İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Aksaray’ın tarihi ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Hitit, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletleri sırasıyla bölgeye hakim olmuşlardır. Hitit Kitabetleri’nde adı Kurşura olarak geçen şehir, Kapadokya Dönemi’nde Archeleos olarak kaydedilmiştir. Türkmenlerin bölgeye hakim olmasının ardından şehrin adı Aksaray olarak kalmıştır.
Milattan önceye uzanan geçmişe sahip bölge bir geçiş noktasında olmasından dolayı farklı medeniyetlerin eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Hıristiyanlık için özel olan çok sayıda kilise bulunmaktadır. 1989 yılına kadar Niğde’nin bir ilçesi olan Aksaray, alınan karar ile tekrar il statüsüne kavuşmuştur. Kervansaray, cami, medrese, kilise ve doğal alanları ile gezilecek çok sayıda noktaya sahiptir.
Aksaray'da gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Aksaray'daki oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi, Aksaray’ın en önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Karamanoğlu Beyliği’nin bölgeye hakim olduğu dönem olan 15. yüzyılda İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Merkezde bulunmasından dolayı ulaşımı kolaydır ve görkemli mimarisi ile ziyaretçilerini beklemektedir.
Medrese tüm ihtişamıyla ayakta durmaktadır. 20. yüzyıl başlarına kadar aktif olarak kullanılan medrese, daha sonra turistlik amaçlı ziyarete açılmıştır. Tuğla ve taş kullanılarak yapılan yapının sağlamlığı ile göz doldurmaktadır.
Somuncu Baba Türbesi
Somuncu Baba Türbesi
Şeyh Hamid-i Veli tarafından Somuncu Baba adına yapılmış olan türbe, bölgede görülmesi gereken özel noktalardan birisidir. Aksaray şehir merkezinde bulunan türbe içerisinde cami de bulunmaktadır.
Somuncu Baba’nın Yıldırım Beyazıt döneminde burada yaşadığı rivayet edilmektedir. Uzun yıllar Bursa’da yaşadıktan sonra Aksaray’a gelmeye karar vermiştir. Hacı Bayram Veli, Somuncu Baba’nın talebesidir. Zat’a ait mezarlık Evrah Kabristanı olarak adlandırılan noktada bulunmaktadır.
Aksaray'da eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Aksaray'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Aşıklı Höyük
Aşıklı Höyük
Gülağaç Köyü sınırlarında yer alan Aşıklı Höyük, Kapadokya tarihi ile birlikte olan noktalardan birisidir. İl merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Araç ile 30 dakika içerisinde bu bölgeye ulaşılabilmektedir. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında höyüğün tarihinin 10 bin yıl geçmişe dayandığı ortaya çıkarılmıştır. Bu özelliği ile Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir.
Bölgede yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan tarihi eserler Aksaray Müzesi’nde sergilenmektedir. Melendiz Nehri kıyısında yer alan höyük, aynı zamanda Ihlara Vadisi’ne sadece 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Höyük, 2009 yılından bu yana yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.
Ulu Cami (Karamanoğlu Mehmed Bey Cami)
Aksaray Ulu Camii
Aksaray Ulu Cami veya Karamanoğlu Mehmed Bey Cami, bölgedeki en önemli camilerden birisidir. Selçuklu Dönemi’nde yapılan cami, Karamanoğulları Dönemi’nde genişletilmiştir. Caminin mimarı, girişte yazan kitabede Mimari Firuz olarak belirtilmiştir.
Kare planla inşa edilen yapı kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin kubbesini ayakta tutmaya yarayan cami içerisinde 12 ayak yer almaktadır. Caminin hem içinde hem de dışında çok sayıda süsleme ve işleme bulunmaktadır. Bu cami de bulunan bazı tarihi halılar koruma altına alınmak için Aksaray Müzesi’ne götürülmüştür. Selçuklu mimarisinin tüm özellikleri camide nakşedilmiştir.
İbadete açık olan Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.
Selime Katedrali
Selime Katedrali
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı olan Selime Kasabası sınırlarında yer alan Selime Katedrali, peri bacalarının oyularak inşa edilmesi ile dikkat çeken bir alana sahiptir. Bölge, geçmişte hem İpek Yolu rotasında olması hem de konaklama noktası olmasından dolayı burada binlerce insan yaşamıştır.
Ihlara Vadisi’nin bittiği noktada bulunan katedral, hem din adamı yetiştirme hem de bölgeden geçen kervanların konaklaması için inşa edilmiştir. Kaya oyularak inşa edilen kilise şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta olup, Aksaray’ın doğusunda yer almaktadır. Araç ile bölgeye 45 dakikalık bir yolculuk ile ulaşılabilmektedir.
Selime Katedrali’ne giriş 10 TL’dir.
Aksaray'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Aksaray gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Sultan Hanı
Sultan Hanı
Aksaray’a bağlı Sultahanı ilçesinde yer alan kervansaray, 1229 yılında inşa ettirilmiştir. Selçuklu hükümdarlarından olan Aleaddin Keykubat tarafından inşa ettirilen yapı Anadolu’da bulunan en büyük han olma özelliğine sahiptir. Bu özelliğini hala korumaktadır. Han mimarisinde Bizans esintisi bulunmaktadır. Görkemli giriş kapısı, geniş avlusu ve avlunun ortasında yer alan mescit dikkat çekmektedir.
Yapımından yaklaşık 50 yıl sonra 2. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından genişletilmiştir. Sultanhanı içerisinde bulunan yapı, adını da buradan almıştır. Aksaray’ı gezmek isteyenlerin mutlaka listelerine dahil etmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunmaktadır.
Sultan Hanı’na giriş ücretsizdir.
Aksaray Müzesi
Aksaray Müzesi
Aksaray şehir merkezinde bulunan şehrin en önemli müzesidir. Zinciriye Medresesi içerisinde yer alan müze, 1985 yılında alınan karar ile Müze Müdürlüğüne bağlanmış olup, 2006 yılında yeni inşa edilen sekizgen yapılı binasına taşınmıştır. Müze içerisinde Neolitik, Klasik, Kalkolitik, Roma, Helenistilik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eser sergilenmektedir.
Bölgeye ait kıyafetler, halılar ve silahlar koleksiyonlar arasında bulunmaktadır. 1969 yılında ilk defa müzecilik faaliyetinin başlandığı alanda 15 binin üzerinde eser bulunmaktadır. Bu eserlerin tamamı müzede sergilenememektedir. Bahçe ve altı teşhir salonu içerisinde bu eserler sergilenmektedir.
Aksaray Müzesi’ne giriş 5 TL’dir.
Eğri Minare
Eğri Minare
Eğri Minare, Aksaray il merkezinin ortasında yer alan bir minaredir. Adını eğri yapısından dolayı almıştır. Ayrıca kırmızı tuğla kullanılarak yapıldığı için buraya yerli halk Kızıl Minare de demektedir. Eğri Minare, Anadolu Selçuklu Dönemi’nde 1. Keyhüsrev tarafından inşa edilmiştir. Önce minare sonra ise yanındaki cami inşa edilmiştir.
30 metre yüksekliğe sahip olan minareye 92 basamak ile ulaşılmaktadır. 800 yıldır ayakta bulunan Eğri Minare’nin eğik bir şekilde mi yapıldığı yoksa sonra kendiliğinden mi eğildiği hala merak edilmektedir. O nedenle de şehirde en çok ziyaretçi çeken noktalar arasında yer almaktadır.
Acemhöyük
Acemhöyük
Aksaray’a bağlı Yeşilova Köyü’nde bulunan Acemhöyük, bölge tarihi açısından mutlaka görülmesi gereken noktalardan birisidir. Köy merkezinde bulunan höyük alanına il merkezinden 20 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşılabilmektedir.
Acemhöyük’de çok sayıda kazı yapılmıştır ve günümüzde de yapılmaya devam etmektedir. Altın süs eşyalar, fildişi yapıtlar, heykelcikler, evler, çömlekler ve boncuklar, kazı çalışmalarında ortaya çıkan eşyalardan bazılarıdır. Şehir merkezine yakın olmasından dolayı burayı ziyaret etmek kolaydır.
Çanlı Kilise
Çanlı Kilise
Ihlara Vadisi içerisinde bulunan tarihi yerlerden birisi de Çanlı Kilise’dir. Akhisar Köyü sınırlarında yer alan kiliseye araçla merkezden kısa sürede ulaşmak mümkündür. İl merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. Kilise içerisinde yapılan çalışmalar ile içinden çok sayıda mumya çıkarılmıştır.
Kilisenin iç kısmında Havarileri ve Hz. İsa’yı resmeden freskler ile resimler bulunmaktadır. Kilisenin yanında kayaların içerisi oyularak inşa edilmiş evler de yer alır. Zengin bir bölge olsa da, zamanla bu bölgenin fakirleştiği de kayıtlara geçirilmiştir.
Ağaçaltı Kilisesi (Daniel Pantonassa Kilisesi)
Ağaçaltı Kilisesi
Ağaçaltı veya gerçek adıyla Daniel Pantonassa Kilisesi, Ihlara Vadisi sınırları içinde bulunan gözde kiliselerden birisidir. Haç planlı olarak inşa edilen yapının kubbesinde kasnak kullanılmıştır. Kilisenin içerisinde çok sayıda fresk bulunmaktadır. Bunların M.S. 9 ile 11. yüzyılda yapıldığı ortaya çıkarılmıştır.
Ağaçaltı Kilisesi hakkında net bir tarih bulunmamakla birlikte araştırmalar devam etmektedir. Kilisenin gerçek kısmı toprak altında yer almakta ve toplam iki kattan oluşmaktadır. Kiliseyi Ihlara Vadisi gezinizin içerisine dahil ederek görmeniz gerekmektedir.
Kırkdamaltı Kilisesi (Aziz George Kilisesi)
Kırkdamaltı Kilisesi
Güzelyurt ilçesinde yer alan kiliselerden birisidir. Kırkdamaltı Kilisesi, Belisırma Köyü’nde yer almaktadır. Şehirde bu isimde iki adet kilise bulunmaktadır. Birisi şehir merkezinde diğeri Belisırma Köyü sınırları içerisindedir. En göze batanı 1283 ile 1295 yıllarında inşa edildiği bilinen Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde olandır.
Kayaların oyularak inşa edildiği kilise, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kilisenin içerisinde freskler, resimler ve yazıtlar bulunmaktadır. Yapım tarihi burada yer alan kitabe de yazılıdır. Kilise yapılırken bölgenin Anadolu Selçuklu Devleti sınırları içerisinde olduğu da belirtilmektedir. Kilisenin diğer adı Aziz George olarak geçmektedir.
Aksaray Saat Kulesi
Aksaray Saat Kulesi
2014 yılında yapılan Saat Kulesi, şehirde dikkat çeken noktalar arasında yer almıştır. İlk olarak Abdülhamit Dönemi’nde yapılması emredilmiş olsa da, kısmet olmamıştır. Bu bilgiye ulaşan belediye başkanı, emir verildikten 140 yıl sonra bu görevi yerine getirerek görevini tamamlanmıştır.
İşlemleri ve büyüklüğü ile şehre gelen turistlerin uğrak noktalarından birisi olmayı başarmıştır. Gece ışıklandırılan yapı aynı zamanda şehrin meydanında olmasından dolayı ulaşımı kolaylıkla yapılmaktadır.
Aziz Gregorius Kilisesi
Aziz Gregorius Kilisesi
Aziz Gregorius Kilisesi, bölgedeki kiliseler arasında orijinalliği bozulmadan ayakta kalan ender tarihi eserlerden birisidir. M.S. 385 yılında inşa edilen yapı, Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezinde olmasından dolayı şehre ulaşım kolaylıkla yapılmaktadır.
Osmanlı Dönemi’nde kilise camiye çevrilmiştir. O dönemden kalan minare hala varlığını korumaktadır. Bölge halkı bu özelliğinden dolayı buraya Kilise Cami adını vermiştir. Yakın zamanda onarımı yapılan kilise, sekiz köşeli kubbesinin onarımları sırasında ayakta kalması sağlansa da orijinal detaylarında kayıplar olmuştur. Aksaray’ın doğusunda yer alan kilise 40 kilometre uzaklıkta olup, ortalama 1 saatlik araç yolculuğu ulaşılabilmektedir.
Sümbüllü Kilise
Sümbüllü Kilisesi
Sümbüllü Kilisesi, Ihlara Vadisi içerisinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden birisidir. İki katlı ve kaya ile inşa edilen yapıya merdiven kullanılarak ulaşılmaktadır. Manastır olarak da kabul edilen Sümbül Kilise’nin 11. yüzyıl içerisinde yapıldığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
Kilisenin içinde İncil’de geçen sahneler, Meryem’in Ölümü ve bazı Azizlerin tasvirleri yer almaktadır. Ihlara Vadisi turunuzda mutlaka görmeniz gereken noktalardan birisidir. Bölgede en çok yerli ve yabancı turisti çeken nokta olma özelliğine de sahiptir.
Ala Kilise
Ala Kilise
Ala Kilise, Ihlara Vadisi içerisinde bulunan göz alıcı kiliselerden birisidir. Kayalar oyularak yapılan kilise içerisinde kapılar ve pencereler dikkat çekmektedir. Ihlara Vadisi turunuz sırasında mutlaka gezmeniz gereken kiliselerden bir tanesidir. Kilise içerisinde çok sayıda fresk ve tasvir, duvarlarında yer almaktadır.
Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden birisi olan Aya Kilise, yabancı turistlerin ilk uğradıkları noktalar arasındadır. Tasvirleri arasında Son Akşam Yemeği, Aziz ve Meryem’in Takdis Edilmesi bulunmaktadır. Araç ile 40 ile 50 dakika arası süren bir yolculukla buraya ulaşılabilmektedir.
Güzelyurt Evleri
Güzelyurt Evleri
Aksaray’ın doğusunda yer alan Güzelyurt ilçesindeki tarihi evler bölgedeki görülmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Güzelyurt Evleri, ilk olarak Rum halkının yaşadığı ancak yaşanan nüfus değişiminin ardından Türklerin yaşamlarını sürdürdüğü evlerdir. Burada yaşayan Türkler evlere zarar gelmeden uzun süre buraları kullanmışlardır.
Aksaray’a 39 kilometre uzaklıkta olan evlere araç ile kolayca ulaşılabilmektedir. Aksaray Otogarı’ndan ilçeye düzenli olarak dolmuş seferleri düzenlenmektedir. Burada yer alan evler günümüzde turizme kazandırılmıştır. En ince detayına kadar ilk yapıldığı günkü izlerini koruyan evler, bölgede en yoğun turist çekmeyi başaran noktalar arasında bulunmaktadır.
Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri
Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri
Aksaray’ın kuzey doğusunda yer alan Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri, il merkezine 31 kilometre uzaklıktadır. Araç ile 30 dakikalık bir yolculuk sonrası tarihi kente ulaşılabilmektedir. 2000 yılında ilk defa keşif kazısına başlanmış ve 2002 yılında kapalı durumdaki şehre ulaşım sağlanmıştır. Yapılan çalışmaların verdiği sonuçlar ışığında şehrin üç katlı olduğu ve içerisinde su kuyuları, tandır, ocak, mutfak ve ambar damları bulunduğu keşfedilmiştir.
Bizans Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen şehri her gün ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında 08.00 ile 19.00 saatleri arasında, kış aylarında 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kenti ziyaret etmek isteyenler 10 TL giriş ücretini ödemek zorundadır. Yapının toplamda 7 kata sahip olduğu ancak bundan sadece üç tanesinin açık olduğu da aktarılmaktadır.
Saratlı Kırkgöz Yer Altı Şehri’ne giriş ücreti 12 TL’dir.
Aksaray'da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Aksaray apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.
Aksaray Nora Antik Kenti
Aksaray Nora Antik Kenti
Aksaray ilinin 30 kilometre güneyinde Helvadere köyü sınırları içerisinde yer alan Nora Antik Kenti, bölgede ziyaret edilmesi gereken tarihi alanlardan birisidir. Hasandağı’nın hemen yanı başında olan tarihi kentin yapım amacı askeri merkez olarak kullanılmak istenmesidir. Hem Roma hem de Bizans dönemlerinde aktif olarak kullanılan şehir, bölge Türkleşmeye başladıktan sonra kendi haline bırakılmıştır.
Nora Antik Kenti üzerinde yapılan çalışmalarda bu şehirden günümüze kalan birçok eserin Bizans Dönemi’ne ait olduğu ortaya çıkarılmıştır. Şehrin içerisinde akropol, freskler, akropol ve küçük bir kale bulunmaktadır. Aksaray’dan 30 dakikalık bir araba ve dolmuş yolculuğuyla bu antik bölgeye ulaşılabilmektedir.
Karagedik Kilisesi
Karagedik Kilisesi
Karagedik Kilisesi, Bizans Dönemi’nden kalma eserlerden birisidir. Kare bir mimariye sahip olan kiliseden günümüze sadece kuzey duvarı kalmıştır. Kayalık alana inşa edilen yapı, ilgisizlikten ve buradaki kayaların kilisenin üzerine düşmesinden dolayı günümüzde yok olma noktasına gelmiştir. Hala kuzey duvarında bazı resimler görülmektedir.
Saint Ermolaos adıyla da bilinen kilise de yapılan incelemeler sonucunda yapının 11. yüzyılda yapıldığı ortaya çıkarılmıştır.
Pürenli Seki Kilisesi
Pürenli Seki Kilisesi
Aksaray’ın kuzey doğusunda yer alan Pürenli Seki veya Pürenli Kilisesi, il merkezinden 40 kilometre uzaklıktadır. Araç ile 40 dakikalık bir yolculuk ile ulaşılan kilise Ihlara Vadisi içerisinde yer alan onlarca kiliseden sadece bir tanesidir.
Kilise toplam dört bölümden oluşmaktadır. Kilisenin yapımı 10. ile 12. yüzyıl arasında tarihlenmektedir. Kilisenin içerisinde çok sayıda tasvir bulunmaktadır. Meryam, Piskoposlar ve Peygamber Alametleri, bu tasvirler arasında mutlaka görülmesi gerekenlerden bazılarıdır.
Aksaray'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Aksaray aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.
Bezirhane
Bezirhane
Bölgede yaşayan insanları aydınlatmak için yakmış oldukları bezir yağının üretildiği noktadır. Ihlara Vadisi’nin kuzeyinde, Aksaray’ın güneyinde yer alan Bezirhane, il merkezine 35 kilometre uzaklıkta Melendiz Çayı’nın yanında bulunmaktadır.
Izgın otu adı verilen bir bitki yer altı şehirlerinde üretilip ardından buraya yağ yapılmak için getirilmiştir. Burada hazırlanan yağ, kiliselerde ve evlerde kullanılmıştır. Yağ üretiminde kullanılan tüm ekipmanlar günümüzde hala burada bulunmaktadır. 12 ile 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı, dikdörtgen bir plana sahiptir.