Kayseri'de Gezilecek Yerler

Hem tarihi mirasıyla hem de doğal güzellikleriyle İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kayseri, gezilecek yerler açısından son derece zengin olan bir şehirdir. Kayseri’de yerleşimlerin çok eski olması sebebiyle birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu yapılar genellikle Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda yer alır. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan tarihi yapıların dışında birçok tarihi cami, kümbet, müze, külliye, türbe, kilise ve hamam vardır.

Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olan yer, Kayseri Erciyes Dağı, milli parklar, şelaleler, göller, vadiler ve kaplıcalar gibi görülmeye değer doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri gezilecek yerler, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. 

Kayseri'de açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Kayseri otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Erciyes Dağı

Erciyes Dağı Erciyes Dağı

Kayseri’nin simgesi olarak da kabul edilen Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük dağıdır ve Kayseri gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almaktadır. Erciyes Dağı, Kayseri il merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Karlı manzaraları ve ihtişamlı duruşu ile dikkat çeken Erciyes Dağı’nın rakımı ise 3917 metredir.

Doğa ve dağ sporları için uygun alanlara ev sahipliği yapan Erciyes Dağı’nda bulunan Erciyes Kayak Merkezi ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kış sporları merkezi olarak kabul edilmektedir. Erciyes Dağı’nda kayak yaşı ise 30 milyon yıldır. Kayak merkezi sınırlarında sıcaklık ortalaması yaz aylarında 15-20 derece arasında değişmektedir.

Erciyes Dağı’nda yer alan konaklama mekanları da hizmet sunar. Erciyes Kayak Merkezi’ne giriş ücretleri ise çıkış sayısına göre değişmektedir. Bir çıkış için öğrenci bileti 9 TL, tam bilet ise 12 TL’dir.


Kayseri Kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri Kalesi

Kayseri gezilecek yerler listesinde yer alan en gözde yapılardan bir diğeri ise Kayseri Kalesi’dir. Kayseri Kalesi’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, M.Ö. 3. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Birçok imparatorluk tarafından aktif olarak kullanılmış bir kaledir. Kaleye ait ilk ize Roma Dönemi’ne ait sikkelerde rastlanmıştır. İkinci iz ise Bizans kayıtlarında bulunmaktadır. Kayseri ilinin stratejik konumundan ötürü sürekli saldırı altında kalmıştır. 

2 adet büyük giriş kapısı bulunan Kayseri Kalesi, düzlük alana kurulması ile dikkat çekmektedir. Dış ve iç kale olmak üzere 2 bölümden oluşan Kayseri Kalesi’nin yapımında kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır. 

Kayseri Kalesi’ne giriş 10 TL’dir.

Kayseri'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kayseri gezi rehberine göz atabilirsiniz.


Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri iline bağlı Yahyalı ilçesinde yer alır. Kayseri’ye 155 kilometre uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, irili ufaklı takım şelalelerden oluşmaktadır.

Aladağlar’da eriyen kar sularından beslenen şelaleler, Kayseri ilinin bir diğer doğal güzelliği olan Zamantı Irmağı’na dökülmektedir. Muhteşem bir manzaraya sahip olan şelaleler, özellikle fotoğraf tutkunlarının yoğun ziyaret ettiği doğal güzellikler arasındadır. Toplam 7 adet şelale vardır. Bunlardan 5 tanesi büyük ve 2 tanesi ise küçüktür. Yükseklikleri ise 25 ile 75 metre arasında değişmektedir.

Yaz aylarında yoğun turist akınına uğrayan doğal güzellikler arasında yer alan Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi'nde hem piknik hem de trekking için uygun alanlar bulunmaktadır. Bölgede birçok alabalık çiftliği de yer alır. 

Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi’ne öğrenci girişi 3,5 TL, yetişkin girişi ise 7 TL’dir. 


Kayseri Saat Kulesi

Kapuzbaşı Şelaleleri Kayseri Saat Kulesi

Meydanda bulunan tarihi Saat Kulesi, II. Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulelerinden bir tanesidir. II. Abdülhamit döneminde her şehre Saat Kulesi yapımı bir gelenek haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak Kayseri Saat Kulesi’nin yapımı 1906 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği ise 10 metre civarındadır.

Kulenin çinkodan yapılan çatısı üzerinde rüzgar gülü bulunmaktadır. Yapının inşasında kesme taş kullanılmıştır. Kayseri gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken önemli güzergahlardandır.


Döner Kümbet (Şah Cihan Hatun Kümbeti)

Döner Kümbet Döner Kümbet

Kayseri iline bağlı Melikgazi ilçesinin Seyit Gazi Mahallesi’nde yer alan Döner Kümbet, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun için 1276 yılında yaptırılmıştır. Bir diğer ismi ise Şah Cihan Hatun Kümbeti’dir. 

Silindirik gövdesi bulunan kümbet, sarı renkteki kesme taşlardan inşa edilmiştir. Çevresi geometrik ve bitkisel motifler ile süslenmiştir. 12 köşeli gövdeye sahiptir. Selçuklu eserlerinin en güzel örnekleri arasında yerini alan kümbet, Kayseri'de görülmesi gereken noktalar arasına dahil edilmiştir. 

Kayseri'de doğal güzelliklere yerlere yakın olan Kayseri dağ otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Kayseri Cumhuriyet Meydanı 

Cumhuriyet Meydanı Cumhuriyet Meydanı

Kayseri il merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı, Kayseri tarihinin başlangıç noktası olarak görülmektedir. 5000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapan meydanda Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler görülmektedir. Tarihi dokusu ile gezilecek yerler listesine dahil edilmiş bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.

Meydan aynı zamanda eski şehir merkezi ile yeni şehir merkezi arasında köprü görevini de üstlenmektedir. Türkiye’nin en kapsamlı meydanı olarak da kabul edilir. Meydanda bulunan tarihi yapılar arasında ise Kayseri Kalesi, Atatürk Heykeli, Bürüngüz Camii ve Kurşunlu Camii bulunur.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı’na giriş ücretsizdir. 


Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alır. 2006 yılında milli park haline getirilen Sultan Sazlığı, Kayseri iline bağlı Develi ve Yeşilhisar ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Doğal güzelliği ile gezilecek yerler listesine dahil edişmiştir. Bölgenin büyük bir kısmı sazlıklarla kaplıdır. Osmanlı Dönemi’nde Kayseri ilinde görev yapan sultanların avlanmak için burayı tercih etmesi sebebiyle Sultan Sazlığı denilmiştir.

Milli park, Erciyes Dağı manzarasına sahiptir. Bu yüzden fotoğraf tutkunlarının sık ziyaret ettiği bir alandır. Bölgesel olarak Kuş Cenneti olarak da bilinen milli park içerisinde yaklaşık 300 kuş türü ve 428 bitki türü barındırır. Bitki türlerinden 48 tanesi endemiktir.

Yaz aylarında yoğun turist akınına uğrayan bölgede sıcaklık ortalama 25 derecedir. Muhteşem manzaralara ve su kaynaklarına sahip bir bölgedir. Bölgede piknik, kampçılık ve doğa yürüyüşleri için uygun parkurlar bulunur.

Bölgeye giriş ücretleri ise normal bilet 4,5 TL, indirimli bilet 2,5 TL, bisiklet 4,5 TL, motosiklet veya ATV için 9 TL’dir.


Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri Arkeoloji Müzesi Kayseri Arkeoloji Müzesi

Merkezi Battalgazi ilçesinin Seyitgazi mevkiinde yer alan müze, arkeoloji müzesi olarak ziyarete açıktır. Tunç Çağı’na kadar uzanan birçok tarihi eser, bilgi ve belge bulunmaktadır. Buradaki eserler kronolojik sıraya göre düzenlenip sergilenmektedir. Tunç Çağı’ndan başlayan sıralama, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. 

1969 yılında hizmet vermeye başlamış olan müzede en dikkat çekici tarihi eserler ise mermer, tablet ve madeni paralardır. Bunların dışında seramikten yapılmış eşyalar, tarihi heykeller ve mezar örnekleri de bulunmaktadır. Şehir merkezinde bir konuma sahip olduğu için yürüyerek ulaşmak mümkündür.

Kayseri Arkeoloji Müzesi'ne bir kişilik giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart ile ücretsiz gezilebilmektedir.

Kayseri'de birçok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Kayseri tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hunat Hatun Külliyesi

Hunat Hatun Külliyesi Hunat Hatun Külliyesi

Selçuklu Dönemi’nden kalma Hunat Hatun Külliyesi, Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa edilmiştir. Mahperi Hunat Hatun ise I. Alaeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyasettin Keyhüsrev’in annesidir. Külliye, Kayseri il merkezinde yer almaktadır. Gezilecek yerler açısından zengin seçenekler sunan bir külliyedir.

Hunat Mahallesi’nde konumlandırılmış külliye içerisinde bir adet cami, bir adet medrese, bir adet hamam ve bir adet kümbet bulunmaktadır. 1238 yılında yapılmış olan Kayseri Hunat Hatun Külliyesi, görkemli görünüşü ve taş işlemeleri ile dikkat çekmektedir. 800 yıllık bir binadır ve zamanın yıpratıcı etkisine dayanamamış ve çürümeye yüz tutmuştur. Bu durumun önüne geçilmesi adına harekete geçen Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, külliyeyi koruma altına almıştır. İçerisinde birçok atölye de vardır. Bahçe kısmında hediyelik eşya dükkanları bulunur. Ayrıca külliye içerisindeki Hunat Camii, Kayseri'nin en büyük camilerindendir.

Hunat Hatun Külliyesi’ne giriş ücretsizdir.


Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi (Selçuklu Müzesi)

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Kocasinan ilçesinde bir konuma sahiptir. Dünyanın ilk tıp merkezi olarak kabul edilmiştir. I. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış olan Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, 1205 yılında hizmet vermeye başlamıştır. 

Anadolu mimarlık tarihinin en önemli eserleri arasında yer almakta olup, sadeliği ile ön plana çıkmayı başaran bir müzedir. Müzenin bir bölümü şifahiye özelliği taşırken diğer bölümü Selçuklu Dönemi eserlerini gözler önüne sermektedir. Ayrıca minik misafirleri için de oyunlar oynanarak tarihi sevmeleri ve öğrenmeleri amaçlanmıştır. 

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne öğrenci girişi 1 TL ve yetişkin girişi ise 2 TL’dir. 0 ile 7 yaş arası için ve 65 yaş üstü için giriş ücretsizdir.


Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, Melikgazi ilçesine bağlı Tacettin Veli Mahallesi’nde yer almaktadır. Milli Mücadele döneminde önemli görevler üstlenmiş olan Kayseri Lisesi, günümüzde Milli Mücadele müzesi olarak hizmet vermektedir. 

1904 yılında yaptırılmış olan Kayseri Lisesi daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. Bir dönem Millet Meclisi görevini üstlenmiş olmasıyla tarihi bir önem taşımaktadır. Kayseri gezilecek yerler listesinde yer alan önemli tarihi güzergahlardandır.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi’ne giriş 2 TL’dir. 

  


Kayseri Atatürk Müzesi

Kayseri Atatürk Müzesi Kayseri Atatürk Müzesi

Kayseri Atatürk Evi Müzesi, Malikgazi ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer alan görülmeye değer müzelerden bir tanesidir. Geç Osmanlı Dönemi’ne ait mimarisi ile dikkat çeken bu evde Atatürk konaklamıştır. 

1986 yılında hizmet vermeye başlayan Kayseri Atatürk Evi Müzesi'nde Atatürk’ün balmumu heykeli, çalışma odası ve Kayseri’yi ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar bulunmaktadır. Konağın dekoru ise Osmanlının geleneksel özelliklerini yansıtmaktadır. 

Kayseri Atatürk Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı

Seyyid Burhanettin Türbesi ve Mezarlığı Seyyid Burhanettin Türbesi ve Mezarlığı

Kayseri iline bağlı Melikgazi ilçesinde yer alan Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin hocası Seyyid Burhanettin Hazretleri’ne aittir. Seyyid Burhanettin Hazretleri¸ Mevlana’nın eğitimini tamamladıktan sonra Konya’da Kayseri’ye dönmüştür ve 9 yıl boyunca burada yaşamıştır. 

Üzeri kubbe ile örtülü kesme taştan yapılan türbe, kare bir plana sahiptir. Tonozlar, kubbeyi desteklemektedir. Selçuklu mimarisi ile yapılan bu türbe, 19. yüzyılda inşa edilmiş güzel bir yapıdır. 

Seyyid Burhanettin Hazretleri Türbesi ve Mezarlığı’na giriş ücretsizdir. 


Kayseri Etnografya Müzesi

Kayseri Etnografya Müzesi Kayseri Etnografya Müzesi

Kayseri Etnografya Müzesi, Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde bir konuma sahiptir. Müzenin binası 1419 yılında yapılmış olmasına rağmen günümüzdeki görünümünü 18. yüzyılda kazanmıştır. İlk yapıldığı yıllarda Güpgüpoğlu Konağı olarak bilinmektedir.

Kayseri Etnografya Müzesi içerisinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bir arada sergilenmektedir. Bunun yanı sıra 18. yüzyılın kültürel dokusunu yansıtan harem odası, gelin odası ve misafir odası gibi alanları da bulunmaktadır.

Kayseri Etnografya Müzesi'ne giriş 10 TL'dir.


Mimar Sinan Evi

Mimar Sinan Evi Mimar Sinan Evi

Mimar Sinan Evi, Melikgazi ilçesinin Ağırnas Mahallesi'nde yer almaktadır. Mimar Sinan'ın doğup büyüdüğü bu ev, Kayseri gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Devleti'nin baş mimarı Mimar Sinan, 3 katlı bir evde yaşamıştır.

Mimar Sinan Evi'nin kayadan oyma yaşam alanları, kemerli kapıları ve zamana karşı ayakta kalmayı başaran sağlam yapısı görülmeye değerdir.


Aladağlar Milli Parkı 

Aladağlar Milli Parkı Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı, Kayseri - Adana - Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1995 yılında milli park ilan edilmiştir. Aladağlar'ın kuzey kısmında karasal iklim yaşanırken, güney kısmında Akdeniz iklimi hakimdir. Milli park, Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi Kayseri gezilecek yerler listesine dahil edilen diğer noktaları da içerisine almaktadır.

Aladağlar Milli Parkı içerisinde yapılabilecek yamaç paraşütü, dağcılık, kuş gözlemciliği, piknik, rafting, olta balıkçılığı ve botanik gezisi gibi aktiviteler de yer almaktadır.

Aladağlar Milli Parkı'na tam giriş ücreti 7 TL, öğrenci giriş ücreti ise 3,5 TL'dir.


Kayseri Ali Dağı

Kayseri Ali Dağı Kayseri Ali Dağı

Kayseri Ali Dağı, Kayseri şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Dağın zirvesine çıkış oldukça kolaydır. Ali Dağı'nın popüler olmasının bir diğer sebebi, Kayseri de yamaç paraşütü yapılabiliyor olmasıdır.

Ali Dağı yamaç paraşütü severlerin 130 kilometre uçabilmelerine olanak tanımaktadır. İki farklı kalkış pisti bulunmakla birlikte bir tanesi güney yönünde yer alırken diğer kuzey yönünde bulunmaktadır.


Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas Yeraltı Şehri Ağırnas Yeraltı Şehri

Ağırnas Yeraltı Şehri, Melikazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi'nde yer almaktadır. Yeraltı şehrinde yapılan araştırmalarda Osmanlı Dönemi'ne ait kalıntılara rastlanmıştır ve ayrı bir atmosfer ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Bunun yanı sıra ilk yapımının 3000 yıl öncesinde gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.

Ağırnas Yeraltı Şehri içerisinde dehlizler, mağaralar ve yerleşim yeri kalıntıları bulunmaktadır. Tarihi dokusu ile gezilecek yerler açısından önemli ve güzel bir yer olarak ön plana çıkmayı başarmıştır.


Kayseri Kapalı Çarşı

Kayseri Kapalı Çarşı Kayseri Kapalı Çarşı

Osmanlı Dönemi'nde, 15. yüzyılda inşa edilen Kapalı Çarşı, İstanbul'da yer alan Kapalı Çarşı'dan sonra gelen en büyüğü olarak kabul edilmektedir. Çıkan yangınlardan ötürü zarar gören çarşı, 1987 ile 1991 yılları arasında Osmanlı mimarisi korunarak restore edilmiştir.

Çarşı içerisinde 2000'den fazla dükkan hizmet vermektedir. Yöresel el işi ürünleri ve lezzetler satışa sunulmaktadır.


Kayseri Günübirlik Gezilecek Yerler

Kayseri tatilinizde gezilip görülebilecek yerleri bitirdikten sonra çevre bölgelere geçerek tatilinize daha fazla renk katabilirsiniz. Kayseri ilinin zengin turistik yerlerinin bulunduğu gibi, çevresinde de kültürel zenginleri barındıran iller oldukça fazladır.


Kapadokya

Kapadokya Kapadokya

Kayseri il merkezi ile Kapadokya arası mesafe 70 kilometredir. Kapadokya, Göllüdağ, Hasandağı ve Erciyes’in püskürttüğü lavların rüzgar ve yağmur etkisi ile şekillenip peribacalarını oluşturduğu yerdir. Paleoitik Dönem’e kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Gezilip görülmesi gereken yerler açısından dünya üzerinde eşine az rastlanır örnekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Göreme Açık Hava Müzesi 

Göreme Açık Hava Müzesi Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi’nin Kayseri il merkezine uzaklığı 72 kilometredir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan bu açık hava müzesi, eski kaya yerleşim yeridir. Burada M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatı yaşanmıştır. Manastır eğitim sistemi ilk olarak burada başlamıştır. Burada göreceğiniz kiliseler de oldukça dikkat çekicidir.


Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri Nevşehir’in ilçesi Avanos'ta yer almaktadır. Kayseri il merkezine 74 kilometre uzaklıkta bir konuma sahiptir. Volkanik ve granit bünyeli tüf tabakalarının en yoğun olduğu yere korunma amaçlı yapılmış olan Özkonak Yeraltı Şehri, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında konumlandırılmıştır.