İzmir Tarihi Yerleri

Geçmiş tarihteki ası Smyrna olan İzmir, Ege’de yer alan geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan köklü bir tarihe sahiptir. İzmir’de ilk yerleşim Tepekule Höyüğü olarak bilinen Bayraklı ilçesine kurulmuştur. Gün geçtikçe nüfusu artan kent Kadıfekale olarak adlandırılan bölgeye yerleşmiştir. 

Geçmiş dönemden beri liman kenti olan İzmir ticaret, bilim, sanat ve kültür açısından oldukça gelişme göstermiş olan döneminin zengin kentlerindendir. Arkaik, Helenistik, Klasik, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İzmir sürekli bir güç mücadelelerine tanıklık etmiştir.

Çok geçmişe dayalı bir tarihi olduğundan dolayı birçok antik kent, kilise, cami, köşk, han ve müzeleri içerisinde barındıran İzmir’de görülmesi gereken birçok mekân bulunmaktadır. Bunlardan başlıca olanları Agora Ören Yeri, Smyrna Antik Kenti, Tarihi Asansör, Saat Kulesi, Yalı ve Hisar Camii, Kızlarağası Hanı, Saat Kulesi, Tarihi Asansör, Atatürk Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Teos Antik Kenti, Efes Antik Kenti, Pergamon Antik Kenti, Beit İsrail Sinagogu, St. Polycarp Kilisesi, Efes Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Klazomenai Antik Kenti, Kızıl Avlu ve Asklepion’dur. 

İzmir'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için İzmir'deki oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Efes Antik Kenti ve Harabeleri

Efes Antik Kent Kalıntıları Efes Antik Kent Kalıntılarıİzmir’i Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan Efes’in kuruluş tarihi MÖ 6000 yıllarında dayanmaktadır. Doğu ile batının arasındaki kapı konumunda olan Efes önemli bir liman kentidir. Politik ve ticaret merkez olarak gelişme gösteren kent, günümüze kadar kendini korumayı başarabilmiş ve dünyanın harikaları arasına giren eserleri barındırmaktadır. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerini yansıtan birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. 

İyonya’nın 12 kentinden biri olan Efes Ayasuluk Tepesi’nde Hititler Dönemi’ne kadar gerileyen yerleşim yerlerine rastlanmıştır.  Günümüzde gezilen antik kent ise Büyük İskender’in generali Lysimakhos tarafından inşa ettirilmiştir. 3 dinin yayıldığı bir coğrafyaya sahip olan kent, Asya eyaletinin başkenti ve 200.000 kişilik nüfuslu döneminin en varlıklı kentlerindendir. Kentin yerleşimi Artemis Tapınağı çevresindedir. Roma Dönemi’nden sonra Bizans Dönemi’nde şehir Ayasuluk Tepesi’ne geri taşınmıştır.   1330 Yılında Türkler tarafından ele geçirilen ve Aydınoğulları’nın merkezi olarak kullanılan Ayasuluk bu tarihlerden sonra giderek küçülmeye başlamıştır. 

Antik dönemin ve günümüzün en önemli merkezlerinden biri oluşturan Efes, sanat, bilim ve kültür alanlarında önemli rol oynamıştır. Gelişmesinin başlıca nedenleri arasında ticaret dışında Anadolu’nun Kybele geleneğine bağlı Artemis Tapınağı’nın bölgede yer alması da büyük etkendir.

Koruma altında olan antik kentin ilk kazı çalışmaları 1869 yılında başlamış ve 1954 yılına kadar savaş dönemleri hariç devam etmiştir.  Tarihi ören yerinde gezilecek bölümler Ayasuluk Tepesi, Artemis Tapınağı ve Efes Antik Kent yerleşimi olarak ayrılmaktadır.

Kente giriş ücreti olarak 25 TL verip müze kartından faydalanabilirsiniz. Normal giriş ücreti ise 60 TL’dir. Antik bölgede bulunan Roma harabelerini (Yamaç Evler) görmek için ekstra 20 TL ücret alınmaktadır.


Agora

Agora Antik Kent Kalıntıları Agora Antik Kent KalıntılarıGrekçe’de çarşı ve kent meydanı gibi anlamlara gelen agora, antik çağlarda ticari dini ve siyasi etkinliklerin yoğunlaştığı bir bölgedir. Antik Çağ’da her şehirde en az bir agora bulunmaktadır.

MÖ 4.yüzyılda Smyrna Antik Kenti’nin İskender’in rüyası üzerine taşındığı düşünülen Kadıfekale’nin yamaçlarına kurulu olan İzmir Agorası, dönemin önemli kamu binalarıyla çevrilidir. Devlet agorası olan bu tarihi kent Helenistik Dönem’de kurulmuştur. Günümüze kadar ulaşan yapı ise MS 178 depreminin ardından İmparator Marcus Aurelius tarafından yeniden inşa ettirilen Roma Dönemi’ne aittir. Kazı çalışmaları sırasında kentte kanallar, mezar taşları ve heykeller gibi birçok eser gün ışığına çıkarılmıştır.

Agora’nın planı dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Ortasında geniş bir avlu ve etrafında sütunlarla çevrilmiştir. Plan özellikleri açısından ise bazilikadır. 

Agora Ören Yeri’ne ulaşmak için Konak yönüne giden metro kullanılmaktadır. Agora Ören Yeri’ne giriş ücreti 12 TL’dir.

İzmir'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için İzmir'de gezilecek yerler makalemize göz atabilirsiniz.


Smyrna (Tepekule – Bayraklı)

Smyrna Tepekule Höyüğü Kalıntıları Smyrna Tepekule Höyüğü Kalıntılarıİzmir, Bayraklı’da yer alan Smyrna’nın tarihi MÖ 3000 yıllarından daha da geçmişe dayandığı bilinmektedir. Yapılan kazılar sonucunda yerleşim yerlerinin höyüğün en üst düzeyine, denizden 5 metre yükseklikteki kayaların üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bölgedeki ilk yerleşim Eski Tunç Çağı’na aittir.

Kent araştırmaları sonucunda gün ışığına çıkarılan evler kerpiç ve sazdan oluşmaktadır. Kentin çevresi ise kalın bir surla koruma altına alınmıştır. En önemli kutsal yapı ise Artemis Tapınağı’dır. Ticaret açısından son derece gelişmiş olan Smyrna, İon döneminin en güçlü uygarlığıdır. Batı dünyasının geçmiş dönem modern kent örneklerinden biri olan Smyrna,  Anadolu’da Pers istilaları sonucunda tahrip olmuştur.  MÖ 545 yılında tahrip olan kentte bu tarihten sonra bir yerleşim olmamıştır.

İzmir merkezde yer alan Smyrna Antik Kenti giriş ücreti 12 TL’dir. 


Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Klisesi İbadet Alanı Meryem Ana Klisesi İbadet Alanıİzmir’in Selçuk ilçesine 9 km mesafede yer alan Meryem Ana Kilisesi, Hristiyan toplumu açısından manevi değeri oldukça yüksek ve hac merkezi olarak kabul edilen bir bölgedir. 

Birçok kaynağa göre Hz. İsa’nın ölümü sonrasında Meryem Ana, Aziz St. Jean ile birlikte buraya yerleşiği ve hayatının son dönemlerini burada geçirdiği söylenmektedir. 

Kilisenin orta kısmında vaftiz havuzu bahçesinde ise Meryem Ana heykeli yer almaktadır. Aslında ev olan yapı sonrasında kiliseye çevrilmiştir. Yapının tarihi ise 7. Veya 8. Yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. 1961 yılında 23. Johannes Papa tarafından hac yeri ilan edilen kilise her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Kilisenin bahçesinde yer alan 3 adet çeşme suyunun ise şifalı olduğu söylenmektedir. 

Selçuk ilçe merkezinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz Meryem Ana Kilisesi’ne giriş ücreti ortalama 10 TL’dir.

İzmir'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehber için İzmir gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Teos Antik Kenti

Teos Antik Kent Kalıntıları Teos Antik Kent Kalıntıları

İzmir Seferihisar’a 5 km mesafede yer alan Teos Antik Kenti, Sığacık Köyü’nün güneyine konumlanmıştır. Kentin kurucusu Dionysos’un oğlu Athamas’tır. Kuruluş tarihi ise MÖ 1000 yıllarına dayanmaktadır. 

12 İyon kentlerinden biri olan Teos Antik Kenti’nin hemen kenarında MÖ 2.yüzyıla ait Dionysos Tapınağı Anadolu’ya inşa edilmiş olan en büyük Dionysos Tapınağı’dır. Depremlerden oldukça zarar gören tapınak, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde onarım görmüştür.

Teos Antik Kenti’nin kuzeyinde tiyatro, Gymnasion, Akrapolis ve Helenistik surlar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda antik kentin geçim kaynağının deniz ticareti ve iki adet limanı olduğu anlaşılmıştır.

İzmir, Seferihisar ilçe merkezinden dolmuşlarla kolaylıkla ulaşılabilecek konumda yer almaktadır. Teos Ören Yeri giriş ücreti 12 TL’dir.


Asklepion

Asklepion Antik Kent Kalıntıları Asklepion Antik Kent KalıntılarıPergamon Antik Kenti’nde yer alan Asklepion, eski çağda yer alan en önemli sağlık merkezlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre MÖ 4. Yüzyılda inşa edilmiş olan yapı en parlak dönemini MS II. Yüzyılda yaşamıştır. 

Roma Dönemi’nde kutsal bir yol ile ulaşılan Asklepion, galerili avlusu, kült salonu, 3500 kişilik tiyatro salonu, kütüphanesi ve Asklepios Tapınağı ile oldukça önemlidir. Bölgenin güneyinde ise Helenistik Çağ’a ait üç tapınak, kutsal kaynak ve havuzlar ile uyku odaları bulunmaktadır. 

Geçiş dönemde birçok hastalığın tedavi merkezi olarak kullanılan Asklepion’da günümüzde fizyoterapinin uygulandığı yöntemler uygulanmıştır. Su ve çamur banyoları, şifalı otlar, kutsal su, açlık ve susuzluk kürleri başlıca tedavi yöntemleridir. 


Bergama Müzesi

Bergama Müzesi Sergi Alanı Bergama Müzesi Sergi Alanı1878 yılında İzmir Bergama’da yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkan eserlerin korunması amaçlı kullanılan depo, 1932 yılında müzeye çevrilerek halkın hizmetine açılmıştır. 

Antik dönemden günümüze kadar bölgede bulunan tarihi eserlerin, heykellerin, mozaiklerin ve etnografik özellikleri yansıtan eşyaların sergilendiği müze Kültür Bakanlığı’na bağlıdır. Bölgeden çıkarılan ve orijinal hali Almanya Berlin Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın ise sadece maketi sergilenebilmektedir. 

İzmir Bergama ilçe merkezinde yer alan müzeye giriş için müze kartı geçerlidir. Kartınız yoksa 5 TL ücret karşılığında giriş yapabilirsiniz.


Pergamon Antik Kenti

Pergamon Antik Kent Kalıntıları Pergamon Antik Kent Kalıntılarıİzmir Bergama’da tepede yer alan bir yerleşim olan Pergamon’un en eski yerleşim yerlerinin tarihi MÖ 7. ve 6. Yüzyıla dayanmaktadır. Antik kent iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölüm ise kale ile surları ve güney yamaçta yer alan yine surlarla çevrili aşağı kent ile adlandırılan bölgelerdir.

Pergamon Antik Kenti en geniş sınırlarına II. Eumenes döneminde ulaşmıştır. Döneminin en önemli yapıları ise Zeus Sunağı, iki yüz bin kitap arşivinin yer aldığı kütüphane, büyük saray, kent surları ve Athena Tapınağı’nın propylonu ile stoalarıdır. Antik çağın en dik tiyatrosu da Pergamon’da yer almaktadır.  Yukarı şehir olarak adlandırılan bölgede genelde kentin ileri gelenleri yaşamıştır. Kentin orta bölümünde ise Hera, Demeter Kutsal alanları, Asklepeion Tapınağı, Gymnasion ve kent çeşmesi yer almaktadır. Aşağı kentte ise agora, çok sayıda dükkân ve ev bulunmaktadır. Aşağı kent Pergamon’un ticaret merkezi olarak kullanılan bölgesidir.

MS II. Yüzyıla gelindiğinde İmparator Hadrianus ve Traianus döneminde parlak bir dönem yaşayan kent, sur duvarlarının dışına doğru yayılma göstermiştir. Yayılmanın en önemli eseri ise Serapis (Kızıl Avlu) Tapınağı’dır. 

Bergama Antik Kenti giriş ücreti 35 TL’dir ve güncel olarak UNESCO Dünya Mirası korunanlar listesinde yer alır. Ortalama 60 -70 TL ücret karşılığında günlük yapılan turlar ile tüm kenti rehberler eşliğinde gezebilirsiniz.

İzmir'de lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren İzmir 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Saat Kulesi

İzmir Tarihi Saat Kulesi Günbatımı Manzarası İzmir Tarihi Saat Kulesi Günbatımı ManzarasıKonak ilçesi meydanında yer alan Saat Kulesi İzmirlilerin buluşma noktalarındandır. Osmanlı Dönemi zamanında II. Abdülhamit tarafından yaptırılan kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhem tarafından hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nde yer alan Osmanlı Tuğrası ise Cumhuriyet’ten sonra kaldırılmıştır.

Özel bir mimariye sahip olan beyaz mermer ve kesme taş oymalarından yapılan kule İzmir gezilerinde bir fotoğraf karesi yakalayabileceğiniz en güzel alanlardandır. 


Kızlarağası Hanı

Tarihi Kızlarağası Hanı Hediyelik Eşya Dükkanları Tarihi Kızlarağası Hanı Hediyelik Eşya Dükkanları1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından inşa ettirilen ve günümüzde Kemeraltı Çarşısı’nda yer alan Kızlarağası Han’ı İzmir’in ticaretinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteren yapılardandır. 

Han içerisinde yan yana sıralanmış birçok hediyelik eşya dükkânı, restoran, kafe yer almaktadır. Ayrıca geçmişin izlerini taşıyan mesleklerin hala icra edildiği han içerisinde İzmir gezinizde yanınızda götürebileceğiniz birçok etnografik özelliklere sahip eşyaları bulabilirsiniz. 

Geçmiş dönemde olduğu gibi günümüzde de canlılığını yitirmemiş olan Kızlarağası Hanı’nda kumda pişirilen Türk Kahvesi içmeden dönmeyiniz.


İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı İzmir Arkeoloji Müzesi Sergi Alanıİzmir, Konak’ta yer alan Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1924 yılında Basmane’de sonrasında 1984’te Konak Bahri Baba Parkı bünyesinde açılmıştır. Müze,  geçmiş tarihin zengin miraslarına ev sahipliği yapan İzmir’in değerli kalıntıları sergilenerek tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Müzenin orta katında Taş Eserler Salonu yer alır ve bu bölümde heykeltıraşlık ile mermer eserlerini kapsayan büstler, masklar, heykeller ve portreler sergilenmektedir. En değerli eserler arasında ise bu bölümde yer alan Androklos Heykeli bulunmaktadır. Müzenin üst katında ise Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu bulunmaktadır. Salondaki eserler kronolojik sıra ile düzenlenmiştir. Müzede son olarak Hazine Odası yer almaktadır. Bu bölümde ise Arkaik dönemden İslami Dönem’e kadar sikkeler, altınlar, gümüşler ve kıymetli taşlar sergilenmektedir.

Müzenin en dikkat çekici eserleri ise Bronz Koşan At Heykeli ve Bronz Demetler Heykeli’dir.

Müze içerisinde sesli ve görüntülü rehber sistemi mevcuttur.

İzmir Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 12 TL’dir.


Hisar Camii

İzmir Tarihi Hisar Camii İzmir Tarihi Hisar Camiiİzmir Konak’ta Fevzi Paşa Caddesi’nde yer alan cami kaynaklara göre 2 farklı şekilde anlatılmaktadır. Birincisi Molla Yakup Bey tarafından 1598 yılında inşa ettirildiğidir. İkincisi ise Latin Kilisesinin camiye dönüştürüldüğüdür. Yine kaynaklara göre 1402 yılında Timur tarafından yıktırıldığı belirtilmektedir. Bahçe kapısında yer alan kitabeye göre ise 1881 yılında restorasyon yapılmıştır. 

Kesme taş ve molozdan yapılmış olan bu cami İzmir’in en görkemli dini yapılarındandır. Kare planlı ve sekiz fil ayağı üzerine oturtulan caminin ahşap minberi sedef kakmalıdır. Hisar Camii’nin minaresi ise 1927 yılında yenilenmiştir. 

Konak ilçe merkezinde yer alan Hisar Cami’ye ulaşmak oldukça kolay ve yürüyüş mesafesindedir.

İzmir'de doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz otellerin listesi İzmir termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Serapis (Kızıl Avlu)

Bergama Kızıl Avlu Tapınağı Bergama Kızıl Avlu TapınağıBüyük ön avlusu ve tamamı tuğladan yapılması nedeni ile Kızıl Avlu olarak adlandırılan Serapis, Roma İmparatorluğu döneminde MS II. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bergama merkeze 1 km mesafede yer alan tapınak Anadolu;2nun dini anıtsal yapılarından biridir.

İnşa edildiği dönemden sonra eklemeler ile kiliseye dönüştürülen yapı bazilika ve üç nefli bir yapıya sahiptir. İncil’ de de bahsedilen 7 tapınaktan biri sayılan Kızıl Avlu Osmanlı Dönemi’nde camiye dönüştürülmüştür. 

Birçok turistin ilgi odağı olan Kızıl Avlu’ya ulaşım oldukça kolaydır. Giriş ücreti ise 6 TL’dir.


Klazomenai Antik Kenti

Klazomenai Antik Kent Kalıntıları Klazomenai Antik Kent KalıntılarıTarihteki 12 İyon kentlerinden biri olan Klazomenai Antik Kenti, Urla Karantina Adası ve Limantepe üzerine yayılmış bir alanda yer almaktadır.

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Helenistik Döneme ait kalıntılara rastlanan kentte dünyada ilk örneği bulunan zeytinyağı tesisi gün ışığına çıkarılmıştır. Oldukça önemli bir değeri olan antik kentte üretim tesisi haricinde çeşitli dönemlere ait eserler ver saray kalıntılarına ulaşılmıştır. 

İzmir Urla’da yer alan antik kent ülkemiz açısından önemli miraslardan birini oluşturmaktadır. İzmir Urla şehir merkezinden ise ulaşımı oldukça kolaydır. Antik kente giriş ücreti bulunmamaktadır.


İzmir Etnografya Müzesi

İzmir Etnografya Müzesi Binası İzmir Etnografya Müzesi Binası19.yüzyılda neo klasik bir tarzda teras üzerine inşa edilen bina ilk olarak 1831 yılında hastane, 1845 yılında ise Fransızlar tarafından bakım yapılarak Hristiyan aileleri için bakımevi olarak kullanılmıştır. 1984 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek etnografya müzesi olarak hizmete açılmıştır.

3 katlı olarak inşa edilen bina içerisinde İzmir ve töresine ait sosyal yaşamı yansıtan etnografik öğeler sergilenmektedir. 1. ve 2. Katı teşhir salonları olarak kullanılan müzede saraciye, urgancılık, tahta basıcılık, tenekecilik, çömlekçilik, nalıncılık, halı dokumacılığı, göz boncukçuluğu, keçecilik gibi el sanatlar tanıtılıp ürünleri sergilenmektedir.

İzmir Konak’ta yer alan müzeye giriş ücretsizdir.


Saint Polycarp Kilisesi

Saint Polycarp Kilisesi Tapınma Salonu Saint Polycarp Kilisesi Tapınma SalonuAziz Yuhanna’nın öğrencisi ve İzmir Piskoposu olan Saint Polycarp adına 1625 yılında inşa ettirilmiştir. İzmir Konak’ta yer alan kilise mutlaka görülmesi gereken mimari tasarımı bulunmaktadır. 

Hristiyanlığı yayması ve inandığı inanç ile suçlanan Polycarp’ın öldürülmesinden hemen sonra yapılmıştır. Kilisenin duvarlarında ise Raymond Pere tarafından çizilmiş olan Polycarp’ın hayatı resmedilmiştir. Amaçları ise Polycarp’ın hayatını ölümsüzleştirmektir.

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan kilise Pazar günleri hariç her gün ziyarete açıktır. 15:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen kiliseye girmek için girişteki kapı ziline basmanız yeterli olacaktır. 


Selçuk Efes Müzesi

Selçuk Efes Müzesinde Sergilenen Tabletler Selçuk Efes Müzesinde Sergilenen Tabletlerİzmir, Selçuk’ta yer alan Efes Antik Kenti’nin çevresinde ortaya çıkarılan Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müze ziyaretçi kapasitesi ve kültürel faaliyetleri ile Türkiye’nin en önemli müzelerinden biridir. 

Efes Antik Kenti’nin eserlerisin sergilendiği müze kronolojik ve tipolojik olarak ayrılmış bölümlere sahiptir. Salonlar Mezar Buluntuları Salonu, Yamaç Evler, Efes Artemisi Salonu, İmparator Kültleri Salonu, Sikke ve Hazine Bölümü ve Ev Buluntuları Salonu olarak ayrılmıştır. Müzenin en ünlü eserleri ise Yunuslu Eros Heykeli, Sokrates Başı, Eros Başı ve Artemis Heykeli’dir. 

Yaklaşık 64.000 eserin sergilendiği müzeye halen kazı çalışmalarından çıkarılan kalıntılar eklenmektedir. Koleksiyonların zenginleşmesi ile Yeni Buluntular Salonu açılmıştır. 

İzmir Selçuk ilçe merkezinde yer alan müzeye giriş ücreti ise 15 TL’dir.


Yalı Camii (Konak Cami)

Konak Tarihi Yalı Camii Avlusu Konak Tarihi Yalı Camii AvlusuMehmet Paşa kızı Ayşe Hanım tarafından 1754 yılında inşa ettirilen camii günümüzde Konak Meydanı Hükümet Konağı’nın önünde yer almaktadır.

İzmir’in en zarif camilerinden biri olan Konak Camii, sekizgen planı ve çinileri ile dikkat çekmektedir. Depremde zarar gören camii Rahmi Bey tarafından 1920 yılında onarılmıştır. 

Klasik Osmanlı mimarisi tarzı ile yapılmış olan camii tek minerali ve tek kubbelidir. Yapımında ise taş ve tuğla kullanılmıştır. 

Tarihi ve dini anıtsal özelliği bulunan ve günümüzde hala kullanılabilen Konak Camii, İzmir’de görülmesi gereken yerler arasındadır. 


Tarihi Asansör

İzmir Tarihi Asansör Manzarası İzmir Tarihi Asansör Manzarasıİzmir için sembolik bir ruha sahip olan Tarihi Asansör halka kolaylık sağlamak amacı ile iki cadde arasındaki bağlantıyı kurmak amaçlı 1907 yılında inşa edilmiştir.

İzmir’in körfez manzarasını sunan Tarihi Asansör içerisinde restoran ve kafe hizmete sunulmuştur.  İzmir’i seyre dalmanın en kolay ve en güzel yollarından biri olan Tarihi Asansör Karataş’ta yer almaktadır. 


İzmir Atatürk Evi ve Müzesi

İzmir Atatürk Evi ve Müzesi Binası İzmir Atatürk Evi ve Müzesi Binasıİzmir Konak’ta yer alan Atatürk Müzesi’nin binası 1870 yılında bir tüccar tarafından inşa ettirilmiştir. Binanın sahibi İzmir’den taşındığında ev hazineye kalmış ve sonrasında karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk’ü çok defa ağırlayan bina sonrasında otele çevrilmiş ve Atatürk’e hediye edilmiştir.

1967 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilen bina içerisine Atatürk ile ilgili eşyalar sergilenmek üzere getirilerek müzeye dönüştürülmüştür. 2 katlı olan yapı içerisinde geniş bir salon, toplantı odaları ve Atatürk ile arkadaşlarının canlandırıldığı önemli karar toplantıları sergilenmektedir.  Üst katta ise Atatürk’ün İzmir’e seyahati sırasında kullandığı kayık orta katında ise eşyaları ve döneminde kullandığı oda bulunmaktadır. 

Pazartesi hariç her gün 08:30 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze yaz sezonunda 19:00’a kadar açık tutulmaktadır. Müzeye giriş ise ücretsizdir. Atatürk Müzesi Konak, Gündoğdu Meydanı’nda yer almaktadır.


Beit İsrail Havrası

Beit İsrail Havrası Binası Beit İsrail Havrası BinasıII. Abdülhamit döneminde Musevilerin din, ibadetleri için 1904 yılında alınan izinle 1905 yılında inşa edilen Beit İsrail Sinagogu 1907 yılında dini amaçlara hizmet amaçlı açılmıştır. 

İzmir’de bulunan ilk sinagog örneği olan Beit İsrail İtalyan etkisi ile inşa edilmiştir.

Günümüzde de yoğun bir şekilde kullanılan sinagogun yapımında yığma taş kullanılmıştır. Tavanı ve asma kat döşemelerinde ise ahşap kullanılmıştır. İç mekânda bulunan kırmızı halı ve oturma sıralarının kumaşlarının kırmızı oluşu sinagoga renk katmaktadır. 

1908 yılından günümüze kadar hiç bozulmamış özgün yapısı ile hala hizmet veren Beit İsrail Sinagog’u İzmir’de ziyaret edilmesi gereken dini yapıtlardan biridir.