Amasya, 8500 yılı aşkın tarihi birikimi ile kültür ve tarihi geziler açısından oldukça geniş seçeneklere sahip bir şehirdir. Her ne kadar çevre ilçelerde gezilecek yerler olsa da, bu tarihi noktaların büyük bir bölümünün şehir merkezinde olması, ziyaretçilere daha çok yeri gezme imkanı sunmaktadır.
Şehir merkezinde bulunan tarihi yapıları ziyaret etmek için bir gün ayrılması yeterli olurken, bu gezi rotasına doğal güzellikleri ve müzeleri eklemek isteyen ziyaretçilerin şehirde en az 2 gün konaklaması gerekmektedir.
Amasya’nın doğal güzellikleri, tarihi yapıları kadar yüksek sayıda çeşitlilik sunmasa da, el değmemiş gölleri, mağaraları, şifalı suları ve kuş cenneti, bölgeye doğa gezisi amacı ile gelen ziyaretçileri fazlası ile tatmin etmektedir.
Amasya'da birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Amasya otelleri listesine göz atabilirsiniz.
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları
Şehre M.Ö 302 – 26 yılları arasında hakim olan Pontus krallarına ait mezarların yer aldığı Kral Kaya Mezarları, UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ndedir. Amasya Kalesi eteklerinde bulunan dikine kalker kayalar oyularak yapılan bu mezarların toplam sayısı 21 olarak belirtilmiş ancak günümüzde sadece birkaç tanesine ulaşılmıştır.
Amasya Kalesi’nin Kızlar Sarayı bölümünde birbirine bitişik 3 adet mezar yer almaktadır. Bu mezarlar Pontus krallığının kurucusu Mitridat Ktistes, Ktistes’in oğlu Ariobarzan ve II. Mitridat’ın mezarlarıdır. Bu bölgelere hakim olan Kral Kaya Mezarları’nın en büyüğü ise M.Ö 185 yılında Kral Farnakes için yaptırılandır. Bu mezar Büyük Kral Mezarı olarak adlandırılmaktadır. Özellikle tarihi yapılara ve eserlere meraklı olanların Amasya gezilecek yerler planlamasında görülmesi gereken yerler olarak listelere eklemesi gereken bölgelerden biridir.
Kral Kaya Mezarları kış döneminde 08.00 – 17.00, yaz döneminde ise 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Kaya Mezarlarına giriş ücreti 10 TL olup, Müzekart sahiplerine giriş ücretsizdir.
Amasya Kalesi
Amasya Kalesi
Şehir merkezinde bulunan Amasya Kalesi, Harşena Dağı eteklerinde inşa edilmiştir. Konumu nedeni ile Harşena Kalesi olarak da anılmaktadır. Yeşilırmak’tan 300, deniz seviyesinden ise 700 metre yüksekliktedir.
Amasya Kalesi’nin kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmemekle birlikte, Pontus Kralı Mithridates tarafından olduğu tahmin edilmektedir. Şehrin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olmasından dolayı, kale farklı medeniyetler tarafından kullanılmış ve defalarca tahrip edilerek, onarımdan geçmiştir.
İçeri Şehir, Yukarı Kale ve Kızlar Sarayı olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Doğayla iç içe muhteşem bir görünüme sahip olan Amasya Kalesi, gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmesi gereken bir bölgedir.
Yaz aylarında 09.00 – 19.00 kış aylarında ise 08.00 – 17.00 saatlerinde ziyarete açık olan Amasya Kalesi’ne giriş ücreti ise 5 TL’dir. Müzekart sahiplerine ise ücretsiz giriş hakkı sunulmaktadır.
Amasya'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Amasya gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Aynalı Mağara
Aynalı Mağara
Yıl boyunca yerli – yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören Aynalı Mağara, şehrin en önemli tarihi eserleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Yapının güzelliği kadar efsanesi de dikkat çekmektedir.
Aynalı Mağara'nın parlak olmasının sebebinin efsaneye konu olan kralın kızının güzelliği olduğu iddia edilmektedir. Hikayesini duyan tüm turistler, mağarayı ziyaret etmek istemektedir.
Amasya Saat Kulesi
Amasya Saat Kulesi
1414 yılında, Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan medresenin giriş kapısında yer alan Merzifon Saat Kulesi, Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından, 1865 yılında ilave edilmiştir.
Sultan Abdülmecit'in her şehre bir saat kulesi kazandırılması fermanı ile inşa edilen kule bir burmalı minare şeklindedir. 2002 yılında Amasya’nın tarihi simgesi olarak yeniden yaptırılan saat kulesinin mimarisi kadar hikayesi de halk arasındaki önemini korumaktadır. Anadolu’nun işgali sırasında Mutasarrıf Sırrı Bey’i tutuklamak için bölgeye gelen İngiliz askerleri, saat kulesinin kapısını kırarak üzerinde bulunan Türk Bayrağı’nı indirmiş ve yerine İngiliz bayrağı dikmiştir.
Bu eylemden sonra aniden çıkan fırtına ile İngiliz bayrağı paramparça olarak Yeşilırmak Nehri’ne savrulmuş ve bu olaydan korkan İngiliz askerleri Hükümet Konağı’na sığınmış, Türk Bayrağı ise tekrar kulenin tepesine dikilmiştir.
Amasya Arkeoloji Müzesi
Amasya Arkeoloji Müzesi
1928 yılında müze deposu olarak düzenlenen Amasya Müzesi, yıllar içerisinde çeşitli restorasyonlardan geçmiş ve bugün olan düzenine kavuşmuştur. Şu an hizmet veren bina ise 1980 yılında ziyarete açılmıştır. Kronolojik bir düzen içerisinde sergilenen eserler mumyalar, el yazması eserler, sikkeler, arkeolojik ve etnografik buluntular şeklinde gruplandırılmaktadır.
3 ayrı bölümden oluşan Amasya Arkeoloji Müzesi, İlhanlı Beyliği'ne ait mumyaların sergilendiği bölüm, arkeolojik bulgular bölüm ve yöresel el sanatlarının yanı sıra yaşam şekilleri hakkında bilgiler sunan etnografik eserler salonundan oluşmaktadır. Müzenin bahçe kısmındaki Sultan I. Mesut Türbesi içerisinde sergilenen mumyalar müzenin en dikkat çeken bölümlerinden biridir. Amasya Müzesi 24.000 civarında eser sayısı ile en zengin içeriğe sahip müzeler arasında yer almaktadır.
AmasyaArkeoloji Müzesi, yaz döneminde 08.30 – 19.00, kış döneminde ise 08.30 – 17.00 saatleri açısında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart geçerlidir.
Bimarhane (Darüşşifa)
Bimarhane
Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi olarak da bilinen Bimarhane, Yeşilırmak'a paralel olarak uzanan Mehmetpaşa Caddesi kenarında yer almaktadır.
Bimarhane 1308 – 1309 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapının İlhanlı hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve karısı Uduz Hatun adına Anber Bin Abdullah tarafından inşa ettirildiği kitabesinde yazmaktadır. İlanlı Dönemi’nden günümüze sağlam olarak gelen tek yapı olma özelliğine sahiptir. Ön cephesinde uygulanan sanat hayranlık uyandırmaktadır. Buradaki en önemli isim ise dönenim oldukça önemli cerrahlarından olan Sabuncuoğlu Şerefeddin olarak gösterilmektedir. Küçük bir şehir için güzel bir başarı ve çalışma süreci söz konusu olmuştur.
Türk üçgenlerinden meydana gelen ters dönmüş sütun başlıkları oldukça ünlüdür. Bu mimari Selçuklu Dönemi’nde bir ilktir. Kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette yer alan insan kabartması ise sadece bu yapıya özeldir.
Yalıboyu Evleri
Amasya Yalıboyu Evleri
Amasya’nın simgesi haline gelmiş olan Yalıboyu Evleri, Yeşilırmak kıyısına dizilmiş olan sıra evlerden oluşmaktadır. Amasya ziyaretine gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin mutlaka gördüğü yerler arasında bu bölge ilk sırada bulunmaktadır.
Yalıboyu Evleri’nin en güzel gezilebileceği yerler ise Hatuniye Mahallesi, Hazeranlar Sokak ve Yeşilırmak kıyısıdır. Tarihi sur duvarları üzerine kerpiç dolgu ile inşa edilen Yalıboyu Evleri, bitişik nizama ve bodrum üzeri tek ya da iki kat olmak üzere iki çeşit plana sahiptir. Amasya gezilecek yerler düşünüldüğünde Yalıbolu Evleri kuşkusuz görülmesi gereken yerler arasında yerini almaktadır.
19. yüzyıl yapıları arasında önemli bir yere sahip olan bu evlerin genellikle bahçesi ve avlusu da bulunmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu tarafından koruma altına alınan bu evler günümüzde otel, kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.
Amasya'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Amasya 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Şehzadeler Müzesi
Şehzadeler Müzesi
Amasya, şehri tanımak için müzeleri gezmeyi tercih eden ziyaretçiler için oldukça farklı olanak sunmaktadır. Bu müzeler arasında en çok ziyaret edilen ve önemli müzelerden biri de Alçak Köprü’nün yanında bulunan iki katlı ahşap binada hizmet veren Şehzadeler Müzesi’dir.
Şehzadeler şehri olarak anılan Amasya’da eğitim almış tüm şehzadelerin döneme uygun kıyafetlerle heykellerinin bulunduğu müzede, yanı sıra II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim gibi padişahların da heykelleri sergilenmektedir.
Giriş ücretinin 5 TL olduğu Şehzadeler Müzesi, mesai saatleri arasında ziyaret edilebilmekte ve Müzekart geçerlidir.
Amasya Terziköy Kaplıcası
Amasya Terziköy Kaplıcası
Amasya – Zile yolu mevkiinde bulunan Terziköy Kaplıcası, şehir merkezine 36 km uzaklıktadır. Kaplıcanın çevresinde gerekli düzenlemeler yapılmış ve bölgeye gelen ziyaretçilerin şifalı sulardan faydalanabilmesi için otel, restoran, piknik alanı gibi birçok tesis hizmete açılmıştır.
Burada bulunan şifalı suyun, böbrek, mide, bağırsak, idrar yolu, romatizma gibi rahatsızlıklara olumlu etkisinin olduğu belirtilmektedir.
II. Beyazıt Camii ve Külliyesi
2. Beyazıt Camii ve Külliyesi
Amasya, Osmanlı Dönemi yapıları yönünden zengin bir şehirdir. Yine bu eser de Paşa Camii gibi Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bu eserlerin başında yer alan II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, Amasya Valiliği ve Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından 1481 – 1486 yılları arasında babası adına yaptırılmıştır.
Cami, medrese, imaret ve şadırvandan oluşan külliyenin mimarı ise Şemseddin Ahmet Bey’dir. Caminin batı yönünde bulunan U şekilli medrese, 1922 yılından bu yana kütüphane olarak hizmet vermektedir. Caminin doğusunda bulunan ve imaret olarak inşa edilmiş L şeklindeki büyük yapı ise günümüzde Maket Amasya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Yapı aynı zamanda ii Bayezid olarak da ifade edilmektedir.
Külliyenin yapım yılı sırasında bahçeye dikilen çınar ağaçları 500 yaşındadır.
Alçak Köprü
Alçak Köprü
Şehrin Roma Dönemi’nden kalma tek köprüsü olma özelliğini taşıyan Alçak Köprü, Amasya Kalesi’ni Yeşilırmak’ın karşı kıyısına bağlamak için inşa edilmiştir. Bu dönemde köprünün bulunduğu mevkinin şehir merkezi olarak kullanılmasından dolayı, tarihi değeri oldukça yüksektir.
Kesme taşlarla örülmüş 4 yüksek kemer üzerine inşa edilmiş olsa da, zamanla suyun yükselmesi nedeni ile köprünün ayaklarının büyük bir bölümü sular altında kalmış, bu nedenle halk arasında Alçak Köprü olarak anılmaya başlamıştır.
19. yüzyıla kadar yapıldığı ilk dönemdeki halini koruyan köprüye 1865 yılında 11 ayaklı yeni bir köprü daha kurulmuş ancak 1881 yılında yaşanan taşkın nedeni ile köprü yıkılmıştır. Mutasarrıf Atıf Bey zamanında, bölgede bulunan ve kullanılmayan bir kilisenin taşları alınarak, köprünün eski kemerleri üzerine yeni bir köprü inşa edilmiş ve 1965 yılında yapılan onarımdan sonra bu köprü günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Hazeranlar Konağı Müze Ev
Hazeranlar Konağı Müze Ev
Amasya’da 19 yüzyılın yaşantısını yansıtan Hazeranlar Konağı, günlük eşyaların sergilendiği bir müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Müzede bulunan 350’nin üzerinde etnografik eser ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir.
Yaz döneminde 08.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Hazeranlar Konağı için giriş ücreti 6 TL’dir. Müzekart geçerlidir.
Baraklı Şelalesi
Baraklı Şelalesi
Kayabaşı mevkiinde bulunan Baraklı Şelalesi, Özbaraklı Belediyesi’ne 1 km uzaklıktadır. 10 metre yüksekliğe sahip olan şelalenin kaynağının çıktığı çanak şeklindeki düz alanda Roma ve Bizans kalıntıları bulunmaktadır.
Şelalenin kuzeye bakan tarafında ise yıllarca akan suyun oluşturduğu kalkerlerden doğal bir mağara meydana gelmiştir. Bu mağaraya 4 basamaklı bir merdiven ile inilmektedir. Günübirlik ziyaretlerin yanı sıra köy geleneklerini yansıtan küçük tesisler konaklama olanağı sunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin popüler mekanları arasında gösterilen Baraklı Şelalesi, müthiş bir doğa harikası görüntü oluşturmaktadır. Amasya gezilecek yerler düşünüldüğünde de Baraklı Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
E80 uluslararası karayolunun kenarında bulunan şelaleye, düzgün yollar sayesinde ulaşım kolay ve rahattır.
Kapı Ağası Medresesi
Kapı Ağası Medresesi
Amasya şehir merkezinde bulunan Zübeyde Hanım Mahallesi’nde yer alan Kapı Ağa Medresesi, Osmanlı padişahlarından Sultan II. Bayezid'in Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır.
Bu yapının planı, klasik Osmanlı medreselerinden farklıdır. Selçuklu mezar anıtlarında görülen, sekizgen plan şeması ilk kez bu medresede uygulanmıştır.
Osmanlı’nın çöküş döneminde eski canlılığını yitiren medrese, zamanla afet, deprem gibi yıkıcı etkilere maruz kalmış 1978 yılında ise aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Amasya'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Amasya butik otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kız Kayası Kanyonu
Merzifon İlçesi’nin Balgöze ve Çaybaşı köyleri arasında yer alan Kız Kayası Kanyonu M.Ö 2000’li yıllara tanıklık etmiştir. Merzifon'a 18 km uzaklıkta yer alan kanyon yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır.
Amazonların yaşam bölgesi olarak dikkat çeken kanyon, hem tarihi geziler hem de doğa gezileri için şehrin en elverişli noktaları arasında gösterilmektedir.
Amasya Günübirlik Gezilecek Yerler
Amasya doğa ve tarih turizminin en gözde şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi yerleriyle şehri keşfetmek mümkündür.
Borabay Gölü
Borabay Gölü
Borabay Gölü Amasya’nın merkezine yaklaşık 61 km uzaklıktadır. Denizden 800 m yükseklikte yer alan krater gölü görülmeye değerdir. Çevresinde doğa sporları yapma imkanınız da bulunmaktadır.
Çelebi Mehmet Medresesi
Çelebi Mehmet Medresesi
Çelebi Mehmet Medresesi Amasya’nın merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta Merzifon'da bulunmaktadır. Halk arasında Sultaniye Medresesi olarak da bilinmektedir. Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa 1866 yılında medreseyi yaptırmıştır.
Yedikuğular Kuş Cenneti
Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti
Yedikuğular Kuş Cenneti Amasya’nın merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. 820 hektarlık alanı kapsayan doğal yaşam alanı her yıl birçok kuş türünün göç sırasında tercih ettiği yerlerden biridir. Sit alanı ilan edilen doğal güzellik kuş gözlemciliği yapanların oldukça ilgisini çekmektedir.
Paşa Hamamı
Paşa Hamamı
Paşa Hamamı Amasya’nın merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta Merzifon'da yer almaktadır. Paşa Hamamı’nı II. Abdülhamid’in Seraskeri Ortaköylü Hacı Ali Paşa yaptırmıştır. Düzgün kesme taşlardan yapılma olan hamamın tabanın günümüzde mozaikle kaplanmıştır.
Abide Hatun Camisi
Abide Hatun Camii
Abide Hatun Camisi Amasya’nın merkezine yaklaşık 48 km uzaklıktaki Merzifon ilçesindedir. 17. yüzyılda Kara Mustafa Paşa’nın annesi olan Abide Hatun camiyi yaptırmıştır. Bezemeleri ve işlemeleri bakımından önemli Osmanlı yapıları arasında sayılmaktadır.
Ferhat Su Kanalı
Ferhat Su KanalıAmasya il merkezinde bulunan Ferhat Su Kanalı, Geç Helenistik ve Erken Roma dönemlerine ait önemli tarihi yapılardan bir tanesidir. Bu kanalın inşa edilmesindeki temel amaç, Antik Amasya Kenti’ne kolaylıkla su taşıyabilmektir. Su terazisi sistemine uygun şekilde yapılan kanalın inşasında ayrıca arazi eğimi de göz önünde bulundurulmuş ve kayalar oyulup çeşitli tüneller açılmıştır.
Ferhat Su Kanalı’nın uzunluğu 6 kilometredir. Kanalın ismi ise Ferhat Dağı eteklerinde bulunduğu için Ferhat ile Şirin’e atıfta bulunmak amacıyla bu şekilde kullanılmıştır.
Ali Kaya Restoran Seyir Tepesi
Ali Kaya Restoran Seyir Tepesi
Amasya il merkezine bağlı Çakallar mevkiinde yer alan Ali Kaya Restaurant, muhteşem yemeklerinin yanı sıra eşsiz doğa manzarasıyla da dikkat çekmektedir. Amasya şehrini ve şehrin muhteşem doğası gözler önüne sermekte, manzara seyri için gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda kabul edilmektedir.
Ali Kaya Restaurant Türk mutfağının birbirinden güzel yemeklerini servis etmektedir. Aynı zamanda restorana bağlı bir kafe de bulunmaktadır. Bu sayede dileyenler yemeklerini yiyebilmekte, sadece içeceklerini içerek vakit geçirmek isteyenler ise restoranın kafesini kullanmaktadır.
Gölbaşı Tesisleri
Gölbaşı Tesisleri
Amasya il merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ziyaret köyünde yer alan Gölbaşı Tesisleri, serin havasıyla ve yemyeşil ağaçlarıyla eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır. Tesis bünyesinde mangal ve semaver eşliğinde piknik yapmak isteyenler için uygun alanlar oluşturulmuştur. Dışarıdan yiyecek ve içecek götürülebilmekte fakat alkollü içecek yasağı bulunmaktadır.
Muhteşem ve tertemiz bir doğa eşliğinde sevdikleriniz ile birlikte eğlenceli anılar biriktirebilirsiniz. Gölbaşı Tesisleri, doğa severleri muhteşem güzelliğiyle karşılayacaktır.
Gümüşhacıköy Maden Camisi
Gümüş kasabası Maden mahallesinde aynı adla anılan yerde bulunan Cami, doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup batısında önde dört sütun üzerine oturan üç kubbe ile örtülmüş son cemaat yeri yer almaktadır. Son cemaat yeri, üstten ise üç adet kırma çatılı kısım, alaturka kiremitle kaplıdır. Cephe duvarlarının köşeleri silme taş, beden duvarları normal taş örgülüdür. Camiye son cemaat yerinden çift kanatlı ahşap bir kapı ile girilmektedir. Kapı üzerindeki kitabesi siliktir. İç mekan; doğu batı yönünden dikdörtgen planlı, doğu -batı yönünde üç sahınlı bazilikal düzen göstermekte olup, üçlü sahınların üzeri tonozla örtülüdür. Caminin güney beden duvarında sonradan açılmış mihrap nişi bulunmaktadır. Cami içerisinde 19. yüzyıla ait ahşap kabartmalı bezemeli minber, vaaz kürsüsü ve sahan bölmeleri bulunmaktadır. Kiliseyken doğuda bulunan apsis kısmı yıkılmış ve düz duvar olarak kapatılmıştır.