Amasra Tarihi Yerleri

Karadeniz’in antik kentlerinden biri olan Amasra’nın tarihi M.Ö XII. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İlk adı, Sesamos olan bölge, Gasgas ve Hitit egemenliğine girmiş daha sonra Fenikeliler tarafından ticari amaçlı olarak kullanılmıştır.

Batı Karadeniz sahilinin ticari çekim merkezi haline gelmesindeki en büyük etken, bölgenin zengin orman ürünlerine sahip olmasıdır. 

Tarih boyunca Lidya, Pontus Krallığı ve Cenevizler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölge, Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Topraklarına katılmıştır. 

Cumhuriyet döneminde bucak statüsüne düşürülen Amasra, 1987 yılında yeniden ilçe statüsüne ulaşmıştır. 

Amasra'da uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Amasra hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Amasra Kalesi

Amasra Kalesi Amasra Kalesi

Amasra’nın ilçe merkezinde sahil kenarında yer alan Amasra Kalesi, Zindan Kalesi ve Somagir Kalesi olarak iki bölümden oluşmaktadır. Romalılar döneminde şehrin korunması amacı ile yapılan kale, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde de onarımdan geçirilerek kullanılmaya devam edilmiştir. 

Kalenin içerisinde Cenevizlilerden kalma bir kilise bulunmaktadır. Bu kilise, Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmüş ve adı Fatih Camii olmuştur. 

Amasra Kalesi tarihi özelliklerinin yanı sıra manzarasıyla da meşhur tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kale’nin tüm köşeleri Amasra manzaralıdır. 

Amasra Kalesi’ne küçük liman yolundan Boztepe yolu yönüne doğru giderek ulaşım sağlanmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Bartın'daki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Amasra Müzesi

Amasra Müzesi Amasra Müzesi

İlçenin ilk ve tek müzesi olan Amasra Müzesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. İlçenin 3000 yıl öncesine dayanan tarihini ziyaretçileri ile buluşturan müzede arkeolojik ve etnografik eserlere yer verilmektedir. 

Tarihi bir ilkokul binasının restore edilmesi ile hizmete açılan müze, 1982 yılından bu yana hizmet vermektedir. Amasra Müzesi’nde 2 etnografik ve 2 arkeolojik olmak üzere toplam 4 sergi salonu bulunmaktadır. 

İç bölümlerinin haricinde müzesinin bahçesinde Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait eserler görülebilmektedir. 

Her gün ziyarete açık olan müze, yaz döneminde 19.00, kış döneminde ise 17.30’a kadar gezilebilmektedir. Müzeye giriş ücreti 10 TL’dir. 

Amasra'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Amasra'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Amasra Kemere Köprüsü

Amasra Kemere Köprüsü Amasra Kemere Köprüsü

İlçenin simgeleri arasında yer alan Amasra Kemere Köprüsü, Sormagil Mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesi'ni birbirine bağlamaktadır. 

Roma Dönemi’nde inşa edilen Kemere Köprüsü, tarih boyunca Cenevizliler, Bizans ve Osmanlı’lar tarafından kullanılmıştır. 

Yakın zamanda aslına uygun olarak restore edilen köprü, muhteşem deniz manzarası ile dikkat çekmektedir. Tekne turlarına açılan bu yapı, turizmi canlandırmaya katkı sağlamaktadır. 


Direkli Kaya

Amasra Direkli Kaya Amasra Direkli Kaya

Amasra ilçesinde yer alan Direkli Kaya, muhteşem deniz manzarası ile dikkat çeken tarihi yapılar arasındadır. 

İnşa edildiği dönemde, denizi aydınlatmak ve gözetlemek için kullanılan yapı, Cenevizliler dönemine aittir. 

7 metre uzunluğunda olan Direkli Kaya’nın kayaya oyulmuş basamakları, mermerden iskelesi ve denizle bağlantılı havuz bölümü bulunmaktadır. 

Amasra'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Amasra gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Güzelcehisar Kalesi

Amasra Güzelcehisar Kalesi Amasra Güzelcehisar Kalesi

Amasra ilçesinin Güzelcehisar Köyü’nde yer alan kale, Cenevizliler döneminden kalma tarihi yapılar arasındadır. 

Güzelcehisar Kalesi yapıldığı dönemde tarihi Kromna kentini koruma amaçlı inşa edilmiştir. 1900’lü yıllarda oldukça heybetli, bir yapı olmasına rağmen, günümüze kadar sadece tek burcu ayakta kalabilmiştir. 

Kalenin üst katına çıkıldığında ziyaretçileri Güzelcehisar Köyü’nin eşsiz manzarası ve Karadeniz manzarası karşılamaktadır. 

Güzelcehisar Kalesi’ne ulaşım köy içinden 1.5 km’lik bir yürüyüşle gerçekleşmektedir.


Kuş Kayası Yol Anıtı

Kuş Kayası Yol Anıtı Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra ilçe merkezine 4 km mesafede, Bartın – Amasra yolu üzerinde yer alan Kuş Kayası Yol Anıtı, Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılmıştır. Roma askerlerinin dinlenme ve su ihtiyaçlarını karşılama alanı olarak kullanılmıştır. 

Oldukça muntazam kaya dilimleri üzerine oturtulmuş olan Kuş Kayası Yol Anıtı’nın iki kitabesi bulunmaktadır. Orta kabartma tekniği ile yapılmış kartal ve insan figürleri, kaya nişleri ve oturma sedirleri günümüze kadar gelen bölümleri arasında yer almaktadır. 

Yapıldığı dönemde anıtsal bir çeşmesinin de olduğu söylenmektedir. Ancak bu çeşme günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır. Yol anıtının üzerinde bulunan insan figürünün Gaius Julius Aquilla’ya ait olduğu tahmin edilmektedir. İnsan figürünün yanındaki kartal figürü ise sınırsız gücü temsil etmektedir. 


Amasra Cenova Şatosu

Amasra Cenova Şatosu Amasra Cenova Şatosu

Amasra’nın meşhur tarihi yapıları arasında yer alan Cenova Şatosu, Cenova ailesi tarafından, Amasra’daki kalenin saray haline getirilmesi ile oluşturulmuştur. 

Cenovalıların saray haline getirdiği yapının iki girişi bulunmaktadır. Bu girişlerden biri basamaklı kaldırımla ulaşılan Cenova armalı bir ana kapıdır. Diğeri de kale içinde yüksek bir burçla korunmaya alınmış şato kapısıdır.

Şatonun en dikkat çeken bölümü, Amasra'ya egemen olmuş ailelerin armalarının yer aldığı taş bloklardır. Bu armalar, günümüze kadar hiç bozulmadan gelmeyi başarmıştır. 

Bartın'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Bartın gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Amasra Antik Tiyatro

Amasra Antik Tiyatro Amasra Antik Tiyatro

Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacında yer alan Amasra Antik Tiyatro, Kum Mahallesi sınırları içerisindedir. Roma Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında yer alan antik tiyatronun büyük bir bölümü yıkılmıştır. 

19.yüzyıldan bu yana tiyatro özelliğini kaybetmiş olan bu yapı, mezarlık olarak kullanılmaktadır. Ancak Kum Mahallesi bölgesi, Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran bir bölge olup, burada yeniden arkeolojik çalışmalar başlatılmıştır. 

Bu çalışmalar içerisinde, antik tiyatronun restorasyonu da yer almaktadır. 


Amasra Feneri

Amasra Deniz Feneri Amasra Deniz Feneri

1863 yılında yapılan Amasra Feneri, Karadeniz fenerlerinin en eskisi olma özelliğini taşımaktadır. 77 metre yüksekliğe sahip olan Amasra Feneri, 1980 yılından önce gazla aydınlanırken, bu tarihten sonra elektrik ile çalışmaya başlamıştır. 

Amasra’nın Boztepe Mevkii’nde yer alan fener, bir tarafında Tavşan Adası'nın güzelliği, diğer tarafta ise gün batımının eşsiz manzarasını ziyaretçilerine sunmaktadır. Fener ziyareti sırasında denizden geçen yunus sürülerini görmek de mümkün olmaktadır. 

Amasra Feneri’nin bitişiğinde 3 metre uzunluğunda tarihi özelliğe sahip bir lojman binası yer almaktadır. Fenerci bir ailenin 4. Kuşağı olan Ahmet Demirci, hala burada yaşamaktadır. 

Amasra'da her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Amasra apart oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.


Amasra Kemerdere Köprüsü

Amasra Kemerdere Köprüsü Amasra Kemerdere Köprüsü

Amasra ilçe merkezine 3 km mesafede yer alan Cevizlik Vadisi’ndeki Amasra Kemerdere Köprüsü, Roma İmparatoru Claudius Dönemi’nde inşa edilmiştir. 

Amasra Kuşkayası Yol Anıtı’nın devamı niteliğindeki köprü, büyük kaya parçalarından inşa edilmiş ve köprünün ayağında Rum – Pontus Savaşı’nda mızrak savaşı yapan 7 askerin resmi tasvir edilmiştir. 

Bu köprü, Amasra Kuşkayası Yol Anıtı ile birlikte Amasra’nın Bizans Dönemi’ne ait en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 


Amasra Edhem Ağa Konağı

Amasra Edhem Ağa Konağı Amasra Edhem Ağa Konağı

1889 yılında inşa edilen konak, madenci Edhem Ağa tarafından, İbrahim Ağa’ya yaptırılmıştır. Türk Ampiri denilen bir yöntemle inşa edilen yapı, küçük liman bölgesinde yer almaktadır. 

İlk Müslüman sermayeder olan Edhem Ağa, bu evi ailesi için inşa ettirmiştir. Tescilli bir eser olan konak, 1968 yılında kısmen hasar görmüş, İbrahim Ağa'nın oğlu Celil Tamer ve Ethem Ağa'nın torunu Agah Simberk tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

Konak günümüzde hala ev olarak kullanılmakta ve “Gönderilmemiş Mektuplar” filmi bu tarihi konakta çekilmiştir. 


Amasra Küçük Kilise

Amasra Küçük Kilise Amasra Küçük Kilise

Amasra’da yer alan İçkale içerisindeki Küçük Kilise, eski bir şapeldir. 15.yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde camiye çevrilen bu kilise, Bizans Dönemi’nin en ünlü kiliseleri arasında yer almaktadır. 

1930 yılında ibadete kapatılan yapı, 2002 yılında restore edilerek Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete açılmıştır. Kilisenin ambon tonozunda Hz. İsa’nın göğe yükselişini anlatan betimlemeler yer almaktadır. 9.yüzyıl tarihi yapıları arasındadır. 


Bartın Fatih Camii

Bartın Fatih Camii Bartın Fatih Camii

9.yüzyılda, kilise olarak inşa edilen Bartın Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde camiye çevrilmiştir. 

Cami olarak kullanılmaya başlamadan önce Bizans mimarisinin duvar işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi yapı, camiye çevrilirken yapılan onarımdan dolayı bu özelliğini kaybetmiştir. 

Amasra’nın önemli tarihi yapıları içerisinde yer alan cami günümüzde ibarede ve ziyarete açıktır. 

Amasra'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Amasra butik otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Amasra Kaymakamlık Evi

Amasra Kaymakamlık Evi Amasra Kaymakamlık Evi

Amasra Kaymakamlık Evi, 1884 yılında Bolu mutasarrıfı İsmail Kemal Bey tarafından ilkokul olarak yaptırılmıştır. Kaleiçi Mevkii’nde yer alan tarihi yapının 3 katı, 7 odası ve bahçesi bulunmaktadır. 

Kaymakam evi olarak tadilat geçirmiş ancak kaymakamın bu evde oturmayı reddetmesi üzerine müze olarak hizmete açılmıştır. 

Yapıldığı dönemin tarihi özelliklerini yansıtan bir yapı olmasının yanı sıra, bulunduğu yüksek konumu nedeniyle oldukça güzel bir şehir ve deniz manzarasına sahiptir.