Aksaray'da Gezilecek Yerler

İç Anadolu Bölgesi sınırlarında olan Aksaray, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan yerleşim noktalarından birisidir. Hitit kitabelerinde adı geçen Orta Anadolu Bölgesi'nin turistik yeri Aksaray ilinin Türkleşmesi, Malazgirt Savaşı’ndan sonra olmuştur. Bölge o yıldan itibaren her zaman Türklerin kontrolünde kalmıştır.

Tarihi yerler kadar doğal güzellikleri ile de dikkat çeken şehirde gezilecek yerler çok farklı seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. Güzelliği ile dikkat çeken Ihlara Vadisi başta olmak üzere yer altında bulunan şehirler, camiler, kiliseler ve antik kentler, bölgede gezilecek yerler arasındadır.

Aksaray'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Aksaray otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Ihlara Vadisi

Aksaray il merkezinin güneydoğusunda, gezilecek yerler listesinin en başında yer alan Ihlara Vadisi, bölgenin en çok turist çeken noktasıdır. Ihlara Vadisi, İl merkezinden 39 kilometre uzaklıkta olan bölgeye araç ile 40 dakikada ulaşılabilmektedir. Ortalama 100 ile 200 metre arasında değişen vadiler bulunmaktadır. Bölge geçmişte dini bir merkez olarak kullanılmıştır.

Hristiyanlığın en önemli gelişim noktaları arasında kabul edilen yerler arasındadır. Bölgede 100’ün üzerinde kiliseye ait kalıntı bulunmuştur. Bu kiliseler vadi boyunca sıralanmıştır. İbadet yeri olarak kullanılan bölge, başka bir amaçla savaş yıllarında gizlenme noktası olarak da kullanılmıştır. Bölgede gezilebilecek 14 kilometre uzunluğunda bir kanyonun yanı sıra 14 adet kilise de varlığını sürdürmektedir. Hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri ile Aksaray gezilecek yerler listesinde büyük bir öneme sahiptir.

Ihlara Vadisi’ne giriş 45 TL’dir.


Hasan Dağı

Hasan Dağı Hasan Dağı

Hasan Dağı, Anadolu’nun en yüksek dağlarından birisidir. Tektonik olan bir dağ olmasına rağmen şuan tamamen sönmüştür. Yüzyıllar öncesinde Ihlara Vadisi’nin oluşturmuştur. İki krater alana sahip olan dağın yüksekliği 3268 metredir. Kraterin içerisinde bir göl bulunmaktadır. Hem doğal güzellikleri hem de muhteşem manzarası ile Aksaray gezilecek yerler listesine dahil edilmelidir.

Aksaray’ın güneyinde yer alan dağ, il merkezinden 33 kilometre uzaklıktadır. Araç ile dağın eteklerine 40 dakika içerisinde gelinse de, zirveye çıkmak zaman almaktadır. Dağ sporlarını sevenler tarafından yıl boyunca ziyaret edilen Hasan Dağı, ziyaretçilerine başka bir güzellikte manzara izleme fırsatı da sunmaktadır. Dağın zirvesinden Erciyes Dağı, Tuz Gölü ve Ekecik Dağları görülebilmektedir. Dağ üzerinde Aralık ile Nisan döneminde kayak yapılmaktadır.  


Aşıklı Höyük

Aşıklı Höyük Aşıklı Höyük

Aksaray’ın güneydoğusunda yer alan tarihi nokta, il merkezine 21 kilometre uzaklıktadır. Melendiz Çayı’nın yanında Kızılkaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik Çağ'a ait yapılarak ilginiz varsa, Aksaray gezilecek yerler planınıza Aşıklı Höyük'ü dahil edebilirsiniz.

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Aşıklı Höyük’ün 10 bin yıllık geçmişe sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Başka bir araştırma sonrasında ise burada yaşayan halkın yerleşik hayata geçtiği ve tarım yaptığı öğrenilmiştir. Ayrıca burada beyin ameliyatı yapıldığına dair bir bilgi de bulunmuştur. Bölgede çıkarılan eserler Aksaray Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Aksaray'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Aksaray gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Ulu Cami

Ulu Camii Ulu Camii

İnanç turizmi amacıyla Aksaray gezilecek yerler planına dahil edilen Aksaray Ulu Cami, Aksaray şehir merkezinde Selçuklu Dönemi’nden kalan en önemli tarihi eserlerden birisidir. Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından inşa ettirilen yapının 1408 ile 1409 yılları arasında yapıldığı kitabesinde yazmaktadır. 

Dikdörtgen bir yapıya sahip Aksaray Ulu Cami, birçok kez restore edilip günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Restore edilirken iç mekanında en ufak bir değişiklik yapılmamıştır. Kesme taş ve alçı kullanılarak yapılan mihraba ve birçok süsleme örneklerine sahiptir. 

İbadete açık olan Aksaray Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Aksaray Müzesi

Aksaray Müzesi Aksaray Müzesi

1969 yılında açılan ve 2006 yılına kadar Zinciriye Medresesi’nin içerisinde bulunan müze daha sonra yeni yapılan bir binaya taşınmıştır. Üç katlı yapı içerisinde toplamda 15 binin üzerinde eser bulunmaktadır. Üç kat içerisinde bulunan altı teşhir salonunda ve bahçesinde bu eserler sergilenmektedir. 

Müze içerisinde farklı medeniyetlere ait çok sayıda eser bulunmaktadır. Aksaray ziyaretiniz esnasında mutlaka gezilecek yerler planınıza eklemelisiniz. 

Aksaray Müzesi’ne giriş 5 TL’dir.


Eğri Minare (Kızıl Minare)

Eğri Minare Eğri Minare

Aksaray gezilecek yerler listesinde bulunan Eğri Minare, Aksaray ilinin simgelerinden birisidir. Ustası tarafından mı eğri yapıldığı yoksa sonradan mı eğri bir hale geldiği bilinmemektedir. 1221 ile 1236 yıllarında yapılan minare hakkındaki araştırmalar, mimarın özellikle bu şekilde yaptığını ortaya çıkarmaktadır. Başka bir deyişle dünyaca ünlü Pisa Kulesi gibi olduğu için dikkat çekmektedir.

13. yüzyılda yaşayan Keyhüsrev tarafından yaptırılan minarenin yanına camisi daha sonra eklenmiştir. Selçuklu Dönemi’nin en nadide eserlerinden olan yapı, kırmızı tuğladan inşa edildiği için bölge halkı tarafından “Kızıl Minare” olarak da bilinmektedir. İl merkezinde olduğu için kolay bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. 

Aksaray'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Aksaray aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Acemhöyük

Acemhöyük Acemhöyük

Acemhöyük, Aksaray il merkezinin batısındadır. İl merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer alan, Erken Tunç Çağı’na ait olduğu düşünülen ören yeri, Yeşilova Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sayesinde boncuklar, altın süs eşyalar, çanaklar, çömlekler, fildişi yapılar ve evler bulunmuştur.

Yapılan çalışmalar ile bölgenin 4 bin yıl öncesine ait olduğu ve burasının madenci yatağı olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmaları hala devam eden bölge, ziyaretçilere açıktır. Bölgenin gerçek adının Asur kayıtlarında Puruşhattum olarak geçtiği de bilinmektedir. 


Kızıl Kilise

Kızıl Kilise Kızıl Kilise

Kızıl Kilise adı ile bilinen yapı bir Ermeni kilisesidir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı Sivrihisar Köyü’nde yer alan yapının M.S. 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Köye 2 kilometre ve ilçeye 7 kilometre uzaklıktadır. Haç planına uygun olarak yapılan yapının yüksek bir kubbesi bulunmaktadır. İçi ve dışı freskler ile süslenmiştir.

Kiliseden geriye günümüzde başka bir şey kalmamış olsa da, hala duvarları ve kubbesi ile gelenleri selamlamaktadır. Kırmızı kesme taş kullanılarak inşa edildiği için bu adı almıştır. Kilise hakkında daha fazla bilgi bulunmamaktadır. 


Ziga Kaplıcaları

Ziga Kaplıcaları Ziga Kaplıcaları

Kaplıcalar, bölgenin şifa merkezi olarak görülmektedir. Aksaray merkezinden 30 kilometre uzaklıkta olup, araç ile yarım saatte ulaşılabilmektedir. İsteyenler Aksaray merkezinden kalkan servisleri de buraya ulaşmak için kullanabilirler. Güzelyurt ilçe sınırlarında bulunan kaplıcalar, Yaprakhisar Köyü sınırları içerisindedir.

Koruma alanı olarak ilan edilen bölgede şifalı sular ile kaplıca hizmeti verilmektedir. Bunun için mevcut halde bir tesis bulunmaktadır. Günübirlik Aksaray gezilecek yerler planınıza dahil edebileceğiniz gibi, dilerseniz konaklamalı olarak da ziyaret edebilirsiniz.

Çıkan suyun derecesi ortalama 47 derece olup, mineral bakımında zengin olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle romatizma, metabolizma, göz ve kadın hastalıklarına iyi geldiği vurgulanmaktadır. 


Aksaray Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi Zinciriye Medresesi

Ülkemizin en görkemli medrese yapılarından birisidir. Aksaray gezilecek yerler planında ilk sıralarda yerini almıştır. 20. yüzyıla kadar aktif bir şekilde kullanılan medrese, bir dönem Aksaray Müzesi’ne de ev sahipliği yapmıştır. 15. yüzyıl yapılarından olan medrese, Kahramanoğulları döneminde İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

Tek katlı olan yapı, revaklı avlusu, kare planı ve açık avlusu ile dikkat çekmektedir. Yapının inşasında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Birçok kez restore edilen yapı, her zaman aslını korumayı başarmıştır. Çok sağlam bir görüntüye sahip olan yapının üzerinde Selçuklu Dönemi’ne ait işlemler hemen dikkat çekmektedir. 


Sultanhan

Sultanhan Sultanhan

Selçuklu sultanlarından olan Aleaddin Keykubat tarafından 1229 yılında inşa ettirilen Sultanhan, 1278 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından genişletilmiştir. Toplam 5000 metrekarelik bir alanı ile Anadolu’nun en büyük hanı olma özelliğine sahiptir. 

Geniş kemerli görkemli kapısından ilerleyerek avlusuna ulaşılan yapının ortasında küçük bir mescit bulunmaktadır. Bizans mimari izlerini ve Selçuklu süslemelerini taşımaktadır. Ayrıca sivri kemerin alt bölümünde "Kudret Allah'ındır" anlamına gelen "Elminnetül Lillah" cümlesi dikkat çekmektedir. Sahip olduğu tarihi atmosferi ile Aksaray gezilecek yerler listesindedir.

Sultanhan’a giriş ücretsizdir.


Nora Antik Kenti

Nora Antik Kenti Nora Antik Kenti

Aksaray il merkezinin güneyinde, Hasan Dağı’nın eteklerinde bulunan Nora Antik Kenti, il merkezinden 28 kilometre uzaklıktadır. 30 dakikalık bir yolculuk ile kent bölgesine ulaşılabilmektedir. Kent alanında yapılan çalışmalar ile buranın Roma ile Bizans dönemlerine ait olan askeri merkez olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Nora Antik Kenti büyük oranda tahrip görmüş olsa da, hala ayakta kalan noktaları bulunmaktadır. 1998 yılında alınan karar ile bölge sit alanı olarak ilan edilmiştir. Kent içerisinde küçük kale, akropol, kilise ve freskler bulunmaktadır. Hasan Dağı’nı ziyaret edenlerin sıklıkla uğradıkları yerlerden birisidir. Tarihte adının Mosikos veya Viranşehir olduğu tahmin edilmektedir. 


Ağaçaltı Kilisesi (Daniel Pantonassa Kilisesi)

Ağaçaltı Kilisesi Ağaçaltı Kilisesi

Ağaçaltı Kilisesi veya bir diğer adıyla Daniel Pantonassa Kilisesi, Ihlara Vadisi içerisinde bulunan en özel Aksaray gezilecek yerler arasındadır. Sert kayaların içine oyularak inşa edilen yapı, iki kattan oluşmaktadır. Güzelyurt ilçesinde bulunmaktadır ve il merkezine 40 dakika uzaklıktadır. 

Küçük bir merdiven kullanılarak çıkılan kapının girişinde ağaç bulunmasından dolayı bu adı almıştır. Gerçek girişi ise toprak altında kalmıştır. Kilisenin içerisinde çok sayıda resim bulunmaktadır. Bu resimlerin birçoğu silinmiş olsa da, hala varlıklarını sürdüren tasvirler bulunmaktadır. 


Manastır Vadisi

Manastır Vadisi Manastır Vadisi

Güzelyurt içerisinde, Ihlara Vadisi’nde bulunan manastırların olduğu bölgeye verilen isimdir. Manastır Vadisi’nde yapılan araştırmalarda Hıristiyanlık dininin aktif bir şekilde yaşandığı ortaya çıkarılmıştır. Uzun vadi boyunca sıralanan kiliselerden bazıları harabe olsa da, birçoğu hala varlığını sürdürmektedir. Bu bölgede 100’ün üzerinde kilise veya manastır olduğu tahmin edilmektedir.

Bu yapılardan günümüzde 14 tanesi varlığını tam anlamıyla sürdürmektedir. Güzelyurt ilçesinden 5 kilometre uzaklıkta yer alan kiliseler bölgesine ister araç ile isterseniz de ilçeden veya ilden hareket eden otobüsler ile ulaşmak mümkündür. Kayalara oyularak inşa edilen gezilecek yerler arasında en çok dikkat çekenler Kömürlü Kilise, Kalburlu Kilise, Sivişli Kilise ve Büyük Kilise Cami’dir. Giriş için 6 TL ödemeniz gerekmektedir.


Aziz Gregorius Kilisesi (Kilise Cami)

Aziz Gregorius Kilisesi Aziz Gregorius Kilisesi

İnanç turizmi amacıyla Aksaray gezilecek yerler arasına giren Aziz Gregorius Kilisesi, Aksaray ilinde bulunan en eski kiliselerden birisidir. M.S. 385 yılında inşa edildiği bilinen yapı, Güzelyurt ilçesine bağlı Aşağı Mahalle üzerinde konumlandırılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde kilisenin yanına minare inşa edilerek cami olarak kullanılmıştır. Minare hala varlığını sürdürmekte ve bu nedenle bölge halkı yapıyı, Kilise Cami adıyla bilmektedir.

Kilise inşası sırasında kubbesi sekiz köşeli planlanmış ve ibadet mekanının tam ortasına gelecek bir şekilde hazırlanmıştır. Aksaray ilinin doğusunda yer alan yapı, il merkezine 40 kilometre uzaklıkta olup, araç ile ortalama 40 dakikalık bir yolculuk ile ulaşılmaktadır. 

Aksaray'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Aksaray 4 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Aziz Mercurius Yeraltı Şehri

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Aziz Mercurius Yeraltı Şehri

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri, Aksaray ilinde mutlaka gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken noktalar arasındadır. Yeraltı şehrinin inşa edilme nedeni, Hıristiyanlığın yasak ilan edildiği dönemlerde bu dine inananların rahatça yaşamalarını sürdürebilmeleridir. Yapının M.S. 250’li yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

Toplam 7 kattan oluştuğu tahmin edilen yapının günümüzde sadece üç katı ziyaret açıktır. Kazı çalışmaları 2000 yılında başlanmış olup, 2002 yılında ilk giriş noktasına ulaşılmıştır. Şehrin içerisinde ocak, tandır, su kuyuları, mutfak, ahır ve ambar bulunmaktadır. Aksaray’ın doğusunda il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Giriş ücreti kişi başı 12 TL’dir. 


Sümbüllü Kilise

Sümbüllü Kilise Sümbüllü Kilise

Ihlara Vadisi içerisinde, gezilecek yerler arasında bulunan en önemli kiliselerden birisidir. Sümbüllü Kilise olarak bilinse de, çoğu kişi buranın manastır olduğunu ileri sürmektedir. Detaylı bir bilgiye sahip olunmasa da, yapının kayalar oyularak yapıldığı ve iki kattan oluştuğu görülmektedir. Kilisenin içerisinde bulunan freskler hala varlıklarını korumaktadır. Meryem’in Ölümü, Mikail ve Cebrail melekleri de tasvirlerine ev sahipliği yapmaktadır.

İlk merkezinden 35 kilometre uzaklıkta yer alan yapıya ister kendi aracınız ile gelebilir isterseniz saat başı kalkan toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz. Yapının 12. yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin edilmektedir. 


Güzelyurt Evleri

Güzelyurt Evleri Güzelyurt Evleri

Bölgenin en dikkat çekici mimari eserleri arasında bulunmaktadır . Kurtuluş Savaşı’na kadar bölgede yaşayan Rumlar tarafından kullanılan bu evler, ardından yaşanan nüfus değişimi sonrası bölgeye yerleştirilen Türkler tarafından kullanılmıştır. Aksaray ilinin doğusunda Güzelyurt ilçesinde bulunan evler, aslına uygun olarak restore edilerek günümüzde turistlerin uğrak noktalarından birisi haline gelmiştir.

Bu evlerin birçoğu kayaya oyulan Kapadokya mimarisi ile kesme taştan inşa edilmiştir. Şehirde bu evler butik konsepti ile hizmet vermektedir. İsterseniz Aksaray gezilecek yerler listenize bu evleri ekleyebilir, isterseniz de buralarda konaklayarak tarihi soluyabilirsiniz. 


Güvercin Kayası

Güvercin Kayası Güvercin Kayası

Çatalsu Köyü sınırları içerisinde bulunan Güvercin Kayası, Kalkolitik Dönem’de oluşmuştur. Mamasın Baraj Gölü’nün kıyısında yer alan bölgede kazı çalışmaları yapılmış ve M.Ö. 5200-4750 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Doğal güzellikler ile tarihi bir arada sunarak Aksaray gezilecek yerler planında yerini korumaya devam etmektedir.

Güvercin Kayası, aşağı yerleşme alanı ve iç kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bölgede yer alan tek odalı evleri ve düzenli yerleşim alanları çok dikkat çekmektedir. Hem doğal hem de tarih açıdan önemli bir nokta olan bölge il merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.


Bezirhane

Bezirhane Bezirhane

Ihlara Vadisi içerisinde çayın kenarında bulunan Bezirhane, bezir yağının üretimi amacıyla kullanılmıştır. Izgın adı verilen bir otun yağı çıkartılıp, bölgede yer alan yer altı şehirlerinin, kaya oyma mekanların ve kiliselerin aydınlatılması için kullanılmıştır. 

İçerisinde havuz teşkilatının bulunduğu yapı, 12. ve 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir mimari plana sahip yapının içerisinde bulunan tasvirler, yıllar içerisinde yoğun nem dolayısıyla kaybolmuştur. 


Tuz Gölü

Tuz Gölü Tuz Gölü

Aksaray, Konya ve Ankara illeri arasında yer alan Tuz Gölü, Türkiye'nin %40'lık tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Tuz domlarını meteorolojik suların yer altına süzülerek eritmesi sonucunda meydana gelmektedir.

Yüzölçümü ile Türkiye sınırlarında bulunan en büyük ikinci göldür. 1500 kilometkare yüzölçümüne sahip göl, 100 metre genişliğe ve 80 kilometre uzunluğa sahiptir. Ortamala derinliği ise 1 ile 2 metre arasında değişmektedir.


Somuncu Baba Çilehanesi

Somuncu Baba Çilehanesi Somuncu Baba Çilehanesi

Hacı Bayram Veli'nin hocası alim Somuncu Baba, öğrencileri ile birlikte Bursa'dan Aksaray'a gelmiştir. Hac ziyaretinden sonra ise tekrardan Aksaray iline gelerek burada yaşamına devam ettirmiştir. Somuncu Baba adına burada bir çilehane açılarak inanç turizmi amacıyla hizmet vermeye başlamıştır.

Dini yerler arasında yolculuk yapmak isteyenler, Aksaray gezilecek yerler listesine Somuncu Baba Çilehanesi'ni eklemelidirler.


Ala Kilise

Ala Kilise Ala Kilise

Aksaray iline bağlı Belisırma köyü sınırları içerisindeki kilise, Hristiyanlığın serbestleşmesinin ardından inşa edilmiştir. Beşik tonoz, haç kolları, köşe odaları ve kubbeyi örtmektedir. Havarilerin ve azizlerin resimleri, cephesinin üst kısmında bulunmaktadır.

Ala Kilise içerisinde bulunan tasvirler arasında Mısır, Kudüs'e giriş, Doğum, Anastasis ve Meryem'in Takdis Edilmesi gözler önüne serilmektedir. Tarihi dokusu ile Aksaray gezilecek yerler listesinde yer verilmelidir.


Yılanlı Kilise

Yılanlı Kilise Yılanlı Kilise

Aksaray iline bağlı Güzelyurt ilçesinde konumlandırılmış Yılanlı Kilise, serbest haç planı olan bir yapıya sahiptir. Keşiş mezarları, kuzey duvarındaki şapelin içindedir. Günümüzde ibadet amacıyla hizmet vermese de, tarihi gezilecek yerler arasında büyük bir önemi bulunmaktadır.

Dört çıplak günahkar kadının yılanların saldırısına uğradığı batı duvarındaki tasvirden dolayı bu isim verilmiştir. İşledikleri günahlardan ötürü dört kadın cezalandırılmıştır. Kilisenin yapımı 9. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır.


Kılıçarslan Parkı

Kılıçarslan Parkı Kılıçarslan Parkı

Aksaray'ın ilk mesire alanı olan Kılıçarslan Parkı, Aksaray il merkezine bağlı Coğlaki Mahallesi'nde yer almaktadır. Aksaray halkının yaz aylarında piknik ve eğlence amaçlı en çok tercih ettiği gezilecek yerler arasındadır.

Üzerinde piknik alanı, mescid, WC, çocuk oyun parkı, koşu yolu ve yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Gezilecek akvaryuma da sahip olması, parkı daha güzel kılmaktadır. Bunların yanı sıra çok amaçlı salonlarında çeşitli organizasyonlar düzenlenebilmektedir.


Aksaray Meydanı Saat Kulesi

Aksaray Meydan Saat Kulesi Aksaray Meydan Saat Kulesi

Aksaray ilinin en işlek noktası olan Aksaray Meydanı'nda bulunan Saat Kulesi, şehrin tam göbeğinde bir konuma sahiptir. Aksaray Belediye Başkanı tarafından 2014 yılında yaptırılmıştır. Yaptırılmasındaki temel sebep ise 2. Abdülhamid'dir.

Bilinene göre 2. Abdülhamid, ziyaret ettiği bütün vilayetlere saat kulesi yaptırılmasını istemiştir. Bu vasiyeti, 140 yıl sonrasında Aksaray Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirilmiştir. Saat Kulesi, Osmanlı Dönemi'nin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Aksaray Meydanı üzerinde gezilecek yerler arasında keşfe çıkarken Saat Kulesi'ni de ziyaret etmeniz önerilmektedir.


Aksaray Tarihi Paşa Hamamı

Aksaray Tarihi Paşa Hamamı Aksaray Tarihi Paşa Hamamı

Aksaray il merkezine bağlı Zincirli Mahallesi'nde bir konuma sahip Aksaray Tarihi Paşa Hamamı, Osmanlı eseridir. Günümüzde hala hamam hizmeti sunmakta olup, Sultan II. Abdülhamid’in Seraskeri Ortaköylü Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Toplam 6 kubbeli Aksaray Tarihi Paşa Hamamı, kadın ve erkek bölümlerinde oluşmaktadır. Kare plana sahiptir ve tipik bir Osmanlı mimarisini gözler önüne sermektedir. Aksaray Tarihi Paşa Hamamı'nda alınan hizmete göre ücretlendirmeler değişmektedir. Hem gezilecek yerler arasında bulunurken hem de hamam hizmeti ile güzel olanaklar sağlamaktadır.


Aksaray Günübirlik Gezilecek Yerler

Tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile Aksaray, gezilecek yerler arasındadır. Aksaray'ın çevre illeri de hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile zengin gezilecek yerler sunmaktadır.


Narlıgöl Krater Gölü ve Jeotermal Alan

Narlıgöl Krater Gölü ve Jeotermal Alanı Narlıgöl Krater Gölü ve Jeotermal Alanı

Narlıgöl Krater Gölü Niğde il sınırlarında gezilecek Jeotermal Alanı, Aksaray il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. 70 metre derinliğe sahip olan volkanik krater gölüdür. Çevresinde ortayan çıkan jeotermal kaynaklardan dolayı termal tesisler hizmet sunmaktadır.


Tatlarin Yeraltı Şehri

Tatlarin Yeraltı Şehri Tatlarin Yeraltı Şehri

Nevşehir iline bağlı Acıgöl ilçesinde görülmesi gereken Tatlarin Yeraltı Şehri, Aksaray şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. 1975 yılında tespit edilmiş ve 1991 yılında ise turizme kazandırılmıştır. Günümüze kadar iyi bir şekilde gelmeyi başaran önemli yeraltı şehirleri arasındadır.


Kapadokya

Kapadokya Kapadokya'da Gündoğumu

Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi'nde kalan Nevşehir il sınırları içerisinde yer almakta ve Aksaray il merkezine ise 86 kilometre uzaklığı bulunmaktadır. Kapadokya, peribacaları ile dünya üzerinde eşine az rastlanır güzelliktedir. Günübirlik gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.