Sinop'un İlçeleri

Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop doğal ve tarihi güzellikleriyle her zaman dikkat çekmektedir. Şehrin bütün ilçeleri oldukça güzel olduğu gibi turistik açıdan gelişmiştir. Sinop’ta toplam 9 ilçe bulunmaktadır. İlçeler haritası sayesinde hangi ilçelere seyahat edebileceğinizi rahatlıkla seçebilirsiniz.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Sinop bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Sinop

Sinop’un merkez ilçesinin adı da aynı şehrin adı gibi Sinop’tur. İlçe, Karadeniz kıyısının, Boztepe Burnu ile beraber karayla birleşmiş olduğu noktada yer almaktadır. Sinop Merkez, kentin en ilginç ve turist çeken yapıları arasında Sinop Kalesi yer almaktadır. İlçenin toplam nüfusu ise 50 bine yakındır. Tarih boyunca farklı devletler tarafından yönetildiği için farklı devletlerin de izlerini taşımaktadır. 


Boyabat

Boyabat, turizm açısından dikkat çeken ilçeler arasındadır. Boyabat'ta hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları bulunmaktadır. İlçenin adı ise geniş, düz bakımlı olan arazi anlamına gelmektedir. 

İlçenin milattan önce 600’lü yıllarda kurulduğu düşünülmektedir. İlk kuranların her ne kadar kim olduğu bilinmiyor olsa da Kaşkalar olduğu güçlü rivayetler arasındadır. Daha önce Hitit, Gaşka, Lidya, Paflagonya, Makedonya, Pers, Pontus, Bizans ve Roma devletlerinin egemenliğine geçmiştir.

İlçenin ekonomisini ağırlıklı olarak tarım, sanayi, hayvancılık ve orman ürünleri kalkındırmaktadır. Nüfusunun son sayımlara göre 44 bin civarında olduğu belirtilmiştir. 

Sinop'ta tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Sinop'ta gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Gerze

Tatilcilerin sıklıkla tercih ettiği ilçelerden birisi olan Gerze, Sinop il merkezine 39 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin merkez nüfusu ise 14 bin civarındadır. Gerze bu zamana kadar Gürzühatun, Zagora, Argibete, Savetova isimlerini almıştır. Paflagonyalılar ise Kızılırmak’ın batı bölgesine Gezonolit adını vermiştir. Gerze adının da bu ada dayandığı düşünülmektedir. 

İlçe bu zamana kadar Hitit, Paflagonya, Kimmer, Frig, Pers, Lidya, Büyük İskender, Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliği altına girmiştir. Bu yüzden farklı medeniyetlerin izleri taşımaktadır. 


Ayancık

Ayancık, 12 bin 500 civarında nüfusa sahiptir. Sinop’un en büyük ikinci ilçesi konumundadır. İlçede tarihi yerlere baktığımız zaman Ayancık Kilisesi tercih edilen tarihi merkezlerin arasında yer almaktadır. Akgöl Yaylası doğal güzelliklerden birisidir. 

Ayancık’ta suni limanların yapılmasından sonra balıkçılık alanında da çok fazla gelişme olmuştur. İlçenin her ne kadar arazı yapısı ve yer şekilleri tarım için uygun olmasa da ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Son yıllarda keten sanayisinde de bir artış olmuştur. 

Sinop'ta dünyaca ünlü sahillere, plajlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Sinop'yi daha fazla keşfetmek için Sinop gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Erfelek

Sinop il merkezinin batısında yer alan Erfelek, Ayancık, Boyabat ve merkez ilçelerine komşudur. Erfelek ilçe statüsünü 1960 yılında kazanmış ve ilçeye bağlı olan 46 tane köy bulunmaktadır. İlçede her yıl Temmuz ayında şelale etkinlikleri yapılmakta ve bu etkinliklerin yapıldığı dönemlerde yoğun ziyaret almaktadır. Aynı zamanda Eylül ayında yapılan panayır da ilçeye daha fazla turist gelmesini sağlamaktadır. 


Türkeli

Sinop’un batısında yer alan Kastamonu sınırında bulunan Türkeli, Karadeniz kıyısında konumlanan bir ilçedir. 1957 senesinde ilçe statüsüne geçmiştir. Buraya bağlı 31 tane köy ile 1 tane bucak bulunmaktadır. Kızılırmak Havası’nda bulunan ilçe, İsfendiyar Dağları’nın eteklerindedir. İlçedeki köy ve kır nüfusu ise 14 binin üzerindedir. 

İlçenin komşuları ise doğusunda Ayancık, güneyinde Kastamonu’ya bağlı olan Taşköprü, batısında yine Kastamonu’ya bağlı olan Çatalzeytin ve kuzeyinde Karadeniz’dir. 

Sinop'ta kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Sinop butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Dikmen

Dikmen, Sinop il merkezine toplam 50 – 55 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin doğusunda kalan ilçe, Samsun sınırında yer almaktadır. Komşu olan diğer ilçeler ise Gerze ve Durağan şeklindedir. 

Dikmen, 1990 yılına kadar Gerze’ye bağlı olan bir bucakken 1990’dan sonra ilçe statüsüne geçmiştir. İlin en az nüfusa sahip olan iki ilçesiden birisidir. 2016 sayımlarına göre nüfusu 5 bin 100 civarındadır. 


Saraydüzü

Sinop’a bağlı bir ilçe olan Saraydüzü, il merkezine 110 kilometre ve Boyabat ilçesine 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İlçe daha önceden Boyabat’a bağlı olan bir belde iken 1990 senesinde ilçe statüsüne geçmiştir. 

Saraydüzü’nün güneyinde Çorum’a bağlı olan Osmancık, güneybatısında yine Çorum’a bağlı olan Kargı, güneydoğusunda Vezirköprü, kuzeydoğusunda Durağan ve kuzeyinde Boyabat yer almaktadır. Saraydüzü nüfus büyüklüğü olarak şehrin en küçük ilçesidir. 

Sinop'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Sinop aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Durağan

Durağan, Sinop’ta Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ırmağı olan Gökırmak ile Anadolu’nun en büyük ırmağı olan Kızılırmak’ın birleştiği noktada kurulmuştur. Ülkemizin hem en verimli hem de en büyük çeltik ovaları buradadır. İlçe, Eski İpek Yolu’nun üzerinde olduğu için Durak Han’a ev sahipliği yapmaktadır. 

Duran, Sinop’un güneydoğusunda Samsun il sınırında yer almaktadır. Çevresinde Dikmen, Saraydüzü ve Boyabat bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu’ya bağlıdır. 1899 yılında ise Boyabat’a ait bir bucakken 1954 senesinde Sinop’a bağlı bir ilçe olmuştur.