Sinop Tarihi Yerleri

Sinop tarihi ve turistik yapısıyla dikkat çeken şehirlerin arasında yer almaktadır. Konuklarına tarih turları için zengin seçenekler sunmaktadır. Kim tarafından kurulduğu bilinmeyen şehir Hititçe’de Sinuwa Grekçe’de Sinope adıyla anılmıştır. 

Anadolu’nun kuzey sahilinde doğal bir liman olan şehir, bu özelliğinden dolayı tarih boyunca canlı bir ticaret hayatına ev sahipliği yapmıştır. Antik Çağ’dan bu yana önemini yitirmeyen Sinop’ta günümüzde Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerine rastlanmaktadır. 

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Sinop hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Sinop Kalesi

Sinop Kalesi Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 2013 yılında girmeyi başarmıştır. Kalenin tarihine baktığımız zaman milattan önce 200’lü yıllarda burada yaşamış olan Gaskalılar tarafından inşa edildiği görülmektedir. 

Kale, Pontus, Grek, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı devletler tarafından kullanılmıştır. Her devletin dönemlerde hem büyütülmüş hem de çeşitli onarımlardan geçmiştir. Kalenin güneyden 500, kuzeyden 800, batıdan ise 273 metrelik duvarları bulunmaktadır. 

Sinop Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Sinop Tarihi Cezaevi

Tarihi Cezaevi Tarihi Cezaevi

Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, Anadolu’nun Alkatrazı olarak tanımlanmaktadır. Tarihi cezaevi 13 bin metrekare bir alan üzerine kurulmuştur. Kaynaklardan 1214 yılında Sultan İzzeddin Keykavus tarafından inşa ettirildiği görülmektedir.

Bu cezaevi tarih boyunca zindan ve tersane olarak kullanılmıştır. Fakat 1999 yılında kapatılmış ve müzeye çevrilmiştir. Tarihi çok eskilere dayanan bu yapı şarkı ve şiirlere konu olmuştur. 

Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günler yaz döneminde 19.00’a, kış döneminde ise 17.00’a kadar ziyaret edilebilmekte olup, giriş ücreti 10 TL’dir. 

Sinop'ta eski tarihi yapıları ve görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Sinop'ta gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi Boyabat Kalesi

Sinop’ta Boyabat İlçesi’nde yer alan kale M.Ö 7.yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yaptırılmıştır. Kaleden, İsfendiyat Dağları’na kadar çok geniş bir alan izlenebilmektedir. 

Boyabat Otogarı’na olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 850 metredir. Boyabat Kalesi’nde Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluklarının izlerini en net şekilde görülebilmektedir. Altında bulunan yer altı tüneli ise çaya kadar inebilme imkanı sunmaktadır. 


Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop’ta müzecilik faaliyetlerinin başlangıcı 1921 yılına dayanmaktadır. Sinop Arkeoloji Müzesi’nde çok zengin olan bir koleksiyon sergilenmektedir. Kazı ve arkeolojik çalışmaların ilerlemesiyle beraber bulunan eserlerde artış göstermiştir.

Arkeoloji Müzesi 1941 yılında hizmete açılmıştır. Sinop’ta geçmişte yaşamış olan milletlere dair tarihi eserleri görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi önerilmektedir. 

Pazartesi günleri kapalı olan müze, haftanın diğer günleri 08.30 – 17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti 5 TL’dir. 

Sinop'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Sinop gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


İnceburun Feneri

İnceburun Feneri İnceburun Feneri

Ülkemizde yer alan en önemli deniz fenerlerinden birisi İnceburun Feneri’dir. Bu fenerin bu kadar önemli olmasının sebebi ise; ülkemizin en kuzey ucunda yer alıyor olmasıdır. Fener, İnceburun’da düzlük bir alanında üzerinde sahil kenarında yer almaktadır. 

Fenerin bulunduğu alan aglomera ve katılaşmış lavlardan oluşmaktadır. 1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri, 38 metre yüksekliğe sahiptir. Tarihi değerinin yanı sıra bu yapının eşsiz bir Karadeniz manzarası bulunmakta olup, tanıklık ettiğiniz bu eşsiz manzarayı ölümsüzleştirmek için fotoğraflamanız önerilmektedir. 


Boyabat Kaya Mezarları

Boyabat Kaya Mezarları Boyabat Kaya Mezarları

Boyabat’ta bulunan Kaya Mezarları, Salar Köyü’nün güneydoğu bölümünde konumlanmaktadır. Kaya Mezarları Kalker kayaların oyulmasıyla yapılmış ve yükseklikleri 200 metredir.

Sütun başlıklarında aslan figürleri bulunmakta ve sütunların kaideleri kare şeklindedir. Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. 


Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi, Ada Mahallesi’nde Yusufoğlu Aralığı’nda bulunmaktadır. İbadethane, M.S 660 yılında Bizanslılar tarafından toplam 3062 metrekare bir alan içerisine yapılmıştır.

Kilisenin günümüzde sadece güney ve kuzey bölümünde bulunan duvarları ayakta durabilmiştir. 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kamulaştırılmış ve turistlerin ziyaretine açılmıştır. 

Sinop'ta lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Sinop havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Pervane Medresesi

Pervane Medresesi Pervane Medresesi

Pervane Medresesi, şehir merkezinde bulunmaktadır. Medrese, Selçuklu veziri olan Muinüddin Süleyman Pervani tarafından yaptırılmıştır. 1262 senesinde şehrin düşman işgalinden kurtulması anısına yapılmıştır. Geçmişte bu medrese, Alaüddin Medresesi ve Alaiye Medresesi olarak da anılmıştır. 

İki eyvanlı, açık avlulu medrese tipinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, kuzey – güney konumlu ve dikdörtgen yapılıdır. 1932 ile 1970 yılları arasında müze olarak hizmet veren Pervane Medresesi daha sonra Sinop Valiliği’ne tahsis edilmiş ve çarşı haline getirilmiştir.

Sinop'ta denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Sinop denize sıfır oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.