12 Aiol bölgesinde yer alan Dikili’de yapılan ilk arkeolojik bilgilere göre bölgenin tarihi MÖ 4000 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Bu bölgedeki ilk yerleşim yerlerinden Kaletepe ve Ağıltepe’de yapılan araştırmalar sonucunda MÖ 10.yüzyılda yaşamış ve Akhalar tarafından kurulmuş olan Pitane ve Aterneus Antik Kentleri’nin kanlıntıları bulunmuştur. Dikili, ilk çağlarda Lidya, Frikya, İran ve Mysia sonraki dönemde de Roma, Bergama, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış geçmiş tarihi çok eskiye dayanan köklü bir ilçedir.
Yakın dönem tarihinde ise Dikili’de Karaosmanoğlu tarafından kurulan çiftlik ile ilk yerleşimler başlamıştır. Eski adı ile Dikmelik olan bu bölgede çiftlik kurulduktan sonra da hayvancılık yapılarak küçük bir köyün oluşumunun temelleri atılmıştır. Selçukluların hakimiyetinden sonra uzun süre Türk ve Osmanlı topraklarının sınırları içerisinde kalmış ve 1919-1922 yılları arasında da Yunan işgali ile karşı karşıya gelen Dikili, 1922’de düşman işgalinden arındırılmıştır.
1860 yılında Bergama’ya bağlı bir köy olan Dikili, 1928 tarihinde Bergama’dan ayrılarak İzmir‘in ilçelerinden biri olmuştur. Şehrin adıyla anılan limanı, antik dönemde de olduğu gibi günümüzde de hareketli bir gümrük kapısı olarak kullanılmaktadır.
Dikili'de plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan Dikili oteller listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.
Aya Nikola Manastırı
Aya Nikola Manastarı DikiliDikili ilçesine bağlı Çandarlı, Denizköy ve Bademli’nin içinde yer alan yarımadada kurulmuş olan Aya Nikola Kilisesi’nin günümüzde sadece kalıntıları bulunmaktadır. Herhangi bir kazı çalışması yapılmadığından dolayı geçmiş tarihiyle ilgili bir bilgiye ulaşılamamaktadır.
Antik dönemde “Kanai” olarak adlandırılan Aya Nikola Manastırı küçük bir adada geçmişten günümüze dini anıtsal yapı özelliğini korumaya devam etmektedir. Ortodoks inancına göre ise denizleri koruyan azizdir.
İzmir'de bir çok eğlenceli aktiveteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için İzmir otel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Çandarlı Kalesi
Tarihi Çandarlı KalesiArkaik dönemden günümüze kadar gelmiş olan Çandarlı Kalesi İzmir ‘in Dikili ilçesinin en büyük tarihi miraslarından biridir.
Çandarlı Kalesi yapılan araştırmalara göre 13. ve 14.yüzyıllarda Ceneviz şövalyeleri tarafından Hellenistik çağ surları ile örülmüş olduğu bilinmektedir. Çandarlı Kalesi’nin yapılma amacı ise deniz ticareti yapan Cenevizlilerin bu önemli limanı dışarıdan gelen herhangi bir saldırı karşısında güvene almak istemeleridir.
Çandarlı Kalesi’nin 15. Yüzyılda II. Murat’ın sadrazamı olan Çandarlı Halil Paşa tarafından onarıldığı ve işlevine bu şekilde devam ettiği de günümüz tarihine ulaşan bilgiler arasındadır.
Günümüzde Çandarlı Kalesi beş kule, yağmur olukları, kapılar ve duvarları ile halen korunmakta ve varlığını sürdürmektedir. 2013 yılında ise UNESCO tarafından belirlenen geçici Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
Dikili‘ye bağlı Çandarlı Beldesi’nde bulunan kalenin şehir merkezine uzaklığı ortalama 20 km’dir ve şehir içi minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Kale sürekli olarak kapalı tutulmaktadır ve sadece dışarıdan seyrine izin verilmektedir.
Dikili'de eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Dikili'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Pitane Antik Kenti
Pitane Antik Kent KalıntılarıPitane, Dikili şehir merkezine 19 km mesafede bulunan Çandarlı Mahallesi’nde yarımada üzerinde kurulmuş olan ve bölgenin antik dönemdeki yerleşimine verilen isimdir. Kentin kuruluş tarihi tam olarak bilinememekle birlikte Helenistik döneme kadar dayandığı ve Luwiler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Bir diğer söylence ise Amazon kadınları tarafından kurulduğudur. Kadın kenti ve kraliçe kenti anlamına gelen Pitane sözcüğü de buradan gelmektedir.
Pitane Antik kenti hakkında kesin bilgi edinilememesine rağmen araştırmalar sonucu çıkarılan kadehler, vazolar, ölü külü kapları, mezarlar ve arkaik erkek heykeli, dönemini yansıtan görülmeye değer eserler arasındadır ve Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir.
Pitane Antik Kenti’nin kalıntılarını görebileceğiniz kazı veya ören yeri bulunmamaktadır. Fakat 13. ve 14.yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı bilinen Pitane’de bulunan kale, Anadolu’nun günümüze kadar en iyi korunmuş kalelerindendir. Osmanlılar tarafından 15.yüzyılda, Cumhuriyet tarihinde ise 1957’de onarımı yapılmıştır.
Pitane Antik Kenti’ne şehir merkezinden kalkan Çandarlı şehir içi minibüsleri ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise ortalama 35 TL ücret karşılığında taksi kullanımını tercih edebilirsiniz.
Dikili'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Dikili gezi rehberi sayfasında listeledi.
Atarneus Antik Kenti
Atarneus Antik Kent KalıntılarıAtarneus Antik Kenti, Dikili ilçesinin kuzey batısında ve Midilli adasının karşısında bulunmaktadır. Ağıltepe veya Kaletepe olarak adlandırılan bölgede kurulmuş olan Atarneus Antik Kenti’nin tarihi, yapılan araştırmalara göre MÖ 4.yüzyıla dayanmaktadır ve kentin ören yeri 177 metre yükseltide konumlanmıştır.
Atarneus Antik Kenti, bölgede yaşamış olan Akhalılar tarafından kurulmuştur. Atarneus’un en dikkat çekici özelliği ilk kurulan kent devleti olmasıdır. Kentte yalnızca yüzeysel arkeolojik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu bolca çanak, çömlek ve seramik yapılı öğeler bulunmuştur.
Kentin en ihtişamlı dönemini Kral Hermias döneminde yaşadığı bilinmektedir. Kentin güvenliği her zaman ön planda tutulmuş ve bu sebeple surlar inşa edilmiştir. Atarneus’da yaşayan insanların ticaret ile de ilgilendiği, yapılan araştırmalar sonucu elde edilen diğer bilgiler arasındadır ve bölgedeki ticaret, çevresinde yetişen zeytinden elde edilen zeytinyağı ve şarap ile yapılmıştır.
Pergamon Antik Kenti’nden daha büyük olmasına rağmen Bergama’da bulunan kalıntılar gibi antik eserler bulunamamaktadır. Bunun nedeni ise Atarneus Krallığı’nın tarihi kalıntılarının yerin altında olması ve arkeologların açıklamasına göre eserlerin zarar görmeden çıkarılmasının zor olduğudur.
Dikili’nin Deliktaş Köyü’nde bulunan kalıntılar iki ayrı alana dağılmıştır ve 1993 yılında 1.derece SIT alanı olarak belirlenmiştir.
Manzarası harika olan Deliktaş’ın iki oyuğu bulunmaktadır. Bu iki oyuktan biri “Ana Tanrıça” diğeri ise “Tanrıça’nın Erkeği’nin Tahtı” olarak bilinmektedir. Bu oyuklar zamanla neredeyse bir mağara kadar derinleşmiştir.
İzmir Koruma Kurulu tarafından SIT alanı olarak belirlenmesine rağmen tarihi aydınlatacak bir araştırma yapılmamıştır.
Dikili şehir merkezinden Deliktaş Köyü’ne kalkan minibüsler ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilir veya ortalama 40 TL ücret karşılığında taksi kullanabilirsiniz.
İzmir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İzmir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Deliktaş Köyü Kaya Mezarları (Zindancık)
Tarihi Deliktaş Köyü Kaya MezarlarıDikili şehir merkezine 20 dakika uzaklıkta bulunan ve yöre haklı tarafından Zindancık diye adlandırılan Deliktaş Kaya Mezarları, tarihin izlerini yakından görmek isteyenlerin uğraması gereken yerler arasındadır.
Dikili tatilinizi sakin ve doğa ile iç içe huzurlu bir ortamda gerçekleştirmek için konaklamak seçeneklerinden bir tanesi olan Dikili Bungalow seçeneğini de inceleyebilirsiniz..
Olof Palme Anıtı
Olof Palme AnıtıDikili’nin sembolü olan bu anıt, tüm dünya tarafından barışa yaptığı katkılarla tanınmış eski İsveç başbakanı Olof Palme adına yaptırılmıştır.
Dikili’nin kaba kuvvete karşı barışsever tutumunu simgeleyen anıt aynı zamanada başbakanın adını alan Olof Palme Parkı’nda yer almaktadır.
"Halkların özgürlük özlemi kaba kuvvet ile yok edilemez. Bu özlem yaşamaya devam eder ve mutlaka galip gelir. OLOF PALME"
Kane Antik Kenti
Kane Antik Kenti tarihi önemi kadar araştırma ve bulunma hikayesi ile de günümüzde büyük merak uyandıran ve ilgi odağı haline gelen tarihi miraslardan biridir.
Çalışmalar ilk olarak ünlü coğrafya uzmanı Strabon tarafından ortaya atılan bir tez ile başlamışıtır. Strabon çalışmalarında üç tane adanın varlığından söz eder. Bu söz konusu adaların biri yine aynı coğrafi bölgede yer alan Garip Adası diğeri ise Kalem Adası’dır. Fakat üçüncü olarak adlandırılan adanın yeri net olarak belirlenememiştir. Bu saptamaları destekler nitelikte bir başka bulgu ise ünlü Osmanlı denizcisi Piri Reis’in harita ve tariflerinde üçüncü bir adanın bölgede varlığıdır.
Bütün bu bulgular alınan örnek ve yer incelemeleri sonucunda Bademli Köyü’nde Arginus Adası ve adanın üzerinde konumlanmış olan Kane Antik Kenti bulunmuştur.
Antik Kent MÖ 190-191 yıllarında Romalıların III. Antiochos’a karşı verdikleri deniz savaşları sırasında sığınma ve kışı geçirmek için seçtikleri bölge olarak bilinmektedir. Savaş zamanında uzun bir kış bu konumda geçirildiği için bölgede kalıntılarda bırakmışlardır. Yapılan araştırmalarda mimari ve seramik kalıntılara rastlanmış ve araştırmalar hala devam etmektedir.
Şehir merkezine 11 km uzaklıkta olan ve şehir içi Bademli minibüsleri ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilen antik kent, tarih meraklıları için ziyaret etmeden dönülmemesi gereken yerler arasındadır.
İçerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Dikili tatil otelleri seçenekleri değerlendirebilirsiniz.