Konya Tarihi Yerleri

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya’nın tarihi Prehistorik çağlara kadar gitmektedir. Eski çağlarda İkonium olarak adlandırılan bölgede ilk yerleşim yerlerinin geçmişi MÖ 6000 yıllarına dayanmaktadır. 

Şehir geçmişten günümüze kadar Hititler, Frigler, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde başkent olan Konya kısa zamanda mimari eserlerle çevrili Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri haline gelmiştir. Coğrafi konum itibariyle de eski dönemlerden beri ticaret sektöründe gelişmiş ve Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinde önemli kervan güzergâhlarının geçtiği bir il olmuştur.

I.Dünya Savaşı’nda kısa bir süre İtalyan işgali ile karşı karşıya kalan şehir, Kurtuluş Savaşı’nda cepheden uzak depo ve karargâh işlevini görmüştür. 

Günümüzde Konya, gezilecek tarihi noktaları ile dikkat çekmektedir. Geçmişten günümüze çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde, tarihi camiler, türbeler, antik kentler, müzeler gibi görülmesi gereken değerli eserler yer almaktadır.  

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Konya hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Mevlana Türbesi 

Mevlana Türbesi Mevlana Türbesi

Yaşamı ve sözleri ile tarihimizdeki değerli kişilerden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergâhı olan Mevlana Türbesi 1926 yılından beri ziyarete açıktır.  

Bir Selçuklu şaheseri olan türbe dört fil ayağı sütun üzerine oturtulmuştur. 16 dilimli bir külah bulunmaktadır. Silindir ile külahın birleştiği noktada Ayet-el Kürsi yazılıdır. Kubbenin etrafı motifler süsler ve kufi ayetlerle çevrelenmiştir. Alt kısmında Sultan Veled ve Mevlana yatmaktadır. Mezarın üstünde ise II. Abdülhamid’in hediyesi olan altın sim işli puşide örtülmüştür. Kubbenin doğu kısmında Sultanül-Ülema’nın mezarı bulunmaktadır. 

Her yıl dünyanın her yerinden binlerce turisti ağırlayan türbe içerisindeki Osmanlı Dönemi mescidi semahane ve şadırvanı yıl boyunca ziyarete açık tutulmaktadır. 

Kış aylarında 09:00 17:00 arası yaz aylarında ise 09:00 19:00 arası ziyarete açık olan Mevlana Türbesi’nin giriş ücreti bulunmamaktadır.

Günümüzde müze olarak kullanılan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan Mevlana Türbesi’nde değerli elyazmaları,  dergâh eşyaları, sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo'nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre gibi birçok değerli eşyalar sergilenmektedir.


Karatay Medresesi

Karatay Medresesi Karatay Medresesi

1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından inşa edilen Karatay Medresesi Sultan II. Keykavus Dönemi’nde Selçuklu devri işçiliğini yansıtmaktadır.  

Mimarı bilinmeyen medresede 1955 yılından itibaren çiniler sergilenmeye başlanmıştır Çini eserleri müzesi olarak ziyarete açılan medresede Konya ve çevresinde bulunan Osmanlı Dönemleri’ne ait seramik, duvar çinileri ve cam tabaklar dikkat çekmektedir. 

09:00 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Karatay Medresesi giriş ücreti 6 TL’dir. 4-B, 44-C, 45-A,  53-A nolu otobüs hatlarını kullanarak ulaşım sağlanmaktadır. 

Konya'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Konya'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Nasreddin Hoca Türbesi 

Nasraddin Hoca Türbesi Nasraddin Hoca Türbesi

Konya’nın Akşehir İlçesi’nde bulunan Nasreddin Hoca Türbesi, geçirdiği birçok onarım ile günümüze kadar ulaşmış ve yılın her günü ziyarete açıktır. 

12 köşeli ve külah yapılı çatısı ile dikkat çeken türbeden geriye kalan en önemli eser içerisindeki mermer yapının başucunda yer alan tersten yazılmış olan filozof ve mizah ustası olan Nasreddin Hoca’nın ölüm tarihidir. 

Konya’ya yaklaşık 1 saat 45 dakika mesafede bulunan Akşehir’e Konya il merkezinden kalkan dolmuşlar ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi Konya Arkeoloji Müzesi

 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun köşesindeki yapıya açılmış sonrasında 1927 yılında Mevlana Müzesi’ne ardından 1953 yılında İplikçi Camii’ne taşınmıştır. Günümüzde 1962 yılında taşındığı müze binasında hizmet vermektedir. 

 Konya il merkezinde yer alan müze içerisinde Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Demir, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ve döneme ait eserler sergilenmektedir. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra en eski müze olan Konya Arkeoloji Müzesi’nde görülmeye değer eserler ve dikkat çekenler Roma lahitleridir. Bizans ve Roma dönemlerine ait sunak mezarlar ise bahçede ve müzenin iç kısmında sergilenmektedir. 

 Yaz kış 09:00 17:00 saatleri arasında Pazartesi günleri hariç her gün hizmet veren Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ise 5 TL’dir.

Konya'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Konya gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Selimiye Camii  

Selimiye Camii Selimiye Camii

İnşaatı Sultan II. Selim Dönemi’nde olan ve 1567 yılında tamamlanan Selimiye Camii, Mevlana Dergahı’nın batısında yer almaktadır. Konya’da yer alan klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan caminin Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. 

Kesme taş işçiliği ve tek şerefeli iki minaresi ile Konya’da mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan biridir. İl merkezinde yer alan camiye yürüyerek kolaylıkla ulaşılmaktadır.  


Kilistra Antik Kenti 

Kilistra Antik Kenti Kilistra Antik Kenti

Konya’nın Kapadokya’sı olarak bilinen antik kent, şehir merkezine 34 km mesafede Hatunsaray Bucağı / Gökyurt Köyü sınırları içerisindedir. Roma ve Helenistik dönemlerden kalma, yerleşik hayata dair izler bulunduran antik kentte, Roma zamanına ait bir mezarda Kilistra isminin geçmiş olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Doğal kaya oluşumuna göre 5 ayrı bölgeye kurulmuş olan kentin kuruluş amacı gizlenmektir. Roma Dönemi’nde putperestlerin aşırı baskılarına dayanamayan Lystra halkı burada saklanmıştır. Dışarıdan bakılınca kaya gibi görünen alanların iç bölgeleri oyularak yerleşim yeri haline getirilmiştir. 

Antik kent içerisinde oyulmuş evler, kiliseler, sarnıç kalıntıları ve kaya mezarları gibi ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yapılar bulunmaktadır. Ayrıca dileyen misafirlere Gökyurt Köyü’nde konaklama imkanı da sunulmaktadır.  

Konya'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Konya 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Çatalhöyük Neolitik Kenti 

Çatalhöyük Neolotik Kenti Çatalhöyük Neolotik Kenti

Çatalhöyük Neolitik Kenti  Konya’nın Çumra İlçesi’nde yer almakta ve insanlığın gelişim döneminde yerleşik hayata geçişle birlikte avcılık, tarım ve önemli sosyal değişimlere tanık olmuştur.

2 höyükten ve 18 neolitik katmandan oluşan Çatalhöyük’ün doğu höyüğü MÖ 7400 ve 6200 yılları arasına batı höyüğü ise MÖ 6200 ve 5200 yılları arasına tarihlenmektedir.

Söz konusu olan 18 katmanda yerleşik hayata geçişi vurgulayan rölyefler, duvar resimler ve heykeller yer almaktadır. Çatalhöyük’ün yapısı içlerine çatıdan girilen bitişik evler ve sokağı olmayan yerleşim yerlerinden oluşmaktadır. Evrensel bir değeri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almıştır. 

Kalkolitik Dönem’e ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.

Konya il merkezine 50 km mesafede yer alan Çatalhöyük’e kendi özel aracınızla veya Konya – Karaman treni ile Çumra’ya ulaştıktan sonra minibüsleri kullanarak ulaşım sağlanmaktadır.  Giriş ücreti bulunmamaktadır.


İvriz Kaya Anıtı

İvriz Kaya Anıtı İvriz Kaya Anıtı

 Konya’nın Ereğli İlçesi sınırlarında yer alan İvriz Kaya Anıtı, MÖ 2000’li yıllarda kurulmuş olan Tuvana Krallığı’na aittir.

 Kayalara oyulmuş bir bereket anıtı su kaynağında yer almaktadır. Güzelliği ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan İvriz Kaya Anıtı çevresi yeşil tabiatı ve su kaynakları ile de iyi bir mesire alanıdır.

 İvriz Kaya Anıtı’na kendi aracınızla veya il merkezindeki acentaların yaptığı turlar ile ulaşabilirsiniz.


Konya Etnografya Müzesi

Konya Etnografya Müzesi Konya Etnografya Müzesi

İlk olarak eğitim amaçlı inşa edilen bina 1975 yılında gelindiğinde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. 

3 katlı bir binadan hizmet veren müzenin her katında farklı koleksiyonlar sergilenmektedir. Bodrum katta arşiv, fotoğrafhane, halı – kilim koleksiyonları, zemin katta teşhir salonu ve konferans salonu, birinci katta ise bürolar kütüphane, eser depoları yer almaktadır. Teşhir salonu bünyesinde satın alınan, hediye olan veya diğer müzelerden devir ile müzeye kazandırılmış Konya ve çevresine ait etnografik değerler de sergilenmektedir.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze diğer günler 09:00 ile 17:00 arasında gezilebilmektedir. Konya il merkezinde yürüme mesafesinde ve Arkeoloji Müzesi’nin yanında yer almaktadır. Girişi ise ücretsizdir.


Alaeddin Camii

Alaeddin Camii Alaeddin Camii

Konya’nın tarihi çekirdeğini oluşturan bir höyük olan Alaeddin Tepesi’nde yer alan Alaeddin Camii, Anadolu Selçuklu Dönemi’nin en önemli ve en büyük camilerinden biridir. 

I. Alaeddin Keykubat Dönemi’nde 1221 yılında inşası tamamlanan camii, İslam mimarisi tarzında inşa edilmiş ve üzeri toprak ve ağaçla örtülüdür. Yapıda Bizans ve Roma dönemlerine ait mermer sütunlar da kullanılmıştır. Süslü çinileri ile dikkat çeken dini tarihi yapı, Konya’nın görülmesi gereken değerli eserlerinden biridir.

Alaeddin Tepesi’nde Konya il merkezinde yer alan camiye ulaşım şehir içi dolmuşları ile kolaylıkla sağlanmaktadır. Girişi ise ücretsizdir. 


Eflatunpınar Hitit Anıtı

Eflatunpınar Hitit Anıtı Eflatunpınar Hitit Anıtı

 MÖ 12.yüzyılda Hititler Dönemi’nde yapılmış olan Hattuşa’dan sonraki en önemli Hitit anıtlarından biri olan Eflatunpınar, Konya Beyşehir’e 22 km mesafede bulunmaktadır.

 Anıtın hemen önünde kutsal bir havuz yer almaktadır. Eflatunpınar anıtında ise çok tanrılı Hititlerin Fırtına Tanrısı, Güneş Tanrısı, Dağ Tanrısı, Pınar Tanrısı gibi bazı sembolik tasvirler yer almaktadır. Anıt, yerle gök arasında bir ilişki kuran tanrıları anlatmaktadır. 

 Eflatunpınar Hitit Anıtı’na kendi aracınızla veya taksiyle ulaşabilirsiniz.


Atatürk Müzesi

Konya Atatürk Müzesi Konya Atatürk Müzesi

Konya il merkezinde Atatürk Caddesi’nde bulunan Atatürk Evi ve Müzesi, 1912 yılında inşa ettirilmiştir. 20.yüzyıl mimari özelliklerini yansıtan yapı 1954 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. 

Müze içerisinde Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve elbiseler ile Konya’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki görevini anlatan fotoğraf, belge ve gazete küpürleri sergilenmektedir. Müze girişi ücretsiz olup, yürüyerek ulaşılabilecek konumda yer almaktadır. 


İnce Minare Müzesi

İnce Minare Müzesi İnce Minare Müzesi

1254 yılında Selçuklu veziri tarafından hadis ilminin okutulması için kurulmuş olan İnce Minare Medresesi, Alaaddin Camii’nin batısında yer almaktadır. 

Medresenin dikkat çekici mimari özellikleri ise Selçuklu taş işçiliğini yansıtan taç kapısının üzerinde yer alan kabartmalı geometrik ve bitkisel motiflerin süslemeleri ile yazılmış olan Yasin ve Fetih sureleridir. 1901 yılında çift şerefeli medresenin birinci şerefesine kadar olan kısmı yıkılmıştır. 

1956 yılında günümüze kadar ise müze olarak kullanılan medresede Beylikler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait ahşap ve taş eserler sergilenmektedir.


Selçuklu Köşkü

Selçuklu Köşkü Selçuklu Köşkü

Konya Alaeddin Tepesi’nde yer alan iç kalenin kuzey kesiminde bulunan Selçuklu Köşkü’nün, II. Kılıçaslan Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir. 

Köşk, Alaeddin Keykubat Dönemi’nde genişletilerek onarım görmüş fakat günümüzde harap olmuş bir duvar halindedir. En son restorasyonu 1961 yılında gören Selçuklu Köşkü, tarihimizi yansıtan mimari bir yapıdır. 

Konya il merkezinden Alaeddin Tepesi’ne giden şehir içi araçları ile kolaylıkla ulaşılabilir konumdadır.


Sille Aya Elena Kilisesi

Sille Aya Elena Kilisesi Sille Aya Elena Kilisesi

Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Selçuklu’da yer alan Sille Aya Elena Kilisesi 327 yılında Constantin’in annesinin Kudüs ziyaretine giderken Konya’ya da uğraması sonucu Hristiyanlara mabet yaptırmaya karar vermesi sonucunda inşa edilmiştir.

Erken Hristiyanlık Dönemi’nin merkezlerinden biri olan Sille’de yıllarca onarım gören kilise günümüze dek ulaşmayı başarmıştır.   Kilisenin kapısının üzerinde Yunan harfleri ile yazılı 1833 tarihli tamir kitabesi yer almaktadır. 

Mimari bir şaheser olan Sille Aya Elena Kilisesi 09:00 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kilise, il merkezinden kalkan şehir içi dolmuşları ile kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer almaktadır.


Katolik Kilisesi

Konya Katolik Kilisesi Konya Katolik Kilisesi

1910 yılında inşa edilmiş olan Katolik Kilisesi, Alaeddin Tepesi’nin güneyinde Muzaffer Caddesi’nde yer almaktadır. 

Yapımında kesme düzgün Sille taşları kullanılmış olan bu dini ve tarihi yapı Hristiyanların ibadet merkezlerinden biri olup Konya’da görülmesi gereken eserlerden biridir.  

Konya'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Konya havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Şemsi Tebrizi Camii

Şemsi Tebrizi Camii Şemsi Tebrizi Camii

Günümüzde Mevlana Türbesi’nden önce ziyaret edilmeye başlanılan Şems’in makamı olarak bilinen Şems Tebrizi Camii’nin inşa tarihi 13. Yüzyıla kadar gerilemektedir. Bugün görünen yapı ise 1510 yılında mescid ile birlikte tekrar inşa edilmiş ve genişletilmiştir. Şems Tebrizi Camii’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. 

1977 yılında son restorasyonunu gören Şems Tebrizi Camii merkez ilçelerden Karatay’da yer almaktadır. Konya il merkezinden şehir içi dolmuşları kullanarak kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer almaktadır.