Bartın Tarihi Yerleri

4000 yılı aşkın tarihi ile Bartın, M.Ö 14. yüzyılda Gaskalara ve 13. yüzyılda Hititlere ev sahipliği yapmıştır. 

12. yüzyıl başlarında Paphlagonya sınırları içerisinde kalan şehir, bu yüzyılın sonlarında Friglerin egemenliği altına girmiştir.

Daha sonraki yüzyıllarda Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar ve Romalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, 1392 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. 

Cumhuriyet Dönemi’nde ise 1920 yılında Zonguldak Mutasarraflığı’na bağlanmış, 1924 yılında Zonguldak’ın il olması ile birlikte bu ilin bir ilçesi haline gelmiştir. 7 Eylül 1991 tarihinde ise şehir statüsüne kavuşmuştur. 

Bartın'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bartın hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Amasra Kalesi

Amasra Kalesi Amasra Kalesi

Amasra ilçe merkezinde yer alan Amasra Kalesi, Zindan ve Sormagir kaleleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlçenin sahilinde yer alan kale, Roma dönemi tarihi yapıları arasında yer almakla birlikte, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde onarılarak kullanılmaya devam edilmiştir. 

Amasra Kalesi’nin içerisine Cenevizliler döneminde bir kilise inşa edilmiştir. Adı Küçük Kilise olan bu yapı, Osmanlı Dönemi’nde camiye dönüştürülen ibadethaneler arasında yer almaktadır. Osmanlı döneminden sonraki adı ise Fatih Camii’dir.

Kalenin camisi haricinde dikkat çeken bölümleri arasında surları yer almaktadır. Surların üzerindeki kabartma figürler günümüze kadar sağlam kalmayı başarmıştır. 

Amasra Kalesi tarihi değerinin yanı sıra, ilçeyi kuşbakışı izleme şansı sunmaktadır. 


Amasra Müzesi

Amasra Müzesi Amasra Müzesi

Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Amasra Müzesi, ilçenin hem ilk hem de tek müzesi olma özelliğini taşımaktadır. 4000 yılı aşan Amasra tarihinin dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bu müze, ilk olarak 1955 yılında belediye binasının içerisinde bir odada ziyarete açılmıştır. 

Daha sonra ilçe merkezinde yer alan tarihi bir ilkokul binası restore edilmiş ve müze haline getirilmiştir. 1982 yılında yeni binasında faaliyete başlayan Amasra Müzesi’nde 4 adet sergi salonu yer almaktadır. 

Bu salonların ikisi etnografik, diğer ikisi ise arkeolojik eserlerin sergilendiği salonlardır. Müzenin bahçesinde ise yine Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler sergilenmektedir. 

Amasra Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir. 

Bartın'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Bartın'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Cenova Şatosu

Cenova Şatosu Cenova Şatosu

Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan tarihi yapı, ilk inşa döneminde bir iç kale olarak yapılmış daha sonra Cenova ailesi tarafından saray haline getirilmiştir. 

Saray haline getirilen yapının iki girişi bulunmaktadır. İlk giriş Büyük Liman tarafında yer alan ve basamaklı bir kaldırıma sahip olan Cenova armalı ana kapıdır. Diğeri ise yüksek burçlarla koruma altına alınmış kale içindeki şato kapısıdır. 

Yapının en dikkat çeken bölümü girişindeki kapıda yer alan Amasra'ya egemen olmuş ailelerin armalarının yer aldığı taş bloklardır. Bu bloklar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kapıdaki armalarda; üstte Cenova, alttaki üçlüde solda Poggio, ortada Cenova, sağda Malaspina blazonları vardır.


Amasra Kemere Köprüsü

Amasra Kemere Köprüsü Amasra Kemere Köprüsü

Amasra’nın Sormagil Mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesi'ni birbirine bağlayan Kemere Köprüsü, şehrin en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Bu bölge tekne turlarına açılarak turizmin canlanmasına katkı sağlayan bir alan haline getirilmiştir. 

Roma dönemi tarihi yapıları arasında yer alan Kemere Köprüsü, tarih boyunca Cenevizliler, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Muhteşem bir manzaraya sahip olan köprü, yakın dönemde aslına uyun olarak restore edilmiş ve sağlamlaştırılmıştır. 

Dünyaca ünlü plajlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Bartın'ı daha fazla keşfetmek için Bartın gezi rehberini inceleyebilirsiniz.


Direkli Kaya

Direkli Kaya Direkli Kaya

Turistik gezi alanları arasında en çok ilgi çeken yapılar arasında yer alan Direkli Kaya, Bartın’ın Amasra ilçesindedir. Cenevizliler döneminde inşa edilmiştir.

Yapıldığı dönemde denizi aydınlatmak amacı ile kullanılan yapı 7 metre uzunluğundadır. Mermer iskele, kayaya oyulmuş basamaklı bölüm ve denizle bağlantılı bir havuzdan meydana gelen tarihi yapının muhteşem bir deniz manzarası bulunmaktadır. 


Güzelcehisar Kalesi

Güzelcehisar Kalesi Güzelcehisar Kalesi

Amasra ilçesinin Güzelcehisar Köyü’nde yer alan kel, Cenevizliler dönemi tarihi yapılarındandır. Yapıldığı dönemde tarihi Kromna kentinin korunması amacı ile kullanılmıştır. 

Oldukça heybetli ve büyük bir kale olan Güzelcehisar Kalesi’nin günümüze kadar tek burcu ayakta kalabilmiştir. İçi tamamen taş dolu olan kalenin, üst katında dikkat çekici bir Karadeniz manzarası ziyaretçileri beklemektedir. 

Kalenin bulunduğu bölgeye araçla ulaşım zor olduğundan, Güzelcehisar Kalesi’ni ziyaret etmek için 1.5 km’lik yolun yürüyerek aşılması gerekmektedir. 


Kuş Kayası Yol Anıtı

Kuş Kayası Yol Anıtı Kuş Kayası Yol Anıtı

Bartın’ın simgeleri arasında yer alan Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra ilçe merkezine 4 km mesafede yer almaktadır. 

Roma dönemine ait tarihi yapılar arasında yer alan Kuş Kayası Yol Anıtı, yapıldığı dönemde askerlerin dinlenme ve su ihtiyaçlarını karşılamaları amacı ile kullanılmıştır. 

Anıtın günümüze kadar gelen bölümleri iki kitabesi, oturma alanları, kaya nişleri ve kabartma tekniği ile oyulmuş insan ve kartal figürleridir. 

Kuş Kayası Yol Anıtı’nın üzerinde bulunan kartal figürleri Legionların sınırsız gücünü temsil ederken, insan figürünün yolu yaptıran Aquilla’ya ait olduğu tahmin edilmektedir.

Bartın'da yeni evlenen çiftler için romantik balayı tatili seçeneklerini Bartın balayı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Amasra Antik Tiyatro

Amasra Antik Tiyatrosu Amasra Antik Tiyatrosu

Amasra Antik Tiyatro, Bartın ilinin Aya Yorgi Tepesi’nde yer almaktadır. İnşa edildiği dönemde, 5000 kişi kapasiteli tiyatro boşluğu (Cavea) ve sahne (Scane) bölümleri bulunan antik tiyatronun bu bölümleri yıkılmıştır. 

19. yüzyıldan bu yana mezarlık olarak kullanılan antik tiyatro ve çevresinde yapılan yeni kazı çalışmalarında çok sayıda tarihi bilgiye ulaşılmıştır. Bu nedenle bölgede turizme kazandırılması açısından restorasyon planı yapılmaktadır. 


Amasra Feneri

Amasra Feneri Amasra Feneri

Tüm Karadeniz fenerleri arasında en eski   olma özelliğini taşıyan Amasra Feneri, 1863 yılında inşa edilmiştir. Boztepe Mevkii’nde yer alan bu fener 77 metre yüksekliktedir. 

Amasra Feneri’nin hemen yanında yer alan lojman binası da tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Günümüzde bu lojmanda 4. Kuşak fenerci bir ailenin ferdi olan Ahmet Demirci yaşamaya devam etmektedir. 

Gaz yakılarak kullanılan fenere 1980 yılında elektrik bağlanmış ancak günümüzde de elektrik kesintisi yaşanan zamanlarda hala gazla çalıştırılmaktadır. 

Tarihi öneminin yanı sıra şehrin en güzel manzaraya sahip bölümleri arasında yer alan Amasra Feneri, denizden geçen yunus sürülerinin izlendiği noktalardan birisidir. 


Amasra Kemerdere Köprüsü

Kemerdere Köprüsü Kemerdere Köprüsü

Amasra ilçe merkezine 3 km mesafede yer alan Kemerdere Köprüsü, Cevizlik Vadisi mevkiindedir.

Roma İmparatoru Claudius döneminde inşa edilen Kemerdere Köprüsü’nün ayağında yer alan kabartma figürler, Roma – Pontus savaşı sırasında mızrakla mücadele eden 7 askeri resmetmektedir. 


Amasra Edhem Ağa Konağı

Amasra Edhem Ağa Konağı Amasra Edhem Ağa Konağı

İlk Müslüman sermayeder olan Edhem Ağa’nın 1889 yılında inşa ettirdiği Edhem Ağa Konağı, yapıldığı dönemde ev olarak kullanılmıştır. İbrahım Ağa tarafından inşa edilmiştir. Uzun yıllar boyunca sağlam kalan bu yapı, Amasra’nın önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. 

Türk Ampiri üslubu ile inşa edilmiş olan konak, 1968 yılında yaşanan depremden sonra İbrahim Ağa'nın oğlu Celil Tamer ve Ethem Ağa'nın torunu Agah Simberk tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

İçi ziyarete açık olmayan konak dışarıdan görülebilmektedir. 

Bartın'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Bartın havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Bartın Fatih Camii

Bartın Fatih Camii Bartın Fatih Camii

Amasra ilçesinde yer alan Bartın Fatih Camii, IX. yüzyıl tarihi eserleri arasında yer almaktadır. İlk yapım döneminde kilise olarak hizmet veren bu yapı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır. 

Yapıldığı dönemde, Bizans mimarisinin en iyi duvar işçiliği örneklerinden biri olan yapı, camiye çevrilmesi sırasında bu özelliklerini kaybetmiştir. Günümüzde Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında anılmaktadır.