Dalaman Tarihi Yerleri

Dalaman doğası gereği oldukça güzel şirin yerlerden biridir. Birçok medeniyet tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan Dalaman, tarihi eserler anlamında oldukça zengin izler bırakmıştır.

Dalaman toprakları üzerinde Lukkalar, Lekler, Solymoslular, Kavalılar, Persler, Helenler, Atinalılar, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Menteşeoğulları ve Osmanlılar yaşamıştır.

En çok kalan hükümdarlık ise Likyalılardır. Tam 1600 yıl boyunca topraklarda hüküm süren Likyalıların ardından Pers İmparatorluğu tarafından ele geçirilen Dalaman’ın adı Karia olarak değiştirilmiştir.

İlçede henüz arkeolojik bir kazı yapılmadığından tarihi tam olarak bilinmemekle beraber kuruluşunun oldukça eskiye dayandığı tahmin edilmektedir. Bununla beraber Dalaman önceleri Köyceğiz ilçesine bağlıdır.  Ancak 1983 yılında Atakent ve Dalaman beldeleri birleştirilerek Dalaman ilçe haline gelmiştir.

Dalaman'da eğlenceyi doyasıya yaşamanız için uygun fiyatları ile Dalaman otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımada Manzarası Kapıdağ Manzarası

Karya, Lissai ve Lydai Antik Kentlerinin hepsini barındıran biraz dağınık ama gezmesi oldukça zevkli noktalardandır. Karya Antik Kenti ise burada bulunan en ünlü antik şehirdir.

Yarımada turu boyunca güneyde Kargın Gölü’nün güneyinde Lissa kalıntıları, batıda ise Lydia kalıntıları görülmektedir. Özellikle Bizanslılar zamanında iyice ünlenen kentte birçok Bizans Dönemi eserlerini de görebilmek mümkündür.

Dalaman dışında konaklamak için size özel olarak oluşturduğumuz Muğla otel fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Demirciler Çarşısı

Tarihi Demirciler Çarşısı Tarihi Demirciler ÇarşısıYaya olarak Gürköy yolundan ilerleyince 30 dakika sonra karşınıza çıkacak olan Demirciler Çarşısı 13. Yy’ da Rumlar tarafından yapılmıştır. Hala aktif olarak kullanılan çarşıda çeşitli demir, bakır, alüminyum ve çelik el sanatları örnekleri sergilenmektedir.

Tatilciler için hediyelik eşya alınabilecek bir yer olarak görülen, Gürköy’ün kuzeyinde bulunan çarşı da aynı zamanda geçmişten kalan demir parçaları, çekiçler ve örsler de görülmektedir.

Dalaman'da tarihi ve turistik yerleri keşfetmek için Dalaman'da gezilecek yerler kategorimizi inceleyebilirsiniz.


Kleopatra Hamamı

Kleopatra Hamamı Kalıntıları Kleopatra Hamamı KalıntılarıTekne yolculukların ve özel yatların durak noktalarından biri olan koyda iskele kıyısında yarısı denizin altına batmış Bizans Manastırı’nın kalıntılarını da görebilmek mümkündür.

Likyalılardan kalan yıkıntılar üzerine kurulan Kleopatra Hamamı tekne turu ile görülmektedir. Suların altında kalan hamam ve diğer kalıntılar dalış ile görülebilecek muhteşem tarihi yerlerdendir.

Göcek’ten başlayıp Domuz Boğazı’na doğru gidişte batıya doğru dönünce göreceğiniz hamam bir zamanlar Kleopatra tarafından tatil amacıyla yaptırılmıştır.

Dalaman'da geziye başlamadan önce Dalaman gezi rehberi sayfamızı inceleyerek tatil planı yapabilirsiniz.


Delikli Kavak

Delikli Kavak Mezarları Delikli Kavak MezarlarıElcik ve Bozbel arasında kalan Delikli Kavak kelimenin tam anlamıyla tarih kokan yerlerdendir. Tepenin güney ucunda bir adet dev kaya mezarı görülmektedir. Önündeki düzlükte ise bir adet kaya mezarı daha vardır. Bu düzlükte mutfağa benzer bir yapı da bulunur. 

Tepenin güney, batı ve kuzey taraflarının önceden surlar ile kaplı olması nedeniyle sur kalıntılarını da görülür. Dalaman merkeze 47 kilometre uzaklıkta bulunan Delikli Kavak’a birkaç kilometre özel araç ile gittikten sonra köylülerin traktörleri ile ulaşılmaktadır.

Dalaman'da tatilini tamamlayanlar daha fazla yer keşfetmek için Muğla gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirler.


Oktapolis Antik Kenti

Oktapolis Antik Kenti Mezarları Oktapolis Antik Kenti MezarlarıGünümüzde Elcik, Sabunlu ve Kızılkaya köylerinin sınırları içinde bulunan antik kent 8 Şehir anlamına gelmektedir. Antik kentin içindeki ve dışındaki yamaçlarda kaya mezarları görülür.

Mezarlar Likya döneminden kalsa da üzerinde Roma ve Bizans izlerine de rastlanmıştır.

Mezarların konumu çok dik olduğundan yakından görebilmek oldukça zordur. Köyceğiz içinde yer alan bölgede ise şehri çevreleyen surların kalıntılarını görebilmek mümkündür.

Dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Dalaman tatil otellerine göz atmayı unutmayın.


Kalynda Antik Kenti

Kalynda Antik Kent Kalıntıları Kalynda Antik Kent KalıntılarıŞerefler Köyü’nün kuzeyi ve kuzeydoğu bölgesini kapsayan antik kentte kale, kaya mezarlar ve surları görebilmek mümkündür.

Kapıdağ Yarımadası’ndaki kalıntıların uzantısı olarak düşünülen Kalynda, ilk olarak Karya ardından Perikler ve Likyalıların eline geçmiştir. Son olarak Bizanslılar tarafından kullanılan kentte her döneme ait izler görülmektedir.

Antik kente girişler ücretsizdir. 

Ailecek keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçeneklerini Dalaman aile otelleri sayfasında size özel olarak hazırladık.


Asma Eski Köprü

Tarihi Asma Eski Köprü Tarihi Asma Eski Köprü

Ak Köprü olarak bilinen ve tarihi oldukça eski olan köprü, Köyceğiz ve Fethiye’yi Muğla’ya bağlayabilmek için inşa edilmiştir. Şimdilerde yol güzergâhı değiştiği için pek fazla kullanılmamaktadır. Bunun yerine köprü yakınlarında şenlikler düzenlenmektedir.

105 metrelik bu köprü 1936 yılında faaliyete girmiştir. Üzerinden büyük araçlarında geçebildiği köprü oldukça geniş ve sağlamdır.


Hippokome Antik Kenti

Hippokome Antik Kent Kalıntıları Hippokome Antik Kent Kalıntıları

At Şehri anlamına gelen Hippokome, Dalaman’a yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Çöğmen ve İt Asarı Köylerinin tepelerinde kurulmuş olan kentin güney tarafından 6 adet dev kaya mezarı bulunmaktadır.

Güneybatı yönünde ise Telmessos’taki gibi kaya mezarları görülmektedir. Kentin Kepezbaşı denilen bölgesinde ise Roma ve Bizans kalıntıları gezilebilir.

Antik şehre girişler ücretsizdir.


Hisar

Hisar günümüzde de yerleşim alanı olarak kullanılmaya devam etmektedir. Gürleyik Köyü’nün üst kısmında kalan birbirine neredeyse yapışık evlerden oluşmaktadır. Her birinin yan tarafında bulunan kiler, ahır ve şaraphaneler dikkat çekmektedir. 

Hisar Bizans Dönemi’nden günümüze kadar kalabilmiş olan yerleşim yerlerinden biridir. Yerleşimden ziyade burası şarap imalathanesi olarak kullanılmıştır.

Dalaman’dan Gürleyik Köyü’ne doğru gidip daha sonra yaklaşık 1 saat yürüyerek Hisara’a ulaşılmaktadır.