Çankaya'da Gezilecek Yerler

Ankara’nın kalbi olan Çankaya, geçmişten günümüze kadar konumu ile önem taşıyan noktalar arasında yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahının da arasında bulunduğu birçok tarihi güzelliğin yanı sıra yapay ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır.

Söz konusu gezilecek yerler olduğunda, yediden yetmişe birçok insanın eğlenebileceği noktalara ev sahipliği yapmaktadır. Sakin ortam arayanlar için parklar ve vadiler benzeri birçok seçenek varken, Ankara’nın geçmişini öğrenmek isteyen kişiler için de önemli tarihi alanlar ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Çankaya'da açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Çankaya otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Anıtkabir

Anıtkabir Anıtkabir

Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı ve inkılapların öncüsü Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarıdır. Eski adıyla Rasathane olan Anıttepe üzerinde yer almaktadır. Türk halkının ortak kararı ve isteği üzerinde inşa edilmiştir. Toplam 9 yıl süren yapım sürecinden sonra 1953 yılında tamamlanmıştır.

Yaklaşık olarak 750 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Anıtkabir, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, Anıt Blok ve Barış Parkı dahil olmak üzere dört ana bölüme sahiptir.

Mimarlık tarihçileri tarafından İkinci Ulusal Mimari Hareketi olarak değerlendirilmiştir. Bu dönemin büyük bölümü anıtsal, simetrik, kesme taşlı binalarla karakterize olup, detaylandırma ve inşaat işçiliğine büyük önem verilmektedir.

Anıtkabir, bu dönemin aynı özelliklerini içerir ve birçok kişi tarafından dönemin en büyük anıtı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, Anıtkabir, Selçuklu ve Osmanlı’nın mimari süsleme özelliklerine sahiptir. Örneğin, kulelerin saçakları ve Şeref Salonu, Selçuklu tarzı testere dişi süslemesidir.

Anıtkabir’e giriş ücretsizdir.


Atakule

Atakule Atakule

Söz konusu manzara, eğlence ve yemek olduğunda, bu üçlünün en iyi karşılandığı yer Atakule’dir. Önemli bir stratejik konuma sahip olan Atakule’nin ilk yapım aşamaları 1989 yılında başlamış olup, zaman içerisinde çeşitli tadilatlar geçirilerek günümüzdeki haline getirilmiştir.

Bünyesinde barındırdığı alışveriş merkezleri, restoranlar ile yıl boyunca yerli yabancı binlerce insanı ağırlamaktadır. 125 metrelik uzunluğu olan Atakule, döner sistemli bir dizayna sahiptir. Döner kule mantığı ile sabit bir noktadan 360 derecelik bir manzara sunmaktadır.

İçerisinde iki adet asansör vardır. Bunlarla 87 metre yükseklikte bulunan seyir teraslarına ulaşılmaktadır. Dönen kısmında restoran, bar ve kafe tarzı mekanlar, alt taraflarda alışveriş merkezi bulunmaktadır.

Atakule’ye giriş ücreti 10 TL’dir.

Ankara'da muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Ankara otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Eymir Gölü

Eymir Gölü Eymir Gölü

Çankaya’ya bağlı Oran Mahallesi üzerinde yer alan Eymir Gölü, ODTÜ arazisi içerisindedir. Ankara Valiliği tarafından 1932 yılında yayınlanan Seyyah Kandemir notlarında belirtildiğine göre ismini Eymür adlı bir Türkmen Kabilesinden almıştır. 

S şekline benzeyen alüvyonlu gölün deniz seviyesine göre su yüzeyi yüksekliği 969 metre ve kapladığı alan 108,8 hektardır. Yaklaşık olarak genişliği 250 metre,  gölün toplam uzunluğu ise 4,2 kilometredir.  Mogan Gölü, Eymir Gölü’nün ana su giriş noktası olup, 3 kilometre güneybatısında yer almaktadır.  

Piknik yapmak, balık avlamak ve kürek aktivitesi için oldukça elverişlidir. 

Eymir Gölü’ne giriş ücretsizdir.


Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Kocatepe Camii

Türkiye’nin başkenti Ankara’nın en büyük camisi olan Kocatepe Camii, Kültür Mahallesi üzerinde yer almaktadır. 1987 yılında başbakan olan Turgut Özal tarafından açılmıştır. 

Ankara’nın merkezi noktalarının hemen hemen her yerinden görülebilir bir konumdadır. 4500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen cami, 88 metre uzunluğunda 4 minareye sahiptir. 

İç dekorunda Osmanlı mimarisinden örnekler kullanılmış olup minberi, avizeleri, çinileri, mermerleri ve mihrabı ince işçilikle özel dekore edilmiştir. Ayrıca camide gezerken Edirne’deki Selimiye Camii’nden, İstanbul’da bulunan Şehzade ve Sultan Ahmet camilerinden ve Bizans mimarisine ait birkaç özellikten etkilenildiği gözlemlenmektedir. 


Kuğulu Park

Kuğulu Park Kuğulu Park

Kavaklıdere Mahallesi üzerinde yer alan Kuğulu Park, Atatürk Bulvarı, Polonya Caddesi ve Tunalı Hilmi Caddesi arasında kalmaktadır. 

1 hektarlık park içerisinde havuz, çocuk oyun parkları, Ümit Öztürk’ün eseri Tunalı Hilmi Bey’in Heykeli ve Muzaffer Ertoran tarafından yapılan Öpüşenler Heykeli bulunmaktadır.   

Havuz içerisinde kuğu, ördek, kaz ve bunun gibi 24 farklı kuş türü gözlemlenebilmektedir. Kuşların hepsi hakkında bilgi bulunan bir pano da yer almaktadır. 

Ağırlıklı olarak kavak ağaçları ile çevrili olsa da erguvan, alıç ve çınar ağaçları da bulunmaktadır. Kuğulu Park, Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. 

Kuğulu Park’a giriş ücretsizdir. 

Çankaya'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Çankaya gezi rehberi sayfasında listeledi.


Seğmenler Parkı

Seğmenler Parkı Seğmenler Parkı

İran Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında kalan, Çankaya Köşkü’nün hemen altında 67 bin metrekarelik alan üzerinde yer alan Seğmenler Parkı, 1983 yılında Ankara’ya kazandırılmıştır. 

Seğmenler Parkı içerisinde Ankara Folkloru’nun sembolü olan Seğmenler Anıtı, çocukların hoş vakit geçirebilecekleri oyun alanı ve süs havuzlar bulunmaktadır. 

Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahiptir. Yaz aylarında çimlerin üzerine uzanıp vakit geçilmekte, kış aylarında bembeyaz karla kaplı parkta yürüyüş yapılabilmekte, sonbaharda ise ağaçlardan düşen yapraklar arasında zaman geçirilebilmektedir.  

Seğmenler Parkı’na giriş ücretsizdir. 


Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)

Pembe Köşkü Pembe Köşkü

Çankaya ilçe merkezinin 21 kilometre batısında kalan Pembe Köşk, Çankaya Mahallesi, Şehit Ersan Caddesi üzerine konumlanmıştır.

Ankara üzerinde yapılan en eski villa olup, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. 1925 ile 1973 yılları arasında 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün evi olarak kullanılmıştır. 

İsmet İnönü bu evi 1924 yılında almış ve toplam 48 yıl boyunca bu evde yaşamıştır. 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün düzenlediği stratejik toplantılar, satranç turnuvaları ve galeri açılışları bu köşk içerisinde gerçekleşmiştir.  

Günümüzde köşk içerisinde İsmet İnönü’nün kişisel eşyaları ve diplomatik fotoğrafları sergilenmektedir. 

Pembe Köşk, İnönü Vakfı tarafından belirlenen zamanlarda ziyarete açılır ve giriş ücretsizdir.


Tunalı Hilmi Caddesi

Tunalı Hilmi Caddesi Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’nın en önemli noktalarından bir diğeri olan Tunalı Hilmi, ismini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kurulduğu zamanlarda demokrasinin gelişmesi adına önemli çalışmalar yapmış olan Tunalı Hilmi’den almıştır. Günümüzde stratejik olarak önemli noktalara yakınlığı ile önemi daha da artmaktadır.

Bünyesinde barındırdığı eğlence mekanlarının sayesinde, Ankaralıların ve Ankara’yı ziyaret eden birçok kişinin zaman geçirmesine olanak sağlamaktadır. Tunalı Hilmi Caddesi’nde özellikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi Pekin ördeklerinin bulunduğu Kuğulu Park’tır.

Cadde, kış aylarında sağlı sollu uzanan ağaçlar sayesinde kart postala benzeyen bir görünüme sahip olmaktadır. Ayrıca hemen her yaştan insan için eğlenebilecek mekanlar vardır. Restoranlardan kafelere, sinemalardan yürüyüş parkurlarına kadar bünyesinde birçok eğlence seçeneğini barındırmaktadır. 

Çankaya dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Ankara gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Güvenpark

Güvenpark Güvenpark

Güvenpark, Türkiye'nin Ankara Kızılay semtindeki Özgürlük Meydanı'na bitişik bir şehir parkıdır. Hızlı büyüyen başkentin kentsel planında önerilen yeşil alanların bir parçası olarak 1930'larda kurulan park, "Güven Anıtı" ile dikkat çekmektedir.

Güvenpark, Alman mimar ve şehir plancısı Hermann Jansen tarafından, sağlıklı bir şehir ortamına teşvik etmek için, Cumhuriyet'in hızla büyüyen yeni başkentinde, 1930 yılında kurulmuştur. 

Park, kuzey-güney yönünde 2.5 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Yetişkin ağaçlar, banklar, havuzlar, çocuk oyun alanı ve bir anıt içermektedir. Merkezi konumu ve ana ulaşım merkezine yakın olması nedeniyle park, geçiş yolu olarak hizmet vermektedir. Güvenpark, Çankaya Belediyesi tarafından Birinci Sınıf Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiştir.

Güven Park’a giriş ücretsizdir. 


Kurtuluş Parkı

Kurtuluş Parkı Kurtuluş Parkı

Çankaya’ya bağlı Fidanlık Mahallesi üzerinde yer alan, 1980’lerin başında açılan Kurtuluş Parkı, Ankara’nın en popüler parklarından birisidir. İsmini eskiden bulunduğu Kurtuluş Mahallesi’nden almıştır. 

Park içerisinde halı saha, spor kompleksleri buz paten pisti, piknik alanı, çocuklar için oyun parkı ve minyatür trafik eğitim alanı, çay bahçesi ve yapay göl bulunmaktadır. 

110 bin metrekare üzerinde kurulu olan parkı, Atatürk zamanında dikilen ağaçlar çevrelemektedir. 

Kurtuluş Parkı’na giriş ücretsizdir.


ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde modern ve teknolojik malzemelerin yanı sıra Türkiye’nin geçmişten günümüze teknolojik eserleri de sergilenmektedir. 

Müze 2005 yılında hizmete açılmıştır. Ayrıca henüz tamamlanmayan bölümleri de bulunmaktadır. 

Toplam 4 temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm Büyük Silo olarak adlandırılır ve bilim ile teknolojinin geçmişten günümüze kadar uzanan tarihi sergilenmektedir. İkinci bölüm Hangar alanıdır. Üçüncü bölüm, Uygulamalı Bilim Merkezi olarak bilinen UFO bölümüdür. Son olarak dördüncü bölüm ise açık hava sergisidir. 

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Üniversiteler Mahallesi üzerinde yer alan müze, Çankaya ilçe merkezinin 26 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. 

Türkiye’de hizmet veren en büyük ve ilk tabiat tarihi müzesidir. Kurulmasındaki amaç, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları esnasında bulduğu eserleri sergileme isteğidir. Kuruluş tarihi 7 Şubat 1968’dir. 

Üç katlı bir müzedir. İlk katında gezegenler hakkında bilgilendirici eserler sergilenmektedir. İkinci katı, tarih öncesi zamanlarda yaşayan insanların kullandığı araç gereçlere ve mağara örneklerine ayrılmıştır. Son kat olan üçüncü kat ise, dünyanın hemen hemen her yerinden toplanan kayaç örneklerine, minerallere, fosillere, kayaçlara ve süs eşyalarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Çankaya'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Çankaya aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


50. Yıl Parkı

50. Yıl Parkı 50. Yıl Parkı

Çankaya’nın Cebeci semtine bağlı 50. Yıl Mahallesi üzerinde yer alan park, Cumhuriyetin 50. Yıldönümü anısına 1970 yılında halka açılmıştır. Kurulu olduğu alan 130 bin metrekaredir. 

Burayı öne çıkaran özellik, konumunun çok yüksek olması ve Ankara’nın tüm manzarasını gözler önüne sermesidir. Bir diğer önemli ve öne çıkmasına yardımcı olan özelliği ise dünyanın ikinci uzun, Avrupa’nın ise en uzun bayrak direğine sahip olmasıdır. 

50. Yıl Parkı içerisinde açık hava tiyatrosu, buz pateni pisti, çeşitli kafeteryalar, futbol sahası, piknik alanı, yeşil alan ve gölet yer almaktadır. 

50. Yıl Parkı’na giriş ücretsizdir. 


Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Maltepe Mahallesi üzerinde yer alan müze, Çankaya ilçe merkezinin 24 kilometre kuzeybatısında, Anıtkabir sınırları içerisindedir. 

2002 yılında ziyarete açılmıştır. Anıtkabir’de Şeref Salonu’nun alt tarafında yer alan sütunlu alan üzerinde konumlandırılmıştır. 

Müze, 4 bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümünde Atatürk’ün özel eşyaları sergilenmektedir. İkinci bölümde, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması canlandırılmaktadır. Üçüncü bölüm, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoramasını gösterirken son bölüm olan dördüncü bölüm ise Atatürk devrimlerini açıklamalar ile ziyaretçilerine sunmaktadır. 

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Haritacılık Müzesi

Haritacılık Müzesi Haritacılık Müzesi

Cebeci Mahallesi üzerinde yer alan Haritacılık Müzesi, Çankaya ilçe merkezinin 21 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır.  

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olup, askeri bir müzedir. İlk açılış tarihi 1971 yılında gerçekleşmiş ve o zamanlardan yalnızca kabartma haritalar ve eski aletler sergilenmiştir. 

Günümüzde ise müze alanı daha da genişletilerek beş farklı salona ayrılmış olup, toplam 559 adet harita, haritacılık ile ilgili malzeme ve aletler görülebilmektedir.  


Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşk

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü

Çankaya Mahallesi, Ziaur Rahman Caddesi üzerinde yer alan müze köşk, Çankaya ilçe merkezinin 18 kilometre kuzeybatısında konumlandırılmıştır. 

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşk, 1921 ile 1932 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı ve çalışmalarını gerçekleştirdiği ev olarak kullanılmıştır. 

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk zamanlarında gerçekleşen en önemli olaylara şahit olan köşktür. 1950 yılında ise orijinal yapısı zarar görmeden restore edilerek ziyarete açılmıştır. 

Müze içerisinde yalnızca rehber eşliğinde gezilmesine izin verilmektedir. Bunun temel sebebi ise, gelen ziyaretçilerin gördükleri şeyleri daha detaylı bir şekilde öğrenmesidir. 

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü’ne giriş ücretsizdir.


15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı (Kızılay Meydanı)

15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı

Ankara’nın merkezi denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi olan Kızılay, aynı zamanda Çankaya’nın da kalbi niteliğindedir. Bünyesinde barındırdığı onlarca eğlence merkezinin yanı sıra Ankara’nın ulaşım ağının da merkezi konumundadır.

İsmini 1929 yılında kurulan Kızılay Genel Merkezi’nden alan meydanda yürüyüş yapmak, alışveriş yapmak ve yemek yemek için zengin olanaklar sunulmaktadır. Gezilmesi gereken yerlerin ilk başında olmasındaki temel sebep, her yaştan insanın kendisine göre yapacak bir şeyler bulmasından kaynaklanmaktadır. 

Ulaşımın son derece kolay olması sayesinde sabahın erken saatinden gecenin geç saatlerine kadar yoğun ziyaret almaktadır. Bünyesinde barındırdığı mekanları sayesinde Ankara’nın en iyi zaman geçirilebilecek yerlerinden biridir. 


TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Çankaya’ya bağlı Oran semti üzerinde yer almaktadır. 1981 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. 

Günümüzde müze içerisinde 4 farklı sergi salonu yer almaktadır. Atatürk Özel Sergi Salonu, 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okumak için kullandığı mikrofona ve Atatürk’ün fotoğraflarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Radyo Sergi Salonu’nda, 1927 yılında yayın hayatına başlayan TRT’de, o zamanlarda kullanılan ses kayıt cihazları, taş plaklar ve mikrofonlar sergilenmektedir. Bir diğer salon Radyo-Drama Sergi Salonu’nda eski zamanlarda yayını yapılan Radyo Tiyatrosu ve Çocuk Saati gibi programlar dinletilmektedir.

Son olarak Televizyon Sergi Salonu’nda ise eski kamera ve montaj cihazları ile birlikte siyah-beyaz televizyonlar sergilenmektedir. 

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Beytepe Kampüsü Yeşil Vadi

Beytepe Kampüsü Yeşil Vadi Beytepe Kampüsü Yeşil Vadi

Hacettepe Üniversite kampüsü içerisinde kalan Ankara’nın saklı cennet bahçesi Yeşil Vadi, Üniversiteler Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Kafa dinleyerek doğada huzur arayanlar için idealdir. 

Yeşil Vadi üzerinde iki adet gölet yer almakta ve nilüfer çiçekleri ile çevrilidir. Bunlardan birisinde kuğular ve ördekler bulunmaktadır. 

Son zamanlarda piknik yapmak için tercih edilmekte ve  mangal alanları da bulunmaktadır. 

Beytepe Kampüsü Yeşil Vadi’ye giriş ücretsizdir. 

Çankaya'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve lüks otellerin listesini Çankaya lüks oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Çankaya Günübirlik Gezilecek Yerler

Taş ve Maden devirlerine tanıklık etmiş eski bir yerleşim yeri olan Çankaya, ziyaretçilerine gezilecek yerler bakımından geniş olanaklar sunmakta olan bir ilçedir. Çankaya çevresinde günübirlik şekilde gezilebilecek çok sayıda tarihi ve doğal güzellik yer almaktadır.


Beypazarı

Beypazarı Beypazarı

Ankara’nın hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen ilçeleri arasında ilk sırada yer alan Beypazarı, tarihi evleri, müzeleri ve çarşısı ile oldukça özel bir atmosfere sahiptir. Beypazarı Çankaya arası mesafe yaklaşık olarak 144 km’dir.


Nallıhan

Nallıhan Nallıhan

İpek Yolu üzerinde yer alan Nallıhan, ziyaretçilerine hem tarihi yapılar yönünden hem de doğal güzellikler açısından zengin olanaklar sunmakta olan bir ilçedir. Nallıhan Evleri, Nallıhan Kuş Cenneti ve Anıt Ağaç başta olmak üzere burayı ziyaret eden konuklar tüm gün boyunca birbirinden farklı gezi deneyimleri yaşamaktadır. Nallıhan Çankaya arası mesafe yaklaşık olarak 200 km’dir.


Harikalar Diyarı

Harikalar Diyarı Harikalar Diyarı

Harikalar Diyarı kitabından esinlenerek yapılan bu park şehrin en dikkat çeken noktalarından biridir ve kitabın kahramanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Harikalar Diyarı ile Çankaya arası mesafe yaklaşık olarak 70 km’dir.


Haymana Kaplıcaları

Haymana Kaplıcaları Haymana Kaplıcaları

Tarihi Kral Yolu’nda yer alan Haymana Kaplıcaları, geçmişten bu yana pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. 44 derece sıcaklığa sahip olan bu su özellikle yaşlı hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Haymana ile Çankaya arası mesafe yaklaşık olarak 87 km’dir. 


Abacı Peribacaları

Abacı Peribacaları Abacı Peribacaları

Kapadokya’daki peribacalarının bir benzeri olan Abacı Peribacaları, Kapadokya’daymış gibi hissettiren atmosferi ile oldukça dikkat çekmektedir. Abacı Peribacaları Çankaya ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 108 km’dir.