 1522 yılında aktif halde kullanılmıştır. 1824 yılında Rumların saldırısı sırasında sığınak olarak kullanılan kalenin duvarları 1895 yılında yenilenmiştir. 1. Dünya Savaşı sırasında büyük kısmı yıkılan kalenin bazı bölümler ise sağlam şekilde varlığını sürdürmektedir.
Su Altı Arkeoloji Müzesi ile çeşitli tarihi eserlerinde sergilendiği alanlarında bulunduğu kaleye müze kartıyla veya 30 TL giriş ücreti ödeyerek gezilebilir.
Kayaköy
Kayaköy Antik KentiMuğla merkezden 136 kilometre uzaklıkta Fethiye’de bulunan Kayaköy 14. yy’da Rumlar tarafından yapılmış ve uzun yıllar boyunca yerleşim alanı olarak kullanılırmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında nüfus mübadelesiyle beraber göçlerin başladığı köyde 3.500 hane ile beraber okul, hastane ve dükkânlar bulunmaktadır.
Mübadelenin ardından tamamen boşalan köy yaklaşık 150 yıldır tamamen terk edilmiştir. Dev bir müze haline gelen köye sık sık safari turları düzenlenmekte ve turistler tarafından gezilmektedir. Köye girişler ücretsizdir civarda bulunan restoranlarda ise yöresel yemekler yenilebilir.
Knidos Antik Kenti
Knidos Antik Kent KalıntılarıMuğla merkeze bağlı Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti ilçenin en çok gezilen turistik noktalarındandır. O dönemdeki en gelişmiş şehirlerden biri olan Knidos özellikle ticaret anlamında son derece başarılı olan merkezlerden biridir. İlk etapta Karia sınırları içinde yer alan şehir, Dorlar tarafından ele geçirilmesinin ardından bulunduğu yerden 38 kilometre daha uzağa taşınır ve yerleşke olarak kullanılmaya devam eder.
Günümüze kadar birçok kalıntı sağlam şekilde ulaşmayı başarmıştır. Antik kent ücretsiz bir şekilde gezilebilir.
Eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Muğla gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kent KalıntılarıMuğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde yer alan Kaunos Antik Kenti, Köyceğiz Gölü’nün ve Akdeniz’in birleştiği orta noktada bulunmaktadır. Özellikle konumundan dolayı ticari anlamda gelişmiş olan şehir ilerleyen zamanda önemini yitirerek terk edilmiştir.
Özellikle denizcilik ve balıkçılık alanında başarılı olan şehirde yaklaşık olarak 8.000 insanın yaşadığı tahmin edilmektedir. Girişlerin ücretli olduğu antik kenti müze kartı ile ya da 12 TL’lik giriş ücreti ile gezmek mümkündür.
Kral Mezarları
Tarihi Kral MezarlarıDiğer adıyla Amintas Kaya Mezarları olan mezarlar M.Ö 4. yy’da yapılmış ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmıştır. İşlemeye uygun kayaların oyulması ve içine mezar alanların yapımı ile tamamlanan kaya mezarlar Fethiye’nin yüksek konumunda yer almaktadır.
100 basamaklı bir yolun sonunda bulunan mezarlar yüksek rütbeli komutanlar, krallar ve zengin tüccarlar için yaptırılmıştır. Bu sayede tanrıya daha yakın olunduğuna inanılmaktadır.
Telmessos Antik Kenti’nin bitişinde yer alan kaya mezarlarını yakından görebilmek için 6 TL’lik bir ücret ödemek gerekir.
Bodrum Antik Tiyatro
Bodrum Antik Tiyatro KalıntılarıMuğla merkeze 110 kilometre mesafede bulunan Bodrum’daki antik tiyatro Helen döneminden beridir sağlam şekilde kalabilmiş nadir eserlerden biridir. 13.000 kişi kapasiteli tiyatro 3 ayrı bölümden oluşmuştur. Sahne, opera alanı ve oturma yerlinin bulunduğu tiyatroda tatil sezonu boyunca çeşitli gösteriler, şovlar ve konserler düzenlenmektedir.
Tatilde eğlenmek, dinlenmek ve bedenen rahatlamak için tercih edebileceğiniz tatil cennetlerinden olan Muğla'yı keşfetmeniz için Muğla gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Marmaris Kalesi
Tarihi Marmaris KalesiMuğla merkeze 57 kilometre uzaklıkta Marmaris’te yer alan kalenin tam olarak ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir. Bununla beraber Büyük İskender’in saldırıları sırasında yıkılan kalenin 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tekrar yaptırıldığı bilinmektedir.
Giriş kapısı ve deniz tarafındaki surları son derece sağlam olan kale sağlam olduğu dönemde tam bir kare şeklindedir. Kale içinde 4 adet tabya, ambar ve odalar yer almaktadır.
İlk restorasyonu 1991 yılında yapılan kale 1991 yılında turizme açılmıştır. Müze kartı ile gezilen kaleye kart yoksa 12 TL giriş ücreti ödeyerek girilebilir.
Kurşunlu Camii
Kurşunlu Camii AvlusuMuğla’daki Osmanlı eserlerinin en güzide örneklerinden biri olan Kurşunlu Camii, Balıbey Mahallesi’nde yer almaktadır. Tarihi kaynaklara göre 1493 yılında Menteşe beylerinden biri olan Şucaeddin Bey tarafından yaptırılan cami, klasik Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Daha sonradan ibadethane olarak kullanılan 30 kişilik medresede birçok öğrenci ders alarak topluma hizmet etmiştir. 1900’lü yıllarda camiye eklenen medreseye aynı yıllarda bir de minare yaptırılmıştır.
Şehirdeki diğer camilerden farklı olarak 1853 yılında yenileme sırasında kubbesi kurşun ile kaplanan cami daha sonraları pek çok tadilat ve restorasyona tabi tutulmuştur.
Muğla'da hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak ve keyifli bir tatil geçirmek için Muğla tatil otelleri sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.
Labranda Antik Kenti
Labranda Antik Kent KalıntılarıMuğla merkeze 81, Milas’a 15 kilometre mesafede yer alan Labranda Antik Kenti, M.Ö 6. yy’da Karialar tarafından kurulmuştur. Dönemin meşhur savaş aletlerinden olan çift başlı balta ‘Labrys’ten adını alan şehir savaş konusunda son derece başarılı sayılmaktadır.
Savaş alanında gösterdiği başarılardan dolayı Karia medeniyeti için son derece önemli şehirlerden olan Labranda içinde suni teras, anıt merdiven, Zeus mabedi, ziyafet ve eğlence salonları, giriş binası ve saota yer almaktaydı. Fakat kuruluşundan 2 yüzyıl sonra gerçeklesen volkanik patlama ile şehrin birçok bölümü harabelere dönüşmüştür.
Gümüşkesen Anıtı
Gümüşkesen Anıtı KalıntılarıDünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnassos Moussoleum’un bir kopyası olarak inşa edilen ve Mylasa Antik Kenti içinde yer alan anıt Milas’ın en önemli tarihi eserlerinden biridir.
Antik Roma nekropol merkezinin en gösteriş dolu noktasında yerleştirilmiş olan anıt, yüksek rütbeli siyasetçilerin ve zengin tüccarların mezarlığı olarak kullanılmıştır. M.Ö 2. yy’da inşa edilen anıt içinde gömü alanı, alt kat, üst kat ve piramit benzeri çatı yer almaktadır.
Kleopatra Hamamı
Kleopatra Hamamı KalıntılarıMuğla merkezden yaklaşık olarak 88 kilometre uzaklıktaki Dalaman’da bulunan hamam tekne turları sırasında uğranan ve mola verilen noktalardan biridir. Likya döneminden kalan harabeler üzerinde kurulan hamamın bir kısmı su üzerinde görülürken büyük kısmı ise su altına kalmıştır.
Hafsa Sultan Kervansarayı
Hafsa Sultan Kervansarayı BahçesiMarmaris’te bulunan Hafsa Sultan Kervansarayı ilçedeki Osmanlı yapıtlarına en güzel örneklerden biridir. 1545 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan adına yaptırılan kervansaray ticaret kervanlarının mola verdiği ve dinlendiği önemli noktalardan biridir. İçerisinde biri büyük olmak üzere 8 oda yer almaktadır.
Günümüzde el işi ürünler ile beraber halı dokumacılığının yapıldığı kervansaray kafe olarak da kullanılmaktadır.
Bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz için Muğla 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.
Şeyh Camii
Şeyh Camii Bahçesi
Muğla Çarşısı içerisinde yer alan Şeyh Camii, 1565 yılında yapılmıştır. Şimdilerde Şeyh Mahallesi’nde bulunan cami pek çok kez tadilat ve restorasyona tabi tutulmuştur. Önceleri minaresiz olan camiye minare ise 1800’lü yıllarda yapılmıştır.
İçerisinde Şeyh Bedrettin ve birkaç âlimin daha türbesinin bulunduğu Şeyh Camii, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi içinde de anılmıştır. Son derece sade bir tasarıma sahip olan cami beyaz ve turkuaz renklerin hâkim olduğu hatlar ile süslenen siyah zemin ile beraber vitray şeklinde camlar ile kaplıdır.
Köyceğiz Kral Mezarları
Köyceğiz Kral Mezarları KalıntılarıGeçmiş dönemlerdeki insanlar yüksek noktalara inşa ettikleri mezarlar ile tanrıya daha yakın olduklarına inanmaktaydılar. Bundan dolayı özellikle Likya döneminden kalan mezarların birçoğu dağ yamaçlarına yapılmıştır. Başta siyasetçiler, yüksek rütbeli komutanlar, krallar ve zengin tüccarların gömüldüğü bu mezarlardan Köyceğiz’de nadide örnekler bulunmaktadır.
Bazıları tamamlanmış bazıları ise yaşanan savaşlar sonucu tamamlanamamış 6 adet mezarın bulunduğu ilçede muhteşem bir manzara eşliğindeki mezarlar görülmesi gereken noktalardan biridir. M.Ö 4. yy’da yapıldığı bilinen mezarlar üzerindeki işlemeler, yazılar ve lahitler kesinlikle görülmelidir.
Konakaltı Hanı
Tarihi Konakaltı Hanı
Muğla’nın tarihi eserleri denilince akla gelen ilk noktalardan olan Konakaltı Hanı, yolcu ve kervanların dinlenmesi ve konaklaması için yaptırılan ahşap sade bağdadi bir mekândır. 19. yy yapıtlarına güzel bir örnek olan han Menteşe bölgesine uğrayan tüccar ve işçileri ağırlamıştır. Üst katı insanların dinlendiği oda olarak hizmet verirken alt katı ise hayvanlar için ahır olarak planlanmıştır. Fazla kalan bölümler ise dükkân olarak kullanılmıştır.
Muğla merkezde Müştakbey Mahallesi içinde yer alan Konakaltı Hanı Cumhuriyet ilan edildikten sonra Muğla Oteli olarak kullanılmıştır. Şimdilerde sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yapılması için belediye tarafından restore edilmiştir.
Kalynda Antik Kenti
Kalynda Antik Kent Kalıntıları
Yine Dalaman’da yer alan antik kent Şerefler Köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Oldukça geniş bir alanı kapsayan Kalynda Antik Kenti etrafında kaya mezarları, kale ve surlar görülebilir.
İlk olarak Karyalılar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan antik kent daha sonra Perikler ardından ise Likyalılar tarafından kullanılmıştır. En son Bizans yönetimi altında kullanılan antik kentte birçok medeniyete ait izler görülmektedir.