Bayburt Aktiviteleri

Bayburt, 3000 metre rakımlı tarihi İpek Yolu güzergahında yer almaktadır. Türkiye’nin en küçük yüz ölçümüne sahip şehri olmasına rağmen bu şehirde yapılacak birçok aktivite seçeneği mevcuttur. Karadeniz Bölgesi’nden Doğu Anadolu’ya uzanan yolların kesiştiği noktada yer alan Kop Dağı, kayak sporları merkezidir. Ziyaretçiler, doğa aktivitelerine katılarak farklı deneyimler elde edebilmektedirler.  

Bayburt şehri, yaylaları ile de oldukça meşhurdur. Bayburt’un bol oksijenli yaylalarında ziyaretçiler birçok aktiviteye katılabilmekte ve eğlence adına sınırsız deneyimler elde edebilmektedirler. Ziyaretçilerin keyifli zaman geçirebilecekleri dağ ve doğa yürüyüşleri, at binme, kamp, fotoğrafçılık, sportif olta balıkçılığı, şenlik ve festival gibi geniş bir aktivite yelpazesi sunulmaktadır. 

Bayburt'ta gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Bayburt otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Cirit ve Binicilik Sporu 

Binicilik Sporu Binicilik Sporu

Bayburt’ta ata sporumuz olan cirit geleneği yaşatılmaya devam etmektedir. Cirit aktivitesine yerli halkın yanı sıra şehre gelen ziyaretçiler de yoğun ilgi göstermektedir. Bayburt’ta cirit sporu insan ve atın mücadelesine dayanan erliğin göstergesi olarak dikkat çekmektedir. 

Yaz aktivitesi olarak tercih edilen binicilik, aile ve çocuklar için en gözde etkinlik haline gelmiştir. Doğal güzellikleriyle konuklarına farklı alternatifler sunan Bayburt, binicilik aktivitesi olarak geniş bir yelpazeye sahiptir.  Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğal ortamın içinde vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler için Bayburt At Çiftliği, en çok tercih edilen mekandır. Farklı bir alternatif olarak Çoruh Nehri’nde de atlı doğa turu yapılmaktadır.


Kayak 

Kayak Kayak

Heyecanlı ve adrenalin dolu vakit geçirmek isteyen herkesin tercih ettiği kayak, kış aylarının keyfini sürdürmek için Bayburt’un ziyaretçilerini Kop Dağı’nın zirvelerine davet etmektedir. Kayak merkezi ayrıca çiçek ve çam kokuları ile ziyaretçilerine tertemiz bir hava da sunmaktadır.    

2600 metre rakımlı Kop Dağı’nda bulunan kayak merkezi, Aralık ve Ocak aylarında kar tutmaya başlamakta ve ziyaretçileri için Mayıs ayına kadar kayak hizmeti sunmaya devam etmektedir. Sakin ve bol oksijenli bir kayak deneyimi sunan Kop Dağı’nda 1240 teleskisi vardır. Kayak merkezinin 2950 metre yüksekliğe kadar farklı zorluk seviyelerinde 10 ayrı pisti bulunur. Farklı zorluk derecelerine sahip kayak pistleri, kayak tutkunları ve profesyonel kayakçıların ilgisini çekmektedir. Jeoturizm ve kış turizmi seçenekleri sunan Kop Dağı, ayrıca misafirlerin doğa yürüyüşü ve tırmanış için en çok tercih ettiği dağdır.

Bayburt'a uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Bayburt'ta gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Rafting 

Rafting Rafting

Dünyanın en derin ve en hızlı nehirlerinden olan Çoruh Nehri, Bayburt şehrinin en uzun akarsuyudur. Rafting aktivitesinin gerçekleştirilebileceği bir akarsu olarak dikkat çekmektedir. Nehrin kaynak suyu, Mescit Dağı’ndan gelmektedir. Borçka’nın Muratlı beldesinden başlayan nehir, akarak Türkiye sınırlarından dışarı çıkmaktadır. Çoruh Nehri, 431 kilometre uzunluğa sahip olup bu uzunluğun 410 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde yer alır. 

Çoruh Nehri’nde sazan ve kefal balığı olmak iki tür balık çeşidi yetişmektedir. Doğanın içerisinde huzurlu ve keyifli vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler için Çoruh Nehri’nde olta balıkçılığı aktivitesi de gerçekleştirilebilir. 


Dağ ve Doğa Yürüyüşü 

Doğa Yürüyüşü Doğa Yürüyüşü

Bayburt, yüzey şekilleri bakımından zengindir. Bayburt’ta ovalar ve yaylalar, önemli yer tutmasına karşın, dağların oluşturduğu geçitler de il coğrafyasında büyük önem taşır. 

Bayburt’u kuşatan Soğanlı, Kırklar, Haldizen, Coşan, Kop Dağı, Sarıçiçek Dağları, Divanyolu ve Kemer, 2000 – 3000 metrenin üzerinde yüksekliğe sahip dağlar olup, doğa yürüyüşü ve dağ yürüyüşüne oldukça elverişli alanlardır. 

Bayburt il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bayburt gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Kamp

Kamp Kamp

Bayburt, doğa içerisinde konaklama ve manzaranın tadına varabilme imkanı da sunmaktadır. Sırakayalar Şelalesi Kamp Alanı, en popüler seçeneklerden bir tanesidir. Şelalenin yanında yer alan kamp alanında herhangi bir tesis olmadığı için uzun süreli konaklamalara uygun değildir ve temel gereksinimlerinizi dışarıdan getirmeniz gerekmektedir. 

Bir diğer seçenek ise Kop Dağı Tarihi Milli Parkı’dır. Erzurum ile Bayburt arasında kalan bu milli parkı çadır ve karavan kampı için uygundur. Çevresinde temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler bulunmadığı için gereksinimlerinizi dışarıdan getirmeniz tavsiye edilmektedir. 

Bayburt ziyaretinizde tercih edebileceğiniz diğer kamp alanları ise Yakupabdal Tabiat Parkı, Soğanlı Vadisi Kamp Alanı, Aslan Dağı Mesire Alanı ve Çoruh Vadisi’dir. 

Bayburt'ta özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Bayburt pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.


Olta Balıkçılığı 

Olta Balıkçılığı Olta Balıkçılığı

Bayburt’un Çoruh Nehri’nde olta balıkçılığı en popüler aktivitelerden birisidir.  Çoruh Nehri, tatlı su balık çeşidi açısından oldukça zengindir. 

Kılıçkaya, Çatıksu, Beşpınar, Kopuz ve Masat alabalık yönünden zenginken, Gökçedere, Danişmend, Saraycık, Sakızlı ve Oruçbeyli de özellikle sazan balığı yönünden zengindir. Bayburt’a gelen ziyaretçiler tarafından olta balıkçılığı sportif, amatör ve profesyonel bir hobi olarak yapılabilmektedir. 


Fotoğrafçılık 

Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık

Bayburt’ta görülebilecek en güzel yerlerin başında Türkiye’nin meşhur doğal güzelliğine sahip Sırakaya Şelaleleri gelir. Bu şelalelerde fotoğraf çekimi yapan ziyaretçilerin kendi şehirlerine döndüklerinde sevdiklerine yeşilin farklı tonlarının yer alacağı fotoğraf karelerini gösterebilecekleri kesindir. 

Sırakaya Şelaleleri, yaz mevsiminde birçok kişinin piknik yapmak için kullandığı bu alan, serinletici ve ferah etkisiyle insanlara huzur verir.  Helva Köyü Buz Mağarası, Bayburt Ulu Camii ve Bayburt Saat Kulesi, fotoğraf çekilebilecek tarihi ve doğal güzellikleri bulanan diğer alanlardır.   

Bayburt'ta ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Bayburt aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Şenlikler ve Festivaller 

Dede Korkut Şenlikleri Dede Korkut Şenlikleri

Bayburt, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde en küçük yüz ölçümüne sahip bir şehir olmasına rağmen yöresel şenlikler ve festivallerde misafirlerine birçok seçenek sunmaktadır. Bayramlar ve özel günler birer şenlik havasında kutlanmakta ve kültürel etkinliklere oldukça önem verilmektedir. 

Bayburt’un önemli kültürel faaliyetlerinden olan Uluslararası Dede Korkut ve Sanat Şenliği, her sene Temmuz ayının üçüncü haftası düzenlenmektedir. Bayburt’un tanıtımı için önemli olan bu etkinlik, Masat köyünde Dede Korkut’un mezar ziyareti ile başlar. Dört gün süren festival boyunca yöresel yemekler, el sanatları ve resim sergileri, mehter marşları, cirit oyunları, tasavvuf müziği konserleri ve folklor gösterileri sunulmaktadır. Bu etkinlik 17 yıldır sürdürülmektedir.  

Bayburt’ta üretilen organik ürünlerin, doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılması için her yıl Hasat Şenliği düzenlenir. 18 köyde üretilen organik ürünler ve bölgenin kendine has orsor balı ziyaretçilerine tanıtılmaktadır. Kan karpuzu, fasulye ve kan domatesi gibi sebze ve meyvelerin tanıtımı da yapılır. Hasat Şenliği ile organik meyve ve sebze üretimine dikkat çekmek ve organik üretimin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.  

Bayburt’un Kurtuluş Günü olan 21 Şubat, Bayburt için oldukça önemli bir tarihtir. Ermeni askerlerin halkı katletmelerinin ardından 21 Şubat tarihinde Osmanlı ordusunun şehre gelişiyle düşman Ermeni askerleri, Osmanlı ordusu tarafından şehirden kovulmuştur. Ermeni askerlerin Bayburt’u terk etmesinden günümüze kadar her yıl 21 Şubat’ta Kurtuluş Günü kutlanmaya başlamıştır. Halk oyunları gösterilerinin, yarışmaların ve sanatsal aktivitelerin düzenlendiği bu tarih, aynı zamanda yerel halkın yoğun katılım gösterdiği etkinliklerden birisidir.