Amasya Tatili
Amasya'nın Popüler İlçesi
Merzifon: Büyük bir ilçe olan Merzifon, Samsun ile komşudur. İçerisinde havaalanı yer aldığı için ulaşımında rahat olduğu ilçenin büyük bir kısmı yeşil alandır. İster lüks ister nostaljik bir otelde konaklamak isterseniz Merzifon otelleri arasından tercihinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Amasya’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Tarihi Yerler: İlk yerleşimim Kalkolitik çağlara uzandığı Amasya, tarihi yapılar açısından Türkiye’nin en geniş şehirlerinden biridir. Amasya’nın en dikkat çeken tarihi alanlarının başında Kral Kaya Mezarları gelmektedir. Kaya mezarlarının dışında Amasya'nın tarihi yerleri ise Halifet Gazi Kümbeti, Saraçhane Camii, Gümüşlü Camii, Bimarhane (Darüşşifa), Burmalı Minare Camii, Amasya Fethiye Camii, Aynalı Mağara, Küçük Ağa Külliyesi, Amasya Yıldız Hamamı, Sultan II. Bayezid Külliyesi, Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi, Yörgüç Paşa Camii, Bayezid Paşa Camii, Torumtay Türbesi, Amasya Kalesi, Çağlayan Köprü, Kadılar Türbesi, Çelebi Mehmet Medresesi, Haliliye Medresesi, Merzifon Bedesteni, Yalıboyu Evleri, Künç Köprü şeklindedir.
Müzeler: Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan şehirde, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, şehrin müzelerinde sergilenmektedir. Şehzadeler Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi, Hazeranlar Konağı Müze Ev, şehrin tarihine ışık tutan noktalardır.
Doğal Güzellikler: Şehzadeler Şehri Amasya, tarihi zenginliğinin yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Şehrin doğal güzelliklerinin başlıcaları, Amasya Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Arkutbey Kaplıcaları, Terziköy Kaplıcası, Amasya İçmeleri, Kız Kayası Kanyonu ve Baraklı Şelalesi Amasya'nın doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Amasya’da Yapılacak Aktiviteler
- Kaplıcalar bakımından oldukça zengin bir şehir olan Amasya, şifalı suları ile yılın dört mevsimi yerli – yabancı turistleri ağırlamaktadır. Terziköy Kaplıcası, Gözlek ve Hamamözü Kaplıcası şehrin şifalı suları ile dikkat çeken merkezleri olmaktadır. Hem günübirlik hem de konaklamalı olarak bu bölgelerde şifalı sulardan faydalanma imkanı bulunmaktadır.
- Borabay Gölü ve Tabiat Parkı ile Yedikuğular Kuş Cenneti, coğrafi özellikleri ve parkın içerisinde yer alan parkurları ile bu aktivitelere olanak sunmakta olan bölgeler arasında yer almaktadır. Amasya'da yapılabilecek aktivitelerin başında dağ ve doğa yürüyüşü aktivitesi yer almaktadır.
- Bisiklet turu, Amasya’nın en popüler aktiviteleri arasında yer almaktadır. Şehir merkezinde yer alan bisiklet kiralama firmalarından bir bisiklet edinerek, şehir merkezini bisiklet ile turlama imkanının yanı sıra Borabay Tabiat Parkı’nda da bu aktiviteyi gerçekleştirme imkanı bulunmaktadır.
- Kamp ve karavan aktiviteleri denince de tıpkı doğa ve dağ yürüyüşlerinde olduğu gibi iki nokta hizmet vermektedir. Yedikuğular Kuş Cenneti ve Borabay Gölü kamp yapmak için elverişli alanlara sahiptir.
- Amasya, olta balıkçılığı için elverişli alanlar açısından oldukça zengin bir bölgedir. Amasya yapılacak şeyler bakımından Yedikır Baraj Gölü, Borabay Gölü ve Yeşilırmak sportif olta balıkçılığına uygun noktalar arasında yer almaktadır.
- Yedikuğular Kuş Cenneti, yaban hayatı koruma sahası ve SİT alanı ilan edilmiş bir bölgedir. Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Amasya’nın Yedikır Barajı üzerinde yer almaktadır. Kuş gözlemciliği için elverişli bir bölgedir.
- Şehir sınırları içerisinde yer alan Yeşilırmak Vadisi ile Borabay Gölü ve Tabiat Parkı, zengin bitki örtüsü ile bitki inceleme aktivitesi için en elverişli noktalardır.
- Birçok medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan Amasya, tatlıdan hamur işine, et yemeklerinden çorba çeşitlerine kadar her damak tadına hitap edecek yemek seçeneklerine sahiptir. Amasya gezisi sırasında hem şehir merkezinde hem de çevre ilçelerde hizmet vermekte olarak yöresel restoranlardan birine uğrayarak bölgeye has lezzetleri mutlaka denemelisiniz.
- Amasya şehir merkezinde, birbirine oldukça yakın mesafede yer alan tarihi yapıları, yürüyerek gezdikten sonra, şehrin dar sokaklarının arasına konumlanmış, küçük işletmelerden birini seçerek, bir yorgunluk kahvesi içebilir ve yöre halkıyla sohbet ederek, şehrin güzelliklerini bir de onlardan dinleyebilirsiniz.
- Amasya yıl boyunca birçok festivale ev sahipliği yapmakta olan bir şehirdir. Tatil planınızın bu festival dönemlerine denk gelmesi durumunda, oldukça eğlenceli bu festivallere mutlaka katılmalısınız.
Amasya’da Ne Yenir?
7500 yılı aşkın geçmişi ile tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirler arasında yer alan Amasya, bu medeniyetlerin her birinden izler taşıyan oldukça geniş bir mutfağa sahiptir. Çorbadan, tatlıya, ana yemekten, hamur işlerine kadar birçok lezzetli seçeneğe ev sahipliği yapan şehir, şık ve lezzetli menüler sunan restoranlarıyla da dikkat çekmektedir.
Amasya restoranlarında ilk olarak etli bamya ve haşhaşlı burmanın tadına bakılması önerilmektedir. Bu lezzetlerin yanı sıra borani, patlıcan çullaması, madımak, Amasya çöreği ve yağlı katmer şehrin en çok sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır.
Amasya’da Yapılan Festivaller
Amasya’da tatil planınızın bu festival dönemlerine denk gelmesi durumunda, oldukça eğlenceli bu festivallere mutlaka katılmalısınız. Amasya Uluslararası Atatürk Kültür Ve Sanat Festivali, Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya geliş tarihi olan 12 Haziran’da, 1950 yılından bu yana düzenlenmekte olan bir festivaldir. Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri, her yıl 27 – 30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmektedir. Şenlik boyunca birçok ünlü ismin konser verdiği festival şehrin en renkli organizasyonları arasında yer almaktadır. Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali, her yıl yaz aylarında Gümüşhacıköy ilçesinde düzenlenmektedir.
Amasya’dan Ne Alınır?
Amasya denince ilk akla gelen şehrin adıyla özdeşleşmiş Amasya elmasıdır. Amasya mutfağında da öne çıkan sebze yemeklerinin içinde yer alan bamya, şehirden satın alınan sebzeler arasında yer almaktadır. Yöresel ürünlerin arasında ev yapımı pekmez çeşitleri, keçiboynuzu, elma kurusu, sıkma köy tarhanası, elma lokumu ve ev yapımı erişte de yer almaktadır.
Şehir merkezinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarında şehrin kültürünü yansıtan el yapımı yemeniler, şallar, takılar ve süs eşyaları bulunmaktadır. Bu ürünler arasında iğne oyası, yazma ve tahtadan yapılmış çeşitli süs eşyaları en çok tercih edilen ürünler arasındadır.
Amasya’da Eğlence Yerleri
Gece hayatı açısından Amasya’da eğlence yerleri çok fazla değildir. Şehri ziyarete gelen yerli ve yabacı turistlerin amacı genellikle gece eğlencelerinden ziyade kültür ve tarih turizmine ve doğa ile kaplıca turizmine yöneliktir. Hem şehri ziyarete gelen turistler hem de genç kesiminin tercih ettiği birkaç tane kafe tarzı mekân ile meyhane tarzı eğlence arayan kişiler için Pulb Pub, Amasya Toprak Türkü Evi, Keyif Cafe ve Kayra Kafe gibi sınırlı sayıda işletme şehir içerisinde hizmet vermektedir.
Amasya’ya Nasıl Gidilir?
İç Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan karayolları üzerinde yer alan Amasya ulaşım açısından oldukça rahat bir konumda yer almaktadır. Karayolu, havayolu ve demiryolu Amasya'ya ulaşım seçenekleri arasında yer almaktadır. Ankara'dan Amasya'ya ulaşım 4 saat 7 dakika sürmektedir. Havayolu ile ulaşım Merzifon Havaalanı’ndan sağlanırken, Sivas – Samsun demiryolu üzerinde yer alan şehre trenle de ulaşım sağlanmaktadır.
Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden Amasya’ya ulaşım için en çok havayolu tercih edilmektedir. Bu şekilde ulaşım 1 saat 30 dakikaya inmektedir. Yakın şehirlerde ise özel araç ve şehirlerarası otobüsler ile ulaşım tercih edilmektedir. İzmir - Amasya arası ulaşım mesafesi 1030 kilometredir.
Amasya Otel ve Konaklama Seçenekleri
Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya doğal güzellikleri ile ilgi çekmektedir. Yemyeşil doğası ve eşsiz kültürüyle Karadeniz'deki Amasya'da gezilecek yerler fazladır. Selçuklu ve Osmanlı'yı yansıtan şehrin yapıları ziyaretçileri arasında merak uyandırıyor. Amasya ziyaretinizde konaklayabileceğiniz konforlu Amasya otelleri sizlere evinizde gibi hissedebileceğiniz rahatlığı sunmak için beklemektedir.
Dilediğiniz özellikteki Amasya oteli için hemen sayfamızı ziyaret edebilir, butik otel, pansiyon, apart otel gibi seçeneklerdeki tesisler arasından en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Her yere yürüme mesafesinde uzaklığı bulunan Amasya şehir otelleri konum açısından da avantaj sunmaktadır.
Zengin seçenekler sunan Amasya otelleri açısından her kesime hitap etmektedir. Sizler de uygun bir Amasya oteli için hemen erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilir, Amasya hakkında daha fazla bilgi almak için hemen Amasya gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Giresundan Bu termal otele ikinci gelişim çalışanlarin güler yüzlü olması otelin temizliği hepsine 10 üzerinden 10 puan. Bundan sonra senede en az iki kez gelirim diye düşünüyorum. Başta Recep bey olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür ederim termal otel arıyorsanız hiç düşünmeden Amasya gözlek termal derim.
2020 Ocak ayında 1 gece kaldık çok beğendim, odalar temiz geniş konforlu ve güzeldi. Oda fiyatları uygun öğretmen evi nehirin yanında Kalenin altında konumu merkezi çok güzel bir lokasyona sahip.👍🏼
Haftasonu 1 gece kaldık. Hizmet kalite ve temizlik beni memnun etti. Havuzda su sıcak, mekan ferahtı. Uzun sure yüzmek için cok uygundu. Amasya'daki sükunet otele de yansımış. Fırsatım oldugunda tekrar gelmek istiyorum. Havuz havalandırma bacaları 15 dakikada bir çalışıyor ve tüm odalar bundan nasipleniyor. Onu da eklemek isterim. Sakin, nezih, ferah bir tatil olsun diyenlere öneriyorum.