Aksaray'ın Meşhur Yemekleri

Aksaray, ülkemizin en yoğun hububat üretimi yapılan şehirlerinden birisidir. Tarım ve hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı Aksaray’da yemek kültürü de buna göre şekillenmiştir. Çok sayıda sebze yemeği ve et yemeği burada bulunmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Aksaray, Ihlara Vadisi, Kiliseleri, Peri Bacaları ve tarihi noktaları ile bölgenin en çok turist çeken noktalarından birisidir. Şehri keşfetmeden önce veya sonra yöreye özgü bulgur pilavı, kaygana, sıkma, bamya çorbası ve Aksaray tava gibi lezzetleri deneme şansınız bulunmaktadır. 

Aksaray'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Aksaray otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Arabaşı 

Arabaşı Arabaşı

Arabaşı çorbası, Aksaray ve Türkiye’nin başka noktalarında hazırlanıp servis edilen doyurucu çorbalardan birisidir. Genellikle hazırlanması 15 dakika pişmesi 2 saate yakın sürmektedir. Arap yemeği gibi düşünülse de bununla bir ilgisi yoktur. 

Çorbanın yapımında tavuk, soğan, un, salça, yağ, havuç, kereviz, sarımsak, maydanoz, defneyaprağı, pul biber ve tuz eklenmektedir. Bazı yörelerde tavuk yerine içine hindi eti de atılabilmektedir. Çorba piştikten sonra servis edilirken limon ve hamur ile birlikte servis edilmektedir. 


Kaygana

Kaygana Kaygana

Aksaray dahil olmak üzere ülkemizde birçok bölgede yapılan kaygana, her yörede ekstra bir lezzet ile sunulmaktadır. 10 dakika içerisinde malzemesi hazırlanan ve 15 dakika da pişirilen yemek, hızlı hazırlanması ile de tercih edilmektedir. 

Genelde kahvaltıda tercih edilse de, farklı öğünlerde de yenilebilmektedir. İçerisinde yumurta, yoğurt, süt, su, sivribiber, maydanoz, yeşil soğan, karabiber, kırmızıbiber ve sıvıyağ bulunmaktadır. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra krep kıvamına getirilmesi sağlanmaktadır. Ardından tavaya belirli bir miktar dökülerek kızartılıp, servis edilmektedir. 

Aksaray'daki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Aksaray'ın gezilecek yerleri yazısında listeledi.


Bamya Çorbası

Bamya Çorbası Bamya Çorbası

Aksaray’a ait doyurucu ve lezzetli olmasıyla öne çıkan bamya çorbası, şehir turunuz sırasında mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden birisidir. Lezzetli olmasının yanında doyurucu olmasıyla da dikkat çekmektedir. Çorbanın içerisinde sadece bamya değil, aynı zamanda kuzu eti de lezzetini arttırmaktadır.

Bamya çorbası içerisinde bamya, kuzu eti, soğan, domates, su, limon, kuyruk yağı ve sıvı yağ bulunmaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzeti dillere destandır. Sunumu sırasında limon ile servis edilmektedir. Sıcak yenmesi tavsiye edilmektedir. Bamya çorbasını şehirdeki yöresel yemekler satan restoranlarda deneyebilirsiniz. 


Sıkma 

Sıkma Sıkma

Aksaray dahil olmak üzere ülkemizde süt ürünleri kullanılarak yapılan güzel bir lezzettir. İçerisindeki temel malzemeler tereyağı, çökelek ve peynirdir. Bu lezzetler bölgede yetişen hayvanlardan edilen süt ile hazırlanmaktadır. 

Öncelikle hamuru hazırlanmaktadır. Hamur hazırlanıp yufka şeklinde açıldıktan sonra içerisine yukarıda bahsedilen malzemeler eklenerek dürüm haline getirilmektedir. Lezzetin artması için içerisine soğan, maydanoz ve biber gibi eklemelerde yapılmaktadır. 

Aksaray'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Aksaray gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Mantarlı Bulgur Pilavı

Mantarlı Bulgur Pilavı Mantarlı Bulgur Pilavı

Aksaray mutfağının en lezzetli yemeklerinin başında mantarlı bulgur pilavı gelmektedir. Farklı bir lezzet denemek isteyenlerin bu dillere desten yemeği Aksaray’da mutlaka denemesi gerekir. Bulgur ve mantar gibi iki farklı lezzetin nasıl olacağını merak ediyorsanız yapmanız gereken şehirdeki restoranlara gidip bunu denemek olacaktır. 

Mantarlı bulgur pilavının içerisinde bulgur, kuru soğan, sarımsak, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates, sıvıyağ, tere yağ, mantar, su ve et bulyon bulunmaktadır. Yapımı biraz zahmetli olan yemeğin damağınızda bırakacağı tadı tarif etmenin mümkün olmadığı dile getirilmektedir. 


Papara

Papara Yemeği Papara Yemeği

Papara, bayatlamış ekmeklerin değerlendirilmesi ortaya çıkan bir lezzettir. Bu lezzet için gerekli olan malzemeler arasında soğan, tereyağı, salça, kavrulmuş et ya da kıyma, su, tuz, pul biber, karabiber ve maydanoz yer almaktadır. 

Papara yapılması için öncelikle salça ve soğanın kavrulması gerekmektedir. Üzerine çökelek veya peynir ilave edilmektedir. Ekmeklerinde bu lezzetli karışıma dahil edilmesi ile atıştırmalık yemek sunuma hazır hale gelmektedir. 

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Aksaray butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Aksaray Tava

Aksaray Tava Aksaray Tava

Aksaray tava, Aksaray’a özgü et yemeklerinden birisidir. İçerisinde bölgede yetişen büyük baş hayvanlardan kesilmiş olan bel eti, sarımsak, biber, domates, kuyruk yağı, sıvı yağ ve tuz kullanılmaktadır.

Geniş bir toprak tavanın içerisinde hazırlanmaktadır. İlk olarak tavanın alt kısmına kuyruk yağı serilmektedir. Üzerinde doğranmış olan sarımsak, domates, biber ve et sırasıyla dizilmektedir. Eti sermeden önce tuz ve yağı harmanlamak gerekmektedir. Üzerini geniş bir folyo ile kapattıktan sonra 1 saat boyunca fırında pişirilerek servis edilmektedir. 


Dolaz

Dolaz Dolaz

Un helvası sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerin arasında yer almaktadır. Helva hazırlanışı ile aynı olan dolaza son dokunuş olarak süt eklenmektedir. Bu ekleme ile helva muhallebiye dönüşmektedir. 

Bu yapılırken içerisinde pürüz kalmayana kadar karıştırılması ve pişirmeye devam edilmesi gerekmektedir. Son olarak da servis edilirken üzerine tere yağ eklenmektedir. İsteyenler içine veya üzerine pekmez de ilave etmektedir. 


Sarığı Burma veya Katmer

Sarığı Burma Sarığı Burma

Aksaray’da yemeklerden sonra sıklıkla tüketilen lezzetli tatlılar arasında sarığı burma ilk sırada gelmektedir. İlk olarak hamur ince yufka şeklini alana kadar açılır. Yufkaların içerisine herhangi bir şey eklemeden önce iyice sarılır ve tepsi içerisine sırasıyla dizilir.

Bu özelliği nedeniyle bölgede katmer olarak da bilinmektedir. Fırında kızartıldıktan sonra şerbet ilave edilip sunuma hazır hale getirilir. 


Çiğleme

Çiğleme Çiğleme

Aksaray’ın en lezzetli yemeklerinin başında çiğleme gelmektedir. Hazırlanışı çok basittir ve bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Çiğlemenin içerisinde tuz, kaymak, su ve un dışında hiçbir şey yoktur. Öncelikle un, su ve tuz ile hamuru hazırlanır. 

Hamur hazırlandıktan sonra 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Ardından küçük yuvarlak olacak şekilde merdane ile açılmaktadır. Açılan hamurun içerisinde kaymak ilave edilir ve hamur kapatılır. Kapatılan hamur tavada kısık ateşte pişirilmektir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra üzerinde kaymak ilave edilerek servis edilir. 


Kapak Böreği

Kapak Böreği Kapak Böreği

Kapak böreği, bölgedeki en ilginç hamur işlerinden birisidir. İç harcın hazırlanması için biber salçası, domates, soğan, biber, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve pul biber eklenmektedir. Harç için tüm malzemeler gerekli şekilde doğrandıktan sonra iyice karıştırılıp, ardından kavrulmaktadır.

Hamuru standart bir şekilde açıldıktan sonra börek yapılmadan önce biraz dinlendirilmektedir. Sonra gerekli bir tepsinin üzerine dökülmektedir. 250 derece sıcaklığa atılan börek, 20 dakika piştikten sonra servise hazır hale getirilmektedir. 

Aksaray'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Aksaray jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Yarma Tarhana Çorbası

Yarma Tarhana Çorbası Yarma Tarhana Çorbası

Yarma tarhana çorbası, birçok yörenin tarhana çorbasından farklıdır. Tarhanayı oluşturan malzemeler, farklı bir işlemden geçmektedir. Tarhananın yapımın da un, aşlık ve ekşi yoğurt kullanılmaktadır. Kurutulduktan sonra çorba için gerekli malzemeler hazır hale getirilmektedir.

Su içine bu malzemelerin hapsi koyulup iyice pişirilir. Pişmesi tamamlandıktan sonra üzerine yağ ve nane eklenerek sunulur. Bu çorba her öğünde tüketilebilmektedir.