Ayaş Tarihi Yerleri

Osmanlı Dönemi’nde eğitim seviyesinin yüksekliği ile oldukça ün kazanan Ayaş’ın tarihi çok eski dönemlere uzanmaktadır. Oğuz boylarının bölgeyi iskan etmesi, bir Türk yerleşimi olarak zamanla ünlenmesine olanak sağlamıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de ismi geçen bir ilçe olarak, 1900’lü yılların başında 8 adet medreseye ev sahipliği yapmıştır.

Söz konusu tarihi değerler olduğunda daha çok Osmanlılardan izler taşıyan Ayaş, günümüze kadar varlığını oldukça iyi korumuş yapıları bünyesinde bulundurmaktadır. Türkiye’nin kültürel geçmişinin en iyi gözlemlenebileceği yerlerden birisi olarak nitelendirilmektedir. 

Ayaş'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Ayaş hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Sinanlı Köyü Ulu Cami

Sinanlı Köyü Ulu Camii Sinanlı Köyü Ulu Camii

Camiatik Mahallesi üzerinde yer alan Sinanlı Köyü Ulu Camii’nin kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı, kitabesi olmadığından dolayı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat mimarisine bakıldığında 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Moloz taştan inşa edilen cami, dikdörtgen planlıdır. Üzeri ise kırma taş ile kapatılmıştır. Ankara camilerinin birçoğunda olduğu gibi Sinanlı Köyü Ulu Camii de dışa doğru çıkıntılı ve ahşaptır. 15. yüzyıl mimarisine ait ahşap minber, kündekari tekniği ile inşa edilmiş olup bu teknik, caminin en çok dikkat çeken özelliğidir.

Cami, hem ibadete hem de ziyarete açıktır. 

Ankara'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Ankara'daki oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Killik Camii

Killik Camii Killik Camii

Hacıveli Mahallesi üzerinde yer alan Killik Camii, Ayaş ilçesinin sembollerinden birisidir. Yapılış tarihi 1560 olup, cami kitabesinde belirtilmiştir. Uzun süre ayakta kalmayı başaran cami, 20. yüzyıla kadar iyi bir şekilde korunmuştur. 

20. yüzyılda ise restorasyon çalışmaları ile çatısı kırma ahşaptan ve alaturka kiremit örtüsünden inşa edilmiştir. Caminin duvarlarında ise moloz taş ve ahşap hattılar kullanılmıştır.  

Kilik Camii günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır. 

Ayaş'ın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Ayaş'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Ayaş Tarihi Paşa Hamamı

Ayaş Tarihi Paşa Hamamı Ayaş Tarihi Paşa Hamamı

Camiatik Mahallesi üzerinde yer alan Ayaş Tarihi Paşa Hamamı, Ulu Cami’nin hemen yanında konumlanmaktadır. Selçuklular zamanında inşa edilmiş olup, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 

Hamam, kaba yonu taşı ile inşa edilmiştir. Kitabesi ve vakfiyesi bulunmamaktadır. Dikdörtgen planlı hamamın sağ tarafında L şeklinde dizilmiş soyunma odaları yer almaktadır.   

Girişin sol tarafında yer alan kapıdan ılıklık bölümüne geçilmektedir. Ilıklık bölümünden ise sekizgen planlı sıcaklık bölümüne geçiş yapılmaktadır. 

Ayaş Tarihi Paşa Hamamı’na giriş ücretsizdir.

Ayaş'a gelmeden önce tatil planı yapabilmeniz için mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Ayaş gezi rehberi sayfasında listeledik.


Bünyamin Ayaşi Cami

Bünyamin Ayaşi Camii Bünyamin Ayaşi Camii

Dervişimam Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş fakat kesin tarihi bilinmeyip, 15. ya da 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 1981 yılından beri 1. Derece Anıt Eser olarak koruma altındadır. 

Dikdörtgen planlı caminin inşasında yığma taş, çatısının yapımında ise alaturka kiremit kullanılmıştır. Camide dikkat çeken özellik, içerisindeki ahşap direkler ve onların üzerindeki süslemelerdir. 

Bünyamin Ayaşi Hazretleri’nin Türbesi, caminin bahçesinde yer almaktadır. Türbe içerisinde ise dört farklı sanduka vardır. 

Bünyamin Ayaşi Camii, ibadete ve ziyarete açıktır. 

Tarihi mekanlardan Ayaş dışında Ankara'nın tüm tarihi ve turistik yerleri için Ankara gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Asarcık Höyük

Asarcık Höyük Asarcık Höyük

Ilıca Köyü’nün kuzeydoğu yönünde yer alan höyük, Ayaş ilçe merkezinden 9,5 kilometre uzaklıktadır. İki dere arasında, bazalt yükselti yerleşkeye ev sahipliği yapmaktadır. 

Yapılan araştırmalar sonrasında höyük üzerinde beş farklı tabaka keşfedilmiştir. Bu tabakalar sırası ile Erken Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Frig Dönemi, Helenistik Dönem ve Roma Dönemi’ne aittir. 

Çıkarılan kalıntılar arasında taş temelli duvar kalıntıları, bezeksiz çanak çömlekler ve mihenk taşı, en önemli eserlerden sadece birkaçıdır. 

Asarcık Höyük’e giriş ücretsizdir. 

Ayaş'ta yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Ayaş balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


Yavuz Analar Türbesi

Yavuz Analar Türbesi Yavuz Analar Türbesi

Ayaş ilçe merkezinin 3 kilometre doğusunda yer alan türbe, Hacımemi Mahallesi üzerinde yer almaktadır.  

Türbedeki sanduka içerisinde kimin yattığı kesin olarak bilinmese de Yavuz Ana Sultan olduğu tahmin edilmektedir. 

Bu türbeye huysuzluk ve yaramazlık yapan çocukların getirilerek, şifa buldukları iddia edilmektedir. 


Osman Dede Türbesi

Osman Dede Türbesi Osman Dede Türbesi

Ayaş’ın eski Akkaya Köyü’nde bulunan Osman Dede Türbesi, bir zamanlar bu köyde yaşamış olan Osman Dede’ye aittir. Osman Dede, 1800’lü yıllarda, bölgede kurulan zaviyenin şeyhliğini yapmıştır.

Osman Dede hakkında bilgiler oldukça kısıtlı ve günümüzde sadece bir hikaye haline dönüşmüştür. Osman Dede Türbesi’ni ziyaret eden kişiler daha çok dileklerinin kabul olmasını isteyenlerdir. Belirli bir dilek olmaksızın dua ve niyet edilmektedir. 


Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi

Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi

Ayaş’ın Camiatik Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Şeyh Muhyiddin Camii, Türk-İslam tarihinin en önemli zatlarından birisi olan Muhyiddin’i Arabi hazretlerinin defnedildiği yer olarak ön plana çıkmaktadır. 

Cami ve türbe 1570’li yıllarda Osmanlılar Dönemi’nde bir vakfiye olarak inşa edilmiş daha sonraları cami olarak hizmet vermiştir. Zaman içerisinde çeşitli tadilatlar görerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Daha çok dua ve ibadet etmek amaçlı ziyaret edilmektedir. 

Ayaş'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Ayaş aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Çanıllı Uluyol Köyü

Ayaş ilçe merkezinin 16 kilometre kuzeydoğusunda konumlandırılmış tarihi bir köydür. Köy içerisinde Hitit Dönemi’ne ait mühürler, Roma aslan figürleri, Roma Dönemi’ne ait vazolar keşfedilmiştir. 

Ayrıca doğal güzellikler arasında yer alan Asartepe Barajı da bu köy içerisinde konumlandırılmıştır. 

Köyde toplam 740 hane olup, yaklaşık olarak 1700 kişi yaşamaktadır. Yerli halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 


Şeyh Zekeriya Türbesi

Şakir Efendi Sokağı, Hacımemi Mahallesi üzerinde yer alan türbenin Bünyamin Hazretleri’nin arkadaşlarından birisine ait olduğu düşünülmektedir. Bu kişi ve ailesinin mezarları bu alan üzerinde yer almaktadır. 

Türbeyi ziyaret eden hastalıklı küçük çocuklara şifalı geldiği düşünülmektedir.


İskender Sultan Türbesi

Bir zamanlar bölgede yaşadığı düşünülen ve aynı zamanda İskender Dede olarak adlandırılan İskender Sultan’ın Türbesi Ayaş’ın Hacımemi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kim olduğu hakkında pek fazla bilgi bulunmaktadır. 

Genel olarak türbeyi ziyaret eden kişiler çıban rahatsızlığı olanlardır. Türbenin hemen yanı başında bulunan çeşmenin önündeki çamurlar çıbanın üzerine sürülerek şifa bulunduğu iddia edilmektedir. Ayrıca çeşmenin yanı başında bulunan direğe çivi çakmanın da şifa verdiği düşünülmektedir.