Çankaya Tarihi Yerleri

Tarih boyunca Perslerden Hititlere, Romalılardan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çankaya, hem konumu hem de günümüzdeki stratejik önemi ile dikkat çekmektedir. 1923’ten itibaren sürekli gelişen Çankaya, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahına da ev sahipliği yapmaktadır.

Diğer merkezi ilçelere yakınlığı, geçmişten günümüze süregelmiş önemli tarihi, söz konusu gezilecek yerler olduğunda oldukça zengin seçenekleri bünyesinde barındırmasıyla Çankaya, Ankara’nın en turistik ilçelerinden biridir. Yılın hemen her zamanında yoğun olarak ziyaret edilmektedir.

Çankaya'da uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Çankaya hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Anıtkabir

Anıtkabir Anıtkabir

Çankaya’ya bağlı Mebusevleri Mahallesi üzerinde yer alan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarıdır. Ankara'da merkezi bir konum olan ve şehrin bütün bölgeleri tarafından görülebilen Rasattepe (Gözlem Tepesi) üzerine kurulmuştur. Bu tepe 906 rakımlıdır ve MÖ 12. yüzyılda Frig Uygarlığı’na ait mezarlara ev sahipliği yapmıştır. 

Dokuz yıl süren ve dört aşamaya yayılan Anıtkabir'in inşaatı, 9 Ekim 1944'te temel taşının döşenmesi töreniyle yapılmaya başlanmış ve 1 Eylül 1953 yılında bitirilmiştir. 

Toplam 750.000 metrekare alana sahip Anıtkabir’in, 120.000 metrekaresi anı bloğu ile, 630.000 metrekaresi ise 50.000 dekoratif ağaçla ve 104 çeşit çalı bulunan Barış Parkı ile kaplıdır. Anıtta ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nın tarihini, Cumhuriyet’i ve Atatürk’ün yaşamını anlatan birçok heykel ve kabartma yer almaktadır. Özel mimari figürler içeren Anıtkabir, özellikle ülkenin çeşitli köşelerinden ithal edilen traverten ve mermerlerden oluşmaktadır.

Anıtkabir’e giriş ücretsizdir. 

Ankara'daki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Ankara'daki oteller listemize uğramayı unutmayın.


Atakule

Atakule Atakule

Atakule, Ankara'nın merkezindeki Çankaya semtinde bulunan 125 metre yüksekliğindeki bir haberleşme ve gözlem kulesi olup, kentin en önemli yerlerinden birisidir. Çankaya ilçesinin kendisi bir tepe üzerinde olduğu için kule hemen her yerinden görülebilmektedir.  

Kulenin tasarımı mimar Ragıp Buluç tarafından yapılmış ve inşasına 1987 yılında başlanmış, 1989'a kadar sürmüştür. 13 Ekim 1989'da Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılmıştır. Kulenin üst kısmı açık bir terasa ve bir saat içinde tam 360 derece dönen Sevilla adlı döner restorana ev sahipliği yapmaktadır. 

Atakule’ye giriş ücreti 10 TL’dir.


Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Kocatepe Camii

Çankaya’ya bağlı Kültür Mahallesi üzerinde yer alan Kocatepe Camii, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki en büyük camidir. 1967 ve 1987 yılları arasında Kızılay'daki Kocatepe Mahallesi'nde inşa edilmiş olup, büyüklüğü ile Ankara merkezin hemen her yerinden görülebilmektedir.

Kocatepe Camii'ni inşa etme fikri 1940'lara dayanmaktadır. 8 Aralık 1944 tarihinde, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Akseki, yetmiş iki kurucu üyeyle birlikte, "Ankara Yenişehir'de Cami İnşa Derneği" olarak bilinen bir topluluk kurmuştur. Belirli bir süre yapılan çalışmalardan sonra 1957’de bir proje hazırlanarak Kocatepe Camii’nin planı tasarlanmıştır.

1987 yılında tamamlanan bu proje Neoklasik Osmanlı Mimarisi tarzında inşa edilmiş olup, Edirne'deki Selimiye Camii ve İstanbul'daki Şehzade ve Sultan Ahmet camilerinden esinlenilen ve Bizans mimarisinden etkilenen bir yapıdır. 

Çankaya'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Çankaya'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)

Pembe Köşk Pembe Köşk

Çankaya Mahallesi’ne bağlı Şehit Ersan Caddesi üzerinde yer alan Pembe Köşk, kentin en eski villası ve 1925-1973 yılları arasında 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün evi olan Osmanlı Dönemi yapıtıdır. 1924 yılında bu evi satın alan İsmet İnönü, 48 yılını bu ev içerisinde geçirmiştir.  

22 Şubat 1927'de Mustafa Kemal Atatürk'ün stratejik toplantıları, galeri açılışları, bilardo ve satranç turnuvaları bu köşk içerisinde düzenlenmiştir. Bina şimdi, İnönü’nün kişisel eşyalarını ve zaman zaman halka açılan diplomatik fotoğraflarını içeren bir müzeye ev sahipliği yapmaktadır.

Pembe Köşk, İnönü Vakfı tarafından belirlenen zamanlarda ziyarete açılmakta olup, giriş ücretsizdir. 


Ahmet Hamdi Akseki Camii (Aksaki Camii)

Ahmet Hamdi Akseki Camii Ahmet Hamdi Akseki Camii

Eskişehir yolu üzerindeki Bilkent kavşağında yer alan cami 19 Kasım 2008 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı yaklaşık 4,5 yıl sürmüştür. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hemen yanında yer almaktadır. 

Neoklasik tarzda tasarlanan caminin 33 metre çapında ana kubbesi, 66 metre yüksekliğinde dört minaresi ve 80.000 metrekarelik kapalı alanı vardır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli sembollerinden biri olan Selçuklu yıldız deseni, minarelerin kesitleri başta olmak üzere yapı boyunca çeşitli yerlerde kullanılmıştır. 

Cephe aydınlatmasındaki tasarım yaklaşımı Ankara şehri için bir ikon oluşturmuştur. Arzu edilen aydınlatma etkisini elde etmek için, farklı güçlerde ve çeşitli optiklerde aydınlatma armatürleri kullanılmıştır. 


ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü içerisinde kurulmuş bir müzedir. Müze, modern teknolojik araçların yanı sıra, Türkiye'nin teknolojik geçmişini de sunmayı amaçlamaktadır.

2002 yılında başlayan kompleksin yapımında çelik taşıyıcı sistem kullanılmıştır. Planlanan kompleks henüz bitmemiş olmasına rağmen, müze 2005 yılında halka açılmıştır. Tamamlandığında, 10.000 metrekarelik açık alana ek olarak sergi alanı, toplam kapalı alan 3.500 metrekare olacaktır. 

4 ana bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde bilim ve teknolojinin geçmişten günümüze kadar ilerleyişini gösteren Büyük Silo yer almaktadır. İkinci bölüm, ulaşımın geçmişten günümüze kadar nerelere geldiğini gösteren hangar alanıdır. Üçüncü bölüm ise, Uygulamalı Bilim Merkezi olarak bilinen UFO bölümüdür. Son olarak dördüncüsü ise açık hava sergisidir. 

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 

Çankaya'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Çankaya gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Altın Köşk (Merik Konağı)

Altın Köşk Altın Köşk

Altın Köşk Beytepe Mahallesi, Bilkent Bahçe Konutları üzerinde yer almaktadır. Kısa bir süre Türkiye’nin ilk ve tek mobilya ve mimarlık müzesi olmuş fakat satış kararından sonra kapatılmıştır. 

1996 yılında, Amerika’dan getirtilen kızılağaçlarla inşa edilmiştir. Bu ağaç türü 500 yılda yetişmektedir. Anadolu’nun Selçuk, Osmanlı ve Türk mimarisinin harmanlanması sonucu günümüzdeki halini almıştır. 

Günümüzde köşke giriş yapılmamakta olsa da dışarıdan görülmesi gereken yerlerden birisidir. 


MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Çankaya’ya bağlı Üniversiteler Mahallesi üzerinde yer alan Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye’de açılan ilk ve en büyük tabiat tarihi müzesidir. Kuruluş amacı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün arazi çalışmaları esnasında bulunan eserlerin sergilenmesidir. 7 Şubat 1968 tarihinde kurulmuştur. 

Üç kattan oluşan müzede, dünya üzerinden ve Türkiye’den toplanan ve doğa tarihini anlatan mineral, fosil, kayaç ve bunun gibi birçok eser sergilenmektedir. İlk katı gezegenler hakkında bilgi verici eserlerden oluşurken ikinci katında tarih öncesi insanların kullandığı malzemeler, mağara örnekleri ve çökelmeyi gösteren maketler yer almaktadır.

En üst katında ise dünyanın birçok noktasından toparlanan süs taşları, kayaç örnekleri, mineraller ve bunun gibi birçok şey sergilenmektedir. 

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 

Ankara'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Ankara gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Anıtkabir’in bulunduğu bölge içerisinde yer alan müze, 2002 yılında hizmete açılmıştır. Şeref Salonu’nun alt tarafında bulunan sütunlu alan üzerindedir.

Dört bölüme ayrılan müzenin ilk bölümü Atatürk’ün özel eşyalarına ev sahipliği yaparken ikinci bölümü Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoramasını gözler önüne sermektedir. Üçüncü bölümde Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoraması yer alırken son bölüm olan dördüncü bölümde ise Atatürk devrimlerinin açıklamalarla sunulduğu kısım görülmektedir.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


ODTÜ Arkeoloji Müzesi

ODTÜ Arkeoloji Müzesi ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Kemal Kurdaş tarafından 1969 yılında kurulan müze, Üniversiteler Mahallesi’nde ODTÜ arazisi içerisinde kurulmuştur. Türkiye’nin ilk üniversite müzesidir. 

Müzede ODTÜ arazisinden çıkarılan Yalıncak Sit Alanı Eserleri, Ankara il merkezindeki Frig Nekropolü Tümülüsleri’nde keşfedilen eserler ve 5000 yıllık geçmişe sahip Koçumbeli Yerleşkesi’nde bulunan eserler sergilenmektedir.  

ODTÜ Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Güvenpark Anıtı

Güvenpark Anıtı Güvenpark Anıtı

Türkiye’nin kahramanlık geçmişini gösteren en iyi anıt, Kızılay Meydanı’nda yer alan Güvenpark içerisinde bulunmaktadır. Türk milletinin silahlı kuvvetlere olan güvenini, yakın zamanda tarih yazan Kurtuluş Savaşı’nı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün başarılarını en iyi şekilde temsil eden Güvenpark Anıtı, bölgenin en dikkat çeken noktalarından biridir.

Üzerinde sadece askeri geçmişimizin değil, aynı zamanda Türk halkının zekâsını, çiftçiliği ve geleneksel olarak Anadolu halkını tasvir eden kabartmalara sahiptir. Yabancı bir mimar tarafından yapılmış olmasına rağmen, geleneksel Türk yaşantısını sembolize ederek oluşturulmuştur.

1934 yılında ilk defa yapımına başlanan anıt, 1935 yılında tamamlanmıştır. 37 metre uzunluğunda bir alana yaklaşık 6 metrelik bronz heykeller ile inşa edilmiştir. Üzerinde ise “Türk, Öğün, Çalış, Güven” kaidesini barındırmaktadır.


Haritacılık Müzesi

Haritacılık Müzesi Haritacılık Müzesi

Cebeci Mahallesi üzerinde yer alan Haritacılık Müzesi, askeri bir müzedir. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olup Harita Genel Müdürlüğü merkez kışlasında konumlanmaktadır. 

1971 yılında hizmete açılan müzede ilk olarak kabartma haritalar ve günümüzde kullanılmaya devam eden eski aletler sergilenmiştir. Günümüzde ise daha da genişletilerek 5 bölüme ayrılmış ve 559 adet harita, malzeme ve alet teşhir edilmeye başlanmıştır. 

Haritacılık Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 

Çankaya'da her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Çankaya apart oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.


Jandarma Müzesi

Jandarma Müzesi Jandarma Müzesi

Beytepe Mahallesi, Jandarma Eğitim Komutanlığı’nda yer alan müzenin ilk açılma planı 1995 yılında yapılmış ve bunun üzerine 1996 yılında çalışmalar başlamıştır. 

Jandarma Müzesi, jandarmanın geçmişten günümüze kadar ulaştığı seviyeyi gözler önüne sermektedir. İlk jandarma kuruluşu, zamanla nasıl daha çok önem kazandığı belgelerle sunulmaktadır. Sergi iki katlıdır. İlk katında Osmanlı Devleti’ne dair eserler yer alırken ikinci katında Cumhuriyet Dönemi’nde jandarmanın temel özellikleri sergilenmektedir. 

2007 yılında bu müze “Birinci Sınıf Askeri Müze” olarak kabul edilmiştir. 

Jandarma Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Hacettepe Sanat Müzesi

Hacettepe Sanat Müzesi Hacettepe Sanat Müzesi

Hacettepe Üniversitesi, Sıhhiye Kampüsü içerisinde yer alan ve 2005 yılında hizmete açılan müze, Çankaya il merkezinin 20 kilometre kuzeybatısında konumlandırılmıştır. 

Müze içerisinde başta Burhan Doğan Çay’ın eserleri olmak üzere, farklı birçok ünlü sanatçının eserleri sergilenmektedir. 

Başlıca sergilenen eserler arasında fotoğraf, resim, seramik ve heykel gibi farklı eserler yer almaktadır. Günümüzde 500’den fazla eser bu müze içerisinde ziyaretçilerine sunulmaktadır. 


Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi

Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi

Çankaya ilçe merkezinin 25 kilometre kuzeybatısında yer alan müze, Nasur Akar Mahallesi üzerindedir. 

Ortalama 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan müze, Mustafa Ayaz’ın farklı dönemlerde yaptığı eserleri sergilemekte ve 7 katlı bir bina içerisinde hizmet vermektedir. 

Giriş, ikinci ve üçüncü katlar Mustafa Ayaz’ın farklı dönemlerde tasarladığı eserlere ayrılmıştır. Diğer katlarda ise hobi atölyeleri, kütüphane, hediyelik eşya dükkanı ve kafe gibi bölümler bulunmaktadır.  

Müzede, çağdaş plastik sanatına yönelik yerli ve yabancı sanatçıların katıldığı farklı etkinlikler de düzenlenmektedir.

Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Şefik Bursalı Müze Evi

Şefik Bursalı Müze Evi Şefik Bursalı Müze Evi

Çankaya ilçe merkezinin 19 kilometre kuzeybatısında yer alan müze, Ayrancı Mahallesi üzerindedir. 

Şefik Bursalı’nın uzun bir süre yaşadığı ev, vefatından sonra restore edilerek müze hizmet verilmeye başlamıştır. Şefik Bursalı, Türkiye’nin birçok tarihi yerini mükemmel bir şekilde resmeden bir ressamdır. 

Günümüzde müze ev içerisinde 70 farklı tablo ve ressamın kullandığı temel eşyalar sergilenmektedir. Evin hemen giriş kısmına ise bir adet Şefik Bursalı Büstü yerleştirilmiştir. 

Şefik Bursalı Müze Evi’ne giriş ücretsizdir.


Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi

Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Listesi Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Listesi

2008 yılında açılan Türkiye’nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi, Çankaya’ya bağlı İhsan Doğramacı Caddesi üzerinde yer almaktadır. Müze binası, Ali Rıza Bozkurt’a aittir. 

Zengin kültürel birikimin harmanlanması sonucu 1000 farklı motif ve formdan meydana gelmiştir. Binanın dış cephesi, ABD’den ithal edilen kızılağaç türü ile kaplanmıştır. Günümüzde bu ağacın Amerika’dan getirtilmesi yasaktır. 

Müze’nin standart bir giriş ücreti olmamakla birlikte, bağış adı altında bir ödeme alınmaktadır. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi gün içerisinde yalnızca 08.00-11.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 


TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Çankaya’nın Oran semti üzerinde yer alan müzenin tarihi 1981 yılına dayanmaktadır. 

Müze içerisinde 4 farklı sergi salonu vardır. Atatürk Özel Sergi Salonu’nda, 1970 yılından günümüze kadar geçen süreçte, Atatürk’e ait derlenen fotoğraflar ve 1933 yılında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okumak için kullandığı mikrofon sergilenmektedir. 

Radyo Sergi Salonu’nda, 1927 yılında yayın hayatının başlandığı döneme ait taş plaklar, ses kayıt cihazları ve mikrofonlar görülebilmektedir. Radyo-Drama Sergi Salonu’nda 1940’lı yıllara ait Radyo Tiyatrosu ve Çocuk Saati gibi programların kayıtları dinletilmektedir.

Son olarak Televizyon Sergi Salonu’nda ise, siyah-beyaz televizyonlar, kameralar, montaj cihazları ve resim kayıt sistemleri yer almaktadır. 

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Korkutreis Mahallesi üzerinde yer alan müze, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1988 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Eğitim Müzesi olarak Türkiye’de ilk faaliyete geçen müze olma özelliğine sahiptir. Tek katlı bir bina içerisinde, Atatürk Lisesi’nin hemen yanında yer almaktadır. 

Müzenin kuruluş amacı eğitime yönelik eserler sergilemektir. Gelen ziyaretçilerine Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze kadar eğitimin nasıl ilerleme kat ettiğini belgeler ile gözler önüne sermektedir. Müze her yıl çoğu okul tarafından düzenlenen etkinliklerle ziyaret edilmektedir. 

75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü

Çankaya Mahallesi, Ziaur Rahman Caddesi üzerinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921 ile 1932 yılları arasında konaklama ve çalışma mekanı olarak kullanılmıştır. 

Bu köşk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk zamanlarındaki önemli olaylara şahit olmuştur. Cumhuriyet tarihi açısından büyük bir öneme sahip köşk, 1950 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. 

Bu müze rehber eşliğinde gezilmektedir. Bu şekilde olmasının temel amacı ise o dönemlerin ruhunu ve duygusunu daha iyi hissedebilmektir. 

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü’ne giriş ücretsizdir. 


ODTÜ Jeoloji Müzesi

ODTÜ Jeoloji Müzesi ODTÜ Jeoloji Müzesi

Üniversiteler Mahallesi üzerinde yer alan müze, Çankaya ilçe merkezinin 30 kilometre batısında, ODTÜ Jeoloji mühendisliği binası içerisinde hizmet vermektedir.  

Hizmete açılış tarihi 1995’tir. Müze içerisinde mineraller, değerli taşlar, kayaçlar, fosiller ve farklı tarihi madencilik eserleri sergilenmektedir. 

ODTÜ Jeoloji Müzesi’ndeki en önemli eser, Tchihatceff tarafından tasarlanan en eski jeolojik haritalardan birisidir. Bu harita 1867 yılında hazırlanmıştır. 

Ayrıca müze içerisinde 1940 yılından kalma UV-lambası, 1950 yapımı teodolit ve 1963 yılında tasarlanan petrografik mikroskop gibi eserleri görmek de mümkündür. 

ODTÜ Jeoloji Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi

Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi

Çankaya ilçe merkezinin 21 kilometre kuzeybatısında yer alan müze, Milli Savunma Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı Arşiv Müdürlüğü binası içerisinde hizmet vermektedir. 

Müze içerisinde Osmanlı Dönemi’nden Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süreçteki belgeler ve eserler sergilenmektedir. 

Temel eserler arasında Kırım Savaşı, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı dönemlere ait eserler olmak üzere ayrıca, Trablusgarp Savaşı ve İstiklal Savaşı’nın yaşandığı dönemlerdeki eserler oldukça ilgi görmektedir. 

 Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 

Çankaya'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Çankaya aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Özel Sebahattin Yıldız Müzesi

Özel Sebahattin Yıldız Müzesi Özel Sebahattin Yıldız Müzesi

Özel Sebahattin Yıldız Müzesi, İşçi Blokları Mahallesi’nde, Çankaya ilçe merkezinin 26 kilometre batısında konumlandırılmıştır. 

Müzenin kuruluş amacı, dünya üzerinde sanatın ve kültürel mirasın önemini göstermek ve halkı daha bilinçli kılmaktır. 

İçerisinde sergilenen eserler ise Eski Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemi’ne kadar olan süreçteki arkeolojik eserler ve Türk ve İslam kültürünün daha iyi anlaşılması için sergilenen etnografik eserlerdir. 

Özel Sebahattin Yıldız Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi

Çankaya ilçesinin 25 kilometre kuzeybatısında yer alan müze, Bahçelievler’dedir. 

Ülker Muncuk tarafından 1974 yılında kurulmuş ve 1982 yılında özel müze olarak kabul edilerek Etnografya Müzesi’ne bağlanmıştır. 2006 yılında ise Gazi Üniversite senatosu tarafından verilen karar ile günümüzdeki ismini almıştır. 

Müze içerisinde 1000 civarı eser sergilenmektedir. Bu eserler ise yöresel işlemeler, kıyafetler, dokumalar,  oyalar ve takılardır.


Eğit-Der Eğitim Müzesi

Sokullu Mehmet Paşa Caddesi üzerinde yer alan ve 1995 yılında hizmete açılan müze, Çankaya ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta konumlandırılmıştır. 

Müze kendi içerisinde Eğitim Araçları Odası, Eğitim Belgeleri Odası, Kitaplık Odası, Öğretmen Örgütlenmesi ile İlgili Oda, Eğitim Belgeselleri Odası ve Salon gibi farklı 7 bölüme ayrılmıştır. 

Her bir oda da eğitimin önemini gösteren kültürel eserler ve belgeler sergilenmektedir. 

Müzeye giriş ücretsizdir.