Bayburt’un tarihi, yapılan araştırmalara göre M.Ö. 3000’li yıllara dayanmaktadır. Bayburt’un eski adları Payberd, Painpurth, Baiburt ve Baypırt’tır. Bayburt, Azziler tarafından kurulmuş olup, M.Ö. 770-665 yılları arası Kimmer ve İskitlerin istilasına uğramıştır. İstilanın ardındansa Haldiler bölgeye hakimiyet kurmuştur. Ardından Medlerin eline geçen hakimiyet sonrasında yerini Perslere bırakmıştır.
Saka Türkleri olarak bilinen İskitlerden günümüze dek Bayburt 5000 yıllık bir Türk hakimiyetine ev sahipliği yapmıştır. M.S. 705 yılında Emevilerin hakimiyet kurduğu bölge, M.S. 715 yılında Bizans hakimiyetine tekrardan girmiştir. M.S. 850 yılı ve sonrasında ise bölgede sürekli Bizans-Türk çekişmesi yaşanmış olup, Müslüman Türk akınına uğramıştır. 1828 yılında Bayburt, Rus işgaline uğramış, Osman Paşa’nın kuvveti ile Aydıntepe tarafında Ruslar bozguna uğratılmıştır.
Bayburt'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bayburt hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi, Bayburt’un merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Müze, Çoruh Nehri’ne bakan bir vadide kuruludur ve 2010 yılında ziyarete açılmıştır. Müze bünyesinde çağdaş sanat ile geleneksel sanat parçaları bir arada toplanıp sergilenmektedir. Müzenin yapım fikri akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’dan gelmiştir. Bu fikir üzerine 2002 yılında çalışmalara başlayan akademisyen, 2005 yılında bir vakıf kurup çalışmalara başlayarak 2010 yılında müzenin açılışını yapmıştır.
Müze bünyesinde sergi salonları, atölye, depo müze, konukevi ve kütüphane bulunmaktadır. Müze adı Şamanizm inancından kalma şifacı ve koruyucu anlamına gelen “Baksı” kelimesinden gelmektedir. Ayrıca müzenin bulunduğu Bayraktar Köyü’nün eski adı da Baksı olduğu için müzeye bu ad verilmiştir.
Müzeye giriş ücretlidir. Tam ücret 10 TL, öğrenci 5 TL, 10 kişi ve üzeri grup 7 TL, salı günleri ise tamamen ücretsizdir. Müze pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Geriye kalan günlerde ziyaret saati 10:00-19:00 arasındadır.
Bayburt'un bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Bayburt'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Bayburt Kalesi (Çin-ü Maçün Kalesi)
Bayburt Kalesi
Bayburt Kalesi’ne Zigana ve Kop Dağları’nı aşarak ulaşılmaktadır. Kale aynı zamanda Karadeniz ile Basra Körfezi’ni birbirine bağlayan ticaret yolu üzerinde olduğundan dolayı önemli bir konuma sahiptir. Kalenin kimler tarafından hangi tarihlerde inşa edildiği bilinmemektedir.
Bayburt Kalesi, il merkezine hakim bir konumdadır. Tarihten günümüze dek birçok medeniyetin ilgisini çeken kalenin halk arasındaki adı Çin-ü Maçün Kalesi’dir. Batı ve güney dış yüzeyinde mor firuze çinilerin kullanılmasından kaynaklı bu şekilde adlandırılmıştır. Kale geçmişten günümüze dek birçok restorasyondan geçtiği için orijinalliğini yitirmiştir.
Bayburt Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Aydıntepe Yeraltı Şehri
Aydıntepe Yer Altı Şehri
Aydıntepe Yer Altı Şehri, Bayburt’un merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Aydıntepe Kasabası sınırları içerisindedir. Yeraltı Şehri, bölgede bulunan en eski yerleşim yerlerinden biridir. 1998 yılında inşaat kazısı sırasında kazı çalışmaları yapıldığı esnada tesadüfen bulunmuştur. Tüf içerisinde ana kayaya oyuk galeriler ve odalar keşfedilmiştir.
Erken Hıristiyanlık Dönemi’ne ait bir sığınak olduğu tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda bulunan mezarların ise Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi’nden kaldığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan odalar ve bölümlerin, mühendislik ve mimari bilgisi yüksek kişilerce yapıldığı düşünülmektedir.
Aydıntepe Yer Altı Şehri’ne giriş ücretlidir. Öğrenciler için giriş ücreti 3 TL, tam giriş ücreti ise 5 TL’dir.
Bayburt'un doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Bayburt gezi rehberi sayfasında listeledi.
Bayburt Saat Kulesi
Bayburt Saat Kulesi
Bayburt Saat Kulesi, Bayburt Kalesi’nin hemen önünde yükselmektedir. Milli Mücadele sonrasında savaşa gidenler, gittikleri yerde çeşitli saat kulesi örneklerine rastladıkları için Bayburt’a da yapılmasını istemişlerdir. Ardından en beğendikleri seçenek olan Çorum Saat Kulesi’nin mimari özelliklerine benzetmeye karar vermişlerdir.
Cumhuriyet’in ilanı ile yapılmaya başlanan kulenin inşaatı bir yıl sürmüştür. Heybetli mimariye sahip olan saat kulesi şehrin birçok noktasından kolaylıkla görünmektedir. Kare planlı köşke ve sekizgen gövdeye sahiptir. Saat Kulesi’ni Muhittin Usta isimli taş ustası yapmaya başlamış, Rizeli İbrahim Usta tarafından tamamlanmıştır. Kuledeki saat İsviçre’den getirtilmiştir.
Bayburt'ta tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Bayburt spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Korgan Köprüsü (Meliğin Köprüsü)
Korgan Köprüsü
Korgan Köprüsü, Bayburt’un Akşar beldesi sınırları içerisindedir. Yörede yaşayanlar köprüye Meliğin Köprüsü adını vermişlerdir. Köprünün kesin yapım tarihi bilinmemekte ancak mimari özellikleri ve yapılan araştırmalar neticesinde 13. ve 14. yüzyıllar arasında Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olduğu düşünülmektedir.
Köprünün uzunluğu 43,20 metre, genişliği ise 4 metredir. Köprünün yapım aşamasında moloz taşlar ve ince yontulmuş sarı taşlar kullanılmıştır. Mimari açıdan pek fazla göz alıcı olmasa da, tarihi açıdan önemli bir yere sahip köprüler arasındadır.
Dede Korkut Kümbeti (Ali Baba Kümbeti)
Dede Korkut Kümbeti
Dede Korkut Kümbeti, Bayburt’un merkezine yaklaşık 39 kilometre uzaklıkta bulunan Masat Köyü’ndedir. Yöre halkı tarafından Ali Baba Kümbeti olarak adlandırılmıştır.
Kümbete bakıldığında ve yapılan araştırmalara göre çok eski bir tarihi olduğu anlaşılmaktadır. 9. yüzyılda yapıldığı söylenmektedir. 1994 yılında restore çalışmaları geçiren kümbet, orijinal halinden epeyce uzaklaşmıştır. Kümbetin bulunduğu alanda her yıl Temmuz ayının üçüncü haftası şenlikler düzenlenmektedir.
Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Bayburt çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.
Kop Şehitliği
Kop Şehitliği
Kop Şehitliği, Bayburt’un merkezine yakın bir noktada, Bayburt-Erzurum karayoluna 40 kilometre uzaklıktadır. 1916 yılında Çoruh Havzası’nda Rus askerlere karşı direnirken şehit düşen askerlerimizin anısını yaşatmak için yapılan bir şehit mezarlığıdır. Şehitliğin yapım yılı ise 1963’tür.
Şehitliğin yüksekliği 13 metredir. Anıt mezarlık, üst üste inşa edilmiş iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Şehitliğin alt kısmı sarı, beyaz ve siyah taşlardan küp şeklinde yapılmıştır. Şehitleri ağırladığı için görülmeye değer yerler arasındadır.