Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Çanakkale Marmara Bölgesi’nde bulunan tarihi ve doğayı bir arada yaşatan turistik şehirlerden biridir. Milattan önce 3000 yılından beri yerleşim bölgesi olarak kullanılmaktadır. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel ve tarihsel açıdan zenginliğe ve çeşitliliğe sahiptir.

Anadolu ile Trakya arasında adeta bir geçit görevi görmektedir. Bu sebeple yıllar boyunca göçlerin ve istilaların başkahramanı haline gelmiştir. Pek çok kez saldırıya uğramış, tarihimiz açısından son derece önemli olan Çanakkale Savaşı’na tanık olmuştur. Çanakkale adını Anadolu Yakası’nda bulunan Çanak Kalesi’nden almıştır. 

Şehir, dünya tarihi açısından da son derece önemli bir bölgedir. Cumhuriyetimizin temellerinin burada atılmasının yanı sıra pek çok arkeolojik değere sahip antik kente ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede yıllardır devam eden kazılardan hala aktif olarak pek çok eser çıkarılmaktadır. 

Çanakkale, eşsiz koyları, yemyeşil ormanları ve serin denizi ile birlikte her yıl pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Çanakkale gezilecek yerleri açısından da oldukça zengin bir şehir olup özellikle; Kilitbahir Kalesi, Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi, Athena Tapınağı, Çanakkale Saat Kulesi, Assos Antik Kenti, Çanakkale Şehitliği, Çanakkale Arkeoloji Müzesi ve Gelibolu Yarımadası görülmesi gereken yerler arasında olduğu ifade edilmektedir.

Ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Çanakkale otelleri sayfasında listeledi.


Gelibolu Yarımadası 

Gelibolu Yarımadası Gelibolu Yarımadası

Gelibolu Yarımadası, 1973 yılında milli park ilan edilmiştir. Tarihi milli park içerisinde Eceabat ilçesi ile birlikte 8 köy bulunmaktadır. 34 bin hektar alana sahip olan Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşı’nın anıtlarını ve izlerini görmek mümkündür. 

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ziyaretiniz sırasında Ertuğrul Tabyası, Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı, Seddülbahir Kalesi, İlk Şehitler Anıtı ve Seyit Onbaşı Heykeli gibi birbirinden özel yapıları gezmeniz mümkündür. 

Bölgenin kuşkusuz en yoğun ziyaret edilen yeri ise Çanakkale Şehitler Abidesi’dir. 1944 yılında düzenlenen bir yarışma sonucu Prof. Dr. Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından tasarlanmıştır. Abide, tüm Osmanlı topraklarından gelen şehitlerin göğe yükselişini simgelemektedir. 


Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı Aynalı Çarşı

Türkülere konu olmuş Aynalı Çarşı şehrin en eski ve en önemli çarşılarından birisidir. Kapalı mimariye sahip çarşının kırmızı ve kabartmalı taşları büyüleyici bir atmosfer yaratmaktadır. 

2007 yılında aslına uygun şekilde restore edildikten sonra yeniden hizmete açılmıştır. Hediyelik eşyaların satıldığı çarşı, hem yerli hem de yabancı turist için bir alışveriş noktası olmasının yanı sıra nostaljik atmosferiyle de ilgi uyandırmaktadır. Aynalı Çarşı, 1890 senesinde Musevi cemaatinin önemli isimlerinden biri olan Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış olup günümüze kadar oldukça renkli ve canlı bir şekilde gelmiştir. 

Çanakkale gezilecek yerler arasında da özellikle tarihi dokusu ve samimiyetiyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yerini almıştır. 

Çanakkale'de binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Çanakkale gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitler Anıtı Çanakkale Şehitler Anıtı

Çanakkale Savaşı’na ev sahipliği yapan şehirde şehitleri anmak ve o günleri derinden hissetmek isteyenler için sembolik bir Şehitler Anıtı yapılmıştır. 

1952 yılında yapımına başlanan anıt maddi yetersizlikler sebebi ile ancak 1960 yılında tamamlanmıştır. Görkemli anıt şehrin ziyaret edilmesi gereken en önemli noktaları arasında yer almaktadır. 


Truva Heykeli

Çanakkale Şehitler Anıtı Truva Heykeli

Truva Antik Kenti, Çanakkale merkez ile 25 kilometre mesafede bulunan Tevfikiye Köyü sınırlarında yer almaktadır. Dünyanın en çok bilinen antik kentleri arasında yer alan Truva Antik Kenti, farklı dillere göre de Troia, Troya ve Truva şeklinde anılmaktadır. Truva, batının ilk yazılı eserlerinde dahi kendisine büyük yerler ayrılmış olan bir antik kenttir.

Çanakkale denildiği zaman akla ilk olarak filmlere konu olan Truva Atı Heykeli gelmektedir. Şehrin simgesi olan bu yapı bölgeyi bir dönem işgal altına almak isteyen Yunan askerleri tarafından kullanılmıştır. Dışarıdan sadece görkemli bir mimari yapı gibi görünen bu heykelin asıl kullanım amacı ise şehri istila etmektir. Yunan askerleri bu heykelin içerisine girerek şehre ulaşmayı planlamıştır. 

Çanakkale'de gezilecek yerler arasında özellikle yabancı turistler açısından ilk sırayı almaktadır. Mutlaka görülmesi gereken bir yer olan bu antik kent, Çanakkale Boğazı'nın Asya kıtasında yer almaktadır. 1998 senesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de alınan Truva Antik Kenti, 09:00 ile 19:00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır. Antik kente giriş ücreti ise 50 TL'dir.

Truva Antik Kenti girişinde sergilenen Truva Heykeli Çanakkale tatiliniz sırasında mutlaka görmeniz önerilen yapılar arasında önemli yere sahiptir. Truva Antik Kenti’ne ulaşım şehir merkezinden yaklaşık yarım saat sürmektedir. 

Çanakkale'de denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Çanakkale denize sıfır oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Biga Çayı

Biga Çayı Biga Çayı

Biga ilçesinden geçen Biga Çayı, doğası ile görülmeye değer yerlerden biridir. Özellikle yaz aylarında yoğun ziyaret almaktadır. Çay, Biga ilçesini ikiye bölmektedir. Biga'da yeşilin ve mavinin her tonunu bulabileceğiniz bölgede ziyaretçileri büyüleyici doğa manzaraları beklemektedir.  


Kestanbol Kaplıcası

Kestanbol Kaplıcası Kestanbol Kaplıcası

Kestanbol Köyü Ezine'de bulunmaktadır. Sağlık turizmi açısından son derece gelişmiştir. 

Kaplıcanın suyu 67 dereceye kadar ulaşmaktadır. Suyunda yapılan analizlerin ardından kalsiyum ve demir bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle solunum yolu, deri ve kadın hastalıklarına iyi geldiği yönünde bilimsel sonuçlara ulaşılmıştır. 

Yaz kış hizmet veren kaplıcalar hem sağlığına kavuşmak isteyenler hem de farklı bir tatil alternatifini değerlendirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Ezine ilçesine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıktadır. 


Tepeköy Çınaraltı

Tepeköy Çınaraltı Tepeköy Çınaraltı

Çınaraltı, Gökçeada’da bulunan Tepeköy’de tarihi çınar ağacının bulunduğu doğa ile iç içe bir piknik alanıdır. 

Sevdiklerinizle birlikte keyifli bir gün geçirebileceğiniz bölgede tarihi çınar ağaçlarını görmenin yanı sıra tarihi çeşmeden su içebilir, piknik yapabilir ve masmavi deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. 


Kabatepe Kumsalı

Kapatepe Plajı Kapatepe Plajı

Eceabat iline bağlı olan Kabatepe şehrin doğası ile cenneti andıran noktalarından biridir. Yemyeşil ormanları, temiz havası ve berrak denizi ile huzur dolu bir atmosfere sahiptir. 

Bölgede konumlanan Kabatepe Kumsalı, arkasına aldığı uçsuz bucaksız çam ormanları ile ziyaretçilerine yeşille maviyi bir arada yaşama olanağı sunmaktadır. Ormanlık alanda ziyaretçiler hem denize girme hem de piknik yapma imkanı bulmaktadır. 


Seddülbahir Savaş Müzesi

Seddülbahir Savaş Müzesi Seddülbahir Savaş Müzesi

Tarihi yakından görmek ve hissetmek isteyenler için Eceabat ilçesinin yüksek bir bölgesinde bulunan Seddülbahir Köyü sınırları içerisinde çok kapsamlı bir müze açılmıştır. Tarihçi Ahmet Uslu tarafından hizmete açılan müzede savaş zamanına yönelik pek çok eser ve malzeme sergilenmektedir. 

Müzenin giriş ve birinci katında pek çok tarihi eserler sergilenirken, alt katta ise mankenlerle savaş canlandırması yapılmıştır. Bu canlandırma ile revirde tedavi altına alınmış olan askerler, savaş sırasında havada çarpışan mermiler sahnelenmektedir. Çanakkale Savaşı’nın ortasındaymış gibi hissedeceğiniz Seddülbahir Savaş Müzesi, mutlaka ziyaret edip gezilecek yerler arasında gösterilmektedir.

Müzeye giriş ücreti öğrenciler için 2 TL, yetişkinler için 3 TL’dir. 


Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi Bozcaada Müzesi

Çanakkale’nin turistik ilçelerinden Bozcaada özellikle yaz aylarında tatilciler tarafından tercih edilmektedir. İlçede bulunan Bozcaada Müzesi ise ziyaretçilerine ilçenin tarihine tanıklık etme olanağı sunmaktadır.

Bozcaada Müzesi ilçede tamamen kişisel çabaların sonucunda kurulmuştur. Kuruculuğunu Hakan Gürüney üstlenmiştir. Gürüney, pek çok konuda yaptığı araştırmaları somut hale getirerek sonunda somut eşyalar ortaya çıkarmayı başarmıştır. 

Bozcaada özellikle şarap üretimi ile ön plana çıkmıştır. Müzede, bağcılık ve şarapçılıkta kullanılan pek çok alet ve etiketler sergilenmektedir. Ayrıca Rum ve Türklerin iç içe yaşadığı ilçede geçmiş yaşamda kullanılan pek çok eşya da müzede sergilenmektedir. 

Bozcaada Müzesi giriş ücreti öğrenciler için 5 TL, yetişkinler için 10 TL olarak belirlenmiştir.  


Çanakkale Günübirlik Gezilecek Yerler

Türkiye’nin hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkan şehirlerinden biri olan Çanakkale’nin turizm değeri oldukça yüksektir. Şehir merkezinde yer alan tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra Çanakkale çevresinde de günübirlik gezilecek pek çok alan yer almaktadır.  


Bozcaada

Bozcaada Bozcaada

Hem doğal hem de tarihi sit alanı olarak korunmakta olan Bozcaada, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 76 km mesafede yer almaktadır. Ada sokakları, kalesi, tarihi yapıları, şarap fabrikaları, müzesi, plajı, rüzgar gülleri ve çok daha fazlası ile Bozcaada, günübirlik geziler için ideal noktalar arasında yer almaktadır.  


Gökçeada

Gökçeada Gökçeada

Türkiye’nin en sakin 11 noktası arasında yer alan Gökçeada, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 85 km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek milli sualtı parkına sahip olan adada ayrıca ziyaretçileri, pırıl pırıl bir deniz, tarihi yapılar ve birbirinden güzel köyler beklemektedir. 

Bölge düşünüldüğünde oldukça önemli bir yer olmasıyla birlikte gezilecek yerler Çanakkale çevresi içerisinde en çok turisti çeken yerlerden de biridir.


Assos

Assos Limanı Assos Limanı

Kuzey Ege’nin en özel yerlerinden biri olan Assos, Çanakkale günübirlik gezilecek yerler listesinin en turistik noktaları arasında yer almaktadır. Aristoteles’i ağırlamış olan Assos, tarihi yapıları, sakin ve keyifli koyları, antik kenti ve antik limanı ile ziyaretçilerine zengin bir gezi deneyimi sunmaktadır. Assos, Çanakkale şehir merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 99 km’dir.  


Eceabat ve Gelibolu

Gelibolu Gelibolu

Birbirine komşu olan Eceabat ve Gelibolu yarımadası, Çanakkale Zaferi’nin en önemli izlerini taşımaktadır. Dur Yolcu Anıtı, Çanakkale Şehitlik, Atatürk’ün gözetleme yeri başta olmak üzere burada gezilecek pek çok tarihi ve doğal güzellik yer almaktadır. Eceabat ve Gelibolu, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık olarak 35 km mesafede yer almaktadır.  


Karabiga

Karabiga Sahilleri Karabiga Sahilleri

Deniz turizmi açısından şehrin önemli noktaları arasında yer alan Karabiga’nın, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır. Kadınlar Hamamı Plajı, Kocakum Koyu, Küçük Mersin Koyu denize girmek için en ideal noktalardır. Karabiga, Çanakkale şehir merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 120 km’dir. 


Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye)

Çimenlik Kalesi Çimenlik Kalesi

Çimenlik Kalesi, Sarıçay taraflarındaki düzlük üzerine inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından, Çanakkale Boğazı'nın en dar olduğu kısma inşa edilen bu kalenin asıl amacı boğazın güvenliğini sağlamaktadır.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 senesinde yaptırılan bu kale, mimari açıdan kimin eseri olduğu bilinmese de göçmenlere yaptırıldığı bilinmektedir. İç ve dış kaleden oluşan bu yapının surları yaklaşık 11 metredir. İç kalede bulunan mermer koltuğun ise Fatih Sultan Mehmet için yapıldığı ve padişahın seferler öncesi bu koltuğa oturarak askerlerini selamlayıp gerekli komutları verdiği ifade edilmektedir. 

Çanakkale gezilecek yerler düşünüldüğünde Çimenlik Kalesi, özellikle Fatih Sultan Mehmet'in anıları ve bu muhteşem yapıyı yakından inceleme fırsatı söz konusu olduğu için, mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.


Kilitbahir Kalesi (Kilid-ül Bahir)

Kilitbahir Kalesi Kilitbahir Kalesi

Çimenlik Kalesi'yle aynı dönemde yapılan Kilitbahir Kalesi, 1462 yılında yine Fatih Sultan Mehmet'in emriyle Murat Efendi tarafından yaptırılmıştır. Denizin kilidi anlamı taşıyan bu kale, savunma anlamında boğazın bel kemiğidir.

Hem mimarisi hem de tasarımıyla Dünya'da eşi benzeri olmayan Kilitbahir Kalesi, Oxford ve Harvard da sanat tarihi derslerinde dahi gösterilmektedir. Kalenin en özel ve dikkat çeken farkı; yedi katlı, yonca planlı iç kalesidir. Kalenin 7 katlı olup her katta farklı farklı hücreler olduğu ve bir nevi labirenti andırdığı ifade edilmektedir. KilitBahir Kalesi, sonraki dönemlerde ilk kez 1541 senesinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edilmiştir.

Sestos Antik Kenti'ne ait taşlar, kalenin yapımında ana katmanlardan birini oluşturmaktadır. Çanakkale gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken bu tarihi kaleye giriş ücreti ise 6 TL'dir.


Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi Çanakkale Deniz Müzesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan bu müze, askeri müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Özellikle 1915 ile 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleşen Çanakkale Savaşı'na dair oldukça önemli eserlerin sergilendiği bu müze, Çanakkale gezilecek yerler düşünüldüğünde de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında gösterilmektedir. Anıtkabir kadar da önemli bir değere sahip olduğu ifade edilmektedir.

Çanakkale Deniz Müzesi, 1982 senesinde oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Müzenin asıl amacı; 1915 mücadelesinin nesilden nesile aktarılmasını ve bu anıların her daim canlı tutulmasını sağlamaktır. Müzede; Çanakkale mücadelesini anlatan resimler, silahlar, mermiler, maketler, Nusret Mayın Gemisi anısına özel yapılan görseller ve daha birçok önemli miras yer almaktadır. Pazartesi ve Perşembe günleri dışında her gün açık olan Çanakkale Deniz Müzesi, bazı özel günlerde ücretsiz bir şekilde de ziyaretçi kabul etmektedir. 

Çanakkale Deniz Müzesi için giriş ücreti 10 TL'dir. 

Çanakkale'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Çanakkale balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi, 1897 senesinde 2. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir. Saatin yapımına en çok katkısı olanlardan biri de yine aynı dönemde yaşayan İtalya konsolosu Vitalis Gaptirole'dir. 

İtalya konsolosu Vitalis, Çanakkale'de yıllarca tüccarlık ve aynı zamanda da konsolosluk görevini yapmıştır. Bu işlerini Çanakkale'de yaptırdığı evinden sürdüren Vitalis, bölgenin en büyük sorununu çözme yollarına girişmiş ancak bir türlü başarılı olamamıştır. Özellikle su sorununu çözmeye çalışan Vitalis, bu Saat Kulesi sayesinde hem bölgede farkındalık oluşturacak hem de sesini duyurmayı başaracağına inanıyordu. Bu sürecin sonunda ciddi sağlık problemleri yaşayan Vitalis, İtalya'ya dönmek zorunda kaldığında vasiyet olarak Çanakkale'de bir Saat Kulesi yapılmasını, aynı zamanda da su problemi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istemiştir.

Saat Kulesi, Çanakkale merkezine feribotla gidip indiğiniz zaman 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Deniz Müzesi'ne de oldukça yakın olduğu için Çanakkale gezilecek yerler listenize bu iki bölgeyi aynı süreçte sığdırmanız mümkündür.