Ödemiş'te Gezilecek Yerler

İzmir şehir merkezine mesafesi 112 km olan Ödemiş ilçesi, yıllanmış ağaçlar ve çam ormanları ile çevrili alanda yer alıyor. Dağları ve yaylaları ile ünlenen ilçenin bir o kadar da tarihi kentleri ve yapıları dikkat çeken noktalar arasındadır. 

Tarihi geçmişi 5000 yıl öncesine dayanan Ödemiş ilçesi, birçok kültürü hala içerisinde yaşatarak kültürel miras olarak da karşımıza çıkmaktadır. Aydınoğulları Beyliği, bir Türkmen beyliği olarak bilinmektedir. Ödemiş, bir süre bölgeye hakim Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış bir ilçedir.

İzmir ilinin en huzurlu ve sakin ilçelerinden biri Ödemiş’te tarihi Birgi kasabası, doğallığı ile ünlenen Bozdağ, Osmanlı mimari yapısını yansıtan Çakırağa Konağı, piknik ve mesire alanları için tercih edilen Gölcük Yaylası, mayıs ayının vazgeçilmez meyvelerinden olan kirazın simgesi haline gelen Bademli, taze ve organik ürünleri bulabileceğiniz Ödemiş Pazarı gibi gezilecek yerler bulunmaktadır.

Ödemiş'te gezilecek tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri Ödemiş otelleri sayfasında bulunmaktadır.


Ödemiş'in Tarihi Kasabası: Birgi

Ödemiş Tarihi Birgi Kasabası Ödemiş Tarihi Birgi Kasabası

Ödemiş ilçe merkezine sadece 9 km mesafede bulunan Birgi, kutsal görülen toprakları, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış 5 bin yıllık geçmişi, yıllanmış çınarların süslediği sokakları ile meşhur Ödemiş gezilecek yerler arasındadır.

Sırasıyla Frigya, Lidya, Pers, Pergamon, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok egemenliği yaşamış olan Birgi'de birçok din ve bilim adamı yetişmiş ve günümüzde eski konakları, medreseleri, camileri ve türbeleri ile bu geçmiş tarihini yansıtmaktadır.

Birgi kasabası tarihi unsurların yanında doğal güzellikleri ile de turizm cazibesi haline gelmektedir. Unesco Kültür Mirası geçici listesindeki Birgi, sit alanı olarak belirlenmiştir. 

Ödemiş ilçe merkezinden yarım saatte bir dolmuş kalkan Birgi kasabasında görülmeye değer birçok mimari yapıt bulunmaktadır. Bunlardan en değerlileri ise 1761 yılında inşa edilmiş Çakırağa Konağı ve Eski Birgi evleri, 1312 tarihli Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Aydınoğlu Hamamı, İmamı-ı Birgivi Türbesi, Sandıkoğlu Konağı,1554 tarihli Birgivi Mehmet Efendi Medresesi, 1762 tarihli Karaoğlu Cami, Birgi Kalesi ve Sur kalıntılarıdır.


Bozdağ

Bozdağ Kayak Merkezi Bozdağ Kayak Merkezi

Yükselti olarak çıkılabilen en yüksek noktası 1200 metre olan Bozdağ’ın ilçe merkezine uzaklığı 30 km’dir. Ege’nin Alpleri olarak da anılan Bozdağ Gediz Ovaları ve Küçük Menderes Havzası’nın büyüleyici manzarasına sahiptir.

Keşfedilmeyi bekleyen yemyeşil ormanları, tertemiz doğası ve ferah havası ile ekoturizm cenneti Bozdağ, gezilecek yerler arasında birçok yaylayı da içerisinde barındıran doğal cazibelerdendir.

Alanda yapılan rekreasyon çalışmaları ile yaylacılık öne çıkarılmış ve ismini duyurarak turizm amaçlı kullanılan noktalardan biri olmaktadır. Bölgede birçok konaklama birimi de yer almaktadır. En büyük ilgiyi yaz aylarında gören Bozdağ’da Çınarlı Park, Mermeroluk, Kırkçeşme, Şelale Park gibi birçok piknik ve mesire alanları bulunmaktadır.

Birçok mesire ve piknik alanına sahip yaylada aynı zamanda kışları kayak turizmi amaçlı gelen birçok turist bulunmaktadır. Kayak aktivitesi için 3 adet kayak pisti ve teleferik kurulmuştur. 

Bozdağ’a Ödemiş ilçe merkezinden veya Manisa'nın Salihli ilçesinden araçla kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

İzmir ilindeki Bozdağ Kayak Merkezi'ne yakın oldukça uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için İzmir otelleri yazımızı göz atabilirsiniz.


Bademli

Doğa Harikası Bademli Köyü Doğa Harikası Bademli Köyü

Ödemiş’in tarihi kenti Birgi’den sonra gelen tarihi ve kültürel turizm açısından en önemli yerleşim yeri Bademli, tarihi yapıların yanı sıra birçok doğal unsurları ile de dikkat çekmektedir.

Kirazıyla ünlü Bademli, her yıl mayıs aylarında yapılan Kiraz Festivali ile bilinmektedir. Ödemiş’e 19 km uzaklıktaki Bademli gezilecek yerler listesinde Karlık, Kırım, Kozluk ve Selli dereleri kenarı boyunca birçok piknik ve mesire alanı yer almaktadır.

Kır kahveleri ile de bilinen kasabada Hayrettin Efendi Cami, Pazaryeri, Kılcı Mehmet Ağa, Pazaryeri Köprüsü, Potamia Kalesi, Çobanoğlu Mescidi, Selli Köprüsü, Derviş Ağa Cami, Arapbaş Mescidi, Salih Efendi Mescidi, Abdülbaki Cami, Kadı Oturağı ve Alamanlı Evi, Bademli’de ziyaret edilecek en önemli tarihi yapılardır.


Birgi Çakırağa Konağı

Birgi Tarihi Çakırağa Konağı Birgi Tarihi Çakırağa Konağı

1761 tarihinde Şerif Aliağa tarafından yaptırılmış Birgi Tarihi Çakırağa Konağı, kendine özgü mimarisi ile Ege Bölgesi’nde günümüze kadar kendini koruyabilmiş nadir mimari yapılardan biridir.

19. yüzyılın mimarisini yansıtan konak özellikle panoramaları ve ahşap el işçiliği ile dikkat çekmektedir. Ödemiş gezilecek yerler listesine dahil edilerek özgün mimarisi keşfedilebilmektedir.

Konağı pazartesi günleri hariç haftanın diğer 6 günü 8.30 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.


Hayalet Köyü: Lübbey

Ödemiş Dağ Köyü Lübbey Ödemiş Dağ Köyü Lübbey

Ege bölgesinde yaklaşık 30 yıl önce elektriklerin ulaşamaması nedeniyle boşaltılmış Lübbey, bugün sadece 10 kişinin yaşadığı ıssız atmosferinden dolayı hayalet köy olarak adlandırılmıştır.

Türkmen yerleşimleri olan köyde yıkılmış ve kaderine terk edilmiş evler birçok fotoğraf tutkununun dikkatlerini çekmektedir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada ziyaret etmek isteyenler, Ödemiş gezilecek yerler listesine Lübbey'i dahil edebilirler.

Aynı zamanda gizemli köy olan Lübbey, sinema sanatçılarının da ilgisini çekmektedir. Sessiz olmasına karşın çam ağaçları ve yeşil dokusuyla insana huzur veren atmosferini kaybetmemiş Lübbey Köyü, Küçük Menderes'te muhteşem manzarası ile insanları büyülemektedir.

Ödemiş ilçesinden köyün yakınlarına kadar giden dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilir köy şehir merkezine 13 km mesafede yer almaktadır.


Ödemiş Pazarı

Ödemiş Organik Meyve Sebze Pazarı Ödemiş Organik Meyve Sebze Pazarı

Ödemiş ilçe merkezinde sadece cumartesi günleri kurulan Ödemiş Organik Meyve Sebze Pazarı, yöre halkının dalından toplayıp birçok taze ve doğal ürünleri sattığı bir pazardır.

Organik ürünlerin yanı sıra hediyelik ürünler ve el işi ürünlerin de sergilendiği pazar Küçük Menderes Havzası’nın en büyük açık pazarıdır.

Ödemiş ve çevresinde yetişen turp otu, dakırdalak, şevketi bostan, ebegümeci gibi birçok Ege otlarını da bulabilir ve tadabilirsiniz.

Şehrin en kalabalık olduğu cumartesi günleri pazarı gezmek için tüm gününüzü ayırmanız gerekebilir. Yaklaşık 1100 üretici Ödemiş’in tüm sokaklarında uygun fiyatlara ürünlerini satmak için tezgahlarını açmaktadır.

Geçmişten günümüze kadar bitmemiş bu kültürü yaşatmak için çevre il ve ilçelerden de ziyaretçiler gelmekte ve ilçeyi turizm cazibesi merkezi haline getirmektedirler.

Doğal güzelliklere ve yöresel lezzete ev sahipliği yapan Ödemiş'i daha fazla keşfetmek için Ödemiş gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Tarihi Arasta Çarşısı

Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı

Paralel şekilde dizilmiş 116 dükkân, 17 han ve 3 camiden oluşan tarihi Arasta Çarşısı, Osmanlı dönemi mimari yapısına sahiptir.

İnşa döneminde olduğu gibi günümüzde de ticari merkez olan çarşıda unutulmaya başlanmış geleneksel el zanaatları kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. 

1856 yılında kurulduğu bilinen çarşı, işgal dönemlerinde zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiş ve bugün birinci derece SİT alanı olarak korunmaktadır.

Ödemiş ilçe merkezinde yer alan Tarihi Arasta Çarşısı’na ulaşmak oldukça kolaydır.


Ödemiş Müzesi

Ödemiş Müzesi Sergi Alanı Ödemiş Müzesi Sergi Alanı

İlçe merkezinde Birgi semti yolu üzerinde olan Ödemiş Müzesi'nin 1977 - 1983 yılları arasında inşa edildiği bilinmektedir. Müzenin konumlandığı arsa, Ödemiş’in halk sakinlerinden Muhattar Başoğlu tarafından bağışlanmıştır. 

Toplamda 2 kattan oluşan müze içerisinde 16 bin eser sergilenmektedir. Arkaik, Eski Tunç Çağı, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait birçok arkeolojik ve etnografik eser bulunan müzede sergilenen eşyalar ise kandiller, küçük heykeller, bronz, cam ve seramik eşyalar, süs eşyaları gibi dönemini yansıtan birçok değerli antik kalıntılarıdır. Gezi rehberi, Ödemiş Müzesi'nde detaylı bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

İlçe merkezindeki müzeye ulaşım, yürüyerek kolayca sağlanabilmektedir. Girişi ise ücretsizdir.

İzmir ilindeki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak yerler İzmir gezi rehberi kategorimizde yer almaktadır.


Hamamköy

Ödemiş Hamamköy Manzarası Ödemiş Hamamköy Manzarası

Bölgedeki yaylaya da ismini veren köy, Ödemiş ilçe merkezine 40 km mesafede yer almaktadır. Köyün antik dönemdeki bilinen ismi Pentakoma’dır.

Günümüzde 5 adet yerleşim yerine sahip köyün diğer bilinen isimleri, Çayır, Güney, Küçükören ve Demirdere’dir. Kamp ve karavan tutkunlarının uğrak noktalarından biri olan köy, el değmemiş doğası ve kültürü ile ekoturizm açısından da önemli bir yere sahiptir.

Yaylada kros, foto safari, doğa yürüyüşü, bisiklet sporları ve dağcılık gibi aktiviteleri yapabilecek alanlar bulunmaktadır. Yüksek bir kesimde yer alması ve aldığı rüzgâr ile yaylanın güney yamacındaki dik alanlar ise yamaç paraşütü yapmaya elverişli alan sunmaktadır.

Hamamköy’e Ödemiş ve Aydın ilçe merkezlerinden minibüs seferleri bulunmaktadır.

Ödemiş'te muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiveteler ile keyif alabileceğiniz Ödemiş 3 yıldızlı oteller seçeneklerine göz atabilirsiniz.


125. Yıl Kültür Parkı

Ödemiş 125. Yıl Kültür Parkı Ziyaretçi Alanı Ödemiş 125. Yıl Kültür Parkı Ziyaretçi Alanı

Ödemiş ilçe merkezinde yer alan 125.Yıl Kültür Parkı belediye tarafından halka sunulmuş sosyal alanlardan biridir.

Koşu alanları, çocuk oyun alanları, temiz havası, yeşilliği ve geniş sosyal alanı, koşu alanları ile aile ve arkadaşlarınızla hafta sonunu geçirebileceğiniz alanlardan biridir.


Kadın El Sanatları Pazarı

Ödemiş Kadın El Sanatları Pazarı Esnafı Ödemiş Kadın El Sanatları Pazarı Esnafı

Ödemiş’te yaşayan yöre kadınlarının el emeği ile hazırladıkları el işi ürünlerinden oluşan ve sergilenen güzel bir pazar alanıdır.

Türkiye’de çok nadir görülen gelenekselliği hala yaşatmaya çalışan yöre kadınlarını ziyaret edip, Ödemiş gezilecek yerler arasıne ekleyerek birçok çeşitli hediyeler alabilirsiniz.

İlçenin etnografik sanat merkezi olarak da görülen pazarda, geçmişten günümüze pamuk ve ipek üreticiliğinden dolayı el alışkanlığı olan dantel, kanaviçe, iğne oyası gibi el sanatları sergilenmektedir. Ödemiş gezi rehberi içerisinde keşfe çıkılarak alışveriş yapılması gereken bir yerdir.

Otantik birçok ürünü bulabileceğiniz Ödemiş El Sanatları Pazarı, gezip görülebilecek yerler arasındadır.


Günlüce

Ödemiş Günlüce Köyü Manzarası Ödemiş Günlüce Köyü Manzarası

El değmemiş doğası ve zengin tarihi kültürü ile geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan Günlüce günümüzde arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Bölgede ünlü olan kültürel unsur ise Pişmiş topraktan yapılmış Datbey adıyla bilinen Günlüce Bardağı’dır. 5 kuşaktır devam eden geleneksel simge haline gelmiştir.

Yeşilliği ve bol oksijenli atmosferi ile günübirlik geziler için tercih edilen Günlüce Köyü, Ödemiş ilçe merkezine 6 km uzaklıkta ve şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla kolaylıkla ulaşılabilir konumda yer almaktadır.


Ulu Camii

Ulu Camii Ulu Camii

Ödemiş ilçesinde yer alan Ulu Camii, Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından 1702 yılında inşa edilmiştir. Fakat yangın sebebi ile 1852 yılında tahribe uğramış Ödemiş Ulu Camii, 1856 yılında restore çalışmaları yapılarak günümüzdeki halini almıştır.

Yerli halk arasında Bani Camii olarak adlandırılmaktadır. Bazı kaynaklarda Tireli Kabasakal oğlu Mehmed Ağa tarafından 1665 yılında inşa edildiği düşünülmektedir.

İbadete açık Ödemiş Ulu Cami'ye giriş ücretsizdir.


Bedia Akartürk Müzesi

Bedia Akartürk Müzesi Bedia Akartürk Müzesi

Halk müziği sanatçısı Bedia Akartürk, Ödemiş doğumlu bir sanatçıdır. Bedia Akartürk, sanat hayatına da burada başlamıştır. Anısına açılan Bedia Aktürkt Müzesi içerisinde kasetler, gazete haberleri, aile resimleri ve plaklar sergilenmektedir.

6 sinema filminde imzası olan Bedia Akartürk, ayrıca sayısız albüme de sahiptir. İzmir radyosunda yaşını büyüterek 9 yıl boyunca çalışmış ve son olarak Ankara radyosundan emekli olmuştur.


Derviş Ağa Camii

Derviş Ağa Camii Derviş Ağa Camii

Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Mahallesi'nde bulunan Derviş Ağa Camii, Derviş Ağa tarafından yaptırıldığı için bu ismi almıştır. Moloz taş ile inşa edilerek günümüze kadar iyi bir şekilde ulaşan caminin yapım tarihi 1663'tür.

Açık revaklı ve kare planlı cami, 3 adet kurşun kaplı basık kubbe ile örtülmüştür. Ayrıca günümüzde ibadete açık camiye giriş için herhangi bir ücret ödenmemektedir.


Gölcük Gölü

Gölcük Gölü Gölcük Gölü

Ödemiş ilçesine bağlı Gölcük Mahallesi üzerinde bulunan Gölcük Gölü, alüvyol set gölüdür. 1950 metre uzunluğa sahip gölün en derin noktası 7 metredir ve denizden 1049 metre yüksekliktedir.

Göl üzerinde biriken fazla su, Tabak Çayı aracılığı ile Gediz Nehri'ne ulaşır ve son olarak ise Ege Denizi'ne dökülür. Ayrıca yaz aylarında sazan, tatlısu ıstakozu ve yayın balıkları avlanmaktadır.


Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

Ödemiş'e bağlı Emmioğlu Mahallesi'nde bulunan Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, 25 Şubat 2012 tarihinden beri hizmet vermektedir. Müze içerisinde 6219 adet taşınır kültür varlığı ve 29 fon dahilinde 20815 belge bulunmaktadır.

Sergi alanları Keçecizade Hanı'nın alt katında ve Yıldız Otel'in üst ve alt katında yer almaktadır. Sergi salonlarında eserlerin tamamı gösterilmemektedir.


Ödemiş Günübirlik Gezilecek Yerler

Yaz aylarının vazgeçilmez güzergahı İzmir, Ödemiş ilçesine sahip olması sebebiyle gezilecek yerlerinin zenginleşmesine olanak sağlamıştır. Ödemiş, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken bir ilçedir. Gezilecek yerler, Ödemiş ile sınırlı kalmamaktadır. Çevre ilçeleri de birçok turistik güzergahı bünyesinde barındırmaktadır.

Ödemiş Birgi Köy Sokakları Ödemiş Birgi Köy Sokakları

Ödemiş, İzmir ilinin en geniş yüz ölçümüne ve en kalabalık nüfusa sahip ilçelerinden biridir. Çevresinde bulunan doğal ve tarihi güzellikler görülmeye değerdir.


Sığacık

Sığacık Kaleiçi Sokakları Sığacık Kaleiçi Sokakları 

Ödemiş ile Sığacık yaklaşık 150 km uzaklıktadır. Sakin Şehir olarak bilinen İzmir iline bağlı Seferihisar’ın en huzur dolu yerlerinden biridir. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin tatil için tercih ettiği bir tatil kasabasıdır.


Şirince Köyü

Şirince Köy Manzarası Şirince Köy Manzarası 

Ödemiş merkez ile İzmir iline bağlı Şirince arası yaklaşık 80 km uzaklıktadır. 2012 yılında çıkan alamet söylentileri ile üne kavuşmuş şirin mi şirin bir köydür. Birçok meyvenin şarabının da yapıldığı kendi halinde misafirperver insanların yaşadığı görülmeye değer bir yerdir.


Altınkum Plajı

Altınkum Halk Plajı Altınkum Halk Plajı

Altınkum Plajı, Ödemiş’e yaklaşık 200 km uzaklıktadır. Çeşme’nin altın renkli kumsalı olarak görülmektedir. İşletmeler ve kamp alanları sayesinde eğlenceli ortamlara da sahiptir.

Ödemiş'te kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz uygun fiyattaki oteller Ödemiş butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Karantina Adası

Karantina Adası Manzarası Karantina Adası Manzarası

Karantina Adası, Ödemiş’e yaklaşık 145 km uzaklıktadır. Urla Sahili’ne 500 m uzaklıkta bulunan ada temiz ve dalgasız bir denize sahiptir. Geçmişinde hastalıkları tedavi için kullanılmıştır.


Kordon Boyu

Alsancak Kordon Boyu Alsancak Kordon Boyu 

Kordon Boyu, Ödemiş’e yaklaşık 120 km uzaklıktadır. Masmavi denizin yanında akan sosyal hayatın hissedildiği yerlerdendir.