Karaburun'da Gezilecek Yerler

Bilinen en eski adı Mimas diye bilinen Karaburun’un tarihi Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar olduğu bilinmektedir. Karaburun Yarımadası’nda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ise Tunç Devrine ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Ege’nin en ücra köşelerinde gizli kalmış bir cennet diye gösterilen Karaburun, İzmir’e 1,5 saat uzaklıktadır. 

Doğası, göz kamaştıran koyları ve sahilleri ile yaz tatilini sakin ve sessiz geçirmek isteyenlere hitap etmektedir. Bu bağlamda Karaburun gezilecek yerler düşünüldüğünde gerçek anlamda çeşitliliğe sahip bir bölge olduğu ifade edilebilmektedir. Karaburun’da koy ve plajlar dışında gezilecek yerler Sarpıncık Feneri, Karaburun Bodrum Plajı, Akvaryum Plajı, Mimoza Koyu Plajı, Mordoğan, Sazak Köyü, Ayşe Kadın Camii ve Karaburun İskelesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Karaburun'da gezilecek yerlere yakın konaklama seçeneklerini size özel olarak Karaburun otelleri sayfasında bir araya getirdik.


Mordoğan

Karaburun Mordoğan Denizi Karaburun Mordoğan Denizi

Karaburun’un en meşhur ve en bilindik yeri diye tabir edilen Mordoğan zengin tarihi, muhteşem doğası ve plajları ile gözde tatil merkezlerinden biri olmaktadır.

Mordoğan sınırları içerisinde Kocakum Plajı, Bodrum Plajı, Ardıç Plajı ve Ayıbalığı Plajı gibi birbirinden güzel sahil ve denize sahip koylar yer almaktadır. Mordoğan’da tarih denildiğinde ise 14. Yüzyıla dayanan Narkisos Pınarı, Rum Köyleri ve tarihi çeşmeler görülmeye değer unsurlardır. Özellikle plajları ve tarihi bölgeleriyle Mordoğan, Karaburun gezilecek yerler listesinde ilk sıralara alınması gereken bölgelerden biridir. Yerli ve yabancı turistlerin de odak noktası sayılabilen bölge, oldukça popüler olup otel ve koyları ile diğer bölgelere göre daha çok tercih edilen ve ziyaret edilen yerler arasındadır. 

Mordoğan denizi Türkiye sınırları içerisinde de oldukça iyi bir yerde olup aynı zamanda mavi bayrak unvanına da sahip özel bölgelerden biridir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında bir hayli kalabalık olduğu söylenen bölge, Karaburun merkez ile de oldukça yakın bir mesafede olmasından ötürü ulaşım konusunda da sorunsuzdur. İki bölge arasındaki yol boyunca da sıkıntısız rahat bir ulaşım söz konusudur. Bölge içerisindeki pansiyon ve oteller de oldukça uygun fiyatlardan hizmetlerini sağlamaktadır. Bölgede aynı zamanda dalış eğitimleri de verilmektedir.

Türkiye’de sadece Mordoğan Kösedere, Eğlenhoca ve İnecik köylerinde yetişen hurma zeytini ise bölgenin kendine özgü lezzetlerdendir. Mordoğan Karaburun ilçe merkezine 20 km uzaklıkta olup, ilçeden kalkan şehir içi dolmuşları ile kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.

Karaburun gezisinin ardından İzmir'deki gezinize devam etmek isterseniz İzmir otelleri inceleyebilirsiniz.


Kaynarpınar

Karaburun Kaynarpınar Denizi Karaburun Kaynarpınar Denizi

Mordoğan ile Karaburun arasında yer alan İnecik Köyü’nün iskelesi şeklinde olan küçük Kaynarpınar Mahallesi, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için küçücük sahili ile huzurla soluklanabileceğiniz bir atmosfere sahiptir.

İçerisinde butik otellerin de olduğu bölgede hem yüzebilir hem de balık tutabilirsiniz. Çok sayıda pansiyon da bulunan bölgede, sadece yaz aylarında değil Mart ya da Nisan aylarında da konaklayabilir ve güzel bir hafta sonu kaçamağı yaşayabilirsiniz. Karaburun gezilecek yerler düşünüldüğünde Kaynarpınar, sessiz ve sakin bir tatil için ideal bölgelerdendir. Kaynarpınar bölgesinde aynı zamanda gün içerisinde birçok koyu gezebilir, yeni alanlar keşfedebilir ve ailenizle birlikte piknik alanlarına giderek hem yüzebilir hem de piknik yapabilirsiniz.


Sazak Köyü

Sazak Köyü Kalıntıları Sazak Köyü Kalıntıları

Karaburun’un tarihi köylerinden biri olarak gösterilen ve günümüzde terk edilmiş durumda olan Sazak Köyü, ilçe merkezine 25 km mesafede yer almaktadır. Sazak Köyü için Karaburun ilçe merkezinden Sarpıncık Köyü yönüne giden tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sakinlik ve sessizlik arayanların adresi niteliğindeki köy, eşsiz manzaraya ve doğaya ev sahipliği yapmaktadır. Eskiden bir Rum köyü olan Sazak Köyü’nde sadece 120 adet hane bulunmakta ve bunlardan sadece 20’si Türklere aittir. Köyde kilise ve Rum Mezarlığı yer almaktadır. 

Karaburun’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken manzara ve gezmeniz gereken caddelere sahip geçmiş dokusunu hala koruyabilmiş nadir yerlerden biridir.

Karaburun'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler gezinize devam etmek isterseniz Karaburun gezi rehberi tam size göre.


Karaburun Yarımadası

Karaburun Yarımadası Manzarası Karaburun Yarımadası Manzarası

İzmir Körfezi’nin girişinde yer alan Karaburun Yarımadası, Türkiye’nin en büyük yarımadasıdır. Eski çağlardan günümüze kadar hala yerleşimin sürdüğü yarımadanın yapısı girintili çıkıntılıdır. 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Karaburun Yarımadası doğal güzellikleri, plajları ve sakin yapısıyla birçok turistin ilgisini çekmektedir. Bölgenin ilgi çekmesindeki bir diğer unsur ise sadece otelleri kullanarak konaklama yapma mecburiyetinde olmayışınız olarak gösterilmektedir. Bölgede bulunan Dolungaz Camping Alanı sayesinde ister çadırınızı yanınıza alıp burada güzel bir kamp yapabilir isterseniz de bölgedeki işletmelerden çadır kiralayabilirsiniz. 

Karaburun gezilecek yerleri düşünüldüğünde özellikle koyu Karaburun sınırları içerisinde olan bölgeler gönül rahatlığıyla tercih edilebilmektedir. Oldukça özel bir yer olan Karaburun Yarımadası'nda yapabileceğiniz çokça etkinlik ve güzel bir tatil sizi bekliyor olacaktır.


Sarpıncık Deniz Feneri

Sarpıncık Deniz Deneri Manzarası Sarpıncık Deniz Deneri Manzarası

Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 km mesafede yer alan Sarpıncık Deniz Feneri’ne gitmek için Sarpıncık Köyü tabelasını takip edip biraz ileriden döndükten sonra yarımadanın en son noktasına kadar ilerlemeniz gerekmektedir. 

Günümüzde de hizmet veren deniz feneri geçmişte 1938 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Denizden 97 metre yüksekliğe ve 12 mil görünme erişimine ve güneş enerjisi ile çalışabilme sistemine sahiptir. Yüksekliği ise 12 olan fener, bahçe içerisinde eviyle birlikte yer almaktadır. Hem bulunduğu bölge hem muhteşem deniz manzarası hem de doğasıyla fevkalade bir yer olan bu bölge, Karaburun gezilecek yerler arasında mutlaka yerini almalıdır.

Ege Denizi’ne hakim bir konumda olan Sarpıncık Deniz Feneri, şahane görüntüsü ve sunduğu muhteşem manzara ile ziyaretçilerini selamlamaktadır. Bölgeye halihazırda var olan iki farklı yol ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. 


Dilek Pınarı (Narcissos)

Dilek Pınarı Manzarası Narcissos Dilek Pınarı Manzarası Narcissos

Mordoğan’a 3 km mesafede yer alan Narcissos, Yunan mitolojisinin en etkileyici efsanelerinden birinin izlerini taşımaktadır. 

Rivayete göre sudaki yansımasına bakıp kendine âşık olan ve yemeden içmeden kesilen sonrasında da eriyip nergis çiçeğine dönüşen Narcissos’un bu olayı burada yaşadığına inanılmaktadır. 

Dilek Pınarı’nda küçük bir akarsu, havuz ve etrafında birçok dilek bağlanan ağaçlar yer almaktadır. 

İzmir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İzmir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi

Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi Ziyaretçi Alanı Müesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi Ziyaretçi Alanı

Karaburun’da yaşayan ev hanımı olan Müesser Aktaş’ın kendi emekleri ile 20 yılda biriktirdiği eserlerini sergilediği bir müzedir. Müzede Mordoğan Belediyesi, halkı ve esnafının da desteği ile düzenlenen yarımadanın tarihi geçmişini simgeleyen unsurlar sergilenmektedir.

Eski Mordoğan Köyü’nün ilkokulu binasında 2012 yılından bu yana halka açık ziyaretçilerini beklemektedir. 


Ayşe Kadın Camii

Karaburun Ayşe Kadın Camii Karaburun Ayşe Kadın Camii

Karaburun’un gözde yeri olan Mordoğan’da bulunan bu özel cami, ilçe merkezine 20 km mesafede konumlanmıştır. 

Karaburun için tarihi olarak önemli yapılardan biri olan camiinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Vakıflar Müdürlüğü tarafından cami üzerinde caminin yapım hikayesini anlatan bir kitabe asılmıştır. Kitabe içeriği ise caminin Ayşe Kadın adındaki birisi tarafından 14. Yüzyılda yaptırıldığından bahsedilmektedir. 

Rivayete göre Ayşe Kadın adındaki genç bir kız tam ölmek üzereyken annesinden bütün çeyizlerini satmasını isteyip cami yaptırmasını söylemiştir. Bu cami’nin Osmanlı Dönemi eserlerinden olduğu düşünülmekte ve kesme taş molozlardan inşa edilip merkezi tek kubbeden oluşmaktadır. 

Cami içerisinde 450 yıldır bulunan ve hala çalışan bir adet saat bulunmaktadır. Ayşe Kadın Camii, Karaburun’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardandır.


Karaburun İskelesi

Karaburun İskelesi Karaburun İskelesi

Karaburun ilçe merkezinde yer alan Karaburun İskelesi, Büyükada’nın büyüleyici manzarasına sahip olan ilçede gezilmesi gereken yerler arasındadır. 

Ziyaretçilere görsel şölen yaşatan iskele çevresinde rengarenk balıkçı tekneleri de bulunmaktadır. Ayrıca bölgede yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilecek birçok restoran ve cafe yer almaktadır. 

Karaburun’a geldiğinizde iskeleyi de gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.

Hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Karaburun balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Peynirini Mağarası

Peynirini Mağarası Peynir Yapımı Peynirini Mağarası Peynir Yapımı

Cıva Madeni mevkiinde yer alan Peynirini Mağarası, Karaburun bölgesindeki en dikkat çekici yerlerden biridir.

Mağaranın uzunluğu 229 metre ve genişliği 108 metredir. Büyükçe birçok galerilere sahip olan mağaranın içerisinde yarasalar yaşamaktadır. 

Karaburun’da yer alan Peynirini Mağarası, mutlaka görülmesi gereken oluşumlara sahiptir.


Karaburun Günübirlik Gezilecek Yerler

Karaburun İzmir’in şirin ilçelerinden biridir. Çevresinde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerle beraber görülüp gezilebilir.


Efes Antik Kenti

Efes Antik Kent Kalıntıları Efes Antik Kent Kalıntıları Karaburun’a yaklaşık 165 km uzaklıkta bulunan Efes köklü tarihi ve zenginliği ile birçok medeniyetin etkisinde kaldığı yerlerden biridir. Geçmişten günümüze dek kalmayı başarmış olan tarihi yapılar her yıl binlerce turistin ilgisini çekmektedir.


Sığacık

Sığacık Huzur Dolu Sokakları Sığacık Huzur Dolu Sokakları Karaburun’a yaklaşık 90 km uzaklıkta olan Sığacık sakin şehir olarak seçilen Seferihisar’ın eşsiz rotalarından biridir. Yerli halkın kurduğu pazarları ve şirin evleri ile görülmeye değerdir.

Bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Karaburun herşey dahil listemize uğramayı unutmayın.


Altınkum

Altınkum Eşsiz Sahili Altınkum Eşsiz Sahili Altınkum Karaburun’a yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Çeşme’nin en güzel plajlarından biri olarak bilinmektedir. Altın sarısı kumundan adını alan plaj yaz tatilcilerinin ve kamp severlerin ilgisini çekmektedir.


Karantina Adası

Karantina Adası Manzarası Karantina Adası ManzarasıKarantina Adası Karaburun’a yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Gerek tarihi gerekse temiz ve ılık denizi ile keşfedilmesi gereken yerlerden biridir.


Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı Tarihi Kızlarağası Hanı Kemeraltı Çarşısı Tarihi Kızlarağası HanıTarihi Kemeraltı Çarşısı Karaburun’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Helenistik Dönemde toplumun ticaret yeri olarak görülen çarşı günümüzde de birçok esnafın ve turistin buluştuğu bir tarihi yapıdır.


İzmir Kordon Boyu

Kordon Boyu Çimleri Kordon Boyu Çimleriİzmir Kordon Boyu Karaburun’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. İzmir’in kalbinin attığı, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin bulunduğu, eğlencenin hissedildiği yerler arasındadır. Deniz kenarında yapılan yürüyüşleri ile İzmir’in hissedilmesine olanak vardır.İzmir Kordon Boyu Karaburun’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. İzmir’in kalbinin attığı, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin bulunduğu, eğlencenin hissedildiği yerler arasındadır. Deniz kenarında yapılan yürüyüşleri ile İzmir’in hissedilmesine olanak vardır.