Konya'nın İlçeleri

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve inanç turizminde ön plana çıkmış olan Konya her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Herkesi kendine hayran bırakan tarihi, manevi ve doğal bir atmosfere sahip olan şehir, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerindendir.

Ziyaretçilerine birçok gezilip görülecek yer ve birçok aktivite sunan Konya’da özellikle turistler tarafından rağbet gören ilçeler Ereğli, Ilgın, Beyşehir, Akşehir ve Seydişehir’dir. İlçeler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için Konya’nın ilçeler haritasını incelemeniz önerilmektedir.

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Konya, görülmeye değer birçok tarihi bölge ve eserleri barındırmaktadır. Bunların yanı sıra doğal güzelliği ile dikkat çeken şehrin birbirinden güzel gölleri, mağaraları ve mesire alanları mevcuttur.

Konya'daki tatilinizde konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Konya otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Akşehir

Konya il merkezine 135 km mesafede ve yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıkta olan Akşehir, Nasreddin Hoca ile bilinen şirin ilçelerden biridir.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede Selçuklu eserleri dışında Osmanlı Dönemi’ne ait günümüze ulaşan tek yapı İmaret Camii’dir. 

Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı göl olan Akşehir Gölü ile bilinen ilçede görülmeye değer birçok tarihi ve doğal güzellik mevcuttur. 

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ilçede yer alan görülmeye değer tarihi ve etnografik özellikleri içerisinde barından yapılardan biridir. Akşehir Gölü, kapalı havza özelliği bulunan ilçedeki doğa harikalarındandır. Akşehir Evleri, Anadolu coğrafyasının sivil mimari özelliklerini yansıtan kentin özgün kimliğini oluşturan görülmeye değer yapılardandır.

Hıdırlık Tepesi, Akşehir’in manzarasını gün batımı eşliğinde izleyebileceğiniz mesire alanlarından biridir. Batı Cephesi Karargah Müzesi, Sakarya Meydan Savaşı’nın zaferinden sonra Büyük Taarruz planlarının yapıldığı binadır. Atatürk’ün birçok kez çalışmalarını yürüttüğü binanın tarihi açıdan önemli bir konumu bulunmaktadır. 

Akşehir’e geldiğinizde ilçenin ünlü lezzetlerinden olan Napolyon Kiraz’ını tatmadan da dönememeniz önerilmektedir. 

Konya'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Konya gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Seydişehir

Konya il merkezine 85 km mesafede bulunan Seydişehir İlçesi, Antik Çağ’dan günümüze kadar Amblada, Vasada, Arvana, Elita, Dalisandus gibi isimlerle anılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Seydişehir’in 1310 yılında Horasanlı Seyit Harun tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.  Güneyinde Toros Dağları bulunan ilçede gün batımını izlemek oldukça keyiflidir. 

Konya’nın turistik ilçelerinden biri olan Seydişehir’de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden Tınaztepe Mağarası, bölgedeki eşsiz doğal güzelliklerden biri olup astım hastaları için doğal bir tedavi merkezi olduğu keşfedilmiştir. Çevresindeki mesire alanı ise doğal alanda dinlenme fırsatı sunmaktadır. Seydişehir Ilıcası, ilçenin 1 km kuzeyinde yer alan doğal şifa kaynaklarındandır. 

İlçe merkezinde en huzurlu olunabilecek alanlardan biri ise Seydişehir Kuğulu Park’tır. Yeşillikle kaplı olan mesire alan hafta sonu ailecek vakit geçirilebilecek ideal noktalardan biridir.

Konya'da görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Konya gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Ereğli

Konya şehir merkezine uzaklığı 147 km olan Ereğli, tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender, Roma, Bizans gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış ilçelerdendir. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde gelişme gösteren kentte geçmişten günümüze kadar gelen birçok tarihi yapı bulunmaktadır. 

İvriz Kaya Anıtı, Hititlerden günümüze kadar ulaşmış olan kaya kabartmasıdır. MÖ 1180 tarihine dayanan eser, Geç Hitit Dönemi’nin en önemli yapılarındandır. Ulu Camii, Ereğli’nin dini tarihi yapıları açısından önemli olan ve Karamanoğlu Mehmet bey tarafından 1426 yılında inşa ettirilen tarihi eserlerdendir.

Rüstem Paşa Kervansarayı, Osmanlı Dönemi’nde inşa ettirilmiş sonrasında da birçok kez restore edilen tarihi yapılardan biridir. Kore Kardeşlik Parkı, Kore’nin Kwangjin Belediyesi ile ortak yapılmış olan dostluğu simgeleyen dinlenme alanlarından biridir. Ereğli Müzesi, Neolitik Dönem’den beri Ereğli ve çevresinde ortaya çıkarılmış olan tarihi kalıntıları sergilenmektedir. Şifa Hamamı, Selçuklu Dönemi’nde inşa ettirilmiş Anadolu hamam geleneğini yansıtan mimari eserlerinden biridir. 

Konya'nın tarihi ve turistik mekanlarına yakın olan Konya balayı otelleri seçeneklerinden bir seçim yapabilirsiniz.


Beyşehir

Dört bir yanı dağlarla çevrili, Konya ile merkezine 91 km mesafede olan Beyşehir, göl etrafında kurulu olması nedeni ile geçmişten günümüze önemli yerleşim yerlerinden biri olmaktadır. MÖ 2000’li yıllara kadar uzanan tarihi olan ilçede Hititlere ait eserler gün ışığına çıkarılmıştır. 

Sırasıyla Lidya, Pers, Roma ve Selçuklu Devleti’nin egemenliğine giren ilçe Aleaddin Keykubat Dönemi’nde ikinci başkent olarak belirlenmiştir. 

Doğası, tarihi ve açık hava müzeleri ile turistlerin akınına uğrayan kentte görülmesi gereken birçok alan bulunmaktadır. 

Eşrefoğlu Camii, 1299 yılından günümüze kadar ulaşmış ahşap direkli tarihi camilerden biridir. Kubadabad Sarayı, bugüne dek sadece kalıntıları ulaşmış olan Aleaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş Selçuklu mimarisinin en önemli tarihi yapılarındandır.

Beyşehir Gölü Milli Parkı, ilçenin en çok dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri olmaktadır. Şehirden uzak doğa içerisinde masmavi suyu ile büyüleyen Beyşehir Gölü Türkiye’nin 3.büyük gölüdür. İsmail Ağa Medresesi, 650 yıllık geçmişi olan Taş Medrese olarak da bilinen tarihi mimari yapılardan biridir. 

2003 yılından beri düzenlenen Beyşehir Festivali de Beyşehir’e gelindiğinde kaçırılmayacak aktivitelerden biridir. 

Konya'da farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Konya uygulama otelleri sayfamızı detaylı olarak inceleyebilirler.


Ilgın

Tarihte Kral Yolu üzerinde bulunması nedeni ile önemli bir konuma sahip olan ve MÖ 1500’lü yıllarda Hititler tarafından kurulan Ilgın İlçesi, Anadolu Selçuklu Dönemi’nde önemli bir su şehri olmuştur. Alaeddin Keykubat tarafından yapılan hamam sayesinde Ilgın, günümüze kadar kaplıcaları ile tanınarak gelmiştir. 

İl merkezine uzaklığı 80 km olan ilçede gezilip görülmesi gereken birçok turistik destinasyon mevcuttur.

Sahip Ata Kaplıcası 1235 yıllarında inşa edilmiş olup günümüzde hala kullanılmaktadır.  Hastalıklara şifa bulması ile bilinmektedir. Aşağı Çiğil Kaynak Suyu, yeşillik içerisinde yer alan bir diğer ziyaret edilmesi gereken kaplıcalardandır.

Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiş döneminin önemli eğitim ve ticaret merkezlerinden biridir. Günümüzde de görülmeye değer tarihi eserler arasındadır.