Ankara’nın kaplıcaları ile ünlü ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Ayaş, geçmişten günümüze şifa dağıtmaya devam etmektedir. Bünyesinde barındırdığı doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de geniş geniş seçenekler sunmaktadır. Gezilecek yerler bakımından ilçenin içmece noktaları ön plana çıkmıştır.
Şehirleşmenin son zamanlarda artmasına karşın, Osmanlı Dönemi’nden kalma eserlerin orijinal halleri korunmakla birlikte doğaya zarar verilmeden bir yapılaşma söz konusudur. Gezilecek yerler bakımından şifalı noktalardan manzara seyrine, kültürel değerlerden eğlenilecek noktalara kadar birçok farklı seçeneği bünyesinde barındırmaktadır.
Ayaş'ta gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Ayaş otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Asartepe Barajı
Asartepe Barajı
Ankara’nın İlhan Çayı üzerine bulunan Asartepe Barajı, Çanıllı Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Daha çok yerli halkın amatör balıkçılık yaptığı bir alan olarak ön plana çıkmaktadır. 1990’li yıllarda bölgenin sulama ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır.
Balıkçılığın yanı sıra piknik, mangal ve kamp yapmak için ideal bir ortam haline gelmiştir. Ulaşımın da kolay olması sayesinde doğa ile iç içe zaman geçirilebilecek bir yer olarak ün kazanmıştır. Çevresinde yeşil alanların oldukça fazla olması dolayısı ile bir dinlence mekanı olarak nitelendirilmektedir.
Asartepe Barajı’na giriş ücretsizdir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Ankara otelleri sayfasında listeledi.
Ayaş İçmesi ve Kaplıcası
Ayaş İçmesi ve Kaplıcası
Ayaş ilçe merkezinden 23 kilometre uzaklıktaki İçmeler mevkii üzerinde yer almaktadır. Kaplıca olarak hizmet verilmesi, Sağlık Bakanlığı onaylıdır. Bazı hastalıklar için doktorların tavsiye ettiği yerlerden birisidir.
Fayda sağladığı hastalıklar, romatizma, ortopedik ve nörolojik hastalıklardır. Ayrıca bir diğer tedavi seçeneği ise bu sudan içerek yapılmaktadır. İçildiğinde bağırsak sistemi, karaciğer, mide ve safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlamaktadır.
Ayaş İçmesi ve Kaplıcası’nda hem günübirlik hem de konaklama hizmeti veren birçok işletme yer almaktadır. Konaklama ücretleri ve banyo kullanımları fiyat aralığı 40 TL – 270 TL şeklindedir.
Ayaş'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Ayaş gezi rehberi sayfasında listeledi.
Karakaya Kaplıcaları
Karakaya Kaplıcaları
Ayaş’ın İçmeceler Mevkii’nde bulunan Karakaya Kaplıcaları’nın, düzenli olarak banyo edildiğinde metabolizmaya, nörolojik hastalıklara ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği tescillenmiştir. Buna ek olarak içme suyu olarak kullanıldığında ise böbrek, mide, bağırsak hastalıkları, soluma, solunum yolları hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır.
Diğer termal kaplıca sularına göre daha soğuktur ve 31 derecede sabit kalmaktadır. Ayaş’ın şifalı suları sayesinde yıl boyunca birçok insan dertlerine deva bulabilmekle birlikte Karakaya Kaplıcaları dinlence amaçlı da sıklıkla tercih edilmektedir.
Sağladığı yararlar sadece bunlarla bitmemekte, genel olarak birçok sağlık sorununa iyi geldiği tescillenmiştir. Ülkemizde şifalı sular denildiğinde ilk sıralarda ismi yer almaktadır. Söz konusu fiyatlandırma olduğunda da oldukça uygundur.
Ankara’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Ankara gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Sinanlı Köyü Ulu Cami
Sinanlı Köyü Ulu Camii
Kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen cami, Camiatik Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Mimari açıdan incelendiğinde 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Caminin inşasında moloz taş kullanılmış ve dikdörtgen plana sahiptir. Çatısı ise kırma taş ile kaplanmıştır. Birçok Ankara camisinde olduğu gibi Ulu Camii de ahşaptan yapılmış olup, dışa çıkıktır.
Ahşap minberi, 15. yüzyıl mimarisine ait ve kündekari tekniği ile inşa edilmiştir. Bu teknik caminin en çok dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır.
Ayaş Tarihi Paşa Hamamı
Ayaş Tarihi Paşa Hamamı
Ayaş Tarihi Paşa Hamamı, Ulu Cami’nin hemen yanında, Camiatik Mahallesi üzerinde yer almaktadır. İnşası Selçuklu Dönemi’ne dayanmakta ve şuan müze olarak ziyarete açıktır.
Kabayonu taşı ile inşa edilmiş olup, dikdörtgen planlıdır. Hamamda kitabiye ve vakfiye yoktur. Hamama girildiğinde, sağ tarafta L şeklinde soyunma odası bölümü yer almaktadır.
Girişin hemen solundaki kapıdan ılıklık bölümüne geçiş sağlanmaktadır. Sekizgen planlı sıcaklık bölümüne ise ılıklık bölümü üzerinden geçiş yapılmaktadır.
Ayaş Tarihi Paşa Hamamı’na giriş ücretsizdir.
Bünyamin Ayaşi Cami
Bünyamin Ayaşi Camii
Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen cami, Dervişimam Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 15. ya da 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1. Derece Anıt Eser olarak 1981 yılından beri koruma altındadır.
İnşasında yığma taş kullanılan cami, alaturka kiremitten yapılmış bir çatıya sahiptir. Dikdörtgen bir planı vardır. Caminin öne çıkan özelliklerinden birisi, içerisinde yer alan ahşap direkler ve onların üzerindeki süslemelerdir.
Caminin bahçesinde bir adet türbe bulunmakta ve bu türbe, Bünyamin Ayaşi Hazretleri’ne aittir. Türbenin içerisinde ise 4 farklı sanduka yer almaktadır.
Ayaş'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Ayaş aile otelleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi
Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi
Ayaş’ın merkezi olarak kabul edilen Camiatik Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Türk-İslam dünyası bakımında oldukça önemli bir isim olan Muhyiddin-i Arabi hazretlerinin 1507 yılında kurduğu vakfiye, günümüzde cami olarak hizmet vermektedir.
Caminin hemen yanı başında ise Şeyh Muhyiddin hazretlerinin defin yeri vardır. Bölgeyi ziyarete gelen kişilerce türbe ve cami, adak adama, dua etme ve namaz kılma için tercih edilmektedir.
Tipik Osmanlı mimarisine uygun şekilde inşa edilmiş olup, zamanla tadilatlar görerek, çeşitli eklemeler yapılmıştır.
Yavuz Analar Türbesi
Yavuz Analar Türbesi
Ayaş ilçe merkezine yaklaşık olarak 3 kilometre uzaklıktaki Hacımemi Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Yavuz Analar Türbesi, zaman içerisinde birçok hikayeye ev sahipliği yapmış nokta olmuştur.
Tam olarak kim tarafından ve kimin için yaptırıldığı bilinmese de, bir zamanlar bölgeye birçok konuda yardımcı olmuş Yavuz Ana Sultan’ın kabrinin olduğu düşünülmektedir. Tam olarak sebebi bilinmese de huysuzluk yapan ve yaramazlık yapan çocukların getirilip şifa arandığı iddia edilmektedir.
Çanıllı Uluyol Köyü
İlçe merkezine ortalama 16 kilometre uzaklıkta yer alan Çanıllı Uluyol Köyü, hem doğal hem de tarihi güzelliği bünyesinde barındıran, ilçe içerisindeki ender noktalardan birisidir. Köyde yapılan kazılar sonucunda Hitit Dönemi’ne ait çeşitli eserler gün yüzüne çıkarılmıştır.
Ayrıca köy sınırları içerisinden Asartepe Barajı’na giden yol da geçmektedir. Çevresinde bulunan yürüyüş noktalarına ek olarak baraja ulaşımın da sağlanması, doğal güzelliğin gözlemlenebileceği bir yer olmasına ortam hazırlamıştır.
Ayaş'ta yılbaşı özel günleri kutlamalarının gerçekleştiği otellerin listesi Ayaş yılbaşı otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Ayaş Günübirlik Gezilecek Yerler
Ankara’nın en özel noktalarından biri olan Ayaş ilçesi, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan ilçeler arasında yer almaktadır. Ayaş ilçesinin çevresinde de günübirlik şekilde gezilebilecek pek çok nokta bulunmaktadır.
Anıtkabir
Anıtkabir
Sadece Ankara’nın değil, ülkemizin de en önemli yapısı olan Anıtkabir, Ankara ziyareti sırasında mutlaka görülmesi gereken noktaların ilk sırasında yer almaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkacağınız bu özel alan Ayaş ilçe merkezine yaklaşık olarak 60 km mesafede yer almaktadır.
Seğmenler Parkı
Seğmenler Parkı
1983’te açılan Seğmenler Parkı, Kuğulu Park’tan sonra şehrin en popüler yeşil alanıdır. Parkın içerisinde yer alan amfi tiyatroda ise çok sayıda kültürel faaliyet düzenlenmektedir. Seğmenler Parkı ile Ayaş ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 66 km’dir.
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
275 bin m2’lik alanı içerisinde ziyaretçilerine hem eğlenip hem de dinlenebilecekleri olanaklar sunmakta olan Gençlik Parkı, şehrin simge mekanları arasında yer almaktadır. Gençlik Parkı ile Ayaş ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 60 km’dir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi ( 1. TBMM )
Kurtuluş Savaşı Müzesi
1920 – 1924 yılları arasında meclis faaliyetlerinin gerçekleştirildi bina olan I. TBMM Binası, 1957 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. Kurtuluş Savaşı Müzesi ile Ayaş ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 62 km’dir.
Beypazarı Evleri
Beypazarı Evleri
Beypazarı’nda Osmanlı zamanlarından günümüze kadar gelen ve 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan tarihi yapılar yer almaktadır. İki ya da üç katlı cumbalı evler, Beypazarı’nın simgesidir. Beypazarı ile Ayaş ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 42 km’dir.