Ödemiş Tarihi Yerleri

Hitit kralı IV. Tudhaila tarafından M.Ö. 18. yüzyılda krallığa bağlanan Assuwa seferine çıkmış ve şimdiki adı Ödemiş olan bu yöreyi imparatorluğuna resmen bağlamıştır. Fakat Ödemiş bölgesinde Hititler’in hükmü uzun sürmemiş ve Hitit devletine Frigler son vermişlerdir.

MÖ 546’ye gelindiğinde Persler Ödemiş bölgesini ele geçirmişlerdir. Bu tarihlerden sonra Antigonos, Pergamon Krallığı, Roma, Bizans gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihinde çok kültürlülüğü yaşamış olan ilçelerden biridir.

1308’de ise Aydınoğulları Beyliği bölgedeki Bizans kalelerini ele geçirerek Birgi merkez olmak üzere bölgeyi işgal etmişlerdir. 1406 ve 1426 yılları arasında sürekli Osmanlı ve Aydınoğulları Beyliği arasında el değiştiren Ödemiş, 1400’lü yıllarının sonlarından sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmıştır.

Birçok savaşa, doğal felakete şahit olan ilçe 1919 yılında Yunanlıların işgaline uğramış buna karşılık Ödemiş bölgesinde yaşayan efeler kendi cephelerini oluşturarak bölgeyi işgale karşı savunmuşlardır.

Efelerin Yunanlılara karşı saldırılarının yerini Türk düzenli ordusu aldıktan sonra ise 30 Ağustos 1922’de Yunanlılar Ödemiş’i terk etmişlerdir. Bu tarihten günümüze kadar ise bölgede Türk hakimiyeti sürmüştür.

Ödemiş'te uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri Ödemiş hotel sayfamızda yer almaktadır.


Tarihi Arasta Çarşısı

Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı Ödemiş Tarihi Arasta ÇarşısıOsmanlı çarşı yapısında kullanılan arasta kelimesinin anlamı paralel bir şekilde dizilmiş olan dükkanlardır. Ödemiş'te yer alan Tarihi Arasta Çarşısı da Osmanlı’nın açık arasta türünü yansıttığından dolayı bu isimle bilinmektedir.

1856 yılında kurulduğu bilinen çarşıda 116 dükkan, 3 cami ve 17 han bulunmaktadır.

Osmanlı döneminde ticari bir merkez haline gelmiş olan çarşıda günümüzde unutulmaya başlanmış olan el zanaatları geleneksel bir kültür şeklinde hala devam etmektedir.

İşgal dönemlerinde zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiş olan çarşı bugün birinci derece SİT alanı olarak korunmaktadır.

Ödemiş ilçe merkezinde yer alan Tarihi Arasta Çarşısı’na ulaşmak oldukça kolaydır.

Lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren İzmir'deki oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Birgi Çakırağa Konağı

Ödemiş Birgi Köyü Çakırağa Konağı Ödemiş Birgi Köyü Çakırağa KonağıEge Bölgesi’nde yer alan kendine özgü mimarisi ile günümüze kadar kendini koruyabilmiş nadir konaklardan biridir. 

1761 yılında Şerif Aliağa tarafından inşası başlatılan konağın bitiş tarihi 19. Yüzyıla dayandığı bilinmektedir. 

Konağın yapısı üç katlı, çift odalı ve dış sofalıdır. Konağın orta ve üst duvarları ahşap çatkı içine dolgu yapılarak, alt katı ise taş örgü şeklinde inşa edilmiştir. İki ayrı kapıdan girişi bulunan konağın bir de geniş bir bahçesi bulunmaktadır. 

19.yüzyılın mimarisini yansıtan konak özellikle panoramaları ve ahşap el işçiliği ile dikkat çekmektedir.

Konağı Pazartesi günleri hariç haftanın diğer 6 günü 8:30 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ödemiş Çakırağa Konağı gezisi sonrası bölgede daha fazla gezilecek tarihi yerler Ödemiş'te gezilecek yerler sayfamızda yer almaktadır.


Ödemiş Müzesi

Ödemiş Müzesi Sergi Alanı Ödemiş Müzesi Sergi Alanı

1977 – 1983 yılları arasında inşasına başlanılmış olan müze Muhattar Başoğlu tarafından bağışlanan arsanın üzerine konumlandırılmıştır. İlçe merkezinde Birgi Mahallesi yolu üzerinde yer alan müze 2 kattan oluşmaktadır.

Toplamda 16 bin eser sergilenen müze içerisinde Arkaik, Eski Tunç Çağı, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait birçok arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır. 

Tarihi eserler arasında kandiller, küçük heykeller, bronz, cam ve seramik eşyalar, süs eşyaları gibi dönemini yansıtan birçok değerli antik kalıntılar bulunmaktadır.

İlçe merkezinde yer alan müzeye ulaşım yürüyerek kolayca sağlanabilmektedir. Girişi ise ücretsizdir.


Aydınoğlu Mehmet Bey Camii

Ödemiş Aydınoğlu Mehmet Bey Camii Ödemiş Aydınoğlu Mehmet Bey CamiiÖdemiş’in en eski mahallelerinden biri olan Birgi Mahallesi’nde yer alan cami Aydınoğulları Beyliği döneminde Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından inşa edilmiş olan külliyedir.

Birgi’nin dini sembollerinden biri olan cami Ulu Cami veya Aslanlı Cami olarak da bilinmektedir.

Caminin hemen yanında Mehmet Bey’in türbesi yer almaktadır. 

Caminin dikkat çekici özellikleri arasında duvarda bulunan antik aslan yontusudur. Çiniler ise caminin dönemini yansıtan el işçiliğine sahiptir. 

Caminin minberi ahşaptan yapılmış ve üzerinde birçok bitkisel motifler ile dua yazıları bulunmaktadır. 1993 yılında çalınan minber 1995 yılında İngiltere’de bulunmuş ve ait olduğu yere geri getirilmiştir.

Ödemiş'te binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Ödemiş gezi rehberi yazımızı inceleyerek gezinizi keyifli hale getirebilirsiniz.


Bedia Akartürk Müzesi

Bedia Akartürk Müzesi Ziyaretçi Alanı Bedia Akartürk Müzesi Ziyaretçi AlanıÖdemiş, ünlü sanatçılarımızdan Bedia Akartürk’ün sanat hayatının başladığı ilçedir.

9 yıl boyunca İzmir Radyosu’nda çalıştıktan sonra Ankara’ya geçen sanatçı Ankara Radyosu’ndan emekli olmuştur. Akartürk, 6 sinema filmi ve sayısız albümü bulunan değerli sanatçılarımızdan biridir.

Müze içerisinde Türkiye’de genci yaşlısı her kesim tarafından sevilen ve saygın görülen Bedia Akartürk’ün hayatına dair resimler, aldığı ödüller, sahne kıyafetleri ve kendi elleri ile işlediği yöresel kıyafetleri sergilenmektedir.

Ulaşımı oldukça kolay olan müze şehir merkezinde yer almaktadır.


Aydınoğlu Hamamı

Ödemiş Tarihi Aydınoğlu Hamamı Ödemiş Tarihi Aydınoğlu HamamıÖdemiş’in Birgi Mahallesi’nde yer alan hamamın kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Fakat Aydınoğulları Beyliği döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Mimarisi ile dikkat çeken hamamın yapımı dikdörtgen şeklindedir ve kesme taş kullanılmıştır. 

Ödemiş dışında İzmir genelinde yapılmakta olan tüm festival ve etkinliklere ulaşmak için İzmir gezi rehberi göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Ödemiş Ulu Camii

Ödemiş Ulu Camii Avlusu Ödemiş Ulu Camii AvlusuÖdemiş arastasının hemen yakınlarına kurulmuş olan camii 1702 yılında Bıçakçızade Mustafa Bay tarafından inşa ettirilmiştir. 

Caminin mimari yapısı dikkat çeken noktalar arasındadır. Direkleri ahşaptan yapılmış olan caminin sol üst tarafında kuş sarayı yer almaktadır.

1852 yılında yangın felaketi geçiren camii günümüzde onarılmış şekilde ziyaretçilerini beklemektedir.


Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

Ödemiş Yıldız Kent Arşiv ve Müzesi Bahçesi Ödemiş Yıldız Kent Arşiv ve Müzesi BahçesiÖdemiş ilçesinde bulunan Yıldız Otel’in 4 koridoru, 14 odası ve Keçecizade Hanı’nın 2 katı kullanılarak yapılmış olan müze Ödemiş’in kültürü ve köklü tarihine açılan bir pencere gibi görülmektedir.

Toplamda 27 bin eser bulunan müzenin üst katında Yıldız kundura odası, sergi odası, Yıldız sinema odası, Kore Savaşı fotoğraf ve objeleri salonu, alt katında ise saatçi ve tütün odası yer almaktadır. Müzenin diğer kısımlarında ise silahlar, kadın takıları ve efeler odası gibi bölümler yer almaktadır.


Birgi Su Kemeri

Birgi Su Kemeri Kalıntıları Birgi Su Kemeri Kalıntıları17.yüzyılın sonları 18. Yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan kemer, kesme taş ve molozlardan yapılmıştır. 

Kemer üzerinden geçen yol yapımı sırasında çoğu kısmı yıkılan kemerin günümüzde sadece iki kemer kısmı görülmektedir.

Su Kemeri Ödemiş’in en eski yerleşim yeri olan Birgi beldesinden İmam-ı Birgivi Türbesi’ne giden yol üzerindedir.


Birgi Bıçakçızade Çeşmesi

Ödemiş Tarihi Birgi Bıçakçızade Çeşmesi Ödemiş Tarihi Birgi Bıçakçızade Çeşmesi

Çeşmenin üzerinde bulunan kitabeye göre inşa tarihi 1807 olup Bıçakçı es-seyid Hacı Halil Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Çeşmenin inşasında tuğla ve moloz taş kullanılmış olup cephesindeki iki çökertmeden dış kısmındaki kemerli iç kısmındaki ise sivri kemerlidir. İçte yer alan çökertmenin üzerine ise çeşme aynası yerleştirilmiştir. Aynanın iki yanında ise selvi motifleri dikkat çekmektedir.

Birgi beldesinin merkezinde yer alan çeşme, halk arasında Koca Çeşme olarak da bilinmektedir. Derviş Ağa Cami’nin karşısında Birgi Deresi’nin batısına konumlandırılmıştır.

Ödemiş'te aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Ödemiş aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Birgi Şeyh Muhiddin Hamamı (Çukur Hamam)

Birgi Şeyh Muhiddin Hamamı Giriş Kapısı Birgi Şeyh Muhiddin Hamamı Giriş KapısıHamamın inşa tarihi 15 – 16. Yüzyıl olarak bilinmektedir. İnşasında moloz taş kullanılmış olup soyunma kısmı günümüze ulaşamayan bölümler arasında yer almaktadır.

Ödemiş, Birgi beldesinin merkezinde yer alan bu tarihi hamam günümüzde Fatih Bey Caddesi ile Birgi Deresi arasında Derviş Ağa Darülhadisi’nin karşısındadır.


İlk Kurşun Anıtı

Ödemiş Birgi İlk Kurşun Anıtı Ödemiş Birgi İlk Kurşun Anıtıİlkkurşun Anıtı Ödemiş ilçesine bağlı şehir merkezine 13 km uzaklıkta İlkkurşun Köyü’nde yer almaktadır.

İzmir’in Yunanlıların ilgaline karşı bu bölgede yaşayan halkın örgütlü olarak direnişinin anlatan anıt, manevi bir öneme sahip yapıdır. 

Her yıl Mayıs ayının sonunda bu anıtın dikildiği alanda İlkkurşun Bayramı adı altında geleneksel kutlamalar yapılmaktadır.


Neikaia Antik Kenti

Neikaia Antik Kent Kalıntıları Neikaia Antik Kent KalıntılarıÖdemiş ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan eski Lydia bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş ören yerlerinden biridir. Konum olarak Türkönü ve Kurucaova köyleri mevkiilerindedir.

Neikai Antik Kenti MÖ 1 – MS 1. Yüzyıla kadar kaynaklarda ismi geçmemiştir bundan dolayı da kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinememektedir. Bu tarihlerden sonra ise sikke basmasıyla duyulan kent tarih sahnesinde kendini göstermiştir.

Birçok bilim adamının araştırmalarına konu olan kentin kalıntıları bugün toprak altında kalmıştır. Tiyatrosu, kamusal alanları, sarnıçları ve kiliseleri ile çok geniş bir alana yayılmış olan kent bir tepenin üzerinde teraslar üzerine kurulmuştur. Harabelerin güneyinde bir cıva maden ocağı yer almaktadır.

Bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Ödemiş 4 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Hypaipa Antik Kenti

Hypaipa Antik Kent Kalıntıları Hypaipa Antik Kent Kalıntıları

Antik Çağ’da iki en önemli kenti olan Efes ve Sareis’i birbirine bağlayan yol üzerinde bulunmasından dolayı stratejik bir öneme sahip olan kent, Bozdağların güney yamacında kurulmuş olan bir Lydia şehridir ve günümüzde Günlüce Köyü’nde yer almaktadır.

Kaynaklara göre dans eden kadınları ile ünlenen kent Roma İmparatorluğu hakimiyetine kadar kendi sikkelerini basmıştır. Kent ile ilgili net bilgiler çok az olduğu için kuruluş tarihi bilinememektedir. 

Kentte yer alan bir diğer önemli yapı ise Perslerin Anahita için yaptığı tapınaktır. O dönemlerde basılan sikkelerin üzerinde ise Anahita’nın resmi bulunmaktadır. Anahita Lydia ülkesinin baş tanrısı olarak bilinmektedir.