Ayaş Doğal Güzellikleri

Son zamanlarda sağlık turizminin yanı sıra doğa turizminin de popüler olduğu Ayaş, oldukça küçük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen, bünyesinde farklı kategoride birçok güzelliği barındırmaktadır.

İlçe, eski dönemin izlerini taşıyan birçok yapının yanı sıra, doğa ve gözlemcilik söz konusu olduğunda cezbedici noktalara da sahiptir.

Ayaş doğal güzellikleri denilince akla, ilk olarak bozulmamış coğrafi dokusu gelmektedir. Tarım ve kaplıca tesislerinin geniş yer kaplamasına rağmen, doğa çok az zarar görmüş ve bunun sonucunda göz alıcı güzellikte yerler varlığını sürdürmüştür.

İlçenin yüksek dağlar arasında yer alması, gözlemciliğin yapılabileceği ideal bir ortam olmasına olanak sağlamıştır. 

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirmek için Ayaş'ta yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Ayaş otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Asartepe Barajı

Asartepe Barajı Asartepe Barajı

Ayaş’a 16 kilometre uzaklıktaki Çanıllı Beldesi sınırları içerisinde bulunan Asartepe Barajı, 1980’li yıllarda bölgenin sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Zaman içerisinde etrafındaki yeşillik alanların artması ile doğal güzellik olarak ün kazanmaya başlamıştır.

37 metrelik bendi ile topladığı suyun alanı zaman zaman 2 kilometre genişliğe kadar ulaşmaktadır. Ayrıca içerisinde avlanma yasağı olmadığından dolayı balık tutmak serbesttir. 

Barajın etrafında herhangi bir tesis bulunmadığı için kişisel ihtiyaçların gelirken temin edilmesi tavsiye edilmektedir. Kamp yapmak için de ideal bir ortama sahiptir.

Manzara seyrinin yanı sıra ziyaretçiler baraj çevresinde doğa yürüyüşü de yapabilmektedir. 

Asartepe Barajı’na giriş ücretsizdir. 

Ayaş'a uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Ayaş'ta gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Kirazdibi Göleti

Kirazdibi Göleti Kirazdibi Göleti

Ayaş’ın Şeyhmuhittin Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve ilçe merkezine yürüme mesafesinde bulunan Kirazdibi Göleti, sakin ve nezih bir ortam arayanlar için elverişli bir atmosfere sahiptir. Etrafında herhangi bir yapının bulunmaması, doğallığını koruması için ideal bir ortam oluşturmuştur.

Doğal bir oluşum olmakla birlikte birçok balığa da ev sahipliği yapmaktadır. Etrafında yeşillik alanların bulunması, doğa ile iç içe bir ortamda dinlenmek isteyen kişilerin dikkatini çekmektedir.

Kirazdibi Göleti’nin etrafı, piknik yapmak için oldukça elverişlidir. Yerli ve yabancı turisttlerin gruplar halinde piknik ve mangal yaptığı bir noktadır.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar sayesinde daha çok turizm odaklı olmaya başlamıştır. Çevresinde kişisel ihtiyaçların karşılanacağı tesisler bulunmaktadır.

Kirazdibi Göleti’ne giriş ücretsizdir. 

Ayaş'a tatile geldiğinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Ayaş gezi rehberi sayfasında listeledik.


Karakaya Kaplıcası

Karakaya Kaplıcası Karakaya Kaplıcası

Şeyhmuhittin Mahallesi üzerinde yer alan Karakaya Kaplıcası, deniz seviyesinden 800 metre yüksekliğe sahiptir. Kaplıca, Selçuklu Dönemi’nde keşfedilmiş ve kullanıma açılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde ise yenilikler yapılmıştır.  

Karakaya Kaplıca suyunu, kalsiyum ve sodyum bikarbonatın dahil olduğu oligometalik grubu içerisine almaktadır. Daima 31 derece sıcaklığa sahiptir. 

Banyo ya da havuz içerisinde girildiğinde nörolojik rahatsızlıklara, romatizma ve metabolizma hastalıklarına iyi gelmektedir. Suyu içildiğinde ise böbrek, mide, bağırsak ve soluma hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır. 

Kaplıcada yer alan havuzların ve özel banyoların fiyatları değişkenlik göstermektedir. 

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz otellerin listesi Ayaş termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Abdusselam Dağı

Abdusselam Dağı Abdusselam Dağı

Ayaş’ı kuşbakışı izlemek için en uygun nokta Abdusselam Dağı’dır. Ayaş’ın rakımı ortalama 900 metre iken, Abdusselam Dağı’nın rakımı 1610 metredir. Zirvesine çıkıldığında açık havada neredeyse 20 kilometrelik alan çıplak gözle görülebilmektedir. 

Manzara seyrinin yapılabileceği en iyi yer olmasının yanı sıra, temiz havanın solunabileceği ve doğa yürüyüşünün yapılabileceği en ideal noktalardan biridir.

Araçlar ile bir noktaya kadar ulaşım sağlanırken, bir kısım yürünerek devam edilmektedir.

Bölgede yaşayan ve geçimini çiftçilik ile sağlayan yerli halkın da bir nevi yaylası konumundadır. Yazın yakıcı sıcağından kurtulmak ve serinlemek için tercih edilebilecek ilçedeki nadide mekanlardan birisidir.


Ayaş İçmesi ve Kaplıcası

Ayaş İçmesi ve Kaplıcası Ayaş İçmesi ve Kaplıcası

İçmeler mevkii üzerinde yer almaktadır. Ayaş ilçe merkezinden 23 kilometre uzaklıktadır. Kaplıca kullanımı için Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınmıştır. Birçok doktor, tedavi amaçlı hastalarını buraya yönlendirmektedir. 

Romatizma, ortopedik ve nörolojik hastalıkların birçoğu için büyük fayda sağlamaktadır. Bu sudan içilerek de tedavi seçenekleri bulunur, iyi geldiği hastalıklar ise karaciğer, bağırsak sistemi, mide ve safra kesesi hastalıklarıdır. 

İçmeler mevkii üzerinde yer alan hem konaklama şeklinde hem de günübirlik şekilde hizmet veren tesisler bulunmaktadır. Konaklama ücretleri 40 TL – 270 TL arasındadır.

Ayaş'ta bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Ayaş 5 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Çıngıllı Mağaraları 

Türkeli Boğazı mevki üzerinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda, eski zamanlarda yaşayan insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. 

Mağaralar dik ve yüksek bir yamaç üzerine kurulu ve bazıları havuza benzer bir yapıya sahiptir. Bu kuyuya benzeyen çukurların Ankara Çayı’ndan suyunu alarak beslendiği tahmin edilmektedir. 

Çıngıllı Mağaraları’na giriş ücretsizdir.